Actualitate
Zeci de copii s-au întrecut la un concurs de înot la Aqualand Deva
Într-o atmosferă destinsă, aproximativ o sută de copii au participat, sâmbătă, la o competiţie de înot organizată la Aqualand Deva, special pentru ei, cu prilejul zilei de 1 Iunie. În faţa unei asistenţe numeroase, formată din părinţi şi bunici, micuţii au avut ocazia să demonstreze ce au învăţat până acum la cursurile de înot. La final, evoluţia lor în apă a fost răsplătită cu multe premii.
Echipaţi adecvat, dar şi pregătiţi pentru întrecere, micii înotători s-au adunat de dimineaţă la Aqualand Deva. Startul competiţiei a fost dat în jurul orei 10:00, când primii copii înscrişi în concurs „au plonjat” în apă pentru a-şi arăta, contracronometru, abilităţile de înotători. De pe margine, ei au fost priviţi şi susţinuţi, cu mult entuziasm, de părinţi şi bunici, care au venit în număr mare să fie alături de micii concurenţi. Veseli, plini de energie şi familiarizaţi cu tehnicile înotului, copiii s-au întrecut să câştige „Cupa 1 Iunie”, aşa cum s-a numit concursul la care au participat.
La întrecere au participat copiii care urmează cursuri de înot la complexul acvatic de la poalele Cetăţii Devei. La finele competiţiei, fiecare copil care a participat la concurs a fost răsplătit, premiile oferite constând în medalii, cupe şi dulciuri.
Competiţia este organizată, la Aqualand Deva, în fiecare an cu ocazia „Zilei Copilului”
Actualitate
Atenționare meteorologică. Cod galben de vânt puternic și viscol în mai multe regiuni ale țării
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare meteorologică de cod galben, valabilă astăzi, 10 ianuarie, în intervalul orar 14:00 – 23:00. Fenomenele vizate includ intensificări ale vântului și viscol, în special în zonele montane.
Potrivit meteorologilor, vântul va avea viteze de 50–70 km/h în sudul Banatului, Transilvania, Moldova, cea mai mare parte a Olteniei și sud-vestul Munteniei. La altitudini mari, rafalele vor depăși 70–90 km/h, provocând viscol și reducând semnificativ vizibilitatea.
Zonele montane, cele mai afectate
În zonele de munte, condițiile meteorologice vor fi deosebit de dificile, cu vânt puternic și viscol care ar putea afecta activitățile în aer liber și transporturile. Este recomandată prudență maximă pentru turiștii aflați la altitudini mari și evitarea traseelor periculoase.
Evoluția fenomenelor meteorologice
Meteorologii avertizează că intensificările vântului vor persista în a doua parte a nopții de vineri spre sâmbătă (10/11 ianuarie), cu viteze de 40–50 km/h în zona montană, dar și în sudul și estul țării.
Autoritățile recomandă cetățenilor să se informeze în permanență asupra stării vremii și să ia măsuri de siguranță, în special în zonele montane sau acolo unde condițiile de transport pot fi afectate.
FOTO: Salvamont Hunedoara
Actualitate
Un bursuc filmat în Parcul Național Retezat: Biodiversitatea spectaculoasă a unui colț de natură sălbatică
Camerele de monitorizare instalate în Parcul Național Retezat au surprins imagini inedite cu un bursuc în habitatul său natural. Reprezentanții parcului au distribuit aceste imagini, subliniind bogăția biodiversității din această arie protejată, situată în județul Hunedoara.
Mozaicul de habitate naturale sau puțin modificate de intervenția umană face din Parcul Național Retezat un refugiu pentru 55 de specii de mamifere, ceea ce reprezintă peste 23% din mamiferele terestre ale Europei. Printre speciile emblematice care își găsesc adăpost aici se numără râsul, ursul brun și lupul, carnivore mari europene esențiale pentru menținerea echilibrului ecosistemelor.
Parcul Național Retezat, administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este una dintre cele 22 de arii protejate din România și o destinație importantă pentru conservarea naturii. Datorită diversității habitatelor, de la păduri seculare la pajiști alpine și lacuri glaciare, acest parc continuă să atragă atenția cercetătorilor și pasionaților de natură din întreaga lume.
În plus față de rolul său de conservare, Retezatul reprezintă o atracție turistică de renume, oferind vizitatorilor ocazia de a observa flora și fauna sălbatică în mediul lor natural. Întâlnirea cu un bursuc – mamifer discret și nocturn – evidențiază eforturile continue de protejare a faunei locale și de menținere a biodiversității.
Aceste imagini oferă un nou prilej de a aprecia frumusețea și valoarea unică a Parcului Național Retezat, un loc unde natura încă își urmează cursul firesc, iar speciile sălbatice trăiesc în armonie cu peisajele spectaculoase ale Munților Retezat.
CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT
Actualitate
Campanie de informare și conștientizare a angajatorilor și salariaților derulată de ITM Hunedoara
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a desfășurat, în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024, o serie de acțiuni de informare și conștientizare a angajatorilor și salariaților cu privire la prevederile Legii nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificările și completările ulterioare. În cadrul campaniei, au fost vizate atât drepturile individuale și colective ale angajaților, cât și reglementările referitoare la protecția lucrătorilor și a reprezentanților acestora.
Astfel, inspectorii de muncă au ajuns la 57 de angajatori mici și mijlocii și 853 de salariați, oferindu-le informații esențiale despre drepturile lor, precum și despre clauzele obligatorii din contractele individuale și colective de muncă. Detalii importante au fost oferite și despre dreptul de asociere, negociere colectivă și acțiune colectivă, drepturi care sunt reglementate de Codul Muncii și care trebuie respectate de toți angajatorii.
Campania a avut un impact semnificativ asupra înregistrării a 32 de noi contracte colective de muncă, contribuind la consolidarea dialogului social în județul Hunedoara. Aceste acțiuni s-au desfășurat pe parcursul întregii perioade februarie – decembrie 2024, în cadrul unei campanii naționale ce a avut drept scop creșterea nivelului de informare al angajatorilor și salariaților.
În paralel, în luna decembrie 2024, inspectorii de muncă au organizat și o sesiune de informare dedicată angajatorilor cu privire la eliberarea adeverințelor de vechime. La evenimentul care a avut loc pe 10 decembrie la sediul ITM Hunedoara din Deva, au participat 38 de angajatori, care au fost informați cu privire la obligațiile legale de a emite aceste documente pentru salariații lor.
De asemenea, în cadrul controalelor efectuate, 76 de angajatori și 90 de salariați au fost informați despre condițiile în care se pot solicita adeverințele de vechime, iar toate informațiile necesare pot fi accesate în continuare pe site-ul oficial al ITM Hunedoara.
Această serie de acțiuni reprezintă un pas important în promovarea unui mediu de muncă transparent și în asigurarea respectării drepturilor fundamentale ale angajaților din județul Hunedoara.
FOTO: ARHIVĂ
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Cod galben de vânt și viscol la munte
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Reduceri fiscale pentru donatorii de sânge, aprobate de Consiliul Local Petrila
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali