Connect with us
Data: 13/05/2024
.

Actualitate - Eveniment

Zeci de hunedoreni amendați pentru neportul măștii de protecție facială

Publicat

pe

Peste 40 de hunedoreni au fost sancționați, într-o singură zi, de către oamenii legii, pentru că nu au purtat masca de protecție facială. De asemenea, amenzi au fost aplicate și pentru nerespectarea măsurilor de carantină sau izolare, dar și pentru circulația nejustificată pe timp de noapte. Valoarea totală a amenzilor a fost de 8.000 de lei.

 

Activităţile cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă au avut loc în sistem integrat şi au vizat, în special, zonele aglomerate, centre comerciale, dar şi mijloacele de transport în comun, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid-19.

Astfel, în data de 23 noiembrie, polițiștii hunedoreni au derulat, pe raza județului, atât în mediul urban cât și rural, acţiuni de verificare a măsurilor sanitare pentru combaterea răspândirii noului virus SARS-CoV-2. Au fost verificate 91 de societăți comerciale şi 57 de mijloace de transport în comun, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 56 de sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, 43 au fost aplicate pentru nerespectare măsurii de protecție individuală, trei pentru nerespectarea măsurilor de carantină/izolare şi 10 sancţiuni pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea/libera circulaţie pe timp de noapte. Valoarea totală a amenzilor a fost de 8.000 de lei.

 

Transportatorii și agenții economici instruiți să prevină răspândirea Covid-19

Cu ocazia controalelor în trafic, efectuate împreună cu inspectori din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier, poliţiştii au verificat legalitatea efectuării transportului de marfă și persoane, inclusiv modul în care măsurile de protecție, stabilite prin lege, sunt respectate.

De asemenea, în cadrul acţiunilor, reprezentanţii agenților economici au fost instruiți cu privire la respectarea normelor destinate prevenirii răspândirii noului tip de coronavirus, și în special cu privire la: dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse (ex. cărucioare, coșuri de cumpărături, clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.), obligația de a asigura, la toalete, materiale destinate igienei personale (săpun, prosoape hârtie, uscătoare de mâini), dezinfecția frecventă a clanțelor ușilor, precum și a altor suprafețe expuse (mese, birouri etc.) și a  instituirii de măsuri privind evitarea aglomerării de persoane în spațiile comerciale.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Elevi ai Liceului Teoretic Aurel Vlaicu din Orăștie, în topul mondialla Olimpiada Internațională de Informatică în Echipe

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 10-13 mai 2024, s-a desfășurat a VII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Informatică în Echipe (IIOT), organizată de Republica Arabă Siriană, într-un format online.

Elevii români și-au demonstrat excelența în domeniul informaticii participând la acest eveniment de prestigiu, susținând competiția în format online, instituțional, la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca, sub egida Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Echipa României a excelat în competiție, fiind alcătuită din 12 elevi talentați și condusă de 6 profesori dedicați, dintre care 3 profesori coordonatori și 3 membri ai Comitetului Olimpic Internațional.

”Lotul olimpic al României  a cucerit trei medalii – două de argint și una de bronz.
Medalie de argint au obținut echipele:
– „Vlaiq”, de la Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu”, Orăștie, județul Hunedoara, formată din elevii Alexandru-Raul TODORAN, Rareș Horațiu GHERASĂ, Antonia Camelia GRIDAN și Marius DÎNȘOREAN, coordonată de prof. Daniel POPA.
– „Andrei”, de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, București, formată din elevii Andrei-Cristian IVAN, Andrei CHERTEȘ, Andrei MARCIUC, Paul Andrei IORGULESCU, coordonată de prof. Victor MANZ.
– Medalia de bronz a fost obținută de echipa „Masters Of Backtracking”, de la Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț, formată din elevii Cristian LUCHIAN, David VIȘAN, Ștefan Claudel NEAGU și Samuel ȘOIMARU, coordonată de prof. dr. Gheorghe MANOLACHE”, arată Ministerul Educației.

FOTO: Ministerul Educației

Citeste mai mult ...

Actualitate

Muzeul Textilelor de la Băița se redeschide publicului luni. Vizitatorii pot admira două expoziții impresionante

Publicat

pe

Redactat de

Muzeul Textilelor din comuna hunedoreană Băița își redeschide porțile, luni, 13 mai 2024. Vizitatorii sunt așteptați să admire două expoziții impresionante – „Patrimonii Culturale Vizibile -Costume Tradiționale din România și Japonia” și „Furca și Fusul – Instrumente ale firului din România și zonele învecinate”.

Expoziția „Patrimonii Culturale Vizibile -Costume Tradiționale din România și Japonia” introduce subiectul costumelor tradiționale în contextul a două foarte diferite culturi, cea Românească și cea Japoneză, și se axează pe complexitatea materialelor textile și a tehnologiilor aferente aparținând fiecărei culturi.

Florica Zaharia, fondatorul muzeului, este co-curatorul expoziției, alături de Midori Sato, curator invitat. Obiectele aparțin Muzeului Textilelor, Băița, și colecțiilor Midori Sato și Kristine Kamiya din New York.

„Furca și Fusul – Instrumente ale firului din România și zonele învecinate” introduce vizitatorul în subiectul instrumentelor de prelucrare a firului, în cadrul acestei expoziții fiind prezentate diferite furci și fusuri folosite în zonă.

Muzeul Textilelor de la Băiţa a fost deschis în urmă cu aproximativ șase ani, de hunedoreanca Florica Zaharia, doctor în arte vizuale, conservator emerit al Muzeului Metropolitan de Artă din New York, din pasiunea sa pentru arta ţesăturilor şi a tradiţiilor culturale.

Advertisement

Muzeul, așa cum este descris pe propria pagină de Internet, este unul privat care lucrează cu colecţia de textile FARZ (Florica, Ana and Romulus Zaharia). Colecția include textile și instrumentar folosit în producţia textilă tradiţională, produse de-a lungul istoriei în toată lumea; o bogată colecţie de referinţă alcatuită din fibre, culoranţi, și structuri textile; și o bibliotecă de specialitate. Colecţia cuprinde piese textile bidimensionale, costume, accesorii și instrumentar textil din România, estul și centrul Europei, vestul Europei, Orientul Apropiat, India, Asia Centrală, Japonia, China, sud-estul Asiei, Africa, Oceania și America. Forta și unicitatea colecţiei FARZ este faptul că a fost sistematic și profesional formată cu atenţie la aspectele technice ale textilelor, fiind, probabil, singura colecţie de acest tip din estul Europei. Muzeul Textilelor are trei locații, două în comuna Băiţa și una în satul Hărţăgani. Locaţia principală a muzeului, Corpul A, este într-o casă construită în centrul comunei Băiţa la 1857. Corpul B, unde sunt locate spaţiile administrative, un laborator de conservare, sala de conferinţe și un Art Café, este o clădire din anii ’60, care a fost magazinul universal al Băiţei. Corpul C al muzeului, unde producţia casnică textilă tipică zonei Hunedoara, exemplificată prin obiecte și o gradină axată pe plantele textile, este într-o gospodărie ţărănească din satul Hărţăgani.

Muzeul Textilelor de la Băița este deschis publicului între orele 10:00 – 16:00. Duminică și luni este închis. Corpul C al Muzeului Textilelor se poate vizita doar prin programare.

Citeste mai mult ...

Actualitate

„Zilele Tinerilor”, la Deva. Concerte în Piața Unirii și activități distractive pentru cei mici

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” organizează, în perioada 31 mai – 1 iunie 2024, ,,Zilele Tinerilor”. Evenimentul se va desfășura în Piața Unirii, din municipiu. În cele două zile, tinerii deveni și nu numai, se vor putea bucura de concerte și o mulțime de activități distractive.

“Vineri, 31 mai, începând cu ora 18:00, publicul prezent îi va putea urmări concertând pe scena amplasată în centrul Devei pe Kuky, The Story și invitații speciali Andrei Bănuță și YNY Sebi. Ziua de 1 iunie va fi dedicată în totalitate copiilor. Începând cu ora 9:00, Piața Unirii va fi locul de întâlnire pentru toți copiii din oraș. Gazdele spectacolului îi vor aștepta cu: face painting, cele mai îndrăgite personaje din desenele animate, baloane colorate, spectacol de magie interactivă, jocuri și concursuri, spectacole de dans și dansuri amuzante, atelier de materiale reciclabile, modelare de baloane și multe alte activități distractive. Vă așteptăm să sărbătorim împreună!”, au transmis reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate