Actualitate
Zile de foc în județul Hunedoara

Următoarele două zile vor fi cu adevărat caniculare în județul Hunedoara. Astfel se vor înregistra temperaturi și de 42 de grade.
În aceste condiții pompierii hunedoreni vin cu o serie de recomandări pentru a putea trece peste aceste temperature ridicate.
”În următoarele 2 zile, 15 și 16 iulie, și în județul Hunedoara valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Vă rugăm să fiți precauți și să luați măsuri pentru a vă proteja sănătatea. Pentru siguranța dumneavoastră, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara”” al județului Hunedoara recomandă respectarea următoarelor măsuri: evitați aglomerația, efortul fizic intens și expunerea prelungită la soare! Evitați expunerea prelungită la soare! Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise! Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice! Consumați fructe și legume proaspete! Evitați deplasările la orele de vârf; dacă totuși este necesar, deplasați-vă prin locuri umbrite și faceți repaus. De asemenea, pe cât posibil, păstrați legătura cu persoanele în vârstă, rudele, vecinii sau bolnavii cronici. La cel mai mic semn privind înrăutățirea stării de sănătate, contactați medicul de familie. În caz de nevoie, apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112. Totodată, vă reamintim că arderea vegetației uscate este interzisă! NU aprindeți focul în zone cu vegetație uscată sau împădurite! NU aruncați la întâmplare resturile de țigară; acestea pot genera incendii”, informează reprezentații ISU Hunedoara.
FOTO: FACEBOOK ISU HUNEDOARA
Actualitate
Județul Hunedoara, sub cod galben de vreme rea

Meteorologii au emis o informare valabilă în intervalul 5 aprilie, ora 10:00 – 7 aprilie, ora 18:00, care anunță o serie de fenomene meteo severe ce vor afecta aproape întreaga țară.
Conform Administrației Naționale de Meteorologie, România va fi traversată de un episod de instabilitate atmosferică accentuată, caracterizat prin precipitații mixte, intensificări ale vântului, răcire accentuată, brumă și îngheț la sol.
În această perioadă, vor fi averse ce pot aduce local cantități de apă cuprinse între 10 și 20 l/mp, iar izolat până la 30-40 l/mp. Ziua de sâmbătă se anunță deosebit de activă din punct de vedere meteorologic în jumătatea de nord a țării, unde sunt prognozate ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și chiar grindină.
Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică, valorile termice vor scădea semnificativ. Precipitațiile vor căpăta treptat caracter de lapoviță și ninsoare, mai întâi la munte, apoi și în zonele joase de relief. În special în regiunile montane și submontane, se va depune un strat consistent de zăpadă, estimat la 10–15 cm.
Vântul va sufla cu putere în cea mai mare parte a țării, cu viteze de 40–50 km/h, iar în zonele înalte, la peste 1700 m altitudine, rafalele vor atinge 75–85 km/h, determinând viscol temporar. În acest context, Salvamont Hunedoara recomandă evitarea traseelor montane în următoarele zile.
Pe lângă informarea meteo generală, ANM a emis și o atenționare Cod Galben, valabilă începând de vineri, 5 aprilie, ora 15:00, până sâmbătă, 6 aprilie, ora 03:00. Vizate sunt regiunile Maramureș, Crișana, Banat, Transilvania, Moldova, nord-estul Munteniei, precum și zona montană. În aceste zone, vântul va sufla în rafale de 50–70 km/h, iar la munte va viscoli zăpada proaspăt depusă.
Nopțile și diminețile vor deveni deosebit de reci, cu minime ce pot coborî până la -7 grade Celsius. Se așteaptă brumă și îngheț la sol în mai multe regiuni ale țării.
Specialiștii atrag atenția că vremea se va menține deosebit de rece și instabilă și în prima parte a săptămânii viitoare. Autoritățile recomandă populației să urmărească buletinele meteo actualizate și să evite deplasările în zonele afectate, mai ales la altitudini mari.
FOTO: Salvamont Hunedoara
Actualitate
Universitatea din Petroșani lansează o nouă specializare în domeniul sanitar

Universitatea din Petroșani a făcut un pas semnificativ în dezvoltarea ofertei educaționale, răspunzând astfel cerințelor pieței muncii și ale sistemului sanitar din Valea Jiului și zona Hațegului. În acest sens, Comisia de Acreditare de la ARACIP a efectuat o vizită pentru a evalua dotările instituției, structura programelor de învățământ și facilitățile adiacente, în vederea susținerii unei noi specializări, care va fi lansată în anul universitar 2025-2026.
„Această specializare va răspunde unei nevoi evidente, iar interesul manifestat deja de locuitorii din Petrila, Vulcan și Aninoasa confirmă cererea crescută din partea comunității locale”, a declarat prof. univ. Dr. Ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității din Petroșani.
Noua specializare vizează suplinirea deficitului de personal calificat din spitalele din Petroșani, Vulcan și Lupeni, unde nevoia de specialiști în domeniul sanitar este acută.
„Există un necesar clar pe piața muncii, iar această specializare va contribui semnificativ la acoperirea acestui deficit în Valea Jiului și zona Hațegului”, a adăugat rectorul.
Prin această inițiativă, Universitatea din Petroșani își propune să răspundă nevoilor pe termen lung ale sistemului sanitar din regiune. „Anticipăm o competiție destul de mare pe piața specializărilor în domeniu în următorii 10 ani, iar acest program este esențial pentru viitorul sistemului sanitar din județ”, a încheiat rectorul Universității.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
O nouă acțiune în cadrul caravanei „Sărbători cu sănătate”, la Deva. Consultații gratuite, acordate de Salvital la Centrul Socio-Medical „Sf. Ierarh Nectarie”

„Este mai ușor să previi, decât să tratezi”, sub această deviză s-a desfășurat, la Deva, o nouă acțiune de testare gratuită a sănătății populației în cadrul Caravanei „Sărbători cu sănătate”, organizată de Asociația Salvital Hunedoara, în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara, Episcopia Devei și Hunedoarei și Primăria Municipiului Deva. Asistenții și paramedicii Salvital s-au aflat, vineri, 4 aprilie, la Centrul Socio-Medical “Sf. Ierarh Nectarie”, situat în Cartierul Micro 15, din municipiu, acordând consultații medicale gratuite.
O campanie cu și pentru oameni
Caravana „Sărbători cu sănătate” este o campanie dedicată comunității locale organizată încă din 2022, în preajma sărbătorilor creștine. Acțiunea s-a bucurat, ca de fiecare dată, de un interes ridicat, în cadrul acestei caravane fiind acordate investigații medicale importante care acoperă o gamă largă de afecțiuni ce pot fi depistate pe loc, de la probleme cardiologice, boli respiratorii, diabet sau osteoporoză.
„Este o tradiție deja ca, în perioada sărbătorilor de Paște, de Crăciun, să facem aceste acțiuni. Am început un parteneriat împreună cu Episcopia Devei și Hunedoarei, cu Primăria Municipiului Deva, Primăria Municipiului Hunedoara, și Protopopiatele din județul Hunedoara, unde doresc, noi suntem prezenți. (…) De patru ani, cu susținerea Consiliului Județean Hunedoara, Episcopia Devei și Hunedoarei, mergem absolut peste tot unde se dorește. (…) Eu cred că lucrurile acestea, aproape de oameni, sunt foarte importante, pentru că, știm cu toții, sănătatea este cea mai prețioasă și este cel mai ușor să previi decât, după aceea, să ajungi la tratamente. Existând o bază de date, medicii noștri, care sunt voluntari, bineînțeles, îi pot transfera pe pacienți, după caz, la medici specialiști sau, în situații speciale, le recomandă să meargă în clinici specializate din centrele universitare”, a declarat președintele Asociației Salvital Hunedoara, Petru Mărginean.
Primarul Lucian Ioan Rus: „Activitatea Asociației Salvital – un exemplu pentru noi toți”
La acțiune a fost prezent și primarul municipiului Deva, Lucian Ioan Rus, care a adresat mulțumiri personalului medical implicat și conducerii Salvital pentru acest demers, afirmând că „activitatea Asociației Salvital este un exemplu pentru noi toți”.
„Evenimentele de acest gen sunt necesare (…) este important că există și este importantă grija celor de la Salvital pentru tot ceea ce înseamnă oamenii care au nevoie de un sfat medical, de un control medical (…) Este un plus de valoare pe care Salvital îl acordă celor care, cu adevărat, au nevoie”, a declarat primarul municipiului Deva, Lucian Ioan Rus, care a propus ca, imediat după sărbătorile pascale, aceste acțiuni să se extindă și în cartierele orașului pentru a fi și mai aproape de oamenii care au nevoie de sprijin. „Vrem ca toți cetățenii să aibă acces la servicii medicale de calitate, fără timpi mari de așteptare, chiar în comunitățile lor”, a precizat primarul Lucian Ioan Rus.
Părintele Valentin Crainic, Protopopul Devei: „Este o bucurie (…) pe care comunitatea o are în momentul în care Salvital merge în aceste caravane ale dragostei”
Părintele Valentin Crainic, Protopopul Devei, a subliniat importanța acestor activități socio-medicale dedicate oamenilor și care se bucură de o largă popularitate. „Sunt acțiuni care arată dragostea pe care o avem noi ca semeni pentru semenii noștri. Noi, Episcopia Devei și Hunedoarei, prin Protopopiatele din cuprinsul Episcopiei, colaborăm de ani de zile cu Asociația Salvital. Mai mult decât atât, se creează o comuniune de dragoste, în slujba lui Dumnezeu (…) pentru bucuria și ajutorarea aproapelui nostru. Până la urmă, spre asta suntem chemați, spre a ne asemăna cu Dumnezeu prin faptele noastre, iar faptele noastre, atunci când sunt îndreptate către aproapele nostru, au o valoare aparte. Cel mai frumos sentiment care ar trebui să existe într-o societate frumoasă și sănătoasă la suflet este cel de respect, de dragoste, de comuniune, de ajutor reciproc, ceea ce se și întâmplă în toate aceste acțiuni pe care Salvital le face în comunitățile unde este prezentă. (…) Este o anume bucurie, cinste și onoare, pe care comunitatea o are în momentul în care domnii și doamnele de la Salvital merg în aceste caravane ale dragostei pentru a-și duce această misiune frumoasă la îndeplinire. Și, totul este spre slava lui Dumnezeu și bucuria omului (…) pentru că și ei, la rândul lor, nu fac acest lucru ca pe o meserie, ci o fac ca pe o vocație, ca pe o chemare”.
Investigațiile acordate, de mare ajutor oamenilor
Investigațiile gratuite oferite în cadrul caravanei Salvital le sunt de mare ajutor oamenilor și îi scutesc de drumuri la policlinică sau la cabinete private. „Este o idee foarte bună și să fie cât mai multe, mai ales pentru pensionari. Dacă mergi la policlinică (…) stai o lună până te programează și e cam dificil. Aici, rezultatul îl primești în aceeași zi. Este foarte bine”, a spus un devean care a participat la acțiune. „Eu am venit pentru plămâni, inimă și circulația sângelui. Mi se par foarte bune acțiunile acestea și ne bucurăm că sunt organizate”, a completat, la rândul ei, o altă persoană dintre cele prezente.
Cetățenii interesați au avut ocazia de a-și verifica gratuit starea de sănătate prin diverse proceduri medicale, printre care electrocardiograma EKG pentru identificarea problemelor cardio, spirometrie pentru identificarea problemelor pulmonare, INR-probă din sânge pentru persoanele care au tratament cu anticoagulante, măsurarea glicemiei, tensiunii arteriale, Hemoglobina glicozilată- evaluare și monitorizare a controlului glicemic, după caz, determinare indice braț-gleznă pentru identificarea unei boli arteriale periferice (BAP)-care crește riscul unui atac de cord sau accident vascular cerebral, Osteodensitometria- determinarea unor probleme de densitate osoasă. „Caravana Salvital merge cam peste tot prin județ. Acum suntem cu „Sărbători cu sănătate”. Este un mod de a fi alături de comunitate, de a ajuta persoanele cu probleme de sănătate, de a depista anumite afecțiuni despre care pacienții poate nu știu că suferă. Sunt foarte mulți oameni care se prezintă și venim în sprijinul tuturor”, a spus Raluca Oprea, asistent medical Salvital Hunedoara.
Un proiect de suflet
Salvital Hunedoara a împlinit 20 de ani de existență, iar momentul a fost marcat recent în cadrul unei conferințe aniversare. În cele două decenii de activitate, asistenții și paramedicii din cadrul acestei structuri au salvat zeci de mii de vieți. Numai în ultimii patru ani, aproape 14.000 de hunedoreni au beneficiat de consultații medicale gratuite acordate de Salvital care a ajuns cu caravanele medicale în zeci de localități ale județului Hunedoara, multe dintre acestea din zone rurale unde oamenii au mai greu acces la servicii medicale. „Este un proiect care îmi este foarte drag mie. De fapt, este cel mai drag proiect al meu, chiar mai mult decât cele în administrația publică locală sau cele politice, pentru că ești în direct cu omul, ești empatic cu el și încerci să-i rezolvi problema, pentru că, repet, a preveni este cel mai important lucru. În urmă cu 20 de ani, împreună cu doctorul Raed Arafat, am înființat SMURD-ul în județul Hunedoara, al doilea județ din țară după Mureș, iar astăzi suntem primul județ din țară cu acest proiect de telemedicină. (…) E un lucru important pentru județul nostru, ținând cont de infrastructura, dealuri muntoase, cătune… Și atunci, este bine să meargă policlinica la oameni, nu să vină ei, fiindcă sunt costuri, nu sunt suficienți medici de familie și este important să fim lângă ei”, a conchis președintele Asociației Salvital Hunedoara, Petru Mărginean.
- Actualitatecu 3 zile in urma
Avem hunedoreni la mondialele de fudokan
- Actualitatecu 2 zile in urma
Un medic din Deva, dat dispărut -ACTUALIZARE: A fost găsit
- Actualitatecu 3 zile in urma
Percheziții în Hunedoara: Produse susceptibile a fi contrafăcute, ridicate de polițiști
- Actualitatecu 3 zile in urma
Final tragic. Bărbatul dispărut în urmă cu aproape două luni în zona comunei Bătrâna, găsit fără suflare într-o râpă
- Actualitatecu 2 zile in urma
Începe „INVENTCOR 2025”. Peste 450 de lucrări din 40 de țări, înscrise la ediția din acest an
- Actualitatecu 2 zile in urma
A plecat să facă reportaje printre îngeri. Rămas bun, Mexy!
- Actualitatecu 3 zile in urma
“Cupa Primăverii” la gimnastică aerobică
- Actualitatecu 2 zile in urma
Un nou complex comercial se construiește la Hunedoara. Investiția aparține unei companii deținute de Gică Popescu