Connect with us
Data: 18/07/2024
.

Actualitate

“Ziua de Curățenie Națională”, în cifre. Bilanțul acțiunii desfășurată în județ

Publicat

pe

Peste 4.800 de saci plini cu gunoaie au fost adunați în județul Hunedoara, în cadrul acțiunii „Let’s Do It, Romania!”. Evenimentul a reunit numeroși voluntari care au răspuns “Prezent” la chemarea organizatorilor campaniei. Cu toții s-au mobilizat pentru strângerea deșeurilor aruncate la voia întâmplării în arealele naturale. În unele localități din județ, acțiunea a fost reprogramată, din pricina vremii.

Organizatorii “Zilei de Curățenie Națională” au tras linie și au prezentat bilanțul final al acțiunii care s-a desfășurat în mai multe localități din județ, cu excepția unora în care s-a decis ca evenimentul să fie reprogramat din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

“După o zi plină de eforturi și angajament din partea comunității, suntem bucuroși să vă prezentăm bilanțul final al “Zilei de Curățenie Națională 2023”, care a avut loc pe 16 septembrie. A fost o zi memorabilă pentru mediu și pentru comunitate, cu rezultate impresionante, iar mobilizarea voluntarilor a atins un nou record pentru județul Hunedoara. Cu toate acestea, înainte de a dezvălui rezultatele, trebuie să aducem la cunoștința tuturor că “Ziua de Curățenie Națională 2023”, programată inițial pentru data de 16 septembrie, a trebuit să fie amânată în unele localități din cauza condițiilor meteo nefavorabile care au afectat Valea Jiului. Siguranța și binele voluntarilor noștri sunt prioritatea noastră, și din acest motiv am luat decizia dificilă de a amâna evenimentul pentru perioada 18 – 23 septembrie 2023. (…) Peste 4.500 de cetățeni din întreg județul au răspuns apelului nostru și s-au alăturat Zilei de Curățenie Națională”. Cu entuziasmul și determinarea lor, au demonstrat, încă o dată, că suntem o comunitate unită și dedicată protejării mediului nostru înconjurător. Cu mâinile lor muncitoare și inimile pline de dorința de a face o schimbare, voluntarii noștri au adunat nu mai puțin de 4.835 de saci de deșeuri din natură. Aceste cifre reprezintă un succes incredibil și un exemplu elocvent al puterii comunității atunci când lucrează împreună pentru o cauză nobilă. Suntem profund recunoscători pentru angajamentul și sprijinul tuturor celor care au făcut parte din această zi de curățenie excepțională.

Mulțumim unităților administrativ-teritoriale (primăriilor) participante, care au jucat un rol esențial în organizarea evenimentului și au acționat ca coordonatori locali. Fără implicarea lor dedicată, acest eveniment nu ar fi fost posibil. Mulțumim și partenerilor și invitaților instituționali care ne-au susținut în acest demers important: Instituția Prefectului – Județul Hunedoara, Consiliul Județean Hunedoara, Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara, Garda de Mediu – Comisariatul Județean Hunedoara, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Hunedoara, Supercom SA, Inspectoratul Școlar Hunedorean, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate Hunedoara, Sistemul de Gospodărire a Apelor Hunedoara, Sistemul Hidrotehnic Independent Petroșani, Direcția Silvică Hunedoara, Administrația Parcului Național Retezat, Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, Serviciul Public Județean Salvamont Hunedoara, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” al județului Hunedoara, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Decebal” Hunedoara, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara. Sprijinul și înțelegerea voastră în privința amânării evenimentului au fost esențiale pentru continuarea cu succes a acestei inițiative. Această zi de curățenie nu a fost doar despre colectarea deșeurilor, ci și despre educarea și conștientizarea comunității cu privire la importanța protejării mediului și gestionării responsabile a deșeurilor. Am învățat împreună că putem face o schimbare reală atunci când acționăm împreună. În încheiere, vrem să le mulțumim din toată inima voluntarilor, partenerilor, și tuturor celor care au făcut posibilă această Zi de Curățenie Națională 2023, chiar și în ciuda condițiilor meteo dificile. Împreună am demonstrat că natura are prioritate și că putem crea un viitor mai curat și mai sănătos pentru toți locuitorii județului Hunedoara”, a transmis Diana Eva Diniș, coordonator Județul Hunedoara.

Actualitate

Multe proiecte aflate în derulare în comuna Zam

Publicat

pe

Redactat de

Situată pe Valea Mureșului, comuna Zam, cu o populație de circa 1.500 de locuitori, este una dintre localitățile rurale din județul Hunedoara de dimensiune medie la acest capitol. Comuna Zam, însă, se întinde pe o suprafață mare, de peste 160 de kilometri pătrați, și, în afară de localitatea de reședință omonimă, mai are în componență alte 12 sate, respectiv Almaș Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea.

Realizări importante

În ultima perioadă, reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Zam au finalizat mai multe investiții, cu fonduri atrase din diverse surse de finanțare. De asemenea, edilii din Zam au fost foarte receptivi și la solicitările cetățenilor legate de chestiuni juridice, în special în ceea ce privește dreptul de proprietate și punerea în posesie. „Suntem într-o perioadă situată între două mandate. Referitor la mandatul care este spre final, pot spune că am avut unele realizări importante. Aici aș aminti asfaltare străzi în satele Zam, Sălciva și Pojoga, amenajarea unei capele mortuare în satul Sălciva, o grădiniță cu două săli de grupă în satul Zam, readucerea Dispensarului medical uman în proprietatea Comunei Zam, renovarea interioară a Căminului Cultural Sălciva, renovarea interioară a Căminului Cultural Pogănești sau dotarea cu echipament IT a Primăriei Zam. De asemenea, am venit în sprijinul locuitorilor comunei în chestiuni legate de intabulări de parcele, fiind vorba de circa 1.300, iar operațiunea continuă, ori eliberarea a unei părți importante de titluri de proprietate, aici fiind vorba de sute, iar aceste activități se apropie de final. Totodată, am soluționat zeci de cereri pe parte de fond funciar și am eliberat mii de adeverințe și alte documente adminstrative, multe dintre acestea chiar pe loc”, a declarat Sorin Ionel Nistor, primarul reales al comunei hunedorene Zam.

În implementare

Pe raza comunei Zam avem șase biserici declarate monumente istorice, plus un castel care are aceeași clasificare. De asemenea, mai sunt patru lăcașe de cult cu o vechime considerabilă, două rezervații naturale, precum și un sit inclus în rețeaua europeană «Natura 2000». Administrația din Zam își propune ca acestea să fie cât mai bine puse în valoare, în acest sens fiind în diverse stadii de implementare mai multe proiecte. „Este normal să ne punem cât mai bine în valoare zona în care trăim, dar și să creștem gradul de confort pentru locuitorii comunei, dar și pentru cei care ne vizitează. În acest sens avem în implementare mai multe proiecte. În mod concret, este vorba despre canalizare menajeră și stație de epurare în satul Zam, reabilitare și dotare Școală Gimnazială Zam, reparații capitale Cămin Cultural Pojoga, semnalizare rutieră și acostamente pe DC 163 Zam–Almaș Săliște, amenajare pistă de biciclete Tămășești—Godinești, achiziționare miniexcavator pentru activități utilitar–gospodărești, reparații capitale Cămin Cultural Almaș-Săliște, asfaltare stradă Zam Sat–Tămășești și alimentare cu apă în localitatea de reședință și în satele aparținătoare Sălciva și Pojoga”, a mai spus primarul comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Corvinul merge mai departe în Europa League!!!

Publicat

pe

Redactat de

După un 4-0 în tur, obținut pe terenul echipei maghiare FC Paks, Corvinul Hunedoara a jucat meciul retur.

Echipa din țara vecină s-a impus în meciul de la Sibiu cu 2-0, prin golurile înscrise pe final de Konyves (78) și Bode (89) însă, cu scorul general de 4-2, Corvinul s-a calificat în turul al doilea din Europa League.

În această fază echipa hunedoreană va juca cu croații de la NK Rijeka, meciul tur urmând a se juca tot la Sibiu, pe 25 iulie, iar returul pe 1 august.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Cărbunele, salvatorul Sistemului Energetic Național. Sebastian Burduja: Vom face tot ceea este posibil pentru a prelungi termenele pentru funcționarea termocentralelor pe cărbune și continuarea exploatărilor miniere

Publicat

pe

Redactat de

În contextul unui consum național de energie electrică ce depășește 8200 MW, România se confruntă cu provocarea de a-și acoperi nevoile energetice în principal din producția internă.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat recent importanța crucială a Complexului Energetic Oltenia (CEO) și a regiunii Valea Jiului în menținerea stabilității și securității energetice a țării.

Complexul Energetic Oltenia, una dintre principalele surse de energie pe bază de cărbune din România, a reușit să depășească pragul de 1250 MW în producția de energie electrică, chiar și în condițiile tehnice dificile și la temperaturi ridicate. Eforturile remarcabile ale echipelor de specialiști au fost esențiale pentru menținerea acestei producții ridicate. În acest moment, patru grupuri de producție sunt în funcțiune, urmând ca mâine să fie cinci, distribuite astfel: două la Turceni, două la Rovinari și unul la Ișalnița.

Ministrul Burduja a vizitat recent Gorjul și Valea Jiului, întâlnindu-se cu muncitorii și observând condițiile dificile în care aceștia își desfășoară activitatea. În contextul actual, acești oameni reprezintă adevărații eroi ai sectorului energetic, asigurând funcționarea continuă a termocentralelor și, implicit, furnizarea necesarului de energie pentru români.

”Un gând special pentru oamenii minunați de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) și din Valea Jiului. Depășim la această oră 1250MW producție în termocentralele pe cărbune. În condiții tehnice deosebit de dificile, cu multe echipamente vechi, la temperaturi caniculare, echipele de specialiști au găsit mereu soluții. Au repornit grupuri, au rezolvat în timp record avariile apărute, au muncit ore suplimentare pentru a da României energie. Paroșeniul funcționează bine, la CEO avem patru grupuri în funcțiune și mâine vom avea cinci (două la Turceni, două la Rovinari, unul la Ișalnița).
Am fost și la Gorj, și în Valea Jiului. I-am cunoscut pe unii dintre acești oameni și am văzut condițiile în care muncesc zi și noapte. Pentru mine, ei și toți cei din sectorul energetic românesc, din producție, transport și distribuție, din Dispeceratul Energetic Național – Transelectrica și mulți alții sunt eroii acestor zile.
În aceste zile, cărbunele ne-a fost din nou de mare ajutor și trebuie să o spunem răspicat. Pentru securitatea energetică a românilor, vom face tot ceea este posibil pentru a prelungi termenele pentru funcționarea termocentralelor pe cărbune și continuarea exploatărilor miniere. Am început deja acest demers la Bruxelles încă de anul trecut, cu onestitate și responsabilitate, și îl vom continua, cu toate argumentele pe masă. Securitatea energetică a României nu este negociabilă. Este prioritate zero”, a scris Sebastian Burduja, ministrul Energiei, pe Facebook.

Valea Jiului, un loc emblematic pentru industria minieră din România, joacă un rol vital în această ecuație. Cu o tradiție îndelungată în exploatarea cărbunelui, această regiune continuă să fie un pilon al securității energetice naționale. În ciuda echipamentelor vechi și a numeroaselor provocări, minerii din Valea Jiului continuă să lucreze neobosit pentru a susține producția de cărbune necesară termocentralelor.

Advertisement

În contextul eforturilor continue de prelungire a termenelor pentru funcționarea termocentralelor pe cărbune și a exploatărilor miniere, România își reafirmă angajamentul față de securitatea energetică. Demersurile inițiate la Bruxelles încă de anul trecut reflectă responsabilitatea și onestitatea cu care autoritățile abordează această problemă. Potențialul energetic al României trebuie valorificat în interesul românilor, iar cărbunele, deși contestat pe plan internațional pentru impactul său asupra mediului, rămâne o resursă crucială în asigurarea independenței energetice.

Prin eforturile continue ale muncitorilor din Valea Jiului și ale specialiștilor din întreaga industrie energetică, România poate asigura un echilibru între dezvoltarea durabilă și necesitatea de a furniza energie pentru toți cetățenii săi. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a evidențiat importanța strategică a sectorului energetic și a reiterat angajamentul guvernului de a sprijini și dezvolta capacitățile interne de producție.

În concluzie, cărbunele și Valea Jiului reprezintă elemente esențiale în strategia de securitate energetică a României, iar eforturile și dedicația celor implicați în acest sector sunt esențiale pentru a asigura un viitor energetic stabil și sigur pentru toți românii.

FOTO: Facebook@Sebastian Burduja

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate