Ceremonial public, azi dimineață, în Piața Tricolorului (în fața magazinului Ulpia) din centrul municipiului Deva, cu prilejul „Zilei Drapelului”. Oficialități locale, dar și câțiva simpli cetățeni s-au strâns, în jurul orei 10:00, pentru a marca această sărbătoare.
Reprezentanți ai autorităților locale și județene s-au adunat acolo și au rostit, pe rând, la microfon, alocuțiuni referitoare la importanța Drapelului Național – „singurul simbol care ne poate așeza pe toți la un loc”. „Drapelul românesc înseamnă neamul nostru, din toate ţinuturile locuite de români!
Din bravura eroilor care şi-au vărsat sângele pentru România a apărut roşul. Din bogăţia, forţa şi puritatea holdei de grâu s-a născut galbenul, iar din frumuseţea nobilă şi buna credinţă a cerului a venit albastrul. Aceste trei culori, aşezate într-un echilibru perfect, înseamnă Drapelul Naţional al românilor. Să-l onorăm, să-l iubim şi să-l purtăm cu noi, oriunde ne-am afla!”, a declarat Florin Oancea, primarul municipiului Deva.
După rostirea de alocuțiuni, a urmat legarea la catarg a Drapelului Național, binecuvântarea acestuia,
și înălțarea lui, moment urmat de intonarea Imnului Naţional al României. Manifestarea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.
La Hunedoara, a fost arborat un steag uriaș pe zidurile Castelului Corvinilor.
Proclamată prin lege
“Ziua Drapelului Naţional” a fost proclamată prin lege şi se sărbătoreşte, în fiecare an, în 26 iunie. Tricolorul a devenit un simbol al naţiunii româneşti încă de la începutul secolului al XIX-lea, când s-a putut remarca prezenţa celor trei culori în drapelul răscoalei conduse de Tudor Vladimirescu și în cadrul căreia li se atribuie pentru prima dată următoarele semnificaţii: “Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Frăţie (roşul sângelui)”.