Connect with us
Data: 22/04/2024
.

Actualitate

„Ziua Internațională a Cititului Împreună”. Magia lecturii, adusă mai aproape de copii, alături de „pantoful regal” al scriitoarei Mihaela Coşescu

Publicat

pe

Ziua Internațională a Cititului Împreună” (ZICI) a fost marcată, astăzi, la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” din municipiul Deva. Elevii Clasei Pregătitoare C – „Albinuțelor”, sub îndrumarea învățătoarei Simona Marcu, au desfășurat o activitate în cadrul căreia s-au bucurat de povestea scrisă de Mihaela Coșescu, „Cum am devenit un pantof regal?”, cu ilustrații minunate realizate de Andrei Măceșanu.

Cum am devenit un pantof regal?”, o poveste haioasă care dezvoltă atât creativitatea, empatia, cât și gândirea critică a copiilor, a fost citită cu voce tare de către învățătoarea Simona Marcu și de „albinuțele” din Clasa Pregătitoare C, din cadrul unității de învățământ.

Activitatea a fost organizată cu scopul de a le insufla copiilor dragostea pentru cărți și lectură, învățătoarea Simona Marcu dorind, în acest fel, să-i motiveze să citească cât mai mult şi să le explice elevilor cât de grozave sunt poveștile și ce mesaje valoroase au pentru ei, copiii.

Cititul ne face oameni mari și ne dă aripi să putem zbura”

Micuții au fost entuziasmați și s-au lăsat purtați de magia poveștii. Cu toții au fost curioși să afle despre aventurile pantofului prins în smoală, au pus întrebări, ba chiar și-au dat frâu liber imaginației și au creat și ei propriile interpretări ale acestei povești, exprimate în desene care mai de care mai frumoase, fiind invitați să deseneze fiecare cum și-a închipuit pantoful lui regal.

„Copiii au fost fantastici. A fost o activitate reuşită şi foarte plăcută. Am făcut această alegere, de a citi împreună această carte – scrisă de doamna Mihaela Coşescu, pentru că mi-a plăcut foarte mult cum s-a gândit la ideea de a reutiliza conţinutul unei poveşti clasice, dând naştere unei alte poveşti. Cenuşăreasa, până la urmă, nu este o poveste numai despre prinţi şi prinţese, ci despre nevoia omului de a se face observat, pentru că ea era acolo în spate, fără să fie apreciată, iar pantoful a avut un rol important în a o ajuta să îşi dezvăluie calităţile (…) Îmi doresc să le dezvolt copiilor dragostea pentru carte şi pentru citit. Până la urmă, cititul ne face oameni mari și ne dă aripi, aripi care ne ajută să călătorim cu gândul și cu imaginația oriunde. Și cititul împreună, cu voce tare, creează o conexiune emoţională aparte. Mi-am dorit şi să scot în evidenţă faptul că regal nu înseamnă apartenenţa la un loc, ci faptul că suntem unici şi deosebiţi şi că este important să scoatem la suprafaţă tot ceea ce avem bun în noi şi că putem să fim regali prin atitudine şi comportament. În gândirea și imaginația noastră, putem să fim exact ceea ce ne dorim, iar cele mai frumoase aripi ni le pot da cărțile”, a declarat învăţătoarea Simona Marcu.

La rândul său, autoarea cărţii, Mihaela Coșescu s-a arătat încântată de faptul că povestea sa a fost citită împreună în cadrul acestei activități, fiind alături de elevi prin intermediul unui filmuleț în care le-a transmis un mesaj emoționant „albinuțelor” din Clasa Pregătitoare C, de la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva.

La finalul activităţii, copiii au primit fiecare diplome de participare şi câteun semn de carte.

Cum am devenit un pantof regal?” își are rădăcini în cunoscuta poveste a Cenușăresei, spusă dintr-o altă perspectivă, a pantofului prins în smoală pe treptele unui palat, într-o seară de bal, când este despărțit de fratele său geamăn. Lansarea cărții a avut loc recent, pe data de 6 februarie, evenimentul fiind găzduit de pagina de Facebook Cărturești online, prilej cu care participanții au fost invitați și la o dezbatere despre pantofi mai mult sau mai puțin celebri.

Advertisement

ZICI – fondată în România de americanca Brandi Bates, stabilită în Valea Jiului
Ziua Internațională a Cititului Împreună” a fost marcată prima dată în 2010, fiind creată de LitWorld, rețea internațională de organizații dedicate promovării lecturii peste tot în lume, cu scopul de a atrage atenția asupra importanței cititului cu voce tare în rândul copiilor. De atunci, în fiecare an, în luna februarie, milioane de oameni din numeroase țări ale planetei citesc împreună pentru a promova această activitate. În România, evenimentul a fost inițiat de americanca Brandi Bates, stabilită de mai mulți ani în Valea Jiului, la Lupeni. În organizarea ZICI se alătură, în fiecare an, cadre didactice și bibliotecari din toată țara, dornici să evidențieze importanța cărților și puterea magică a cuvintelor așternute pe pagini albe.
Advertisement

Actualitate

Deva va găzdui Olimpiada Națională de Limba Engleză. Peste 600 de elevi și profesori din toată țara, așteptați

Publicat

pe

Redactat de

Municipiul Deva va găzdui Olimpiada Națională de Limba Engleză. Peste 600 de elevi și profesori, din toată țara, sunt așteptați în orașul de la poalele Cetății. Deschiderea festivă a evenimentului va avea loc sâmbătă, 27 aprilie, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu.

În perioada 27 aprilie – 1 mai 2024, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara organizează, în parteneriat cu Ministerul Educației, Olimpiada Națională de Limba engleză, clasele VII-XII, acțiune la care vor participa 522 de elevi din toată țara, selecționați în urma etapei județene a acestui concurs școlar, însoțiți de 60 de profesori coordonatori ai loturilor, precum și 60 de cadre didactice de renume din învățământul universitar și preuniversitar, reunite în cadrul Comisiei Centrale a Olimpiadei Naționale de Limba engleză.

“Deschiderea festivă a olimpiadei va avea loc sâmbătă, 27 aprilie 2024, începând cu orele 17:30, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, iar festivitatea de premiere a participanților distinși cu premii și mențiuni, se va desfășura miercuri, 1 mai 2024, începând cu orele 09:30, în aceeași locație. Elevii vor susține probele de concurs la Colegiul Național „Decebal” Deva, proba scrisă, în data de 28 aprilie 2024, începând cu ora 09:30, iar proba orală, în data de 29 aprilie 2024, începând cu ora 9:30”, au informat reprezentanții IȘJ Hunedoara.

Pe lângă activitățile specifice competiției, elevii participanți, însoțiți de profesorii lor, vor vizita obiective istorice, culturale și turistice din municipiul Deva și din județul Hunedoara.

“Olimpiada înseamnă competiţie, întâlnire a valorilor, măsurarea propriilor performanţe şi dorinţa firească de a cuceri noi teritorii ale domeniului pentru care elevii și-au descoperit o anume vocaţie şi pasiune. Este o comuniune a educaţiei în spiritul adevărului, binelui şi frumosului. Este o întâlnire a celor mai buni, aşteptată cu emoţie, cu bucurie neliniştită și cu voluptatea confruntărilor intelectuale. Le urăm un călduros Bun-venit participanților, succes deplin la această competiție frumoasă, sperând că se vor bucura de o ședere cât mai plăcută în orașul nostru!”, a declarat inspector școlar general, prof. dr. Maria Ștefănie.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Centrul Cultural „Adrian Păunescu” – inaugurat la Brad, în prezența membrilor familiei regretatului poet

Publicat

pe

Redactat de

Centrul Cultural „Adrian Păunescu” din municipiul Brad a fost inaugurat, sâmbătă, în prezența membrilor familiei regretatului poet, soția Carmen, fiica Ana -Maria și nepoata Alexandra, precum și a cunoscutului interpret de muzică folk Ducu Bertzi.

Amenajat într-o clădire aflată pe strada care îi poartă numele marelui poet român, Centrul Cultural „Adrian Păunescu” va găzdui activități culturale, sociale și educative.

“Centrul Cultural “Adrian Păunescu” a fost amenajat în clădirea reabilitată cu fonduri europene nerambursabile, care a a aparținut până în anul 2006 Minei Țebea, respectiv fosta cantină a minerilor situată pe strada Adrian Păunescu din municipiul Brad. Clădirea astfel salvată a devenit un spațiu unde se vor desfășura activități culturale, sociale și educative. Cu acest prilej, după inaugurarea centrului cultural, la sala Cinema Zarand BRAD a avut loc un spectacol de muzica și poezie intitulat ”Mărturie” susținut de Ana-Maria Păunescu, Ducu Bertzi și Constantin Neculae. Spectacolul a fost încărcat de emoție, fiind apreciat de publicul brădean iubitor de muzică folk și poezie”, a anunțat Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.

Sursa foto: Florin Cazacu/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

12 tone de material antiderapant, în mai multe zone din Valea Jiului

Publicat

pe

Redactat de

În urma ninsorilor din ultimele ore, drumarii au fost nevoiți să intervină pe mai multe secțiuni de drum din Valea Jiului.

Astfel au fost răspândite peste 12 tone de material antiderapant pe  DN 66 și DN 7A în în zonele Obârșia Lotrului – Petroșani, respectiv Câmpu lu Neag.

”În cursul dimineții, pe raza de activitate a SDN Deva, s-a acționat cu 2 autoutilaje și s-au răspândit 12 tone material antiderapant pe DN 66 și DN 7A. Pe cele două drumuri, în zonele Obârșia Lotrului – Petroșani, respectiv Câmpu lu Neag, carosabilul este umed, cu zăpadă îmbibată cu material antiderapant”, informează reprezentanții DRDP Timișoara.

FOTO: FACEBOOK DRDP TIMIȘOARA

Citeste mai mult ...

Actualitate