Actualitate
„Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală”. Activități educativ-preventive, derulate de polițiștii hunedoreni, în unitățile de învățământ
Ziua de 30 ianuarie este declarată “Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală”, reprezentând o modalitate de a atrage atenția asupra violenței din mediul școlar. Pentru a marca însemnătatea acestei zile, polițiștii hunedoreni au intensificat acțiunile destinate creșterii siguranței în unitățile de învățământ, prin desfășurarea mai multor activități cu caracter preventiv-educativ adresate elevilor învățământul preuniversitar.
„Siguranța în unitățile de învățământ presupune o conjugare constantă a eforturilor tuturor celor cu atribuții sau preocupări în acest domeniu: părinți, cadre didactice și autorități locale. Astfel că, astăzi, polițiștii Biroului Siguranță Școlară în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara au lansat Campania ,,Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”, care reprezintă un demers preventiv pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar. În cadrul campaniei au fost selectate cinci unități de învățământ hunedorene (trei situate în mediul urban și două situate în mediul rural), în care vor fi desfășurate, până la sfârșitul anului școlar, mai multe activități cu caracter educativ-preventiv, destinate atât elevilor (respectiv cei înscriși în clasele a VI-a, a VII – a și a VIII- a), cât și părinților acestora și profesorilor diriginți. Scopul campaniei îl reprezintă creșterea gradului de conștientizare a riscurilor și consecințelor asociate fenomenului de violență școlară, prin informarea privind unele noțiuni din domeniul juridic și înțelegerea acestora atât de către elevi, cât și de către părinți și cadre didactice”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.
Campania debutează cu organizarea unui concurs de creație, ce se va desfășura în perioada 30 ianuarie – 25 martie a anului școlar în curs, constând în elaborarea de către elevii școlilor selectate a unui Logo privind siguranța școlară și a unui slogan de însoțire a Logo-ului pentru prevenirea violenței școlare.
„Realizarea acestor materiale va fi rezultatul efortului întregului colectiv de elevi al clasei, sub îndrumarea profesorului diriginte și cu sprijinul profesorului de tehnologia informației și a comunicațiilor. Fiecare unitate de învățământ selectată va desemna 3 lucrări câștigătoare, care vor participa la faza județeană de jurizare. Materialele desemnate câștigătoare la nivelul județului Hunedoara vor fi transmise Direcției Siguranța Școlară, pentru a participa la faza națională a concursului. Siguranța elevilor și a personalului didactic în incinta unităților de învățământ preuniversitar și în zona adiacentă acestora constituie una din condițiile fundamentale pentru organizarea unui proces educațional de calitate, performant”, au mai transmis reprezentanții IPJ Hunedoara.
Actualitate
Piața imobiliară a luat-o razna. În Deva, „apartamente cu preț de Palat Buckingham”. Câte tranzacții au fost făcute în județ, în decembrie 2024
Apartamentele din municipiul Deva au ajuns la prețuri exorbitante, aproape ca locuințele din orașele mari. Anunțuri publicate în mediul online stârnesc diverse reacții. În vreme ce unii spun că prețurile ar fi corecte, alții sunt de părere că acestea sunt mai mult decât exagerate.
La Deva, ca în Italia sau în alte mari orașe ale țării, în ceea ce privește prețurile imobiliarelor. Un apartament cu patru camere, în centrul orașului, a ajuns să coste 120.000 de euro, iar cele cu o suprafață mai redusă sar de 70.000 de euro, potrivit unor anunțuri de vânzare publicate pe Internet.
„Azi, mâine, depășim prețurile din Cluj”
Prețurile locuințelor din Deva stârnesc dezbateri pe rețelele sociale. „Azi, mâine, depășim prețurile din Cluj. Cu 120.000 de euro găsești casă pe lângă Timișoara cu patru camere, living, doi băi, terasă și zonă verde”, este de părere un devean. În opinia unui alt cetățean, prețurile nu sunt justificate pentru un oraș „plin de farmacii, pariuri sportive și jocuri de noroc, la fiecare colț de stradă”. „Tu vinzi apartamente cu preț de Palat Buckingham?”, a întrebat acesta, în timp ce un alt locuitor i-a îndemnat pe cumpărători să caute în altă parte, întrucât „Deva e metropolă”.
Cu toate acestea, tranzacțiile în materie de vânzare merg, chiar dacă, în decembrie 2024, „apetitul” a fost mai scăzut, comparativ cu luna precedentă.
Aproape 500 de imobile, vândute în decembrie 2024, în tot județul
În decembrie 2024, în tot județul Hunedoara s-au vândut aproape 500 de imobile – terenuri, case și apartamente, potrivit datelor statistice prezentate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Mai exact, în ultima lună a anului trecut, au fost tranzacționate, la nivelul județului, 494 de imobile, cele mai multe dintre acestea fiind apartamente.
Conform datelor statistice prezentate de ANCPI, în luna decembrie 2024, în județul Hunedoara au fost vândute, în total, 494 de imobile. Dintre acestea, 202 au fost apartamente, 92 terenuri agricole, opt neagricole, 192 de terenuri intravilane – dintre care 114 cu construcții, iar 78 fără construcții.
Față de luna anterioară, tranzacțiile imobiliare la nivelul județului Hunedoara au scăzut. Numărul total al imobilelor care, în noiembrie 2024, au făcut obiectul contractelor de vânzare – cumpărare a fost, în județul Hunedoara, 677, potrivit acelorași date statistice prezentate de ANCPI. Dintre acestea, 227 au fost apartamente, 217 terenuri agricole, 13 neagricole, iar 220 terenuri intravilane.
Situația la nivel național
Și la nivel național, numărul imobilelor vândute a scăzut în decembrie 2024, comparativ cu luna precedentă. Potrivit unui comunicat al ANCPI, în luna decembrie 2024 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 57.591 de imobile, cu 824 mai puține față de luna noiembrie. „Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna decembrie este cu 2.990 mai mic față de perioada similară a anului 2023. Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în decembrie 2024, în București – 13.257, Ilfov – 3.890 și Timiș – 3.296. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Teleorman – 78, Ialomița – 121 și Alba – 319”, se arată în comunicatul ANCPI.
Anul trecut, la nivelul întregii țări, au fost tranzacționate în total 643.334 de imobile, cu 8.491 mai multe față de 2023, când au fost vândute 634.843 de imobile.
Conform ANCPI, în 2024, cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate în luna octombrie – 67.998, iar cele mai puține, în ianuarie – 37.241.
Actualitate
Garda de Mediu Hunedoara: Amenzi de 130.000 de lei, în ultimul trimestru din 2024
Comisarii de mediu, din județul Hunedoara, au aplicat amenzi în valoare totală de 130.000 de lei, în urma controalelor efectuate în ultimul trimestru din 2024.
În perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024, comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean Hunedoara al Gărzii Naţionale de Mediu au efectuat un număr total de 158 inspecţii, atât inspecţii planificate cât și inspecţii neplanificate.
Inspecţiile planificate (93) au fost realizate conform Planului anual de activitate al Comisariatului Judeţean Hunedoara al Gărzii Naţionale de Mediu, la operatorii economici care desfăşoară activităţi cu impact asupra mediului şi se supun procedurii de reglementare.
În cadrul inspecţiilor neplanificate au fost efectuate un număr de 65 controale după cum urmează: șase controale în urma autosesizării; 31 controale de verificare a respectării condiţiilor din actele de reglementare; cinci controale efectuate în urma sesizărilor; un control pentru investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra mediului; 18 controale dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu; patru controale cu alte autorităţi, conform protocoalelor încheiate în acest sens cu instituţii la nivel judeţean/național.
“Principalele neconformităţi constatate în urma controalelor efectuate în perioada menţionată au fost: lipsa solicitării/obţinerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului; nerespectarea prevederilor autorizaţiei/autorizatiei integrate de mediu/acordului de mediu; gestionarea necorespunzatoare a deșeurilor deținute sau generate în urma desfășurării activității; lipsa evidentei gestiunii deșeurilor; nerespectarea prevederilor legale privind protecția apelor; nedepunerea în termenul legal al declarațiilor privind obligațiile de plată la Administratția Fondului pentru Mediu; neatingerea în anul 2023 a unui nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minim 50% din masa totală generată, cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă provenind din deșeurile menajere; neluarea măsurilor necesare în vederea prevenirii poluarii solului; neluarea măsurilor necesare în vederea reducerii emisiilor de poluanți în atmosferă. În urma acestor controale, au fost aplicate 66 sancţiuni contravenţionale principale, respectiv 56 avertismente și 10 amenzi (cele mai mari au avut valoarea de 50000 lei), în valoare totală de 160.000 lei”, se arată într-un comunicat transmis de Comisariatul Judeţean Hunedoara al Gărzii Naţionale de Mediu.
Actualitate
Deva: A fost aprobată lista de priorități pentru repartizarea locuințelor sociale pe acest an. Peste 60 la sută dintre solicitanți, persoane singure
Consiliul Local Deva a aprobat, prin Hotărârea nr. 361/2024, lista de priorități a persoanelor din municipiul Deva îndreptățite să primească o locuință socială în anul 2025, în ordinea de prioritate stabilită de Comisia socială de analiză a solicitărilor de locuințe destinate închirierii, a informat Direcția de Asistență Socială (DAS) Deva.
Documentul cuprinde numele a 137 de persoane care au solicitat o locuință socială, ordonate în funcție de punctajul obținut pe baza criteriilor de stabilire a ordinii de prioritate, aprobate prin hotărâre a Consiliului Local.
Conform datelor prezentate de către DAS Deva, aproape două treimi (62%) din totalul solicitanților incluși pe lista de priorități sunt persoane singure. Pe de altă parte, trei sferturi dintre aceștia au depus cereri pentru atribuirea unei locuințe sociale în perioada 2020-2024.
“La întocmirea listei de priorități a persoanelor îndreptățite să primească o locuință socială în acest an au fost luate în calcul dosarele complete și actualizate, conform legii, până în data de 31 octombrie 2024. Dosarele depuse după această dată vor fi analizate în 2025, în vederea întocmirii listei cu ordinea de prioritate valabilă pentru anul viitor”, arată într-un comunicat reprezentanții instituției.
Lista devenilor îndreptățiți să primească o locuință socială în anul 2025 poate fi consultată la sediul Direcției de Asistență Socială Deva (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, etaj 1) sau pe pagina de internet a instituției – https://dasdeva.ro, Secțiunea Locuințe și asociații – Locuințe sociale.
Informații suplimentare se pot obține la numerele de telefon 0755.878.380, 0737.036.002 și 0254.218.030 / Tasta 3 (Serviciul Fond Locativ – Locuințe sociale), de luni până joi – între orele 8:00-16:30 sau vineri – între orele 8:00-14:00.
Potrivit datelor centralizate de Serviciul Fond Locativ, anul trecut, 55 de persoane, cu domiciliul în municipiul Deva, au solicitat atribuirea unei locuințe sociale.
DAS Deva administrează, în prezent, un număr de peste 650 de locuințe sociale (garsoniere, apartamente și camere de cămin), aflate în 17 imobile.
Foto: DAS Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
INSP – Informare privind Metapneumovirusul uman (HMPV). Este un virus respirator obișnuit
-
Actualitatecu 2 zile in urma
UPDATE| O tânără de 17 ani și fiica ei în vârstă de nicio lună, date dispărute
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Corvinul, 2-2 la transferuri
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Au rămas, în toiul iernii, fără agoniseala de o viață. Apel la ajutor pentru o familie din satul Bucium – Orlea
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Peste 70 de turiști, salvați de pe munte, în ultimele 24 de ore. Cinci apeluri pentru Salvamont Lupeni
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Reguli mult mai stricte pentru promovarea în Liga 3
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Cardurile sociale, alimentate doar cu 125 de lei, o dată la șase luni
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 13 -17 ianuarie, în județul Hunedoara