Connect with us
Data: 05/01/2025
.

Actualitate

„ZIUA POMPIERILOR”: Avansări în grad și premieri

Publicat

pe

A fost zi de sărbătoare, duminică, pentru angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara. Aceştia au marcat împlinirea a 167 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, numeroase premii şi distincţii fiind acordate în cadrul unei festivităţi ce a avut loc la sediul instituției din Deva.

ziua pompierilor (1)

În cadrul ceremoniei, devenită deja tradiţie la nivelul ISU Hunedoara, cei mai merituoşi pompieri, paramedici şi specialişti în descarcerare au fost premiaţi. Astfel, premiul „Paramedicul anului 2015” s-a atribuit plutonierului major Daniel Mihonesc, de la Detaşamentul de Pompieri Hunedoara. Titlul “Echipajul de prim ajutor al anului 2015” s-a acordat paramedicilor din Ilia. Aceştia s-au remarcat prin îndeplinirea cu succes a nenumărate intervenţii de prim-ajutor. Dintre acestea s-a evidențiat acordarea de asistență medicală unei femei însărcinate, care avea nevoie urgentă de îngrijiri în urma unui grav accident rutier produs pe DN 7.

Echipajul de pompieri al anului

Titlul „Echipajul de pompieri al anului 2015” s-a oferit unei echipe a Detaşamentului din Deva, care a acționat, în noaptea de 18 martie, pentru stingerea unui incendiu puternic izbucnit la o fabrică de cherestea din Chimindia.

Pentru cele mai dificile intervenţii de descarcerare, premiul pentru cel mai bun echipaj în acest domeniu s-a conferit, în acest an, echipei Detaşamentului din Orăştie, care a intervenit, din

Advertisement

păcate, la mai multe accidente rutiere deosebit de grave.

Premiul pentru subunitatea cu cele mai complexe intervenţii în anul 2015 s-a atribuit Detaşamentului din Petroșani.

În afara acestora titluri, a mai primit individual o diplomă specială plutonierul major Daniel Călin, pentru reprezentarea ISU Hunedoara la Campionatele Mondiale ale Poliţiştilor şi Pompierilor, unde a obţinut, pentru a patra oară consecutiv, titlul de campion mondial la tir cu arcul. De asemenea, un premiu special a primit și echipajul Detașamentului din Hunedoara pentru modul în care cei şase pompieri au reprezentat instituția la faza zonală a concursului de descarcerare şi acordarea ajutorului medical calificat, unde au ocupat locul al treilea. Mai mult, cadrele militare care s-au remarcat prin modul de îndeplinire a atribuţiilor, pregătire profesională şi comportare demnă au fost avansate în gradul următor înainte de termen.

Ziua Pompierilor” este sărbătorită în fiecare an în data de 13 septembrie.

Pompierul anului, Pavel Adelin Solomon

pompierul anului _TIFETZ

Trofeul „Pompierul anului 2015” i-a revenit plutonierului major Pavel Adelin Solomon (foto), de la Detaşamentul din Petroșani. Distincţia i-a fost conferită acestuia, după ce, în decursul anului, a participat la peste 17 intervenţii, iar, în 8 iunie, a intrat în infern pentru a încerca să salveze viaţa unui copil surprins în incendiul izbucnit la un bloc de locuinţe din Uricani. Pompierul, care are doi copii ce îl aşteptau acasă, a pătruns în apartamentul inundat de flăcări şi fum asumându-ş, astfel, un risc enorm.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Atenționare meteo de intensificări ale vântului, până marți

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă și pentru județul Hunedoara, în vigoare de duminică (5 ianuarie), de la ora 23:00, până marți (7 ianuarie), la ora 10:00.

În Munții Apuseni, Carpații Orientali și jumătatea de vest a Carpaților Meridionali, în special la altitudini de peste 1700 m, temporar, vântul va prezenta intensificări, cu rafale de 90…110 km/h”, informează ANM.

De asemenea, a fost emisă și o informare meteorologică de intensificări ale vântului și polei, valabilă în intervalul 5 ianuarie, ora 20:00 – 7 ianuarie, ora 10:00. Conform prognozei de specialitate, vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, temporar și de 80…90 km/h, precum și în Banat și Crișana, unde vor fi viteze de 40…50 km/h. „În cursul nopții de duminică spre luni (5/6 ianuarie) și în primele ore ale zilei de luni (6 ianuarie) în Maramureș, nordul Crișanei și al Transilvaniei și pe alocuri în Moldova vor fi precipitații slabe, la început ninsori, apoi lapoviță și ploi ce vor depune pe arii restrânse polei”, a mai informat ANM.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Hartă. „Gerul Bobotezei” – Unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, noaptea trecută

Publicat

pe

Redactat de

Temperaturi scăzute s-au înregistrat în mai multe regiuni din țară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 4 spre 5 ianuarie 2025. Cel mai frig a fost la Obârșia Lotrului – 19 grade, arată datele Meteoplus.

 

Temperaturi 5 ianuarie

-19 grade Obârșia Lotrului

-18 grade Vf.Omu

Advertisement

-16 grade Bâlea Lac

-13 grade Bucin

-11 grade Topliţa

-11 grade Joseni

-11 grade Miercurea Ciuc

Advertisement

-10 grade Întorsura Buzăului

-9 grade Brașov

-8 grade Cluj-Napoca

-8 grade Rădăuţi

-7 grade Iași

Advertisement

-7 grade Suceava

-6 grade Bacău

-5 grade București Băneasa

Harta celor mai scăzute temperaturi, 5 ianuarie. Sursa: Meteoplus

Pentru ziua de astăzi, 5 ianuarie, valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent, astfel maximele se vor încadra între -2 şi 8 grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin în sud şi sud-est, dar cu înnorãri temporare în vestul, centrul şi nordul ţãrii. Spre searã, izolat vor fi precipitaţii slabe predominant sub formã de ninsoare în Maramureş şi nordul Crişanei. Vântul va sufla slab şi moderat.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Ajunul Bobotezei – Tradiții și obiceiuri. Mersul cu “Ciorolița”, o datină străveche în satul hunedorean Țebea

Publicat

pe

Redactat de

Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), sărbătoare de mare încărcătură duhovnicească, este o zi în care se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic, înainte de a primi Agheasma Mare, care este sfințită de preot. Se spune că cine va posti în această zi va avea binecuvântare tot anul.

În Ajunul Bobotezei se pregătește o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului.

Tot în Ajunul Bobotezei și, de asemenea, și în ziua de Bobotează, se stropesc casele cu Agheasma Mare. În casele credincioșilor, Agheasma se păstrează la loc de cinste. În unele regiuni, creștinii ortodocși gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), până la 14 ianuarie.

Se spune că, în noaptea de Ajun de Bobotează, fetele nemăritate care au ținut post cu un ritual anume își pot visa ursitul. Pentru a-și visa ursitul fetele își pun sub pernă un fir de busuioc, care le era dăruit de către preot în momentul în care acesta umbla cu crucea. Se spune că acest busuioc va atrage pețitorii la fată.

Mersul cu “Ciorolița” – obicei unic în Apuseni

Un obicei străvechi, unic în județul Hunedoara, este practicat în Ajun de Bobotează, în satul Țebea. Tineri, majoritatea mascați, merg cu „Ciorolița”, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, pentru a alunga spiritele rele din preajma satului.

Tineri mascați străbat ulițele satului în strigăte de „Ciorolița! Ciorolița!”, având cu ei tot felul de obiecte care pot produce zgomot puternic. Acest obicei inedit, care dăinuie din timpuri vechi, se mai păstrează viu doar pe valea Crişului Alb, la Țebea.

Advertisement

Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul încheie sărbătorile de iarnă, începute în Ajunul Crăciunului.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate