Connect with us
Data: 29/04/2025
.

Actualitate

„Ziua Porților Deschise” la ITM Hunedoara

Publicat

pe

La Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a avut loc o acțiune inedită. Cu ocazia împlinirii a unui sfert de secol de existență, instituția hunedoreană a organizat Ziua Porților Deschise”.

Sesiune de dezbatere publică

Cu această ocazie a fost organizat și o sesiune de dezbateri publice, la care au luat parte, pe lângă organizatori, reprezentanți ai ITM-urilor din mai multe județe, angajatori, dar și angajați, precum și conducători ai instiuțiilor descentralizate hunedorene, ca și Inspectoratul de specialitate, aflate în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, fiind vorba despre AJOFM, AJPIS și Casa de Pensii, fiind prezenți la manifestare directorii acestora, respectiv Georgeta Tomuța, Laura Sabău și Elena Bârlea. De asemenea, a fost prezent și prefectul județului Hunedoara, Doris Visirin, care a subliniat buna colaborare pe care o are instituția în fruntea căreia se află cu ITM.

Sărbătorim 25 de ani de la înființarea acestei instituții extrem de importante. Observăm că respectarea legii este foarte importantă pentru toți cei care desfășoară activități economice. Respectarea prevederilor legale este foarte importantă în evitarea unor situații neplăcute, care pot să afecteze agenții economici, dar și persoanele fizice. În această situație, ITM Hunedoara este, prin activitatea pe care o desfășoară, un garant în ceea ce privește respectarea lergalității. Chiar dacă nu ocup de mult timp funcția de prefect, pot spune că am avut o colaborare foarte bună cu ITM Hunedoara. Cel mai important este să existe o bună colaborare și comunicare între ITM și celelalte instituții cu atribuțiuni în domeniu, agenții economici și angajați”, a declarat Doris Visirin, prefectul de Hunedoara.

Instituție importantă

Amfitrioni ai manifestări au fost cei din conducerea ITM Hunedoara, respectiv inspectorul șef Adrian Bozdog și adjuncții acestuia, Cristina Marton și Daniel Șufană.

Advertisement

Inspecția Muncii este una dintre cele mai vechi instituții din România și ne putem mândri cu o istorie îndelungată, de peste un secol, bogată în evenimente și reușite remarcabile. În domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă, Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, se impune ca organ administrativ de control necesar pe piața muncii pentru desfăşurarea normală a raporturilor de muncă într-un mediu sigur şi sănătos, având ca obiective principale diminuarea fenomenului muncii nedeclarate și subdeclarate, a riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională, precum și promovarea muncii decente: remunerarea muncii depuse, condiții de muncă, apărarea vieții, integrității corporale și a sănătății salariaților și a altor participanți la procesul de muncă, în desfășurarea activității. Inspectoratele exercită controlul aplicării unitare a prevederilor legale în domeniile de competenţă şi oferă servicii tuturor persoanelor fizice şi juridice, angajatori din sectorul public, mixt, privat şi alte categorii de angajatori. În îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, inspectoratele colaborează cu autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, cu alte inspecţii de specialitate ale statului, cu organizaţii neguvernamentale, cu partenerii sociali şi cu mass-media. De 25 de ani, prezența Inspecției Muncii ca factor de echilibru pe piața muncii a însemnat condiții de muncă mai bune și mai sigure pentru lucrători, având drept consecință o diminuare considerabilă a accidentelor de muncă, relații de muncă echitabile între angajatori mai responsabili și salariați informați în privința drepturilor și obligațiilor ce le revin, o legislație adaptată la necesitățile pe care realitatea socio-economică a fiecărei perioade ni le-a dezvăluit. De-a lungul anilor, ITM Hunedoara a asigurat și asigură exercitarea controlului în domeniile relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă şi supravegherii pieţei, contribuind la consolidarea bugetului de stat”, a declarat Adrian Bozdog, inspectorul șef al ITM Hunedoara, instituție în fruntea căreia se află de mai bine de 11 ani.

Profesionalism de înaltă clasă

ITM Hunedoara și-a consolidat poziția, de-a lungul timpului, prin profesionalismul arătat de angajații instituției. O instituție este puternică și se dezvoltă și datorită oamenilor, profesioniștilor, care veghează ca drepturile angajaților să fie respectate și, pe această cale, doresc să mulțumesc tuturor colegilor mei pentru profesionalismul și dedicarea de care dau dovadă. Prin numărul mare de petiții soluționate se vede că cetățenii au încredere în ITM Hunedoara și apelează la instituția noastră ori de câte ori angajatorii nu își respectă obligațiile ce derivă din contractul individual de muncă. Totodată, țin să mulțumesc și angajatorilor din județul Hunedoara care au ales să respecte legislația muncii. Ne dorim să fim un partener real pentru angajatorii care respectă legislația în vigoare, să le oferim soluții la problemele cu care se confruntă, dar în același timp suntem intransigenți și fermi cu cei care încalcă legea. De asemenea, în județul Hunedoara există o bună și strânsă colaborare cu autoritățile și instituțiile publice, amintim aici Instituția Prefectului județului Hunedoara, Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Decebal” Hunedoara, pentru verificarea respectării normelor legale în vigoare. Mulțumim, pe această cale, tuturor autorităților și instituțiilor publice județene pentru parteneriatul instituțional de excepție”, a mai spus Adrian Bozdog.

11 iulie, zi fără controale

Pe 11 iulie, de ziua lor, inspectorii de muncă nu vor face controale, însă vor reveni la activitățile curente imediat. De ziua lor, cei de la ITM Hunedoara au transmis că își doresc să mențină și să îmbunătățească relația de încredere dintre instituție, agenții economici și angajatori. Ne dorim să menținem, în continuare, un nivel înalt de încredere în rândul angajatorilor și angajaților, să răspundem prompt solicitărilor cetățenilor, să fim mai buni, mai responsabili, mai performanți pentru asigurarea unei munci sigure și decente”, a conchis Adrian Bozdog, inspectorul șef al ITM Hunedoara.

Advertisement

Actualitate

România, prima în Europa la Tae Kwon-do ITF, cu aport hunedorean

Publicat

pe

Redactat de

 

La Sarajevo, capitala Republicii Bosnia&Herțegovina, s-a disputat o nouă ediție a Campionatului European de Tae Kwon-do ITF, competiție la care au participat și practicanți de arte marțiale din România. Așa cum ne-au obișnuit, sportivii români au avut o comportare de excepție, terminând concursul pe primul loc în clasamentul pe națiuni, cu 44 de medalii, dintre care 13 de aur, 9 de argint și 22 de bronz.

La acest succes au pus umărul, în mod serios, și sportivi din județul Hunedoara. Cea mai medaliată dintre conjudețenii noștri a fost senioara Roxana Gheorghiță, de la Cristal Hațeg, unde este antrenată de Cosmin Oprescu, președintele federației autohtone de specialitate, care a urcat de patru ori pe podium, fiind campioană continentală la tehnici speciale echipe, medaliată cu argint la spargeri forță echipe și a treia în probele individuale de luptă și tehnici speciale.

La europene au fost prezenți și patru sportivi de la CS Pantera Neagră Petroșani, antrenați de Ionuț Lăscău, care au fost, la rândul lor, medaliați. Astfel, junioara Elena Șamotă a devenit campioană continentală cu echipa de tull și vicecampioană la tehnici speciale individual. Campion european este și juniorul Alexandru Ienulesc, cu echipa de tehnici speciale, iar sora acestuia, prejunioara Raluca Ienulesc este dublă medaliată cu bronz în probele pe echipe la luptă și, respectiv, tehnici speciale. De asemenea, cei din Vale și-au mai adăugat în panoplie și o medalie de argint, cucerită de senioara Anemona Nagy, cu echipa de spargeri forță. Debutant la această competiție a fost Raul Petca, de la ACS Red Tigers Călan, antrenat de Cristian Popa, care, deși nu a urcat pe podium, a avut o evoluție promițătoare.

Pe lângă primul loc în clasamentul cumulat pe națiuni, practicanții de Tae Kwon-do din România au mai fost primii în ierarhia generală a juniorilor la general și masculin, dar și la seniori băieți, și pe locul al treilea la în clasamentul general al seniorilor, în cel de la masculin de la aceeași categorie de vârstă, precum și al prejuniorilor.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

A început proiectarea noului stadion din Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Proiectul noului stadion de la Hunedoara face pași importanți pentru a deveni și realitate. Luni, 28 aprilie, a fost emis ordinul de începere a proiectării, iar marți, 29 aprilie, cei specializați în domeniu au făcut o primă vizită la faţa locului.

Sursa foto: Primăria Hunedoara

Vizită în teren

Compania Naţională de Investiţii a emis ordinul de începere a lucrărilor, mai precis a proiectării, în cadrul contractului de construire a noului stadion de la Hunedoara, semnat pe 15 aprilie 2025, cu asocierea de firme ce va realiza lucrarea. În cursul zilei de marți, 29 aprilie, reprezentanţii firmei de proiectare şi cei ai societăţii care s-a ocupat de studiul de fezabilitate pentru noul stadion au venit la Hunedoara pentru o primă serie de discuţii detaliate cu primarul Dan Bobouţanu şi specialişti din cadrul Primăriei.

Ultimul meci pe actuala arenă?

Reprezentanții municipalității de pe Cerna mai transmit că, după o discuţie avută la sediu, cu planşele în faţă, s-a făcut şi o vizită la actualul stadion, astfel încât proiectanţii să se familiarizeze şi mai bine cu situaţia din teren. În plus, conform reprezentanților Primăriei municipiului Hunedoara, meciul Corvinului din etapa a VI-a, penultima a play-out-ului din Liga 2, seria B, cu CSC Dumbrăvița, programat sâmbătă, 3 mai, de la ora 11:00, ar putea fi ultimul pe care „corbii alb-albaștri” îl dispută pe actuala arenă.

A fost o întâlnire, cred eu, foarte utilă pentru că dorim să parcurgem corect fiecare pas. Este cel mai mare proiect de infrastructură derulat în municipiul Hunedoara din 1990 încoace, o investiţie în valoare de aproximativ 64 de milioane de euro din bugetul Companiei Naţionale de Investiţii. Proiectul este unul destul de complex, având în vedere că noul stadion va fi unul la cele mai noi standarde şi trebuie ridicat pe amplasamentul vechiului stadion. În paralel cu proiectarea tehnică, făcută de firma desemnată, noi trebuie să ne ocupăm de demolare. S-ar putea ca partida de sâmbătă 3 mai 2025, să fie ultimul meci oficial jucat de Corvinul pe vechiul stadion. Repet: s-ar putea! Nu suntem încă foarte siguri, din cauză că trebuie desemnată firma care va face demolarea tot prin licitaţie şi mai sunt şi alţi factori care pot influenţa ritmul în care se parcurg etapele legale şi regulamentare”, a anunțat primarul Dan Bobouțanu, conform paginii oficiale a Primăriei municipului Hunedoara.

Advertisement

Deva, posibilă gazdă temporară pentru Corvinul

Pe de altă parte, edilii din Hunedoara au început demersurile pentru găsirea unei gazde temporare pentru Corvinul, o variantă luată în calcul fiind stadionul din Deva. „În paralel, se fac demersuri pentru a se licenţia pentru Liga a II-a stadionul de la Deva, locul în care dorim să ne „mutăm” până la inaugurarea noului stadion de la Hunedoara”, a spus primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, conform unui comunicat de presă postat pe pagina oficială de socializare a administrației de pe malurile Cernei.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Senatorul PNL Călin Petru Marian: „Facilitarea tranzitului de persoane și accelerarea tranzitului de mărfuri, pași esențiali în racordarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”

Publicat

pe

Redactat de

O serie de proiecte legislative importante au fost votate, luni, în Senatul României. Printre acestea se numără cel care vizează Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galaţi (România) – Giurgiuleşti (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România.

“Astăzi, în Senatul României, am avut ocazia să votăm o serie de proiecte importante care vor contribui la dezvoltarea României și la consolidarea relațiilor internaționale. Printre acestea, mă bucur să menționez proiectul care va facilita integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și sprijinul pentru economia ucraineană respectiv ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galaţi (România) – Giurgiuleşti (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România. Facilitarea tranzitului de persoane și accelerarea tranzitului de mărfuri reprezintă pași esențiali în racordarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și în sprijinirea coridoarelor de solidaritate pentru Ucraina”, a transmis senatorul PNL de Hunedoara Călin Petru Marian.

Acordul va permite fluidizarea traficului la frontiere, dar va sprijini și economia regională. „Aceste inițiative, realizate în strânsă coordonare cu Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, sunt menite să fluidizeze traficul la frontiere și să sprijine economia regională. În paralel, se va pune un accent deosebit pe dezvoltarea infrastructurii necesare pentru ca acest proces să se desfășoare eficient și în condiții de securitate optimă, în conformitate cu standardele Schengen”, a mai transmis parlamentarul hunedorean.

În cadrul aceleiași ședințe, în plenul Senatului au mai fost dezbătute și avizate mai multe inițiative importante în domeniile administrației publice, muncii, apărării și politicii externe.

 

Advertisement
Foto: Călin Petru Marian/Facebook
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate