Actualitate
“Ziua Recoltei”, în Piața Cetății din Deva, în perioada 29 septembrie – 1 octombrie. Programul evenimentului
„Ziua Recoltei”, eveniment organizat de Primăria Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, se va desfășura în perioada 29 septembrie – 1 octombrie, în Piața Cetății, din municipiu.
Comercianți și producători tradiționali vor oferi spre vânzare legume și fructe de sezon, conserve și dulcețuri, produse apicole și lactate, must și vinuri românești, ceaiuri, flori, suvenire, ceramică și alte produse de artizanat. Nu vor lipsi bucatele tradiționale și dulciurile.
Târgul va fi deschis zilnic, între orele 09:00 – 22:00, pe toată durata evenimentului. Atmosfera de sărbătoare va fi completată cu spectacole folclorice și muzică ușoară, care se vor desfășura în fiecare zi, de la ora 17:00.
PROGRAMUL SPECTACOLELOR:
VINERI, 29 septembrie 2023, ora 17:30
Spectacol folcloric susținut de: Letiția Mihuțiu, Gheorghe Lăscoiu, Ovidiu Nechita, Cristina Stănilă, Cristian Fodor, Costi Dumitru, Mariana Suciu, Liviu și Antonela Ferche Buțiu, acompaniați de grupul instrumental condus de Alin Joldeș, Mihaela și Ciprian Istrate, alături de grupul instrumental „Ceterașii de pe Câmpie”.
SÂMBĂTĂ, 30 septembrie 2023, ora 17:30
Mihaela Oprea, Roxana Olșanschi, Vremuri, The Story, DJ Project & Ioana Ignat, Liviu Teodorescu & Band.
DUMINICĂ, 1 octombrie 2023, ora 17:30
Spectacol folcloric susținut de soliștii: Vlad Lință, Cătălina Furdui, Cătălin Hașa, Cristian Țăran, Adrian Lucaci, Nicolae Flaviu Cristea, Ana Almășana Ciontea, Ciprian Roman și Liliana Laichici.
Acompaniază grupul instrumental condus de prof. George Cîlțea.
Spectacolele vor fi prezentate de Cristina Ursu.
Comercianții și producătorii care doresc să participe la Zilele Recoltei 2023 sunt îndrumați să se adreseze Serviciului Administrarea Domeniului Public și Privat (ADPP), din cadrul Primăriei Municipiului Deva, la telefoanele: 0254.217.899 sau 0254.217.895.
Actualitate
Cod galben de vânt în sudul județului. Ploi, în următoarele zile
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de vânt. Avertizarea, care vizează și zona de sud a județului Hunedoara, intră în vigoare la noapte, la ora 23:00, și este valabilă până mâine seară (4 octombrie), la ora 21:00.
„Vântul va avea intensificări în Banat, sudul Crișanei și în Carpații Meridionali, cu viteze în general de 55…65 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 70…80 km/h”, a informat ANM.
Meteorologii anunță și ploi, în următoarele zile. „Până în dimineața zilei de sâmbătă (05 octombrie), temporar va ploua la început în Banat, Crișana și Maramureș, apoi în Transilvania, Oltenia și nord-vestul Munteniei. Sâmbătă (05 octombrie) vor fi ploi în majoritatea regiunilor, iar duminică (06 octombrie), în jumătatea de est a teritoriului. Vor fi averse, însoțite pe spații mici de descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 20…30 l/mp și pe arii restrânse peste 40…50 l/mp. În regiunile vestice, sud-vestice și estice vântul va avea intensificări temporare cu viteze în general de 40…50 km/h”, a mai informat ANM.
Actualitate
Acțiune a polițiștilor, de prevenire a traficului și consumului ilicit de droguri, pe raza municipiului Hunedoara
Acțiune a polițiștilor, de prevenire a traficului și consumului ilicit de droguri, pe raza municipiului Hunedoara
O acțiunea a polițiștilor privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, desfășurată pe parcursul nopții trecute în municipiul Hunedoara, a dus la depistarea unui tânăr de 20 de ani, din localitate, asupra căruia polițiștii ar fi găsit un dispozitiv de tip ,,grinder”, care conținea resturi de substanță vegetală verde-oliv, cu un miros înțepător.
Acesta a fost identificat în zona stadionului din localitate și a fost condus la sediul poliției pentru continuarea verificărilor. Bunurile găsite asupra sa au fost ridicate pentru cercetări. Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii de infracțiuni prevăzute de Legea 143 din 2002 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
În primele opt luni ale acestui an, polițiștii hunedoreni au constatat 143 de infracțiuni prevăzute de legea menționată. În toate aceste cazuri, cercetările sunt continuate de către polițiști specializați din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Hunedoara.
Actualitate
ISU Hunedoara: Intoxicația cu gaze, un risc ascuns în sezonul vinului
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara lansează un apel de atenție în această perioadă a anului, când mulți dintre locuitorii județului se bucură de culesul strugurilor și de pregătirea vinului. Deși această activitate tradițională este privită cu entuziasm, specialiștii subliniază importanța conștientizării riscurilor asociate, în special intoxicația cu gaze generate în timpul fermentației mustului.
Fermentația mustului produce, printre altele, dioxid de carbon (CO₂), un gaz incolor și inodor care poate deveni periculos în spații închise. Concentrațiile ridicate de CO₂ pot duce la amețeli, confuzie, pierderea cunoștinței sau, în cazuri extreme, chiar la deces. ISU Hunedoara îndeamnă cetățenii să respecte măsurile de siguranță atunci când desfășoară aceste activități.
”Pentru că mulți dintre voi vă bucurați în această perioadă de culesul strugurilor și mai apoi de pregătirea vinului, vă atragem atenția asupra unui risc mai puțin luat în seamă, și anume, intoxicația cu gazele rezultate în urma procesului de fermentație a mustului. Ia tă câteva măsuri esențiale pe care vă recomandăm să le respectați, pentru a nu vă pune viața în pericol: nu puneți mustul la fermentat în spații închise; nu intrați în încăperile în care fierbe vinul, fără să asigurați o ventilație corespunzătoare; anunțați pe cineva că urmează să intrați într-o astfel de încăpere; pentru situații de urgență, apelați în cel mai scurt timp, numărul unic 112. În condiţiile în care mustul nu este depozitat în spaţii corespunzătoare, care să poată fi aerisite, pe timpul procesului de fermentare pot apărea incidente sau chiar tragedii. O persoană care a inhalat cantităţi mai mici de dioxid de carbon prezintă dureri de cap, greţuri – cu sau fără vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, greutate în respiraţie. Dacă în aer gazul este în concentraţie foarte mare, persoana în cauză îşi pierde cunoştinţa în câteva minute, iar consecinţele pot fi grave. Este foarte important de ştiut că victima nu îşi dă seama că se intoxică, deoarece dioxidul de carbon pe care îl emană vinul în timpul fermentării nu are culoare şi nici miros”, informează reprezentanții ISU Hunedoara.
FOTO: FACEBOOK ISU HUNEDOARA
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Minoră de 15 ani, din Hațeg, dată dispărută. UPDATE: A fost găsită
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Evenimente deosebite în comuna Vața de Jos
-
Actualitatecu o zi in urma
Podiumuri la un concurs național pentru dansatorii deveni
-
Actualitatecu o zi in urma
Liga 5 de fotbal Hunedoara are un nou lider
-
Actualitatecu o zi in urma
Tentativă de înscenare a unui viol, dejucată de polițiști
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat găsit căzut pe marginea drumului, la Cristur. Ar fi fost lovit de o mașină – șoferul vinovat, căutat de poliție
-
Actualitatecu o zi in urma
Casa Județeană de Pensii Hunedoara: Peste 4000 de pensionari au ieșit din categoria celor care beneficiau de indemnizația socială minimă
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Lucrări programate. Se sistează apa pe mai multe străzi din Deva, în noaptea de 2 spre 3 octombrie