Connect with us
Data: 24/02/2025
.

Actualitate

“Ziua Recoltei” la Cristur. Ministrul Agriculturii a gustat produsele tradiţionale, iar locuitorii şi-au făcut aprovizionarea pentru iarnă

Publicat

pe

Eveniment cu mere şi pere în panere

Zilele-Recoltei-Cristur-2013-(77)Toate roadele toamnei, de la fructe şi legume proaspete, până la gemuri, dulceţuri, zacuscă, dar şi o grămadă de preparate şi produse tradiţionale, virşli, pastramă de oaie sau brânză, toate au umplut tarabele celor peste 60 de comercianţi veniţi din Hunedoara, dar şi din alte judeţe învecinate pentru a lua parte la “Ziua Recoltei”.

Evenimentul se află la a doua ediţie şi s-a desfăşurat de vineri până duminică, la Cristur, fiind organizat de primăria şi Consiliul Local (CL) Deva. Printre cumpărăturile de sezon, clienţii au putut savura şi o delicioasă ciorbă din trei feluri de peşte, preparată de invitaţi speciali din Ungaria. Totul s-a desfăşurat într-o atmosferă întreţinută de remumiţi cântăreţi şi ansambluri de muzică populară, care au urcat pe scena amenajată la Cristur, în toate cele trei zile ale manifestării.

Prezentare “ca la carte” şi clienţi cu nemiluita

Pentru a se asigura că vor fi cu marfa pregătită, numai bună să fie testată şi cumpărată de clienţi, comercianţii au început să-şi instaleze tarabele încă de joi după amiază, mai ales că printre vânzători s-au aflat şi producători din judeţele Alba, Cluj, Mureş sau Maramureş. Efortul lor nu a fost în zadar, dovadă fiind faptul că, vineri, la ora 14:00, când a fost inaugurat târgul, toată marfa era frumos aşezată pe tarabe. O feerie de culori, de mirosuri sau gusturi, asta i-a întâmpinat vineri pe hunedorenii veniţi în număr mare la „Ziua Recoltei”. Struguri, mere, pere, vinete, ardei graşi, gogoşari, dovleac, cartofi sau ceapă, toate aşteptau „cuminţi” pe tarabele comercianţilor venirea clienţilor. Preţurile au fost de producător, iar dacă calitatea mărfii nu a fost suficientă pentru a atrage cumpărătorii, modul în care a fost prezentată aceasta, dar şi costumaţia tradiţională a unora dintre vânzători a contribuit la succesul tranzacţiilor.

De la târg nu au lipsit nici vânzătorii de utilaje agricole, dar nici cei de dulciuri tradiţionale, ciocolata de casă cu sau fără alune, nuga, halviţa, salamul de biscuiţi, bomboanele fondante sau turta dulce fiind desertul prefect pentru cei ce vor să mănânce… româneşte.

Advertisement

Sesiune de degustare… guvernamentală

Zilele-Recoltei-Cristur-2013-(42)Oaspetele de onoare al evenimentului de toamnă a fost ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, cel care, împreună cu o pleiadă de reprezentanţi ai autorităţilor locale, a şi inaugurat vineri „Ziua Recoltei”. Însoţit de primarul Devei, Petru Mărginean, de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Mircea Moloţ, de subprefectul Vasilică Potecăşi de mai mulţi parlamentari ai judeţului, oficialul guvernamental a făcut un tur de onoare al târgului, a dat mâna cu producătorii şi a gustat o grămadă de preparate tradiţionale. La o tarabă, o doamnă îmbrăcată în straie pădureneşti, l-a îmbiat pe ministru cu o delicatesă, dintr-un bocănaş în care se afla o pastă de culoare verzuie. Timid, Daniel Constantin, cu o linguriţă primită din mâna femeii, a luat puţin din pasta necunoscută. A gustat-o şi a dat un verdict. „E delicioasă. Dar ce este?”. Mândră nevoie mare, comercianta şi-a prezentat marfa în faţa unui grup mare de oameni politici, dar şi jurnalişti. „E dulceaţă din gogonele. Dacă v-a plăcut, domnule ministru, vă mai aştept şi la Bucureşti, să gustaţi preparatele noastre”, i-a spus pădureanca, „tratându-l”apoi pe oficialul guvernamental şi cu puţină dulceaţă din nuci verzi cu miere de albine. Arăta şi avea un gust senzaţional!

De la dulceaţă, ministrul Agriculturii a mai testat şi pastrama, brânza şi virşli din oaie, asezonate cu ceapă roşie, servite de comercianţi veniţi din zona Sibiului. A gustat apoi un pahar cu must din struguri roşii şi a lăudat afacerea de familie a unui hunedorean care şi-a expus la târgul de la Cristur legumele obţinute în sera proprie. După vizita la standurile producătorilor, Daniel Constantin a subliniat importanţa sprijinirii de către stat a celor care au afaceri mai mici în domeniu. „Vreau să remarc faptul că se organizează în tot mai multe oraşe manifestări de genul „Ziua Recoltei”. Oamenii simt nevoia să se bucure atunci când este o producţie foarte bună. Am văzut toate produsele şi mă bucur că, în ultima vreme, toată lumea se preocupă de micii producători, de cei care nu pot să producă mai mult şi nu pot să iasă pe piaţă. M-am bucurat să văd că sunt afaceri de familie, afaceri care s-au orientat către produse tradiţionale şi ele se vând la astfel de târguri, dar şi în marile magazine. Am gustat cam din toate produsele vândute aici, toate sunt bune şi mai ales tradiţionale şi sigure. Pot fi consumate fără niciun fel de probleme”, a declarat ministrul Agriculturii la târgul de la Cristur.

Zilele-Recoltei-Cristur-2013-(110)„Trataţie” pe fundal folcloric

Cei care au venit la „Ziua Recoltei” pentru distracţie sau pentru mânca, nu pentru a face cumpărături, au putut să guste două dintre cele mai renumite reţete din bucătăria maghiară. Un grup de bucătari din Ungaria, de la Fehertoi Halaszcsarda de lângâ Szeged au preparat ad-hoc o ciorbă din trei feluri de peşte, dar şi jumeri de acelaşi fel. Într-un cazan de câteva sute de litri a fiert una dintre cele mai delicioase „zame” din peşte, aceasta fiind împărţită participanţilor contra cost. Coada de pofticioşi nu s-a lăsat aşteptată, iar fiecare client care a avut 20 de lei sau un bon valoric ce a putut fi câştigat în cadrul unor concursuri din mass-media, a primit o farfurie plină cu ciorbă bogată, cu câteva bucăţi de peşte fără niciun pic de os, pâine, ardei iute sau, după preferinţe, o pastă roşie şi picantă rău, plus nişte serveţele. Şi… Poftă bună! au avut toţi clienţii, dacă e să ne luăm după mesele pline.

Ciorba, micii şi virşli au mers pe gât „ca unse”, mai ales că în fundalul evenimentului s-au auzit pe tot parcursul celor trei zile, acorduri folclorice interpretate de cunoscuţi cântăreţi de muzică populară, cum ar fi Nelu Ban Fântână, Formaţia Remus Talfeş, Eugen Mihăilă, Lorena Pascu, Ionel Stoica şi Lorena Cheregi sau Ansamblurile „Haţegana” din Hunedoara, „Doina Crişului” din Brad ori Taraful „Românaşul” al Liceului de Muzicăşi Arte „Sigismund Toduţă”.

[box type=”info”]

Advertisement

Molot„La „Ziua Recoltei” vii să te distrezi, iar dacă ai nevoie de ceva, săşi cumperi. Eu m-am uitat, de exemplu, la utilajele agricole, pentru că având o fermă am nevoie de o tocătoare, care toacă fânul, lucerna şi mi-am făcut nişte calcule aproximative, daca o voi lua. În rest, m-am uitat la legume, la fructe, la struguri, la must, la brânză. Am văzut gogoşari frumoşi, vinete la fel, foarte bune şi mă bucur că multe provin din judeţul nostru şi sunt de calitate. Mă bucur să văd că producătorii se gândesc acum mai mult la calitate şi nu la cantitate” – Mircea Moloţ (foto mic), preşedintele CJ Hunedoara

Petre-Marginean

 

„A crescut numărul producătorilor faţă de ediţia de anul trecut, iar acest lucru nu poate decât să mă bucure. Îmi doresc să fie şi mai mulţi anul viitor. Cu „Ziua Recoltei” continuăm tradiţia începută înainte de 1990, pe Dealul Paiului, pentru a da posibilitatea producătorilor să-şi vândă marfa, iar locuitorilor să-şi facă aprovizionarea pentru iarnă” – Petru Mărginean, primarul Devei

[/box]

Advertisement

Actualitate

Urmărit național, depistat de polițiștii din Deva

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii de investigații criminale din municipiul Deva au depistat un bărbat aflat în urmărire națională pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

 Bărbatul de 37 de ani, domiciliat în municipiul Deva, avea un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, emis pe numele său de Judecătoria Deva, la data de 20 februarie 2025.

Acesta a fost condamnat la o pedeapsă de  un an, 5 luni și 20 de zile în regim de detenție, fiind dat în urmărire națională. Bărbatul a fost depistat de polițiști în data de 21 februarie 2025 și depus în Penitenciarul Deva, în vederea executării pedepsei privative de libertate.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Peste 230 de intervenții pentru pompierii ISU Hunedoara în weekend-ul trecut

Publicat

pe

Redactat de

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara au fost solicitați în 235 de misiuni și intervenții în perioada 21 – 23 februarie 2025. Cele mai multe dintre acestea au vizat acordarea primului ajutor medical, stingerea incendiilor și sprijinirea comunității.

Intervenții medicale și incendii în locuințe

Echipajele SMURD au intervenit în 168 de cazuri pentru acordarea ajutorului medical de urgență, iar în 13 situații au oferit sprijin Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara. Pe lângă aceste misiuni, pompierii au fost solicitați pentru stingerea a opt incendii izbucnite la proprietăți private.

Unul dintre cele mai grave incidente s-a petrecut în noaptea de sâmbătă spre duminică, în satul Poienița Tomii, comuna Cerbăl, unde o locuință a fost cuprinsă de flăcări din cauza jarului provenit de la sistemul de încălzire. Intervenția rapidă a pompierilor militari din Deva a împiedicat extinderea incendiului. Tot duminică, la orele după-amiezii, un incendiu a izbucnit la o anexă gospodărească din Simeria, cauza probabilă fiind un scurtcircuit electric.

Zeci de hectare afectate de incendiile de vegetație

În cele trei zile, pompierii hunedoreni au intervenit pentru stingerea a 12 incendii de vegetație care au mistuit aproximativ 50 de hectare de teren. Cauza principală a acestor incendii a fost focul deschis în spații necontrolate.

Advertisement

Acțiuni pentru protejarea persoanelor fără adăpost

Pe lângă misiunile de stingere a incendiilor și intervențiile medicale, pompierii au efectuat 19 acțiuni de căutare a persoanelor fără adăpost, în contextul temperaturilor scăzute. De asemenea, s-au desfășurat 10 activități de recunoaștere în teren pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență.

Sprijin pentru comunitate

Salvatorii hunedoreni au participat și la cinci misiuni de sprijin în folosul comunității.

ISU Hunedoara reamintește cetățenilor importanța respectării măsurilor de prevenire a incendiilor și a utilizării responsabile a focului deschis. Pompierii militari rămân la datorie, 24 de ore din 24, pregătiți să intervină pentru protejarea vieților și bunurilor.

Advertisement

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Restricții de circulație în Timiș și Arad pentru un convoi agabaritic

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara au anunțat impunerea unor restricții de circulație pe drumurile județene din Timiș și Arad din cauza tranzitului unui convoi agabaritic ce urmează a ajunge zilele viitoare la Mintia.

Șoferii sunt sfătuiți să circule cu prudență și să respecte indicațiile autorităților pentru a evita blocajele și eventualele incidente în trafic. Deplasarea acestor transporturi speciale se realizează în conformitate cu avizele emise de autorități, iar traseul este monitorizat pentru a minimiza impactul asupra traficului.

DRDP Timișoara recomandă participanților la trafic să urmărească actualizările oficiale privind circulația și să aleagă rute alternative acolo unde este posibil.

FOTO: FACEBOOK DRDP TIMIȘOARA

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate