Connect with us
Data: 28/06/2024
.

Actualitate - Eveniment

Ministrul Energiei a uitat ce a promis minerilor la Petroșani

Publicat

pe

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a uitat total de protocolul semnat cu liderii de la minele din Valea Jiului. Minele Lonea, Vulcan, Lupeni și Livezeni pot intra, de la finele acestei săptămâni, pe program de închidere, ca și cele din cadrul Societății Naționale de Închideri de Mine. Decizia ar putea să fie aprobată de Adunarea Generală a Asociaților (AGA), chiar vineri, când și termocentralele se separă de Complexul Energetic Hunedoara (CEH).

Ministrul Energiei, Andrei Gerea a cerut convocarea de urgență, vineri la București, a membrilor AGA din cadrul CEH, iar unicul punct de pe ordinea de zi este divizarea în trei a CEH. Practic, ministrul a uitat complet de ceea ce le-a promis minerilor la PEtroșani, când aceștia s-au legat cu lanțuri de poarta minei și au stat în greva foamei, până la sosirea lui în capitala Văii Jiului.

Protocol semnat dar nerespectat

La sfârșitul lunii trecute, ministrul Energiei a semnat un protocol, chiar la Petroșani, prin care promitea închiderea minelor până în 2024. Sindicatele deja au reacționat. „Divizarea CEH nu va duce decât la închiderea mineritului și a termocentralelor într-o formă total necontrolată și în detrimentul salariaților. Din protocolul pe care l-am încheiat cu domnul Gerea în urmă cu două săptămâni nu este rezolvat niciun punct. Mai mult, joi aflăm cu stupoare că Ministerul Energiei solicită convocarea de urgență a AGA, cu un singur punct pe ordinea de zi: Divizarea în trei a CEH”, a spus Petre Nica, lider Sindicatul Muntele, sindicat reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara.

Divizarea CEH, închiderea companiei, cred sindicaliștii

Advertisement

Sindicaliștii sunt de părere că această decizie vine într-un moment total nepotrivit. Asta pentru că Termocentrala Paroșeni are datorii pe care nu le poate achita, cea de la Mintia are nevoie de investiția în protecția mediului, sumele fiind fabuloase, iar minele de cărbune sunt în colaps și vor fi obligate să întocmească un program de închidere până în 2018. Acum sindicaliștii vor să îi ceară ajutor premierului Victor Ponta. „O să încercăm, cu ajutorul colegilor de la Cartel Alfa, să ajungem la premierul României cu cerera de a amâna această decizie, până când ceea ce credem noi că trebuie să se întâmple, atât pentru termocemtrale, cât și pentru minerit, se va realiza. Adică, să ducă termenul de închidere a minelor, de la 2018, la 2030, așa cum se cere în Europa și să țină cont de acea schemă de sprijin pentru productorii de cărbune”, a mai adăugat Nica.

Andrei Gerea a semnat cu sindicaliștii un protocol prin care le garanta închiderea minelor de cărbune până în 2024, dar vineri, împreună cu membrii Adunării Generale a Acționarilor va decide altceva.


 

Scrisoare deschisă adresată Prim-ministrului

Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA” a redactat o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Victor Ponta căruia îi cer sprijinul pentru salvarea CEH. „Vă rugăm ca în baza prerogativelor legale de care dispuneți, să solicitați conducerii Ministerului Energiei să anuleze acest mandat (n.r. – convocarea AGA) întrucât divizarea la acest moment conduce implicit la închiderea minelor la nivelul anului 2018 și probabil a celor două capacități energetice componente ale CEH. (…) Având în vedere că în cadrul Sistemului Energetic Național cererea la vârf este acoperită exclusiv din centralele termoelectrice considerăm că România are un interes deosebit în păstrarea acestor capacități de producție”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de președintele „Cartel ALFA”, Bogdan Hossu.

Raluca Polmolea

Advertisement
Advertisement

Actualitate

FOTO: Doi pompieri hunedoreni, în misiune în Franța

Publicat

pe

Redactat de

Mai mulți pompieri din țară se vor afla în Franța în cadrul unui program pre-poziționare.

În perioada 01 – 31 iulie 2024, Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, participă cu un modul național specializat de stins incendii de pădure la un program de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților franceze în gestionarea acestui tip de risc.

De la ISU Hunedoara se află în această misiune doi colegi: plt. adj. șef Dănilă Cristian – Detașamentul de pompieri Orăștie și plt. adj. Bumbar Cristian – Detașamentul de pompieri Petroșani

Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.

Activarea si operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Franței, în locațiile stabilite de partenerii francezi.

Primul contingent, care însumează 40 de pompieri și 8 mijloace tehnice (3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure (3000 l), 1 cisternă (30.000 l), 1 autospecială de stingere cu capacitate mare (10.000 l), 2 autospeciale de primă intervenție și comandă și 1 microbuz), a început deplasarea astăzi, 28 iunie, pe ruta Arad-Budapesta – Maribor – Ljublijana – Padova  – Piacenza – Nice – Montpelier – Sainte-Marie-la-Mer.

Advertisement

Suplimentarea tehnicii și a personalului de intervenție va fi realizată în funcție de dinamica situațiilor înregistate în teren, la solicitarea autorităților franceze, prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Schimbarea efectivelor se va realiza în data de 16 iulie, urmând ca alți 40 de pompieri să înlocuiască personalul.

La plecarea contingentului format din pompieri salvatori în Franța a participat reprezentantul comenzii IGSU, prim-adjunct al inspectorului general, colonel dr.ing. Constantin Florea.

INFORMAȚII PRE-POZIȚIONARE

 Programul de asistenţă este finanțat de UE și a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunitățile franceze, după incendiile înregistrate în cursul anilor trecuți.

Advertisement

Pe baza programului pilot de pre-poziționare organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar (DG ECHO) în 2022 și disponibilității declarate de DG ECHO de a sprijini și în 2024 pre-poziționarea de module specializate de stins incendii de pădure în țările afectate în trecut de incendii în perioada de vară, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), în calitatea sa de punct național de contact, a primit, în data de 27.05.2024, solicitarea autorităților franceze de a pre-poziționa module specializate în stingerea incendiilor de pădure în luna iulie a acestui an. Această solicitare a fost transmisă către IGSU prin Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS.

INFORMAȚII MISIUNE FRANȚA 2023

În vara anului 2023, prin activarea Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgență, în sprijinul autorităților franceze și protecția comunităților afectate.

Astfel, în perioada 30 iulie – 02 septembrie 2023, un modul de intervenție specializat în stingerea incendiilor de pădure a fost dislocat în Franța pentru susținerea misiunilor din zonele puternic afectate de incendii.

FOTO: ISU Hunedoara

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Măsuri de ordine publică asigurate de polițiști cu ocazia turneului FIGHT ZONE 11 SHOW – GALĂ DE KICKBOXING

Publicat

pe

Redactat de

Măsuri de ordine publică asigurate de polițiști cu ocazia turneului FIGHT ZONE 11 SHOW – GALĂ DE KICKBOXING.

Cu ocazia turneului Kickboxing Fight Zone, organizat la Sala Sporturilor din municipiul Deva (30 iunie 2024), conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara a dispus o serie de măsuri pentru asigurarea ordinii publice și a siguranței sportivilor și a spectatorilor.

Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara va suplimenta efectivele de ordine publică și va mobiliza un număr semnificativ de polițiști din structuri operative, inclusiv luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale și ai Serviciului Rutier.

În zona de acces în Sala Sporturilor și pe arterele principale de acces vor fi organizate patrule și puncte de control pentru a preveni eventualele incidente și a facilita fluxul de persoane și vehicule.

Poliția va colabora îndeaproape cu organizatorii turneului pentru a efectua verificări riguroase la intrările în Sala Sporturilor. Spectatorii vor fi supuși unor controale de securitate pentru a preveni introducerea obiectelor periculoase ori consumul de băuturi alcoolice. De asemenea, zona adiacentă va fi monitorizată, pentru a asigura intervenția promptă în caz de necesitate. Polițiștii le recomandă tuturor participanților să respecte indicațiile forțelor de ordine, să ajungă din timp la locație pentru a evita aglomerația și să nu introducă obiecte interzise. De asemenea, încurajăm cetățenii să semnaleze orice comportament suspect la numărul de urgență 112.

Pentru o desfășurare optimă a evenimentului, polițiștii colaborează cu Inspectoratul Județean de Jandarmi „Iancu de Hunedoara” al județului Hunedoara, cu reprezentanții serviciilor medicale de urgență și cu cei ai altor instituții abilitate.

Advertisement

Prin aceste măsuri, polițiștii doresc să asigure condiții de siguranță și legalitate pentru toți cei care vor participa la acest eveniment sportiv. Invităm publicul să coopereze cu forțele de ordine și să se bucure de spectacolul sportiv în condiții de maximă siguranță.

FOTO: YouTube

Citeste mai mult ...

Actualitate - Eveniment

Outlet Fashion Z Man s-a deschis în complexul comercial Bălata din Șoimuș

Publicat

pe

Redactat de

Locuitorii din județul Hunedoara au acum un nou motiv de bucurie! În complexul comercial Bălata din Șoimuș s-a deschis recent magazinul Outlet Fashion Z Man, un concept unic pe piața locală.

Acest nou magazin se evidențiază prin colaborarea cu un brand românesc de renume din Sibiu, aducând în prim-plan confecții bărbătești de calitate superioară. Oferta variată a magazinului cuprinde articole vestimentare destinate bărbaților de toate vârstele, de la tineri activi și până la seniori eleganți, toate fiind realizate în România.

Outlet Fashion Z Man se angajează să promoveze produsele românești, punând accent pe autenticitate și calitate. Sloganul magazinului, „100% românesc, 100% bărbătesc”, reflectă perfect filosofia sa: aceea de a oferi clienților articole vestimentare de excepție, create cu măiestrie și atenție la detalii.

Într-o piață dominată de branduri internaționale, Outlet Fashion Z Man se distinge prin originalitate și prin dedicarea de a sprijini producătorii locali. Astfel, magazinul devine o destinație obligatorie pentru toți cei care doresc să își reînnoiască garderoba cu piese moderne și elegante, fără a renunța la tradițiile și valorile românești.

Vă invităm să vizitați noul magazin din complexul comercial Bălata și să descoperiți colecțiile disponibile. Outlet Fashion Z Man este locul unde moda autentică românească se întâlnește cu stilul desăvârșit al bărbatului modern.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate