Connect with us
Data: 06/01/2025
.

Comunitate

Proiecte de investiții susținute din surse externe de finanțare în comuna Pui

Publicat

pe

Autoritățile locale din comuna Pui încearcă să realizeze o serie de investiții importante pentru comunitate chiar dacă alocările bugetare au fost reduse în acest an. Cele mai importante proiecte derulate la nivelul comunei beneficiază de finanțare europeană sau guvernamentală.Victor Stoica (1)

Pui, o comună mare a primit, în acest an, de la Guvern un buget diminuat cu 75 la sută. De aceea, edilii reușesc cu greu să desfășoare investiții în regie proprie. „Încercăm să facem câte ceva prin comună, însă bugetul mic care ne-a fost alocat în acest an ne cam încurcă. Cu toate acestea, în regie proprie și cu angajații pe care îi avem facem lucrările edilitare necesare cum sunt acelea de reparații drumuri”, a precizat primarul comunei Pui, Victor Stoica.

Dotări noi pentru căminul cultural din Pui

O investiție importantă pentru comunitatea locală este cea care vizează introducerea rețelei de alimentare cu apă în satele Rușor, Șerel și Băiești. Lucrarea este finalizată în proporție de 70 la sută, însă edilii depind de alocările bugetare de la Guvern. Aceasta, deoarce beneficiază de finanțare în baza Ordonanței de Guvern 28. „Sper ca în acest an să reușim să finalizăm lucrările la rețeaua de alimentare cu apă potabilă pentru satele Rușor, Șerel și Băiești. Mai avem de realizat undeva la 20 – 25 la sută din lucrare. Aici lucrările sunt începute din anul 2008, dar din lipsă de finanțare le-am tot tărgănat atâta timp. De lucrat nu mai avem foarte multe, însă avem nevoie de alocări financiare ca să reuşim anul acesta să ducem la bun sfârşit proiectul”, a precizat edilul – șef din comuna Pui. Prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) Țara Hațegului – Ținutul Pădurenilor va fi dotat cu toate cele necesare căminul cultural din satul Pui. Finanțarea primită este de 20.000 de euro, iar autoritățile locale speră să finalizeze achiziția dotărilor în această vară.

Advertisement

Actualitate

Sfârșit de an bun pentru administrația din Luncoiu de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Comuna hunedoreană Luncoiu de Jos, situată în Țara Zarandului, este printre localitățile rurale de mărime medie din județul nostru. Cu o populație de aproape 2.000 de locuitori, comuna Luncoiu de Jos are în componență, pe lângă așezarea de reședință omonimă, satele componente Dudești, Luncoiu de Sus, Podele și Stejărel, și se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de kilometri pătrați.

Investiții finalizate

Și aici se fac pregătiri intense pentru sărbătorile de iarnă. În paralel, însă, reprezentanții administrației publice locale din această comună hunedoreană nu au uitat de investiții.Copiilor din comună le-am oferit, ca de obicei, pachete de Crăciun, dar venim cu vești bune pentru întreaga comunitate. Astfel, am terminat lucrările la dispensarul medical uman din centrul de comună, o construcție, practic, nouă. De asemenea, s-au terminat și operațiunile de montare a sistemului de supraveghere video. Apoi, chiar în această lună am mai finalizat două lucrări. Este vorba despre montarea suporților pentru panouri fotovoltaice la biserica din Luncoiu de Jos, precum și amenajarea grupului social de la capela din localitatea de reședință. Și, totodată, sunt ca și finalizate dotările cu echipamente moderne și mobilier specific la unitățile de învățământ”, a declarat Călin Dorin Dud, primarul comunei hunedorene Luncoiu de Jos.

Noi proiecte

Bună parte dintre investițiile implementate de administrația din Luncoiu de Jos sunt făcute pe fonduri europene sau guvernamentale, iar acest trend continuă. Avem depuse două proiecte importante, legate de producere și consum de energie, și sunt optimist în ce privește implementarea lor. În ordine cronologică, primul proiect depus este unul la Ministerul Energiei. Acesta vizează construirea unei centrale fotovoltaice, prin care să se asigure consumul propriu de energie electrică pentru UAT Luncoiu de Jos. Cel de-al doilea, depus la Agenția Fondului de Mediu, prevede modernizarea rețelei de iluminat public. Este vorba despre cea din Dudești și, parțial, cea de la Podele, fiind, practic, o continuare a altor două proiecte, pe aceeași sursă de finanțare, în care au fost cuprinse satele Luncoiu de Sus, Luncoiu de Jos, Stejărel și o parte din Podele”, a precizat primarul din Luncoiu de Jos, Călin Dorin Dud.

În derulare

În mod firesc, în Luncoiu de Jos există și proiecte aflate în diferite stadii de derulare, finalizarea acestora fiind o prioritate pentru administrația din comuna zărăndeană. Întreținerea și modernizarea drumurilor rămâne o prioritate permanentă. De asemenea, se lucrează intens la reabilitarea și modernizarea căminelor culturale din comună. Totodată, au început și montările de stații de autobuz moderne, de tip SMART. În plus, a început și implementarea unui proiect pentru amplasarea de stații de încărcare pentru autovehicule electrice. Și, nu în ultimul rând, reamintesc că depunem toate eforturile posibile pentru ca implementarea proiectelor legate de rețele de alimentare cu gaze naturale, precum și cele de apă și canalizare să se facă într-un timp cât mai scurt cu putință”, a mai spus primarul comunei hunedorene Luncoiu de Jos, Călin Dorin Dud.

Citeste mai mult ...

Actualitate

2024, un an bun pentru administrația din Blăjeni

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Blăjeni este una dintre localitățile rurale mici ale județului Hunedoara, ca număr de locuitori, populația frumoasei așezări din Țara Zarandului fiind de sub 1.000 de oameni. Aceștia trăiesc în opt sate, respectiv Blăjeni-Vulcan, Criș, Dragu-Brad, Groșuri, Plai, Reț, Sălătruc și localitatea de reședință omonimă.

Tradiție și modern

Comuna Blăjeni prezintă niște locuri superbe și are particularitățile sale, precum celebra țuică de cireșe, așa cum este cazul la fiecare așezare din Țara Moților. O vorbă din bătrâni spune că, pentru a fi un bun blăjenar, trebuie să ai cal alb, cireş în poartă şi să te numeşti Candin. Tradiția se păstrează și acum, fiind numeroase gospodării în care se găsesc cireși, sunt mulți proprietari de cai albi și suficienți blăjenari care poartă, cu mândrie, prenumele de Candin. În comună găsim o cascadă şi o peşteră, dar şi două rezervaţii naturale. Bună parte a rezervaţiei naturale Muntele Vulcan se întinde pe teritoriul comunei Blăjeni, cea de-a doua fiind cea de floră naturală de la Băi-Groşuri. Pe acest sector de punere în valoare a localității administrația din Blăjeni a demarat, în acest an, o investiție importantă. „Sunt în plină derulare lucrările la «Centrul de păstrare al tradițiilor și a meșteșugurilor» din Blăjeni. Acesta va fi finalizat în 2025 și se derulează pe fonduri europene, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în parteneriat cu Muzeul ASTRA din Sibiu. Turismul cultural rămâne o prioritate pentru noi, ca și capitolul educație. În acest sens vom continua dotarea școlii primare cu mobilier și alte materiale didactice, prin proiectul depus pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care se află într-un stadiu avansat de implementare. Și, legat de copii, aceștia au primit cadouri de Crăciun din partea administrației, dar au și oferit un frumos spectacol de sărbători”, a declarat Horia Flavius Jurca, primarul comunei hunedorene Blăjeni.

Modernizarea infrastructurii

Pentru administrația publică locală din comuna hunedoreană Blăjeni 2024 a fost un an bun și în ceea ce privește modernizarea și extinderea rețelei de infrastructură. Am dat ordinul de începere al lucrărilor pentru modernizarea a șapte kilometri de drumuri comunale, proiect finanțat prin Programul Național de Investiții (PNI) Anghel Saligny”. Totodată au început și lucrările pentru eficientizarea sistemului de iluminat public, pe un program derulat prin Administrația Fondului de Mediu (AFM). Și, nu în ultimul rînd, am rezolvat problema cu semnalul la telefonia mobilă, prin instalarea unui releu.

Reglementarea problemelor cu semnalul vine și în sprijinul celor care, în ultima perioadă, au achiziționat terenuri și imobile de pe raza comunei noastre”, a precizat primarul din Blăjeni, Horia Flavius Jurca.

Planuri realiste de viitor

Primarul din Blăjeni are, în mod firesc, și proiecte de viitor, iar acestea sunt realiste. „În ce privește proiectele de viitor, am în plan unul ce privește creșterea eficienței energetice a clădirilor cu destinație de utilitate publică din comună. De asemenea, vom continua operațiunile de întreținere și modernizare a drumurilor. Totodată, vom demara procedurile pentru un proiect ce privește modernizarea Centrului civic din Blăjeni, prin reabilitare de clădiri și obiective, aici fiind incluse căminul cultural și troițele de la 1848, și prin amenajarea de spații verzi. Și, nu în ultimul rând, ne propunem să promovăm localitatea noastră printr-un număr cât mai mare de acțiuni ce se vor desfășura la „Centrul de păstrare al tradițiilor și a meșteșugurilor” din localitatea de reședință”, a mai spus Horia Flavius Jurca, primarul comunei hunedorene Blăjeni.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Evenimente culturale importante în comuna Beriu

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Beriu, cu o populație de peste 3.500 de locitori, este una dintre cele mai mari așezări rurale din județul Hunedoara. Localitatea are opt sate componente, respectiv Beriu, Căstău, Cucuiş, Măgureni, Orăştioara de Jos, Poieni, Sereca şi Sibişel, și se întinde pe o suprafață de aproape 185 de kilometri pătrați.

Prezenți la “Călușarul transilvănean

De asemenea, Beriu este una dintre puținele așezări nu doar din județ, ci din întreaga țară, în care numărul locuitorilor s-a mărit. În plus, comuna, care este, practic, lipită de municipiul Orăștie, cunoaște și o dezvoltare economică, aici fiind înființate mai multe plantații de afine. Totodată, despre comuna Beriu, aflată pe drumul către Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, pe locuri pline de istorie, ar mai fi de precizat că, și ea, prezintă câteva locuri ce merită a fi vizitate. Printre acestea se numără Mănăstirea Cucuiș, Cetatea Sibișelului, Monumentul Eroilor de la Căstău sau Castrul roman de la Orăștioara de Jos. Astfel, nu este de mirare că aici tradițiile se păstrează cu sfințenie și există o activitate culturală bogată. Despre activitatea culturală sunt exemple chiar de dată recentă. „Comuna a fost prezentă, cu patru cete, la Fetsivalul «Călușarul transilvănean», la finele săptămânii trecute, o prestigioasă manifestare, care, anul acesta a ajuns la ediția cu numărul 55. Am fost reprezentați de cetele de călușari din satele Beriu, Căstău, Orăștioara de Sus și Sibișel, a căror evoluție a fost extrem de apreciată. Îi felicit, și pe această cale, pe cei care ne-au reprezentat cu cinste la acest important eveniment”, a spus Emil Moise Bîc, primarul comunei hunedorene Beriu.

Colinde, colinde…

O altă tradiție care este respectată în satele aparținătoarei comunei Beriu este și cea a colindatului. În acest sens au fost organizate mai multe concerte de colinde, cu mare priză la public, la care au participat copii din comună, dar și nume cunoscute ale folclorului județean și național. „Săptămâna trecută am avut marea plăcere și onoare de a participa la mai multe concerte de colinde de pe raza comunei noastre, la organizarea cărora ne-am adus și noi, ca administrație, un modest aport. În ordine cronologică, primul concert de colinde a fost oferit de cadrele didactice și elevii din clasele V-VIII de la Școala Gimnazială «Constantin Daicoviciu» din Beriu, acțiunea făcând parte din proiectul «Progamul Național de Reducere a Abandonului Școlar» la care participă această unitate de învățământ. Apoi, alături de «Asociația copiilor din Sereca», am organizat, în satul omonim, concertul extraordinar de Crăciun «Așterne Doamne pe pământ». Cu această ocazie ne-au încântat corul de copii «Viitorul Serecii», condus de prof. Petru Androne – Eli și soliștii Bogdan Toma, Eugen Pistol, Viorel Bunea, Siviu Bruzan, Gheorghe Lăscoiu, Răzvan Furdui, Mara Andraș, Bianca Puică, Alexandra Toncea, Mădăliana Dasiana, Iulia Olar, Sebastian Jinar și Darius Frumoca, acompaniați de formația Armonic. Totodată, în colaborare cu Asociația «Izvorul Colnicului» din Orăștioara de Jos am organizat spectacolul intitulat “Sară de colinde”, în cadrul căruia au evoluat Cristian Roman, Ciprian Fodor, Larisa Tomescu, Gheorghe Lăscoiu, Ade Georgescu, Mihai Fegher, Răzvan Furdui, Bianca Maria, corul de copii „Paramythia” și călușarii din Orăștioara de Jos.

Le mulțumim tuturor, la fel cum mulțumim comunității din Sibișel pentru organizarea unei șezători tradiționale, dar și cadrelor didactice și elevilor din clasele II-IV de la școala din Beriu, precum și părinților acestora, pentru frumosul târg de Crăciun pe care ni l-au oferit”, a declarat primarul comunei hunedorene Beriu, Emil Moise Bîc.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate