Connect with us
Data: 11/12/2024
.

Actualitate - Eveniment

Cetățile dacice vor putea fi vizitate virtual și descoperite până în cel mai mic amănunt

Publicat

pe

O plimbare prin cetățile dacice din Munții Orăștiei va putea fi făcută, din aprilie, anul viitor, mult mai ușor și fără un dram de efort. Acest lucru va fi posibil datorită tehnologiei și a tehnicii de ultimă generație, dar și a oamenilor care vor reconstitui monumentele dacice din patrimoniul UNESCO, precum şi 500 de obiecte antice de excepţie, descoperite de arheologi de-a lungul timpului în siturile din Muntii Orăştiei.

Un amplu proiect, a cărui valoare este de aproximativ un milion de euro, bani proveniți din granturi SEE (fonduri norvegiene), este derulat în această perioadă de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT)Cluj – Napoca, Universitatea Babeş – Bolyai şi Universitatea Tehnică din Cluj – Napoca. Obiectivul principal al acestui proiect este promovarea patrimoniului UNESCO prin scanarea, restaurarea digitală și contextualizarea artefactelor și monumentelor dacice din Munții Orăștiei ().

Expoziții virtuale permanente

După ce monumentele și artefactele dacice vor fi duse în lumea virtuală, din aprilie anul viitor, acestea vor putea fi admirate de vizitatori în cadrul a două expoziții permanente, la MCDR și MNIT, fiecare dotată cu ecrane, monitoare, „plasme” şi proiectoare 3D, precum şi cu alte dispozitive cu ajutorul cărora vizitatorii vor putea naviga prin cetăți. Practic, vor fi înființate două spații multimedia capabile să găzduiască expoziții mixte, atât virtuale, cât și reale. Astfel, în fiecare spațiu se va monta câte un proiector 3D HD profesional, ce va permite proiecția unor imagini de înaltă rezoluție pe un suport cu dimensiuni de 2,5 x 4 metri. Totodată, în expoziții va fi instalat câte un sistem de tip Microsoft Table, prin intermediul căruia devine realizabilă interacțiunea cu monumentele reconstituite. Prin intermediul unor display-uri și a ochelarilor speciali, vizitatorii vor putea vizualiza tridimensional monumente și artefacte reconstituite. Sistemele de tracking și dispozitivele haptice vor fi achiziţionate pentru a oferi vizitatorilor metode alternative de interacțiune cu artefactele istorice și monumentele reconstituite, altele decât cea tactilă. Pe lângă elementele multimedia, în cele două spații expoziționale se vor expune artefacte reale, care au fost digitalizate și care fac obiectul acestui proiect. Cele 500 de obiecte constituie un inventar ce va permite rularea acestora în loturi cu tematici bine stabilite, astfel încât atenția publicului să fie menținută pentru un timp îndelungat.

O variantă on-line a muzeului virtual va fi, de asemenea, disponibilă şi on-line, pe site-ul dacit.utcluj.ro, site care este parţial funcţional.

Advertisement

Pe lângă scanara, digitalizarea şi recontextualizarea a 500 de obiecte antice, proiectul ne oferă posibilitatea de a pune în valoare şi altfel atât monumentele, cât şi patrimoniul mobil aferent acestora. Este vorba despre reconstituiri vizuale ale acestor monumente extrem de importante, atât a structurilor de zid cât şi a structurilor care erau alcătuite din materiale perisabile specifice dacilor. Mă refer la locuinţe dacice, ateliere şi alte structuri”, a precizat cercetătorul Cristina Bodo, responsabil de proiect din partea MCDR Deva.

Proiect unic în țară, ce are ca țintă readucerea tinerilor în muzee

Potrivit managerului de proiect Călin Neamţu, conferenţiar în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj – Napoca, prin intermediul acestui proiect, unic la ora actuală în țară, se dorește atragerea tinerilor înspre muzee. „Dorim să readucem tinerii în muzee, iar un asemenea demers are şanse de reuşită. Nu cred că mai există, la ora actuală, un asemenea proiect. În fiecare spaţiu multimedia vom avea şi câte o masă interactivă multi-touch pe care, de exemplu, copiii vor putea rezolva puzzle-uri cu temă dacică. 150 de artefacte sunt deja scanate. Scanarea unuia singur durează în jur de 15 minute pentru că e vorba de dispozitive care scanează 60 de milioane de puncte pe minut, cu o precizie de 25 de microni. Mai avem de lucru, dar sunt încrezător că ne vom încadra în termenul – limită. Dorim să comprimăm dimensiunile fişierelor imaginilor 3D astfel încât să se poată lucra cu ele şi pe calculatoare mai puţin performante, tablete sau telefoane inteligente. Obiectele reconstruite digital vor exista în spaţiile multimedia alături de obiecte reale”, a precizat Călin Neamţu.

Muzeul Deva Imagine 3D (6)

Toate aceste aplicaţii, în stadiul actual, vor fi prezentate publicului, în avanpremieră, pe 15 august, în capitala Daciei Libere, când va fi marcată „Ziua porţilor deschise la Sarmizegetusa Regia”.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Incidente pe drumurile publice în județul Hunedoara: Viteza, alcoolul și fuga de la locul faptei pun în pericol siguranța circulației

Publicat

pe

Redactat de

În noaptea de 11 decembrie 2024, polițiștii din județul Hunedoara au intervenit în mai multe cazuri care au pus în pericol siguranța circulației pe drumurile publice.

Primul incident a avut loc în orașul Călan, unde, la ora 00:15, un bărbat de 53 de ani a fost oprit în trafic pe DC51A. Verificările au arătat că șoferul avea permisul de conducere suspendat, iar autoturismul său nu trecuse inspecția tehnică periodică. Testarea cu aparatul etilotest a indicat o concentrație de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar bărbatul a fost transportat la spital pentru recoltarea probelor biologice.

Un alt incident a avut loc pe 10 decembrie, în jurul orei 16:45, în Deva. O femeie de 43 de ani, aflată sub influența alcoolului, a pătruns cu autoturismul în curtea unei societăți comerciale, unde a provocat un scandal. Testată cu etilometrul, femeia avea o alcoolemie de 1,01 mg/l, iar ulterior a fost dusă la spital pentru prelevarea probelor biologice.

În aceeași noapte, polițiștii din Hațeg au avut de-a face cu un incident de fugă de la locul faptei. La ora 01:55, pe bulevardul Nicolae Titulescu, a fost efectuat un semnal de oprire, însă șoferul autoturismului nu a respectat semnalul, fugind pe străzile din oraș. În urma unei urmăriri, conducătorul auto a abandonat vehiculul și a încercat să fugă pe jos, fiind însă prins de polițiști. Aceștia au identificat doi pasageri, care încercaseră și ei să fugă, și au descoperit în mașină o cagulă, un levier metalic și 6 ancore, obiecte ce ar putea fi utilizate în infracțiuni de furt. Conducătorul autoturismului, un tânăr de 24 de ani din Petrila, nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicul.

Aceste evenimente subliniază riscurile crescute la care sunt expuși participanții la trafic din cauza comportamentului iresponsabil al unora dintre conducători. Poliția continuă cercetările și reamintește importanța respectării regulilor de circulație pentru siguranța tuturor.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Dosar penal întocmit de polițiști, sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor

Publicat

pe

Redactat de

Dosar penal întocmit de polițiști, sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor

 La data de 10 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Brad au efectuat o acțiune în urma căreia au găsit, la locuița unui bărbat de 32 de ani, din muncipiul Brad, un pistol cu bile și o armă de foc, pe care le deținea ilegal.

Atât pistolul (cu încărcător fără muniție), cât și pușca (cu lunetă și suport tip trepied), precum și 38 recipiente cu gaz tip butelie sigilate și două utilizate, o pungă din plastic cu închidere zip lock, conținând  proiectile tip diabol din plastic,  au fost ridicate de polițiști, pentru continuarea cercetărilor.

În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor.

FOTO: IPJ Hunedoara

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Festivalul “Călușerul Transilvănean” va avea loc duminică, 15 decembrie

Publicat

pe

Redactat de

Cea de-a 55-a ediție a Festivalului ,,Călușerul Transilvănean” va avea loc duminică, 15 decembrie 2024, la Orăștie. Ca de obicei, locuitorii orașului Paliei sunt așteptați să admire și o paradă a costumului popular.

Parada portului călușăresc va porni la ora 11:45, din fața Colegiului Național “Aurel Vlaicu” din Orăștie, festivalul în sine desfășurându-se în Piața Victoriei.

Ediția din acest an a festivalului reunește formații de călușeri din județul Hunedoara (Balșa, Beriu, Boșorod, Grid, Bretea Română, Geoagiu, Mărtinești, Romos, Orăștioara de Sus, Turdaș), județul Alba (Glod, Almașu Mare, Vinerea, Valea Mică, Trâmpoiele), dar și din județul Cluj (Valea Drăganului).

Călușerul Transilvănean” este unul dintre cele mai frumoase festivaluri de tradiții din județul Hunedoara organizate, în fiecare an, înainte de Crăciun.

Inclus în patrimoniul UNESCO

Advertisement

Călușerul reprezintă un dans popular fecioresc, cu origini pre-romane, fiind unul dintre cele mai vechi și mai spectaculoase dintre dansurile tradiționale românești. Ceata de călușeri colindă în preajma Crăciunului și vestesc Nașterea Domnului, din casă în casă. Principalul scop al organizării acestui festival este acela al păstrării tradițiilor și stimulării prezentării acestui străvechi joc bărbătesc, inclus în patrimoniul UNESCO în anul 2005.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate