Actualitate - Eveniment
O nouă încercare a lui Avram Iancu de a traversa înot Canalul Mânecii
Petroșeneanul Avram Iancu va încerca, astăzi, să traverseze înot Canalul Mânecii, dacă vremea și starea mării îi vor permite acest lucru. Bibliotecarul în vârstă de 39 de ani va încerca să parcurgă între 34 și 70 de kilometri, în funcție de curenții marini, numai în slip și cască de protecție pe cap.
Avram Iancu se pregătește de patru săptămâni la Dover, în Marea Britanie, pentru a traversa înot Canalul Mânecii, iar la sfârșitul săptămânii a fost anunțat că astăzi ar urma să își îndeplinească visul. Hunedorenaul va traversa înot Canalul Mânecii, fără costum de neopren, doar în slip şi cască de protecţie pe cap, în condiţiile stricte impuse de Channel Swimming Association – organizaţia acreditată să certifice recordul pentru sportivii care reuşesc această performanţă. Plecarea în cursa de traversare a Canalului Mânecii se va face de pe Shakespeare Beach, o plajă situată între Dover şi Folkestone, iar finalul cursei va fi pe malul francez, în zona Gris Nez, distanţa dintre cele două puncte de reper fiind apreciată ca fiind cea mai scurtă, respectiv 42 de kilometri.
Ghidat de un ceas special
Această distanță, însă, fluctuează de la 34 de kilometri la 60-70 de kilometri, în funcție de curenții marini, valuri. Pentru a se putea ghida mai bine şi a-şi doza mai bine efortul, sportivul va purta la mână un ceas special care-i va indica locul în care se află şi cât mai are de parcurs până la finalul cursei.
„Personal, am făcut cinci astfel de probe de calificare şi mărturisesc că sunt saturat. Pe lângă durerile, câteodată insuportabile, pe care trebuie să le îndure un înotător de mare fond în ape deschise, frigul este cel care face chinul împins la extrem. De aceea îi zice Canalului Mânecii ‘iadul de gheaţă”. Teoretic, orice bun înotător, prin antrenament, poate să parcurgă o distanţă de 42 de km, însă, practic, foarte puţini oameni pot să îndure frigul celor 15, 16, 17, 18 grade Celsius ale canalului”, scrie Avram Iancu pe pagina sa de socializare.
A treia poate fi cu noroc
Avram Iancu este la a treia încercare de a traversa Canalul Mânecii înot. Anul trecut, acesta a mai avut două încercări eșuate, în august şi octombrie, după ce la circa 15 kilometri de malul francez, organizatorii i-au cerut să se oprească din cursă pentru că valurile şi curenţii mari i-ar fi pus viaţa în pericol.
Cursa se poate urmări live pe internet
Cei care doresc să urmărească cursa lui Avram Iancu pe Canalul Mânecii o va putea face urmărind graficul cursei, care apare în timp real, prin „live tracker”, pe link-ul: http://www.channelswimmingassociation.com/pilots/sea-leopard/.
Actualitate
Festivalul “Călușerul Transilvănean” va avea loc duminică, 15 decembrie
Cea de-a 55-a ediție a Festivalului ,,Călușerul Transilvănean” va avea loc duminică, 15 decembrie 2024, la Orăștie. Ca de obicei, locuitorii orașului Paliei sunt așteptați să admire și o paradă a costumului popular.
Parada portului călușăresc va porni la ora 11:45, din fața Colegiului Național “Aurel Vlaicu” din Orăștie, festivalul în sine desfășurându-se în Piața Victoriei.
Ediția din acest an a festivalului reunește formații de călușeri din județul Hunedoara (Balșa, Beriu, Boșorod, Grid, Bretea Română, Geoagiu, Mărtinești, Romos, Orăștioara de Sus, Turdaș), județul Alba (Glod, Almașu Mare, Vinerea, Valea Mică, Trâmpoiele), dar și din județul Cluj (Valea Drăganului).
„Călușerul Transilvănean” este unul dintre cele mai frumoase festivaluri de tradiții din județul Hunedoara organizate, în fiecare an, înainte de Crăciun.
Inclus în patrimoniul UNESCO
Călușerul reprezintă un dans popular fecioresc, cu origini pre-romane, fiind unul dintre cele mai vechi și mai spectaculoase dintre dansurile tradiționale românești. Ceata de călușeri colindă în preajma Crăciunului și vestesc Nașterea Domnului, din casă în casă. Principalul scop al organizării acestui festival este acela al păstrării tradițiilor și stimulării prezentării acestui străvechi joc bărbătesc, inclus în patrimoniul UNESCO în anul 2005.
Actualitate
Seri de colinde și magie la “Târgul de Crăciun” din Deva
Piața Unirii, din centrul istoric al municipiului Deva, va răsuna de colinde și cântece de iarnă, în weekendul care urmează, la „Târgul de Crăciun”. Devenii și turiștii vor avea parte de spectacole susținute de ansambluri și artiști îndrăgiți.
Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” vă invită să trăiți magia Crăciunului, la Târgul de Crăciun din Deva. În weekendul 14-15 decembrie 2024, începând cu ora 18:00, Piața Unirii va răsuna de colinde și cântece de iarnă.
“În două seri speciale, devenii dar și turiștii se vor putea delecta cu spectacole susținute de ansambluri și artiști renumiți din Deva și din întreaga țară, care vor aduce în fața publicului colinde tradiționale și melodii de Crăciun ce vor umple sufletele de căldură. Pe lângă muzica magică, veți avea ocazia să descoperiți produse tradiționale de sezon, oferite de zeci de expozanți din județul Hunedoara și din alte colțuri ale țării, care vor adăuga un gust autentic sărbătorilor”, au transmis reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Programul serilor de colinde la Târgul de Crăciun
14 decembrie 2024, ora 18:00
Dubașii de la Vețel, Lorena Pascu și Grupul Folcloric „Lele de la Orăștie”, Norbert Lorant Bravyak, Roxana Olșanschi, Alis Gavriluță și Alice MarLee, Ovidiu Olari, Bogdan Toma, Mariana Suciu, Alin Ienciu, Ana Teodora Anuțoiu și Grup de Colindători din Ținutul Pădurenilor.
15 decembrie 2024, ora 18:00
Dubașii de la Leșnic, Mihaela Oprea și Grup de Colindători, Gino, Mihai Petreuș, Eugen Pistol, Nelu Ban Fîntînă, Ovidiu Nechita, Ciprian Roman și Cristian Fodor.
Spectacolele vor fi prezentate de colega noastră, Ioana Popescu.
„Vă așteptăm să petrecem împreună serile de colinde și să de bucurăm de spiritul Crăciunului!”, au mai transmis reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Actualitate
UPDATE| A fost găsit – L-ați văzut? Bărbat în vârstă de 60 de ani, din municipiul Brad, căutat de polițiști
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 9 -15 decembrie, în județul Hunedoara. Află unde
-
Stiri nationalecu 3 zile in urma
Informare meteo de ploi, ninsori la munte și vânt puternic, până luni seara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO| Primii colindători au poposit la Episcopia Devei și Hunedoarei. Vestea Nașterii Domnului, adusă prin glasuri de copii
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Simpozion la ITM Hunedoara privind campania națională de control în domeniul construcțiilor
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Restaurantul McDonald’s din Hunedoara prinde tot mai mult contur
-
Actualitatecu 3 zile in urma
În mod oficial. Viitorii parlamentari de Hunedoara au fost confirmați de BEC
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
Ultima tură de serviciu: Plt. adj. șef Lucian Beregszaszy a ieșit la pensie. „Un exemplu de generozitate, implicare și profesionalism”
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Româncele merg mai departe la CE de handbal