Actualitate - Eveniment
Doar trei pedepse cu executare pentru inculpații în dosarul „Aurul dacic 2”
Magistrații Judecătoriei Deva au aplicat, ieri, pedepsele în cazul celor 10 inculpați în dosarul „Aurul Dacic 2”. Doar trei dintre aceștia au primit pedepse de cinci și șase ani de închisoare cu executare, ceilalți șapte au scăpat cu pedepse cu suspendare. În schimb, inculpații sunt obligați să achite, împreună, o sumă fabuloasă, respectiv peste 1,25 milioane de euro și aproape 170.000 de dolari, contravaloarea bunurilor de patrimoniu sustrase de aceștia din Sarmizegetusa Regia și recuperate ulterior, de Statul Român, din țările unde au fost valorificate.
Magistrații Judecătoriei Deva au soluționat, ieri, dosarul „Aurul dacic 2”, care se află pe rolul instanțeloir de judecată din 2008. Astfel, instanța a respins cererea de restituire a cauzei la parchet, formulată de inculpatul sârb Ilić Ljubiša, prin apărătorul ales, în vederea refacerii urmăririi penale pentru nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la sesizarea instanţei. În cazul inculpatului Daniel Sorin Jurcă, la șase ani închisoare şi interzicerea exercitării drepturilor, pe o perioadă de cinci ani. Aceeași pedeapsă a fost aplicată și în cazul lui Călin Corhan. Ceva mai blânzi au fost magistrații cu sârbul Ljubiša Ilić, pe care l-au condamnat la cinci ani de închisoare, pentru complicitate la infracţiunea de furt calificat asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural aflat în situri arheologice
Șase pedepse cu suspendare și o achitare
În cazul altor șase inculpați în acest dosar, instanța de la Deva a aplicat pedepse cu suspendare. Astfel, Horia Camil Radu, Ioan Bodea, Viorica Luncan, Daniel Moc, Laszlo – Ovidiu Olah și Remus Marian Popa au primit pedepse de doi și trei ani de închisoare cu suspendare. Singurul achitat în acest caz a fost hunedorenaul Ilie Luncan. Instanța respinge cererea formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva, pentru schimbarea încadrării juridice a faptei săvârşite de inculpatul Luncan Ilie, din infracţiunea de nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, în infracţiunea de tăinuire. Achită pe inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri ca urmare a dezincriminării faptei”, se arată în soluția dată de instanța deveană.
Au interdicție în siturile arheologice din Munţii Orăştiei
În cazul inculpaților care au primit pedepse cu suspendare, instanța a mai dispus ca pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, precum și o serie de alte obligații. De asemenea, acestora le-a fost interzis dreptului de a se afla în siturile arheologice din zona munţilor Orăştiei, pe o perioadă de cinci ani.
Sume fabuloase de achitat
Instanţa a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă privind pe inculpaţii Ilie Luncan şi Ljubiša Ilić, doar cu privire la brăţările 1 – 4 vândute unui colecţionar american. Toți inculpații au fost obligați de cîătre magistrații deveni să achite, în total, peste 1,25 milioane de euro și aproape 170.000 de dolari, reprezentând cheltuielile ocazionate de repatrierea şi expertizarea unor brăţării dacice din aur și argint, precum și contravaloarea celorlalte bunuri de patrimoniu pe care aceștia le-au sustras din cetățile dacicce din Munții Orăștiei și comercializat în străinătate. Cea mai mare sumă o are de achitat Daniel Moc. Acesta a fost obligat să plătească părţii civile Statul Român, prin Ministerul Culturii, suma de 500.000 de euro, reprezentând o brăţără dacică din aur. Magistrații au menținut și sechestrul instituit pe bunurile unora dintre inculpați, apartamente, case, autoturisme, conturi bancare.
Hotărârea instanței nu este definitivă, ci poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Actualitate
Incidente pe drumurile publice în județul Hunedoara: Viteza, alcoolul și fuga de la locul faptei pun în pericol siguranța circulației
În noaptea de 11 decembrie 2024, polițiștii din județul Hunedoara au intervenit în mai multe cazuri care au pus în pericol siguranța circulației pe drumurile publice.
Primul incident a avut loc în orașul Călan, unde, la ora 00:15, un bărbat de 53 de ani a fost oprit în trafic pe DC51A. Verificările au arătat că șoferul avea permisul de conducere suspendat, iar autoturismul său nu trecuse inspecția tehnică periodică. Testarea cu aparatul etilotest a indicat o concentrație de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar bărbatul a fost transportat la spital pentru recoltarea probelor biologice.
Un alt incident a avut loc pe 10 decembrie, în jurul orei 16:45, în Deva. O femeie de 43 de ani, aflată sub influența alcoolului, a pătruns cu autoturismul în curtea unei societăți comerciale, unde a provocat un scandal. Testată cu etilometrul, femeia avea o alcoolemie de 1,01 mg/l, iar ulterior a fost dusă la spital pentru prelevarea probelor biologice.
În aceeași noapte, polițiștii din Hațeg au avut de-a face cu un incident de fugă de la locul faptei. La ora 01:55, pe bulevardul Nicolae Titulescu, a fost efectuat un semnal de oprire, însă șoferul autoturismului nu a respectat semnalul, fugind pe străzile din oraș. În urma unei urmăriri, conducătorul auto a abandonat vehiculul și a încercat să fugă pe jos, fiind însă prins de polițiști. Aceștia au identificat doi pasageri, care încercaseră și ei să fugă, și au descoperit în mașină o cagulă, un levier metalic și 6 ancore, obiecte ce ar putea fi utilizate în infracțiuni de furt. Conducătorul autoturismului, un tânăr de 24 de ani din Petrila, nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicul.
Aceste evenimente subliniază riscurile crescute la care sunt expuși participanții la trafic din cauza comportamentului iresponsabil al unora dintre conducători. Poliția continuă cercetările și reamintește importanța respectării regulilor de circulație pentru siguranța tuturor.
Actualitate
Dosar penal întocmit de polițiști, sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor
Dosar penal întocmit de polițiști, sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor
La data de 10 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Brad au efectuat o acțiune în urma căreia au găsit, la locuița unui bărbat de 32 de ani, din muncipiul Brad, un pistol cu bile și o armă de foc, pe care le deținea ilegal.
Atât pistolul (cu încărcător fără muniție), cât și pușca (cu lunetă și suport tip trepied), precum și 38 recipiente cu gaz tip butelie sigilate și două utilizate, o pungă din plastic cu închidere zip lock, conținând proiectile tip diabol din plastic, au fost ridicate de polițiști, pentru continuarea cercetărilor.
În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor.
FOTO: IPJ Hunedoara
Actualitate
Festivalul “Călușerul Transilvănean” va avea loc duminică, 15 decembrie
Cea de-a 55-a ediție a Festivalului ,,Călușerul Transilvănean” va avea loc duminică, 15 decembrie 2024, la Orăștie. Ca de obicei, locuitorii orașului Paliei sunt așteptați să admire și o paradă a costumului popular.
Parada portului călușăresc va porni la ora 11:45, din fața Colegiului Național “Aurel Vlaicu” din Orăștie, festivalul în sine desfășurându-se în Piața Victoriei.
Ediția din acest an a festivalului reunește formații de călușeri din județul Hunedoara (Balșa, Beriu, Boșorod, Grid, Bretea Română, Geoagiu, Mărtinești, Romos, Orăștioara de Sus, Turdaș), județul Alba (Glod, Almașu Mare, Vinerea, Valea Mică, Trâmpoiele), dar și din județul Cluj (Valea Drăganului).
„Călușerul Transilvănean” este unul dintre cele mai frumoase festivaluri de tradiții din județul Hunedoara organizate, în fiecare an, înainte de Crăciun.
Inclus în patrimoniul UNESCO
Călușerul reprezintă un dans popular fecioresc, cu origini pre-romane, fiind unul dintre cele mai vechi și mai spectaculoase dintre dansurile tradiționale românești. Ceata de călușeri colindă în preajma Crăciunului și vestesc Nașterea Domnului, din casă în casă. Principalul scop al organizării acestui festival este acela al păstrării tradițiilor și stimulării prezentării acestui străvechi joc bărbătesc, inclus în patrimoniul UNESCO în anul 2005.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO| Primii colindători au poposit la Episcopia Devei și Hunedoarei. Vestea Nașterii Domnului, adusă prin glasuri de copii
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ultima tură de serviciu: Plt. adj. șef Lucian Beregszaszy a ieșit la pensie. „Un exemplu de generozitate, implicare și profesionalism”
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Restaurantul McDonald’s din Hunedoara prinde tot mai mult contur
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Simpozion la ITM Hunedoara privind campania națională de control în domeniul construcțiilor
-
Actualitatecu 14 ore in urma
Urmărire, încheiată cu un accident, în zona „Uzo Balcan” din Deva. A ajuns cu mașina pe trotuar
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Au apărut primii brazi de Crăciun în piețele din Hunedoara. Prețurile pornesc de la 40 de lei
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Echipele hunedorene din Liga 3 termină anul, ambele, pe locul al cincilea
-
Actualitatecu 3 zile in urma
West Deva are un jucător la naționala de futsal