Connect with us
Data: 01/07/2024
.

Actualitate

Carnaval de Halloween la bibliotecă

Publicat

pe

Vineri a fost o seară de groază, dar şi de distracţie la biblioteca județeană din Deva. Mumii, vrăjitoare, monştri, vampiri, schelete, fantome sau alte creaturi înfiorătoare au luat cu asalt curtea instituției de cultură, la sărbătoarea de import a Halloween-ului. Conducerea bibliotecii a organizat, cu acest prilej, un carnaval, spre bucuria tinerilor și copiilor din oraș.

Îmbrăcați în costume care mai de care mai înfiorătoare, zeci de copii și tineri au participat, de Halloween, la carnavalul „pus la cale” de conducerea bibliotecii județene din Deva. Manifestarea a început cu o prezentare a tradițiilor și obiceiurilor legate de Halloween, felul în care se sărbătorește în alte țări această zi care a devenit și la noi prilej de veselie și de manifestare a fanteziei.

Decorațiuni de groază

Pentru ca atmosfera să fie una cu adevărat înspăimântătoare, reprezentanții bibliotecii județene au amenajat curtea instituției cu decorațiuni de groază. Bostanii ciopliți și luminați, dar și fantomele și scheletele au făcut parte din decor. Copiii și tinerii costumați de Halloween au venit în număr mare la carnaval, iar curtea bibliotecii s-a umplut până la refuz. „Cel mai înspăimântător costum” a fost premiat, la fel ca și „Dovleacul de groază”, copiii având posibilitatea să-și dea frâu liber imaginației, inspirației, dar și fanteziei. Câștigătorii au fost răsplătiți cu premii constând în trofee, diplome, dar și cărți oferite de biblioteca județeană.

Un moment deosebit l-a reprezentat petrecerea de la finalul evenimentului, care i-a antrenat pe toți cei prezenți, cu veselie și multă bună dispoziție, vegheați de privirile „de foc” ale bostanilor ce străjuiau curtea bibliotecii. Toți copiii care au participat la carnaval au primit din partea reprezentanților bibliotecii județene dulciuri și cărți.

Advertisement

 

Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densuseanu” din Deva

Ne-am bucurat împreună de această sărbătoare care vine din spațiul anglo-saxon și care, dat fiind caracterul ei original, distractiv și deconectant, a fost repede asimilată și de noi. Cu siguranță, tinerii sunt cei care serbează cu cel mai mare entuziasm Halloween-ul, dar am avut aici, alături de noi, prieteni de toate vârstele. Deși am adoptat sărbătoarea de Halloween, sărbătorile noastre tradiționale românești nu au scăzut în importanță și ținem foarte mult la tot ceea ce înseamnă tradiție și păstrarea tezaurului nostru de cultură”.

Advertisement

Actualitate

4,87 la sută – rata şomajului în județ, la finalul lunii mai

Publicat

pe

Redactat de

Rata șomajului în județul Hunedoara a fost calculată, la sfârșitul lunii mai 2024, la o valoare de 4,87 la sută, în creștere comparativ cu luna anterioară.

Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 4,82 %, în această lună acest indicator a înregistrat o creștere de 0,05 pp”, au informat reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara.

La sfârșitul lunii mai 2024, în evidențele AJOFM Hunedoara erau înregistrați 7.580 șomeri, dintre care 4.192 femei.

Potrivit reprezentanților AJOFM Hunedoara, din totalul de 7.580 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Hunedoara, 2.225 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 5.355 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.737 șomeri provin din mediul rural și 4.843 sunt din mediul urban.

Advertisement

Sursa: AJOFM Hunedoara

Șomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Hunedoara 27 %, urmat de cei cu studii liceale 26 %, iar 22 % sunt șomeri fără studii și cu nivel de studii primare. Șomerii care au absolvit învățământul profesional sau școli de arte și meserii reprezintă 15% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu studii superioare sunt 8 %, iar cei cu învățământ postliceal sunt 2 %. „Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 258 persoane foarte greu ocupabile, 1.840 greu ocupabile, 5.060 mediu ocupabile, iar 422 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre”, au mai informat reprezentanții AJOFM Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Lucrări de reparații pe drumuri naționale din județ

Publicat

pe

Redactat de

Mai multe lucrări de reparații se desfășoară, în această săptămână, pe drumuri naționale din zona de vest, au informat reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara.

În județul Hunedoara, se lucrează pe DN 66 Hațeg și DN 7 Orăștie, DN 74 Buceș – Vulcan, DN 66, la Uricani.

“Lucrări pe drumurile naționale din zona de vest săptămâna aceasta: Județul Timiș: DN 68A -Coșava -Margina -refacere structură rutieră, până în 25 iulie, lucrări desfășurate inclusiv pe timpul nopții, DN 6 Sânnicolau Mare – Cenad – covor asfaltic; DN 57 Jamu Mare – Comorâște – reparații carosabil; Județul Caraș-Severin – DN 68 Oțelu Roșu – Caransebeș – covor asfaltic; VO Caransebeș – tasări locale; DN 67D Băile Herculane – Valea Cernei – consolidare drum¸ DN 57 Berzasca – construire polată pentru protecția drumului de căderile de pietre de pe versant (foto); Județul Hunedoara: DN 66 Hațeg și DN 7 Orăștie – amenajare sensuri giratorii; DN 74 Buceș – Vulcan – consolidare corp drum; DN 66 Uricani – consolidare poduri; Județul Arad: DN 7 Vărădia și Bârzava – montare parapete pe rulouri”, au informat reprezentanții DRDP Timișoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Oferta educațională a UPET, adaptată cerințelor de pe piața muncii

Publicat

pe

Redactat de

Universitatea din Petroșani se orientează către viitorul educațional al studenților, continuând să ofere oportunități remarcabile pentru dezvoltarea profesională a tinerilor din Valea Jiului și din alte regiuni.

Cu specializări diversificate și solicitate, instituția se distinge prin accentul pus pe angajabilitatea absolvenților săi.

Prof. univ. dr. Radu Sorin Mihai, rectorul UPET, subliniază că majoritatea absolvenților găsesc rapid locuri de muncă, fie în Valea Jiului, prin parteneriatele cu mediul economic local, fie în diverse locații din țară și din străinătate. Oferta academică a universității include domenii precum inginerie, automatică-calculatoare, economie, administrație publică și asistență socială, toate fiind alese nu doar pentru relevanța lor academică, ci și pentru cerințele pieței muncii.

„Universitatea din Petroșani oferă specializări atractive și căutate pentru că ținem cont de necesitățile pieței. Ne concentrăm pe pregătirea studenților pentru a fi imediat angajabili, într-o piață a muncii din România și din afara ei, care are nevoie mare de absolvenți cu învățământ superior,” a explicat rectorul.

Prin aceste eforturi, Universitatea din Petroșani se angajează să furnizeze educație de calitate și să faciliteze integrarea absolvenților pe piața muncii, contribuind astfel la dezvoltarea economică și socială a regiunii și a țării.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate