Actualitate
Alternativă educațională la Hunedoara – „Centru Interactiv pentru Educaţie Nonformală şi Voluntariat”, pentru tineri și copii
În condițiile în care societatea românească evoluează surprinzător, cu avalanșe de informații și multiple schimbări, mai ales în structurile educaționale, s-a dovedit necesară intervenția prin metode de educare alternative, care să ofere ceea ce școala reușește în mai mică măsură.
Recâștigarea încrederii
Din această perspectivă, unul din proiectele cu mare impact pozitiv asupra tinerilor din Hunedoara este cel de înființare a unui „Centru Interactiv pentru Educaţie Nonformală şi Voluntariat”. Dincolo de denumirea care poate naște întrebări asupra a ceea ce implică această formă de educație a tinerilor, trebuie înțeles faptul că este vorba, în fapt, de o iniţiativă inovatoare prin promovarea metodelor de educaţie nonformală şi a activităţilor de voluntariat ce antrenează copiii şi tinerii aflaţi în situaţii de risc. Așadar, prin realizarea acestui proiect se ating două ținte fundamentale: o alternativă educațională atrăgătoare, deschisă, dar și o șansă extraordinară pentru copiii și tinerii care au nevoie de sprijinul societății pentru a spera la o viață decentă, cu șanse egale.
Mult mai aproape de interiorul acestei inițiative generoase, este vorba despre un efort specializat, prin care animatori socio-educativi, specialişti şi experţi pe problematica rromilor îi educă pe aceştia în adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi responsabil.
Grădina Zoologică, teren de exprimare
Centrul îşi derulează activitatea în municipiul Hunedoara, într-un spaţiu stimulativ şi creativ, folosind Grădina Zoologică ca teren de exprimare. Demersul formează agenţi de schimbare, susţine dezvoltarea durabilă, accesează motivaţia internă, pune în valoare individualitatea în contextul diversităţii. Rezultatele conduc către armonizarea relaţiilor umane fără deosebire de sex, etnie, religie sau apartenenţă.
În cele 14 luni de activitate le este predată tinerilor alternativa prin care ei înşişi produc rezultate pozitive prin acţiuni responsabile în mod independent. Proprietatea este astfel transferată către comunitate, ceea ce face ca demersul să fie durabil şi sustenabil. „Preocuparea municipalității din Hunedoara pentru copii și tineri implică, cum bine se știe, nu numai crearea de condiții cât mai bune, moderne, în unitățile școlare sau deschiderea unor spații dedicate pentru agrement, cultură, sport. Înseamnă și identificarea copiilor și tinerilor care au nevoie de un sprijin suplimentar, calificat, cu metode de integrare eficiente, moderne. Or, tocmai asta s-a urmărit prin implementarea acestui proiect al unui „Centrul Interactiv pentru Educaţie Nonformală şi Voluntariat” în Hunedoara, un proiect care dă roade, pentru că activitățile specifice sunt tratate cu seriozitate și este bine înțeleasă miza lucrului cu copiii și tinerii. Este o adevărată inițiativă de viitor”, a declarat Viorel Arion, primarul municipiului Hunedoara.
Structura proiectului
Din punct de vedere tehnic și organizatoric, proiectul este, în fapt, un parteneriat între Primăria Municipiului Hunedoara și Asociația „En-Hacore”. Proiectul „Centrului Interactiv pentru Educație Nonformală și Voluntariat Hunedoara” este finanțat cu sprijinul financiar al programului RO10 CORAI, program finanțat de granturile SEE 2009-2014 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.
Obiectivul general al proiectului constă în reducerea efectelor situațiilor de risc în care se află copiii și tinerii până la 26 de ani prin dezvoltarea unei inițiative ce susține prevenirea abandonului școlar, reducerea inegalităților, a excluziunii sociale și diversificarea metodelor de educație, complementare celor formale, cu scopul formării unui stil de viață.
Beneficiarii sunt copiii și tinerii cu vârsta cuprinsă între 6 și 26 de ani din municipiul Hunedoara.
Actualitate
Tânăr de 17 ani, sub control judiciar, pentru infracțiunea de furt și furt calificat

Tânăr de 17 ani, sub control judiciar, pentru infracțiunea de furt și furt calificat
Polițiștii au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui tânăr de 17 ani, din municipiul Lupeni, bănuit de săvârșirea mai multor infracțiuni de furt și furt calificat.
În urma administrării probatoriului, s-a stabilit că tânărul ar fi sustras, în perioada februarie – martie 2025, mai multe bunuri atât din incinta unor societăți comerciale, cât și de la persoane fizice.
Tânărul a fost reținut pentru 24 de ore în cursul zilei de ieri, 4 aprilie a.c., iar procurorul de caz a dispus, astăzi, măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt și furt calificat.
Actualitate
Bărbat prins de două ori într-o noapte la volan, beat și fără permis

Bărbat prins de două ori într-o noapte la volan, beat și fără permis.
Polițiștii din municipiul Hunedoara au depistat, în cursul aceleiași nopți, un bărbat de 51 de ani, din localitate, care conducea un autoturism în ciuda faptului că avea dreptul de a conduce suspendat și se afla sub influența băuturilor alcoolice.
Prima abatere a fost constatată ieri, 03 aprilie a.c, la ora 22:28, când bărbatul a fost oprit în trafic pe un bulevard din municipiul Hunedoara, în apropierea unei stații de carburanți. Acesta se afla la volanul unui autoturism, iar testarea cu aparatul alcooltest a indicat o concentrație de 1,54 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că bărbatul avea dreptul de a conduce autovehicule suspendat.
Conducătorul auto a fost condus la o unitate medicală, pentru recoltarea probelor biologice de sânge.
Câteva ore mai târziu, în data de 04 aprilie a.c., la ora 04:00, același bărbat a fost surprins din nou la volan, tot în municipiul Hunedoara. Testarea alcoolscopică a indicat de această dată o valoare de 1,18 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus din nou la o unitate medicală pentru recoltarea probelor biologice.
În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducere sub influența băuturilor alcoolice.
Foto: Arhivă
Actualitate
Polițiștii din județul Hunedoara, acțiuni pentru prevenirea victimizării minorilor și siguranța în școli

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara au organizat, pe 3 aprilie, o serie de acțiuni menite să combată consumul de droguri, absenteismul școlar și victimizarea minorilor. Controalele s-au desfășurat în mai multe unități de învățământ din județ, precum și în zonele adiacente acestora, având ca principal obiectiv asigurarea unui mediu educațional sigur.
Peste 2.000 de elevi și profesori, implicați în acțiunile poliției
În cadrul acestei campanii de prevenire, polițiștii au organizat sesiuni de informare interactive, la care au participat peste 2.000 de elevi și cadre didactice. Discuțiile au vizat riscurile consumului de substanțe interzise, prevenirea comportamentelor delincvente și respectarea normelor legale. De asemenea, profesorii au beneficiat de trei întâlniri tematice axate pe prevederile legale privind siguranța în școli.
Controale în proximitatea unităților de învățământ
Pentru a preveni incidente care ar putea afecta siguranța elevilor, polițiștii au efectuat verificări în zonele din jurul școlilor. Au fost controlați 74 de agenți economici și 28 de agenți de pază ai unităților de învățământ.
În urma verificărilor, 18 elevi au fost depistați absentând de la cursuri, fiind identificați și informați cu privire la importanța educației și a frecventării școlii.
Măsuri pentru siguranța rutieră
Pe lângă prevenirea faptelor antisociale în școli, polițiștii au acționat și în domeniul siguranței rutiere. În cadrul acțiunilor de control, au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 14.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. De asemenea, a fost reținut un permis de conducere și un certificat de înmatriculare.
Jandarmii, alături de polițiști în acțiunile de prevenire
Acțiunile polițiștilor au fost sprijinite de jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Decebal” Hunedoara, care au intervenit atât preventiv, cât și pentru identificarea și sancționarea situațiilor ce ar putea pune în pericol siguranța elevilor.
Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara își reafirmă angajamentul de a menține siguranța elevilor și de a combate orice fenomen infracțional care ar putea afecta mediul educațional. Acțiunile de prevenire vor continua și în perioada următoare, iar pentru orice situație de risc, cetățenii sunt îndemnați să apeleze numărul unic de urgență 112.
FOTO: ARHIVĂ
- Actualitatecu 2 zile in urma
Avem hunedoreni la mondialele de fudokan
- Actualitatecu o zi in urma
Un medic din Deva, dat dispărut -ACTUALIZARE: A fost găsit
- Actualitatecu 2 zile in urma
Percheziții în Hunedoara: Produse susceptibile a fi contrafăcute, ridicate de polițiști
- Actualitatecu 2 zile in urma
Final tragic. Bărbatul dispărut în urmă cu aproape două luni în zona comunei Bătrâna, găsit fără suflare într-o râpă
- Socialcu 3 zile in urma
A început distribuirea ajutorului financiar pentru pensionarii cu venituri mici
- Actualitatecu 2 zile in urma
“Cupa Primăverii” la gimnastică aerobică
- Actualitatecu o zi in urma
A plecat să facă reportaje printre îngeri. Rămas bun, Mexy!
- Actualitatecu 2 zile in urma
Începe „INVENTCOR 2025”. Peste 450 de lucrări din 40 de țări, înscrise la ediția din acest an