Connect with us
Data: 06/04/2025
.

Social

A început distribuirea ajutorului financiar pentru pensionarii cu venituri mici

Publicat

pe

 

Poșta Română a început distribuirea ajutorului financiar acordat de Guvern pentru pensionarii cu venituri mici. Este vorba despre o prima tranșă de 400 de lei.

“Pensiile, împreună cu acest sprijin, vor fi livrate prin Poșta Română între 1 și 15 aprilie, iar cei care primesc pensia pe card vor beneficia de sume începând cu 12 aprilie”,  au precizat reprezentanții Companiei Naționale Poșta Română.

Foto: Poșta Română

Guvernul a aprobat, prin Ordonanță de Urgență, acordarea unui sprijin financiar de 800 de lei pensionarilor ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2.574 lei, echivalentul valorii nete a salariului minim pe economie, măsura de protecție socială fiind luată de Executiv pentru a veni în sprijinul persoanelor cu venituri reduse. Suma de 800 de lei este acordată în două tranșe egale, așadar, câte 400 de lei în luna aprilie 2025, respectiv decembrie 2025.

Plățile se fac prin casele teritoriale sau sectoriale de pensii, iar fondurile sunt cuprinse în bugetul pe anul curent. Sprijinul financiar nu se ia în calcul la stabilirea plafonului privind aprobarea programului pentru compensarea cu 90% a prețului de referință a medicamentelor și nici la acordarea venitului minim de incluziune și nici la acordarea biletelor de tratament balnear prin sistemul organizat și administrat de Casa Națională de Pensii Publice.

Advertisement

Actualitate

O nouă acțiune în cadrul caravanei „Sărbători cu sănătate”, la Deva. Consultații gratuite, acordate de Salvital la Centrul Socio-Medical „Sf. Ierarh Nectarie”

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Este mai ușor să previi, decât să tratezi”, sub această deviză s-a desfășurat, la Deva, o nouă acțiune de testare gratuită a sănătății populației în cadrul Caravanei „Sărbători cu sănătate”, organizată de Asociația Salvital Hunedoara, în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara, Episcopia Devei și Hunedoarei și Primăria Municipiului Deva. Asistenții și paramedicii Salvital s-au aflat, vineri, 4 aprilie, la Centrul Socio-Medical “Sf. Ierarh Nectarie”, situat în Cartierul Micro 15, din municipiu, acordând consultații medicale gratuite.

O campanie cu și pentru oameni

Caravana „Sărbători cu sănătate” este o campanie dedicată comunității locale organizată încă din 2022, în preajma sărbătorilor creștine. Acțiunea s-a bucurat, ca de fiecare dată, de un interes ridicat, în cadrul acestei caravane fiind acordate investigații medicale importante care acoperă o gamă largă de afecțiuni ce pot fi depistate pe loc, de la probleme cardiologice, boli respiratorii, diabet sau osteoporoză.

Este o tradiție deja ca, în perioada sărbătorilor de Paște, de Crăciun, să facem aceste acțiuni. Am început un parteneriat împreună cu Episcopia Devei și Hunedoarei, cu Primăria Municipiului Deva, Primăria Municipiului Hunedoara, și Protopopiatele din județul Hunedoara, unde doresc, noi suntem prezenți. (…) De patru ani, cu susținerea Consiliului Județean Hunedoara, Episcopia Devei și Hunedoarei, mergem absolut peste tot unde se dorește. (…) Eu cred că lucrurile acestea, aproape de oameni, sunt foarte importante, pentru că, știm cu toții, sănătatea este cea mai prețioasă și este cel mai ușor să previi decât, după aceea, să ajungi la tratamente. Existând o bază de date, medicii noștri, care sunt voluntari, bineînțeles, îi pot transfera pe pacienți, după caz, la medici specialiști sau, în situații speciale, le recomandă să meargă în clinici specializate din centrele universitare”, a declarat președintele Asociației Salvital Hunedoara, Petru Mărginean.

Advertisement

Primarul Lucian Ioan Rus: „Activitatea Asociației Salvital – un exemplu pentru noi toți”

La acțiune a fost prezent și primarul municipiului Deva, Lucian Ioan Rus, care a adresat mulțumiri personalului medical implicat și conducerii Salvital pentru acest demers, afirmând că „activitatea Asociației Salvital este un exemplu pentru noi toți”.

Evenimentele de acest gen sunt necesare (…) este important că există și este importantă grija celor de la Salvital pentru tot ceea ce înseamnă oamenii care au nevoie de un sfat medical, de un control medical (…) Este un plus de valoare pe care Salvital îl acordă celor care, cu adevărat, au nevoie”, a declarat primarul municipiului Deva, Lucian Ioan Rus, care a propus ca, imediat după sărbătorile pascale, aceste acțiuni să se extindă și în cartierele orașului pentru a fi și mai aproape de oamenii care au nevoie de sprijin. „Vrem ca toți cetățenii să aibă acces la servicii medicale de calitate, fără timpi mari de așteptare, chiar în comunitățile lor”, a precizat primarul Lucian Ioan Rus.

Părintele Valentin Crainic, Protopopul Devei: „Este o bucurie (…) pe care comunitatea o are în momentul în care Salvital merge în aceste caravane ale dragostei”

Părintele Valentin Crainic, Protopopul Devei, a subliniat importanța acestor activități socio-medicale dedicate oamenilor și care se bucură de o largă popularitate. „Sunt acțiuni care arată dragostea pe care o avem noi ca semeni pentru semenii noștri. Noi, Episcopia Devei și Hunedoarei, prin Protopopiatele din cuprinsul Episcopiei, colaborăm de ani de zile cu Asociația Salvital. Mai mult decât atât, se creează o comuniune de dragoste, în slujba lui Dumnezeu (…) pentru bucuria și ajutorarea aproapelui nostru. Până la urmă, spre asta suntem chemați, spre a ne asemăna cu Dumnezeu prin faptele noastre, iar faptele noastre, atunci când sunt îndreptate către aproapele nostru, au o valoare aparte. Cel mai frumos sentiment care ar trebui să existe într-o societate frumoasă și sănătoasă la suflet este cel de respect, de dragoste, de comuniune, de ajutor reciproc, ceea ce se și întâmplă în toate aceste acțiuni pe care Salvital le face în comunitățile unde este prezentă. (…) Este o anume bucurie, cinste și onoare, pe care comunitatea o are în momentul în care domnii și doamnele de la Salvital merg în aceste caravane ale dragostei pentru a-și duce această misiune frumoasă la îndeplinire. Și, totul este spre slava lui Dumnezeu și bucuria omului (…) pentru că și ei, la rândul lor, nu fac acest lucru ca pe o meserie, ci o fac ca pe o vocație, ca pe o chemare”.

Investigațiile acordate, de mare ajutor oamenilor

Investigațiile gratuite oferite în cadrul caravanei Salvital le sunt de mare ajutor oamenilor și îi scutesc de drumuri la policlinică sau la cabinete private. „Este o idee foarte bună și să fie cât mai multe, mai ales pentru pensionari. Dacă mergi la policlinică (…) stai o lună până te programează și e cam dificil. Aici, rezultatul îl primești în aceeași zi. Este foarte bine”, a spus un devean care a participat la acțiune. „Eu am venit pentru plămâni, inimă și circulația sângelui. Mi se par foarte bune acțiunile acestea și ne bucurăm că sunt organizate”, a completat, la rândul ei, o altă persoană dintre cele prezente.

 

Advertisement

Cetățenii interesați au avut ocazia de a-și verifica gratuit starea de sănătate prin diverse proceduri medicale, printre care electrocardiograma EKG pentru identificarea problemelor cardio, spirometrie pentru identificarea problemelor pulmonare, INR-probă din sânge pentru persoanele care au tratament cu anticoagulante, măsurarea glicemiei, tensiunii arteriale, Hemoglobina glicozilată- evaluare și monitorizare a controlului glicemic, după caz, determinare indice braț-gleznă pentru identificarea unei boli arteriale periferice (BAP)-care crește riscul unui atac de cord sau accident vascular cerebral, Osteodensitometria- determinarea unor probleme de densitate osoasă. „Caravana Salvital merge cam peste tot prin județ. Acum suntem cu „Sărbători cu sănătate”. Este un mod de a fi alături de comunitate, de a ajuta persoanele cu probleme de sănătate, de a depista anumite afecțiuni despre care pacienții poate nu știu că suferă. Sunt foarte mulți oameni care se prezintă și venim în sprijinul tuturor”, a spus Raluca Oprea, asistent medical Salvital Hunedoara.

Un proiect de suflet

Salvital Hunedoara a împlinit 20 de ani de existență, iar momentul a fost marcat recent în cadrul unei conferințe aniversare. În cele două decenii de activitate, asistenții și paramedicii din cadrul acestei structuri au salvat zeci de mii de vieți. Numai în ultimii patru ani, aproape 14.000 de hunedoreni au beneficiat de consultații medicale gratuite acordate de Salvital care a ajuns cu caravanele medicale în zeci de localități ale județului Hunedoara, multe dintre acestea din zone rurale unde oamenii au mai greu acces la servicii medicale. „Este un proiect care îmi este foarte drag mie. De fapt, este cel mai drag proiect al meu, chiar mai mult decât cele în administrația publică locală sau cele politice, pentru că ești în direct cu omul, ești empatic cu el și încerci să-i rezolvi problema, pentru că, repet, a preveni este cel mai important lucru. În urmă cu 20 de ani, împreună cu doctorul Raed Arafat, am înființat SMURD-ul în județul Hunedoara, al doilea județ din țară după Mureș, iar astăzi suntem primul județ din țară cu acest proiect de telemedicină. (…) E un lucru important pentru județul nostru, ținând cont de infrastructura, dealuri muntoase, cătune… Și atunci, este bine să meargă policlinica la oameni, nu să vină ei, fiindcă sunt costuri, nu sunt suficienți medici de familie și este important să fim lângă ei”, a conchis președintele Asociației Salvital Hunedoara, Petru Mărginean.

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

403 persoane angajate, în cursul lunii februarie, cu sprijinul AJOFM Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Un număr de 403 de persoane au fost încadrate în muncă, în cursul lunii februarie 2025, ca urmare a implementării Programului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă, prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara. Dintre acestea, 180 sunt femei.

Din totalul persoanelor ocupate până la data de referință, 219 persoane au peste 45 de ani, 62 persoane au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 27 persoane au între 30 – 35 ani, 36 persoane au între 25 și 30 de ani, iar 59 persoane sunt tineri sub 25 de ani. În baza de date a AJOFM Hunedoara, s-au înscris în luna februarie 2025, ca persoane în căutare de loc de muncă, 122 tineri NEET, cu vârsta între 16 – 29 ani. În funcţie de rezidenţă, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 299 provin din mediul urban, iar 104 persoane sunt din mediul rural. Din punct de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane au studii liceale, 135, urmate de cele fără studii sau cu studii primare și gimnaziale, 122. Numărul celor care au ca studii școala profesională sau de arte și meserii este de 91, cei cu studii universitare sunt în număr de 43, iar cei cu studii postliceale sunt în număr de 12”, a informat AJOFM Hunedoara.

Potrivit reprezentanților instituției, din numărul total de persoane care au fost angajate, în luna februarie 2025, prin intermediul AJOFM Hunedoara, 36 persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. « Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre”, precizează reprezentanții AJOFM Hunedoara.

Advertisement

Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată.

Astfel, în cursul lunii februarie 2025, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 843 persoane.

Citeste mai mult ...

Actualitate

4,55 la sută – rata şomajului în județul Hunedoara, la sfârșitul lunii februarie

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Rata șomajului în județul Hunedoara a fost calculată, la sfârșitul lunii februarie 2025, la o valoare de 4,55 la sută. În evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara erau înregistrați 6.964 de șomeri, dintre care 3.884 femei.

“Din totalul de 6.964 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Hunedoara, 1.961 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 5.003 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.207 șomeri provin din mediul rural și 4.757 sunt din mediul urban”, a informat AJOFM Hunedoara.

Structura șomajului pe grupe de vârste se prezintă sugestiv astfel:

Advertisement

Grupa de vârstă

Stoc la finele lunii

Total

6.964

< 25 ani

Advertisement

662

între 25-29

493

între 30-39

1.240

Advertisement

între 40-49

1.691

între 50-55

1.442

peste 55 ani

Advertisement

1.436

Sursa: AJOFM Hunedoara

 

Șomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Hunedoara 26 %, urmat de cei cu studii liceale 25 %, iar 23 % sunt șomeri fără studii și cu nivel de studii primare. Șomerii care au absolvit învățământul profesional sau școli de arte și meserii reprezintă 15 % din totalul șomerilor înregistrați, cei cu studii superioare sunt 9 %, iar cei cu învățământ postliceal sunt 2 %.

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 247 persoane foarte greu ocupabile, 1.492 greu ocupabile, 4.805 mediu ocupabile, iar 420 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre”, a mai informat AJOFM Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate