Connect with us
Data: 30/06/2024
.

Actualitate

Hunedorenii muncesc mai mult, dar produc mai puţin

Publicat

pe

Economia românească are o evoluţie cel puţin ciudată, având creşteri recunoscute în uniunea Europeană, dar efectele sunt prea puţin sau chiar deloc vizibile în ţară.

De ceva vreme încoace, guvernanţii, politici sau tehnocraţi, ne spun că economia românească este pe plus, venind şi cu date bine documentate în acest sens. Nu avem ce face şi îi putem crede, sau nu, deoarece aceste lucru nu se prea simte.

Paradoxuri economice

Tot datele oficiale arată şi unele aspecte ciudate, iar economia judeţului Hunedoara nu face excepţie. Un exemplu concret este cel oferit de datele strânse din teritoriu de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Hunedoara. Statisticienii hunedoreni au făcut publice datele privind principalii indicatori socio – economici din judeţ pentru prima lună a anului în curs, de unde reies nişte lucruri normale, dar şi aspecte paradoxale, cel puţin. Astfel, aşa cum era de aşteptat, producţia industrială, în comparaţie cu decembrie 2015, lună în care au fost mai multe zile libere, a crescut, cu 15,6 la sută. O creştere similară, şi la fel de normală, s-a înregistrat şi în ceea ce priveşte productivitatea muncii, aceasta fiind, în ianuarie 2016, cu 16,1 la sută. Totodată, lucru îmbucurător, de altfel, s-a constata şi o scădere a stocului de produse finite, nu una foarte mare, de 1,8 procente, dar tot e ceva. De aici, însă, încep paradoxurile. Datele statistice ne arată că, în ianuarie 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, productivitatea muncii a fost cu un procent mai mare. În schimb, producţia industrială, raportată la aceleaşi perioade de timp anterior prezentate, a fost înregistrat o scădere de 1,7 procente. Sau, ca să fim mai expliciţi, hunedorenii par a fi angajaţi la Cooperativa „Munca în zadar”: ei lucrează mai mult, dar produc mai puţin.

Advertisement

Actualitate

Atelier școală, eficientizat energetic

Publicat

pe

Redactat de

Administrația locală din Petrila a inițiat procedura de licitație pentru un contract esențial, denumit „Lucrări de intervenție în vederea creșterii eficienței energetice la clădirea atelier școală”.

Acest contract are o valoare considerabilă, de 1.857.414 lei.

Această inițiativă subliniază angajamentul autorităților locale de a îmbunătăți condițiile din instituțiile educaționale, asigurând un mediu mai sigur și mai confortabil pentru elevi și cadre didactice.

Proiectul prevede diverse măsuri pentru sporirea eficienței energetice a clădirii atelier școală. Printre acestea se numără izolarea termică a clădirii, instalarea unor sisteme de iluminat cu eficiență energetică ridicată și modernizarea sistemelor de încălzire și ventilație, toate având scopul de a reduce consumul de energie și de a optimiza costurile aferente.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Salariul asistenților personali și indemnizația lunară pentru persoana cu handicap grav se majorează – de luni, 1 iulie 2024

Publicat

pe

Redactat de

 

Salariul asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav se majorează, ca urmare a creșterii salariului minim brut pe țară garantat în plată cu 12,12 la sută – de la 3.300 lei la 3.700 lei, începând cu data de 1 iulie 2024, conform Hotărârii Guvernului nr. 598/2024, au informat reprezentanții Direcției de Asistență Socială (DAS) Deva.

Majorarea salariului minim brut pe economie reprezintă o valoare netă lunară de 2.363 lei, față de 2.086 lei, cât era până acum. Astfel, începând cu luna iulie 2024, toți asistenții personali vor fi salarizați la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. În același context, se majorează cu 277 de lei și indemnizația lunară pentru persoana cu handicap grav, cuantumul acesteia fiind egal cu salariul net al asistentului personal gradația 0, potrivit legislației care reglementează drepturile și obligațiile persoanelor cu dizabilități”, arată reprezentanții DAS Deva.

Plata indemnizației lunare se asigură de către primăriile în a căror rază teritorială își are domiciliul sau reședința persoana cu handicap grav. De asemenea, autoritățile administrației publice locale au obligația să prevadă în bugetul local sumele necesare din care se suportă salarizarea, precum și celelalte drepturi cuvenite asistenților personali.

În prezent, în evidența DAS Deva se află aproximativ 900 de persoane cu handicap grav, dintre care aproape un sfert au optat pentru asistent personal.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Romsilva modernizează un drum forestier din județ

Publicat

pe

Redactat de

Romsilva, prin Regia Națională a Pădurilor, a anunțat lansarea la licitație a unui contract semnificativ pentru reabilitarea drumului forestier Șerbanu din Ocolul Silvic Dobra.

Proiectul vizează îmbunătățirea infrastructurii forestiere pe o distanță de 2,795 kilometri, având o valoare estimată de 1.451.363 lei.

Scopul inițiativei este facilitarea accesului în zonele împădurite și îmbunătățirea gestionării resurselor naturale. Drumul forestier Șerbanu are o importanță crucială în transportul lemnului și în susținerea activităților de protecție a pădurilor și prevenire a incendiilor.

Investiția în reabilitarea drumurilor forestiere este crucială pentru dezvoltarea durabilă a sectorului silvic, creând condiții optime pentru activitățile economice și pentru conservarea mediului înconjurător. Prin modernizarea stratului de rulare, consolidarea structurii drumului și instalarea de sisteme eficiente de drenaj, Romsilva urmărește să asigure o durabilitate crescută a drumului și să reducă impactul asupra mediului.

FOTO: Facebook@Direcția Silvică Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate