Connect with us
Data: 30/06/2024
.

Actualitate

Cupa DHS la ciclism, competiţie dedicată elevilor de gimnaziu, a ajuns la ediţia a VII-a

Publicat

pe

Deva, 31 mai a.c.: Marţi 31 mai a.c s-a dat startul competiţiei județene Cupa DHS la ciclism, concurs de îndemanare pe biciclete și educație rutieră, dedicat elevilor din clasele V-VIII, organizat de Eurosport DHS cu sprijinul Carrefour România. Etapa judeţeană a competiţiei Cupa DHS s-a desfăşurat, începând cu ora 15:00, pe Bdl. 1 decembie 1918. La startul competiției s-au aliniat 100 de participanți formând 22 de echipe.

Cupa DHS 2016 (16)
Competiţia aflată în desfăşurare în etape judeţene 04 aprilie – 10 iunie a.c. adună la start elevi din 26 de oraşe ale ţării, dornici să câştige premiile oferite de organizatori. Premiile se vor decerna celor mai merituoşi participanţi la etapa finală naţională de la Târgoviște, în perioada 22 – 25 iulie 2016.
Alături de noi DHS și principalul sponsor Carrefour Romania, sunt parteneri ca: Ministerul Educației și Cercetării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne prin IGPR, Federația Română Sportul Pentru Toți, Club Sportiv Silver Fox, Direcțiile Județene De Sport, Consiliul Județean Hunedoara, Crucea Roșie, Primăria Municipiului Deva, cât și alți sponsori ca: Banca Raiffeisen, Elit, Banca Transilvania, Vodafone, Banca Garanti, BCR.

În cadrul fazei judeţene concurenţii trebuie să treacă prin două probe, una teoretică şi una practică. Pentru început, vor da dovadă că ştiu regulile de circulaţie, dar vor primi întrebări şi despre istoria bicicletei sau despre modelele de biciclete produse de compania organizatoare, DHS. Trecuţi de acest hop, la a doua probă se vor urca pe şa şi vor parcurge un traseu cu bicicleta în poligon, unde își vor arăta îndemânarea pe bicicletă. Elevii claselor V-VIII vor participa în echipe mixte de 4 persoane (2 fete şi 2 băieţi), însoţiţi de un profesor coordonator. Toţi participanţii, elevi şi profesori, vor primi premii şi cadouri din partea organizatorilor, indiferent de rezultatele obţinute.

Proiectul îşi propune să promoveze atât un mod de viaţă sănătos, prin mişcare, cât şi să ajute la prevenirea producerii de accidente de circulaţie în rândul elevilor, prin însuşirea corectă a regulilor de circulaţie şi prin respectarea lor. Pe termen lung, ţelul acestui tip de proiecte este creşterea numărului de cercuri şi cluburi de ciclism şi ciclo-turism pe lângă şcolile din România.

„Cupa DHS a ajuns deja un eveniment, care a crescut de la an la an, iar asta o datorăm în primul rând implicării şi dorinţei copiilor de a face mişcare în aer liber. Partenerii noştri, cu care formăm o echipă excelentă, ne-au ajutat din primul moment cu mult entuziasm şi au înţeles importanţa promovării bicicletei în educaţia copiilor, ca modalitate alternativă de petrecere a timpului liber, în locul televizorului sau al calculatorului. Pentru viitor, ne propunem ca implicarea noastră în evenimente de ciclism şi de promovare a sportului pentru toţi să crească, iar succesul anual al Cupei DHS va constitui unul dintre pilonii acestei strategii. De altfel, acest concurs oferă tinerilor concurenţi şi o educaţie rutieră pentru mersul cu bicicleta. DHS – bicicleta preferată de peste două milioane de români”, a precizat Gelu Fona, manager Proiect – Eurosport DHS Romania.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

O delegație UNESCO a vizitat Geoparcul Țara Hațegului

Publicat

pe

Redactat de

O delegație UNESCO s-a aflat, recent, într-o vizităîn Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București. Reprezentanții importantei organizații internaționale au venit în Geoparc pentru a monitoriza progresul proiectului de știință participativă „Punem sustenabilitatea la treabă! Cercetare științifică și implicare comunitară pentru dezvoltare durabilă în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului”.

Sursa foto: Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului

Proiectul „Punem sustenabilitatea la treabă!”, cu titlul în limba engleză „Sustainability at work! Research and community driven action for sustainable development in Hateg Country UNESCO Global Geopark”, este unul dintre primele 10 proiecte finanțate la nivel mondial de UNESCO, până în prezent, și a fost desemnat câștigător în urma unui concurs internațional. Concursul a fost organizat de Biroul Regional UNESCO pentru Știință și Cultură în Europa și abrdn Charitable Foundation (aCF) în cadrul programului pe trei ani dedicat promovării dezvoltării durabile în siturile și desemnările din cadrul programelor UNESCO din Europa și America de Nord.

Proiectul, derulat de Universitatea din București, în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, rețeaua informală EduGeoparc și ONG-uri locale – Asociația Femeilor din Sântămăria-Orlea și Asociația de Turism Retezat, are ca scop conectarea, prin activități practice, a cercetării științifice cu educația, promovând știința în contextul schimbărilor climatice. Inițiativa implică profesorii, elevii și voluntarii pentru Geoparc în colectarea și interpretarea datelor științifice, contribuind astfel la o mai bună înțelegere a impactului schimbărilor climatice și la îmbunătățirea calității vieții în comunitate.

Activitățile de cercetare desfășurate în cele șase școli participante – evaluate

Potrivit reprezentanților Geoparcului Țara Hațegului, în cadrul vizitei, delegația UNESCO a evaluat activitățile de cercetare desfășurate în cele șase școli participante și a asistat la experimente dedicate analizei probelor de apă prin utilizarea unor kit-uri speciale.

„Gazda întâlnirii cu reprezentanții UNESCO a fost Liceul Teoretic „Ion Constantin Brătianu” Hațeg. Elevii și profesorii de la Școala Gimnazială Sîntămăria-Orlea, Școala Gimnazială Densuș, Liceul „Prof. Bora Tit Liviu” Baru, Școala Gimnazială Bretea Română, Școala Gimnazială Sarmizegetusa precum și grupul de tineri voluntari au povestit despre experiența lor în proiect și au făcut o demonstrație practică de analiză a probelor de apă. Delegația UNESCO a avut discuții și cu Zoran Acimov, directorul Parcului Național Retezat, teritoriu care urmează să fie parte din viitoarea desemnare UNESCO Omul și Biosfera (MAB), alți partenerii instituționali implicați în proiect, iar doamna Madlen Serban, Secretar General al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a intervenit online”, au informat reprezentanții Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Advertisement

Un proiect ce monitorizează calitatea apei de pe teritoriul Geoparcului

Proiectul „Punem sustenabilitatea la treabă!” se concentrează pe crearea unui cadru educațional și de cercetare bazat pe conceptul „citizen science” – știință participativă care să includă măsurători și interpretări ale calității surselor alternative de apă potabilă (izvoare și fântâni). “Obiectivul final este realizarea unei platforme care să găzduiască harta calității surselor de apă din Geoparc, precum și dezvoltarea unei metode de evaluare a amprentei de apă și implementarea unei strategii de sustenabilitate pentru cele două organizații partenere ale Geoparcului și pentru voluntari. De asemenea, în perioada următoare, cu sprijinul elevilor și al profesorilor, vor fi introduse în platformă rezultatele analizelor efectuate până acum, va fi creată o fișă de lecție și o broșură care va conține poveștile locale ale surselor de apă analizate. Rezultatele obținute vor fi făcute cunoscute în cadrul unei conferințe ce urmează să fie organizată în toamnă, în cadrul proiectului”, mai arată reprezentanții Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Prin derularea acestui proiect, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului își propune să contribuie semnificativ la menținerea Universității din București printre instituțiile de învățământ superior cu cea mai mare implicare în activități specifice dezvoltării durabile la nivel internațional.

Vizita delegației UNESCO subliniază importanța colaborării internaționale și a implicării comunitare în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, în contextul aniversării a 20 de ani de la crearea Rețelei Globale a Geoparcurilor.


Un teritoriu cu valori naturale și culturale. Dinozaurii descoperiți în Țara Hațegului -unici în lume

Advertisement

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 213 de teritorii din 48 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare  gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.


 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Atletul Dorin Rusu, de la CSM Deva, vicecampion național la 1.500 de metri

Publicat

pe

Redactat de

Fază finală a Campionatului Național de atletism în aer liber de la Cluj Napoca este în plină desfășurare.

În prima zi a întrecerilor Dorin Rusu, de la CSM Deva, a obținut un rezultat foarte bun, devenind vicecampion național în proba de 1.500 de metri la seniori.

Duminică, 30 iunie, sportivul pregătit de profesorul Cornelia Juratoni va concura în finala probei de 5.000 de metri.

Un alt atlet de la CSM Deva antrenat de Cornelia Juratoni, respectiv Eric Rus, a fost al cincilea în proba seniorilor la 3.000 de metri obstacole.

Tânărul atlet devean va alerga, pe 30 iunie, și în finala Campionatului Național de atletism în aer liber la categoria de vârstă U23.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Fotbal – tenis: CSM Deva a câștigat Cupa României la triplu

Publicat

pe

Redactat de

Sâmbătă, 29 iunie, la Constanța s-au desfășurat întâlnirile din cadrul Cupei României la fotbal-tenis la masculin seniori, printre participanți numărându-se și sportivi legitimați la CSM Deva.

Aceștia au avut o comportare excelentă la triplu, unde au reușit să cucerească trofeul pus în joc.

Devenii au avut un traseu dificil până în ultimul act, în semifinale depășindu-i pe liderii din Liga 1, CSM Alexandria.

În finală CSM Deva a întâlnit pe ASE București, o altă echipă redutabilă din primul eșalon.

Devenii au avut o evoluție de excepție în primul set, pe care l-au câștigat clar, cu 11-6.

Advertisement

În setul al doilea s-a mers cap la cap, intrâdu-se în punctele suplimentare, iar CSM s-a impus cu 13-12, cucerind, astfel Cupa României.

Lotul echipei de fotbal – tenis de la CSM Deva, echipă care evoluează în Liga 1, este compus din Corneliu Apostol (antrenor – jucător), Denis Purja, Daniel Halasz (convocat la echipa națională U21 a României pentru Campionatul Mondial din 2024) și Mihai Blagu.

Cupa României la triplu este primul trofeu cucerit la fotbal – tenis de CSM Deva, care are ca obiectiv în acest sezon calificarea în play-off -ul din Liga 1, din care mai sunt de disputat două etape.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate