Actualitate
Hunedoara fotbalistică nu este sigură nici de Liga a V-a
Miercuri seara câteva zeci de microbişti din municipiul Hunedoara au organizat un marş pentru ca fotbalul să nu dispară din urbea de pe malurile Cernei.
Fotbalul din municipiul Hunedoara trece, probabil, prin cele mai grele momente ale sale, la 95 de ani de activitate. Echipa de fotbal FC Hunedoara a fost exclusă din competiţii, în urma unor restanţe către antrenorul Victor Roşca şi, după toate probabilităţile, nu va putea evolua, în viitorul sezon, în Liga a III-a.
Datorie către Victor Roşca
Suporterii hunedoreni cei mai fideli, nemulţumiţi de situaţia creată, s-au adunat, ca de obicei, în faţă la fostul supermarket Artima şi, la ora 19.21, pentru a simboliza anul înfiinţării Corvinului, au plecat într-un marş pentru susţinerea fotbalului din oraş către primărie. La instituţie, o delegaţie a acestora a purtat o discuţie cu noul primar al Hunedoarei, Dan Bobouţanu, pentru a găsi o soluţie pentru ca fotbalul de pe malurile Cernei să nu dispară. „Ştie toată lumea că sunt un iubitor de sport, şi de fotbal, în special, şi sunt alături de suporteri. Pot explica şi cum s-a ajuns în situaţia actuală. Astfel, în ultima decadă a lunii iunie, când am preluat funcţia de primar, s-a achitat, către FC Hunedoara, cotizaţia instituţiei, de 200.000 de lei. Din această sumă, conducerea de atunci a clubului putea să-i plătească restanţa salarială de 66.000 de lei către fostul antrenor Victor Roşca, dar a achitat doar 22.000. În atare condiţii, acesta nu şi-a retras memoriul depus la federaţie, iar aceasta a dat termen până pe 10 august să se achite datoria. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, echipa a fost exclusă din toate competiţiile organizate de Federaţia Română de Fotbal. Delegatul nostru, Dan Stroia, poartă discuţii în continuare cu cei de la Federaţie şi cu Victor Roşca, în speranţa găsirii unei soluţii”, a declarat Dan Bobouţanu.
„Aducem Corvinul acasă”
Nu cu mult timp în urmă, primarul Bobouţanu lansase un apel pentru strângerea sumei de 47.000 de euro pentru recuperarea brand-ului tradiţional, Corvinul. „Suporterii au achiesat la această propunere a mea, pe care am numit-o „Aducem Corvinul acasă”. Le-am propus fanilor, care s-au unit într-o organizaţie nonguvernamentală, „Asociaţia Suporterilor Corvinişti”, să îşi deschidă un cont, prin care să gestioneze această subscripţie”, a mai spus Dan Bobouţanu.
CSM Hunedoara, pentru început
Municipalitatea hunedoreană a avansat o propunere oficială către suporteri, aceasta urmând a trece şi prin Consiliul Local al urbei de pe Cerna. „Punctul de vedere, în această situaţie, al Primăriei Municipiului Hunedoara este clar. Propunem înfiinţarea unui Club Sportiv Municipal, de drept public, care să fie în directa subordonare a Consiliului Local Hunedoara. Acest proiect, pe care îl vom supune dezbaterii şi aprobării în prima şedinţă de consiliu, ar avea mai multe secţii, nu doar fotbal, ci şi box, înot sau atletism, alte sporturi de tradiţie din oraşul nostru. De asemenea, vom supune aprobării şi continuarea activităţii la secţia de fotbal feminin şi, dacă va fi primit acceptul consilierilor, aceasta va funcţiona şi în viitor”, a mai precizat primarul Hunedoarei.
Opinia fostei conduceri
Fostul preşedinte al celor de la FC Hunedoara, Alin Barna, are alt punct de vedere. „S-a făcut un audit la club, lucru absolut normal, din care a reieşit şi datoria faţă de Victor Roşca, pe care o recunosc. Singura şansă de a întoarce decizia instanţei privind această datorie era să ne adresăm Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), dar acţiunea ne costa 45.000 de euro. Noi am făcut o înţelegere de plată cu Victor Roşca, acesta fiind de acord cu ea, fiind conştient că, dacă se desfiinţează FC Hunedoara, nu îşi mai poate recupera datoria. Eu cred că actuala administraţie din oraş dorea desfiinţarea FC Hunedoara, zvonul cu Clubul Sportiv Municipal circulând de ceva timp. Revenind la datorie, aceasta este de 22.000 de lei, care putea fi plătită de cei care administrează acum clubul, în condiţiile în care este o sumă de alocată, pentru acest an, o sumă de 570.000 de lei, eşalonat, de la Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Hunedoara, din care se putea asigura nu doar participarea în turul de campionat, dar şi plata celorlalte restanţe. Prin înfiinţarea noului club s-a găsit cea mai uşoară modalitate de a scăpa de FC Hunedoara, în loc să se găsească o persoană care să menţină legătura cu cei de la judeţ şi să caute şi alţi sponsori. Oricum, îmi asum toate deciziile pe care le-am luat”, a declarat Alin Barna.
Nimic nu e clar
Pe lângă toate aceste neclarităţi, mai există una, şi cea mai importantă: va mai avea Hunedoara echipă de fotbal? Ambele părţi implicate în acest veritabil scandal îşi doresc ca activitatea fotbalistică din oraş să continue. Există şi posibilitatea, destul de mică, dar deloc improbabilă, ţinând cont de situaţia de la nivel naţional, ca echipa, oricum s-o numi ea, să se reînscrie în Liga a III-a. Varianta cea mai probabilă este ca noul club să joace în Liga a IV-a, în condiţiile în care va primi acceptul celor de la Asociaţia Judeţeană de Fotbal şi dacă se va înscrie în anumiţi parametri de timp. Sub aceleaşi condiţii clubul ar putea fi înscris în Liga a V-a, dar există şi posibilitatea, de nimeni dorită, sau cel puţin aşa ar trebui, ca Hunedoara lui Lucescu, Klein, Gabor, Rednic, Andone, Mateuţ, Petcu, Văetuş, Lobonţ, Hanganu, Vlad şi ceilalţi să rămână fără echipă de fotbal….
Actualitate
Polițiștii avertizează: Tehnica de tip „Spoofing”, o altă metodă de înșelăciune
Polițiștii avertizează cu privire la o altă metodă de înșelăciune – tehnica de tip „Spoofing”, în care autorii contactează telefonic cetățenii și pretind că sunt angajați ai unor bănci.
În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”. Autorii, folosind aplicații VoIP (voice over IP), cu numere de telefon din rețeaua națională de telefonie (pot fi numere de telefon compromise care aparțin unor instituții bancare), contactează cetățenii, pretinzându-se angajați ai băncilor. În cadrul apelurilor, aceștia afirmă că victimele ar fi solicitat un împrumut și le cer să dezvăluie informații personale sensibile. Ulterior, apelul este redirecționat către o altă persoană care se recomandă ca fiind din partea Poliției și le solicită victimelor să transfere bani într-un „cont sigur”, pentru a proteja fondurile. Această metodă a dus la pierderea unor sume mari de bani de către cetățenii de bună credință.
La nivelul României, au fost înregistrate dosare penale ca urmare a faptului că persoanele vătămate au dat curs și ultimei solicitări de transfer al banilor în contul „sigur”, iar din acel moment au pierdut controlul asupra fondurilor personale. Aceasta este o formă de fraudă bazată pe tehnica de „spoofing”, prin care autorii falsifică informațiile de identificare pentru a se da drept o sursă de încredere (bănci, autorități), cu scopul de a înșela victimele (cetățenii de bună credință).
Recomandări din partea polițiștilor pentru cetățeni
Polițiștii le recomandă cetățenilor să nu răspundă apelurilor telefonice nesolicitate, care cer informații sensibile sau transferuri de bani, să verifice orice informație primită prin canale oficiale, contactând direct instituțiile implicate, să nu transfere bani în conturi neoficiale sau suspecte și să contacteze imediat autoritățile competente (poliție, bancă etc.) dacă au suspiciuni.
Actualitate
Hunedoara: Parcarea din zona Cora devine cu plată
Parcarea din zona Cora, din municipiul Hunedoara, devine cu plată. Reprezentanții administrației publice locale au informat că, zilele acestea, se finalizează lucrările de semnalizare a locurilor de parcare din zona respectivă ca locuri de parcare cu plată.
“Măsura se impune în urma sesizărilor făcute de cetăţeni care reclamau faptul că ori de câte ori ar fi dorit să ajungă cu maşina în zonă, toate locurile de parcare din faţa “lanţului de Cora” erau mereu ocupate, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre autoturisme care staţionau pe durate mari de timp. Decizia este luată datorită faptului că ne dorim ca locurile de parcare din zona amintită să poată fi folosite de oricare dintre cetăţenii oraşului”, au transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.
Aceștia au precizat că pentru locurile dedicate persoanelor cu dizabilităţi nu se percepe taxă de parcare.
Taxarea se aplică de lunea până sâmbăta (inclusiv), între orele 08:00 – 19:00.
Plata se poate face în lei, prin card bancar (datele cardului se introduc în aplicaţia Municipiul Hunedoara e-Parking sau în aplicaţia TPARK, ambele fiind funcţionale în reţelele Digi, Vodafone, Orange şi Telekom)
Pentru plata prin SMS la numărul scurt 7420 se aplică tarife în euro (deoarece operatorii de telefonie mobilă folosesc doar tarife în această monedă).
Tarifele de parcare pentru plata cu cardul prin aplicaţia Municipiul Hunedoara e-Parking (aplicaţia Primăriei) sunt:
– 1 h – 3,35 lei;
– 2 h – 5,5 lei;
– 1 zi – 20 lei.
Tarifele de parcare pentru plata cu cardul prin aplicaţia TPARK sunt:
– 1h – 3,75 lei;
– 2h – 6.15 lei;
– 1 zi – 22,38 lei.
Tarifele de parcare pentru plata prin SMS (în ambele aplicaţii amintite) sunt următoarele:
– 1h – 0,8 Euro + Tva;
– 2 h – 1,3 Euro + Tva;
– 1 zi – 4,7 Euro + Tva.
(Pentru varianta prin SMS tarifele sunt exprimate în euro şi sunt mai mari decât în varianta plăţii prin card bancar, din cauză că plata se face şi prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă).
Sancțiuni pentru șoferii care nu achită taxa
Șoferii care nu achită taxa sunt pasibili de sancțiuni ce pornesc de la 300 de lei și ajung până la 1.000 de lei. „Persoanele care nu respectă regulamentul pentru parcările cu plată adoptat de Consiliul Local sunt pasibile de următoarele sancţiuni: amendă de la 500 până la 1.000 lei pentru staționarea fără a achita contravaloarea parcării; amendă de la 100 până la 300 lei pentru depășirea timpului de staționare conferit în situația taxării parcări; amendă de la 300 până la 500 lei pentru staționarea necorespunzătoare, respectiv într-un mod prin care se ocupă 2 locuri de parcare, acolo unde locurile de parcare sunt marcate; amendă de la 300 până la 500 lei pentru blocarea accesului în parcare sau ocuparea unor locuri rezervate”, au mai transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.
Actualitate
31 de elevi care absentau de la cursuri, depistați de polițiștii hunedoreni. Acțiuni cu efective mărite pentru siguranță în școli
Un număr de 31 de elevi care absentau de la cursuri au fost prinși într-o singură zi, în urma unor acțiuni cu efective mărite, organizate de polițiștii hunedoreni.
Acțiunile polițiștilor au avut loc în unitățile de învățământ din județ, precum și în zonele adiacente acestora, vizând protejarea elevilor și asigurarea unui mediu sigur pentru desfășurarea activităților școlare.
“Obiectivele acțiunii au fost identificarea și prevenirea cazurilor de consum sau distribuție de substanțe interzise în rândul elevilor, reducerea absenteismului școlar prin dialog cu elevii, cadrele didactice și părinții, prevenirea infracțiunilor și contravențiilor care pot afecta siguranța elevilor, informarea elevilor cu privire la riscurile asociate consumului de droguri și alte comportamente deviante”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Verificări în zeci de școli din județ
Pentru îndeplinirea acestor obiective, polițiștii au organizat controale și verificări în 31 unități de învățământ din întregul județ, discutând cu elevii și cadrele didactice despre respectarea normelor legale și importanța unui comportament responsabil.
“La activitățile cu caracter preventiv organizate de polițiști au participat peste 950 de elevi. Elevii au participat la sesiuni interactive de informare, în cadrul cărora au fost prezentate exemple concrete și soluții pentru evitarea implicării în situații periculoase. De asemenea, în zonele din proximitatea școlilor, au fost efectuate verificări pentru identificarea persoanelor sau situațiilor suspecte care ar putea pune în pericol siguranța elevilor, fiind verificate 54 de unități de alimentație publică și 14 agenți de pază ai unităților școlare. În cadrul acțiunilor, au fost depistați 31 de elevi absentând de la cursuri, iar 11 dintre elevi au fost consiliați în vederea prevenirii situațiilor de risc, fiind dispuse măsuri preventive în colaborare cu unitățile de învățământ fiind dispuse măsuri preventive în colaborare cu unitățile de învățământ”, a mai informat IPJ Hunedoara.
La acțiuni au luat parte peste o sută de polițiști, jandarmi și polițiști locali.
IPJ Hunedoara reiterează angajamentul ferm pentru asigurarea siguranței elevilor și prevenirea fenomenelor infracționale în proximitatea unităților de învățământ. “Acțiunile vor continua și în perioada următoare, în strânsă colaborare cu partenerii instituționali”, a precizat sursa citată.
Pentru orice situație de risc sau comportament suspect, cetățenii sunt încurajați să apeleze numărul unic de urgență 112.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 20 – 24 ianuarie, în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Implementarea proiectului privind noul stadion din Hunedoara ar putea să înceapă
-
Actualitatecu 15 ore in urma
Ambasadorul Japoniei în România, în vizită la Primăria Deva. Începutul unei colaborări cu „Țara Soarelui Răsare”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
VIDEO| Protest la Deva, organizat de AUR. Oamenii ieșiți în stradă au scandat „Jos Mafia!”, „Libertate”
-
Actualitatecu 17 ore in urma
Elevi de la mai multe școli din județ s-au întrecut la Concursul de Informatică „Aurel Vlaicu”
-
Actualitatecu 14 ore in urma
Oaspeți de iarnă pe cele patru lacuri de acumulare din Geoparcul UNESCO Țara Hațegului
-
Actualitatecu 15 ore in urma
FOTO| Incendiu la Hunedoara. O casă a fost distrusă de flăcări
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Garda de Mediu Hunedoara, activitate intensificată în trimestrul IV al anului 2024