Actualitate
La Bucureşci vor fi, din nou, alegeri pentru Consiliul Local
Patimile politice se întâlnesc peste tot în România. Când este vorba despre diferite interese, politicienii nu au scrupule.
La 5 iunie au avut loc alegeri locale şi, în judeţul Hunedoara, au fost aleşi, dintr-un singur tur de scutin, primari în 69 de localităţi.
Nu contează cum, dar să fie de-al nostru
În cele 69 de unităţi administrativ – teritoriale hunedorene au fost aleşi, tot pe 5 iunie, şi consilierii locali, la care se adaugă şi cei judeţeni. Conform prevederilor legale, în 20 de zile de la validarea alegerilor primarii şi consilierii depun jurămintele. Acest lucru se petrece într-o şedinţă convocată pentru validarea mandatelor şi pentru constituirea consiiliior locale. După ce acestea sunt legal constituite, din rândul consilierilor este ales, prin majoritate simplă, un viceprimar. Acest lucru s-a întâmplat şi în comuna hunedoreană Bucureşci, unde au fost aleşi şase consilieri locali din partea PNL, partid din care face parte şi primarul Mircea Ghilean, şi cinci de la PSD. În mod normal, cei de la PNL ar fi trebuit să îşi numească viceprimarul, dar nu a fost aşa. „Noi l-am propus pe Sebastian Buşe, iar cei de la PSD au venit cu o altă propunere, Dănuţ Popa, tot de la PNL. S-a votat, iar viceprimar a fost ales Popa, cu cele cinci voturi de la PSD şi cu cel al său. Cum postul trebuiasă ne revină, am decis excluderea din partrid a lui Dănuţ Popa, care a demisionat din funcţiade viceprimar. Oricum, prin excluderea din partid îşi pierdea calitatea de consilier local şi nu mai putea fi viceprimar”, a declarat liberalul Mircea Ghilean. Cei din PSD nu ascund că l-au susţinut pe Popa. „Da, noi am venit cu propunerea. Aşa este în politică. Am vrut să avem un om de-al nostru ca viceprimar, chiar dacă era din alt partid”, a spus social-democratul Constantin Macrodin, viceprimar al comunei Bucureşci între 2008 şi 2016, dar şi primar al localităţii între 2000 şi 2008, când ”numărul 2” în administraţia locală era Ghilean.
Politică de cumetrie
Între Ghilean şi Macrodin relaţiile sunt destul de tensionate, şi nu de ieri, de azi, dar nu au fost tot timpul aşa. La ţară, unde sunt comunităţi mici, se practică politica de cumetrie, în adevăratul sens al cuvântului. Nu de puţine ori au fost cazuri în care rude sau afini au candidat de la partide diferite şi au fost aleşi primari şi viceprimari. La Veţel, de exemplu, în legislatura trecută, între primarul Ioan Henţiu, de la PSD, şi acum în funcţie, şi fostul viceprimar, Ioan Cancelarie, de la PNL, există o relaţie de afinitate. Acum la Boşorod primarul Tiberiu Cacuci, de la PNL, este unchiul viceprimarului Ovidiu Cacuci, de la ALDE. La Bucureşci Macrodin este naşul lui Ghilean, dar, vorba aceea, „frate, frate, dar brânza e pe bani”, politica tot curbă rămâne.
PSD vrea anticipate
La a doua şedinţă de consiliu local liberalii au venit cu următorul înscris pe lista electorală, dar cei de la PSD au absentat. În atare condiţii, nefiind cvorum, şedinţa nu s-a putut desfăşura, consilierul liberal nu şi-a putut prelua mandatul, iar viceprimarul nu a fost ales. „Se vede cum cei de la PSD doresc binele comunei. Sunt proiecte care ar trebui să fie aprobate în şedinţele de consiliu, dar ei lipsesc. Încerc să fac cât pot, dar şi atribuţiunile mele de primar sunt limitate”, a declarat Mircea Ghilean. „Este adevărat, nu am fost la acea şedinţă ordinară, ci doar la una extraordinară. Nici la următoarea şedinţă ordinară nu vom lua parte. Am vorbit şi la judeţ şi mergem pe varianta de alegeri anticipate pentru Consiliul Local”, a spus, la rândul său, Constantin Macrodin.
Şi cine plăteşte?
O unitate administrativ teritorială poate funcţiona fără viceprimar, dar nu şi fără un consiliu local. Legislaţia în vigoare prevede cazurile în care se dizolvă un consiliu local. Astfel, la trei absenţe consecutive de la şedinţe, un consilier local îşi pierde mandatul, urmând a fi înlocuit de următorul de pe lista de partid. Următoarea şedinţă de consiliu este chiar luni, 29 august şi rămâne de văzut dacă social – democraţii vor rămâne la fel de tari pe poziţii. Cum cei de la PSD, care, în această situaţie, nu ţin cont de voinţa electoratului, se ţin tari pe poziţii, cel puţin la nivel declarativ, nici următorii de pe listă nu vor deveni consilieri locali. Chiar şi în cazul în care un social – democrat ar fi „întors”, precum liberalul Popa, ar fi exclus din partid. În atare condiţii, cu doar cinci membri din 11, Consiliul Local al comunei Bucureşci, localitate rurală nici prea mare, nici prea mică, cu aproximativ 1.500 de locuitori, nu poate funcţiona şi va fi dizolvat. Ca urmare, într-un termen de 90 de zile de la dizolvare ar trebui să fie organizate alegeri anticipate la Bucureşci pentru desemarea noilor consilieri locali, probabil odată cu cele parlamentare. Dar acest lucru înseamnă alţi bani, altă distracţie, că „aşa vrea muşchii” PSD.
Actualitate
Polițiștii avertizează: Tehnica de tip „Spoofing”, o altă metodă de înșelăciune
Polițiștii avertizează cu privire la o altă metodă de înșelăciune – tehnica de tip „Spoofing”, în care autorii contactează telefonic cetățenii și pretind că sunt angajați ai unor bănci.
În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”. Autorii, folosind aplicații VoIP (voice over IP), cu numere de telefon din rețeaua națională de telefonie (pot fi numere de telefon compromise care aparțin unor instituții bancare), contactează cetățenii, pretinzându-se angajați ai băncilor. În cadrul apelurilor, aceștia afirmă că victimele ar fi solicitat un împrumut și le cer să dezvăluie informații personale sensibile. Ulterior, apelul este redirecționat către o altă persoană care se recomandă ca fiind din partea Poliției și le solicită victimelor să transfere bani într-un „cont sigur”, pentru a proteja fondurile. Această metodă a dus la pierderea unor sume mari de bani de către cetățenii de bună credință.
La nivelul României, au fost înregistrate dosare penale ca urmare a faptului că persoanele vătămate au dat curs și ultimei solicitări de transfer al banilor în contul „sigur”, iar din acel moment au pierdut controlul asupra fondurilor personale. Aceasta este o formă de fraudă bazată pe tehnica de „spoofing”, prin care autorii falsifică informațiile de identificare pentru a se da drept o sursă de încredere (bănci, autorități), cu scopul de a înșela victimele (cetățenii de bună credință).
Recomandări din partea polițiștilor pentru cetățeni
Polițiștii le recomandă cetățenilor să nu răspundă apelurilor telefonice nesolicitate, care cer informații sensibile sau transferuri de bani, să verifice orice informație primită prin canale oficiale, contactând direct instituțiile implicate, să nu transfere bani în conturi neoficiale sau suspecte și să contacteze imediat autoritățile competente (poliție, bancă etc.) dacă au suspiciuni.
Actualitate
Hunedoara: Parcarea din zona Cora devine cu plată
Parcarea din zona Cora, din municipiul Hunedoara, devine cu plată. Reprezentanții administrației publice locale au informat că, zilele acestea, se finalizează lucrările de semnalizare a locurilor de parcare din zona respectivă ca locuri de parcare cu plată.
“Măsura se impune în urma sesizărilor făcute de cetăţeni care reclamau faptul că ori de câte ori ar fi dorit să ajungă cu maşina în zonă, toate locurile de parcare din faţa “lanţului de Cora” erau mereu ocupate, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre autoturisme care staţionau pe durate mari de timp. Decizia este luată datorită faptului că ne dorim ca locurile de parcare din zona amintită să poată fi folosite de oricare dintre cetăţenii oraşului”, au transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.
Aceștia au precizat că pentru locurile dedicate persoanelor cu dizabilităţi nu se percepe taxă de parcare.
Taxarea se aplică de lunea până sâmbăta (inclusiv), între orele 08:00 – 19:00.
Plata se poate face în lei, prin card bancar (datele cardului se introduc în aplicaţia Municipiul Hunedoara e-Parking sau în aplicaţia TPARK, ambele fiind funcţionale în reţelele Digi, Vodafone, Orange şi Telekom)
Pentru plata prin SMS la numărul scurt 7420 se aplică tarife în euro (deoarece operatorii de telefonie mobilă folosesc doar tarife în această monedă).
Tarifele de parcare pentru plata cu cardul prin aplicaţia Municipiul Hunedoara e-Parking (aplicaţia Primăriei) sunt:
– 1 h – 3,35 lei;
– 2 h – 5,5 lei;
– 1 zi – 20 lei.
Tarifele de parcare pentru plata cu cardul prin aplicaţia TPARK sunt:
– 1h – 3,75 lei;
– 2h – 6.15 lei;
– 1 zi – 22,38 lei.
Tarifele de parcare pentru plata prin SMS (în ambele aplicaţii amintite) sunt următoarele:
– 1h – 0,8 Euro + Tva;
– 2 h – 1,3 Euro + Tva;
– 1 zi – 4,7 Euro + Tva.
(Pentru varianta prin SMS tarifele sunt exprimate în euro şi sunt mai mari decât în varianta plăţii prin card bancar, din cauză că plata se face şi prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă).
Sancțiuni pentru șoferii care nu achită taxa
Șoferii care nu achită taxa sunt pasibili de sancțiuni ce pornesc de la 300 de lei și ajung până la 1.000 de lei. „Persoanele care nu respectă regulamentul pentru parcările cu plată adoptat de Consiliul Local sunt pasibile de următoarele sancţiuni: amendă de la 500 până la 1.000 lei pentru staționarea fără a achita contravaloarea parcării; amendă de la 100 până la 300 lei pentru depășirea timpului de staționare conferit în situația taxării parcări; amendă de la 300 până la 500 lei pentru staționarea necorespunzătoare, respectiv într-un mod prin care se ocupă 2 locuri de parcare, acolo unde locurile de parcare sunt marcate; amendă de la 300 până la 500 lei pentru blocarea accesului în parcare sau ocuparea unor locuri rezervate”, au mai transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.
Actualitate
31 de elevi care absentau de la cursuri, depistați de polițiștii hunedoreni. Acțiuni cu efective mărite pentru siguranță în școli
Un număr de 31 de elevi care absentau de la cursuri au fost prinși într-o singură zi, în urma unor acțiuni cu efective mărite, organizate de polițiștii hunedoreni.
Acțiunile polițiștilor au avut loc în unitățile de învățământ din județ, precum și în zonele adiacente acestora, vizând protejarea elevilor și asigurarea unui mediu sigur pentru desfășurarea activităților școlare.
“Obiectivele acțiunii au fost identificarea și prevenirea cazurilor de consum sau distribuție de substanțe interzise în rândul elevilor, reducerea absenteismului școlar prin dialog cu elevii, cadrele didactice și părinții, prevenirea infracțiunilor și contravențiilor care pot afecta siguranța elevilor, informarea elevilor cu privire la riscurile asociate consumului de droguri și alte comportamente deviante”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Verificări în zeci de școli din județ
Pentru îndeplinirea acestor obiective, polițiștii au organizat controale și verificări în 31 unități de învățământ din întregul județ, discutând cu elevii și cadrele didactice despre respectarea normelor legale și importanța unui comportament responsabil.
“La activitățile cu caracter preventiv organizate de polițiști au participat peste 950 de elevi. Elevii au participat la sesiuni interactive de informare, în cadrul cărora au fost prezentate exemple concrete și soluții pentru evitarea implicării în situații periculoase. De asemenea, în zonele din proximitatea școlilor, au fost efectuate verificări pentru identificarea persoanelor sau situațiilor suspecte care ar putea pune în pericol siguranța elevilor, fiind verificate 54 de unități de alimentație publică și 14 agenți de pază ai unităților școlare. În cadrul acțiunilor, au fost depistați 31 de elevi absentând de la cursuri, iar 11 dintre elevi au fost consiliați în vederea prevenirii situațiilor de risc, fiind dispuse măsuri preventive în colaborare cu unitățile de învățământ fiind dispuse măsuri preventive în colaborare cu unitățile de învățământ”, a mai informat IPJ Hunedoara.
La acțiuni au luat parte peste o sută de polițiști, jandarmi și polițiști locali.
IPJ Hunedoara reiterează angajamentul ferm pentru asigurarea siguranței elevilor și prevenirea fenomenelor infracționale în proximitatea unităților de învățământ. “Acțiunile vor continua și în perioada următoare, în strânsă colaborare cu partenerii instituționali”, a precizat sursa citată.
Pentru orice situație de risc sau comportament suspect, cetățenii sunt încurajați să apeleze numărul unic de urgență 112.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 20 – 24 ianuarie, în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Implementarea proiectului privind noul stadion din Hunedoara ar putea să înceapă
-
Actualitatecu 15 ore in urma
Ambasadorul Japoniei în România, în vizită la Primăria Deva. Începutul unei colaborări cu „Țara Soarelui Răsare”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
VIDEO| Protest la Deva, organizat de AUR. Oamenii ieșiți în stradă au scandat „Jos Mafia!”, „Libertate”
-
Actualitatecu 17 ore in urma
Elevi de la mai multe școli din județ s-au întrecut la Concursul de Informatică „Aurel Vlaicu”
-
Actualitatecu 13 ore in urma
Oaspeți de iarnă pe cele patru lacuri de acumulare din Geoparcul UNESCO Țara Hațegului
-
Actualitatecu 14 ore in urma
FOTO| Incendiu la Hunedoara. O casă a fost distrusă de flăcări
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Garda de Mediu Hunedoara, activitate intensificată în trimestrul IV al anului 2024