Actualitate
Măsuri importante în sistemul energetic, după întâlnirea de lucru a Comisiei pentru Industrii
Reprezentanții CNMR au solicitat această întâlnire datorită importanței pe care o acordă zonei energetice și a disponibilității arătate în mai multe rânduri de a contribui la realizarea Strategiei energetice a României, precum și datorită multiplelor crize și probleme ce țin de acest sector și afectează securitatea națională, scrie aid-romania.org. Astfel, în prezența membrilor Comisiei pentru industrii și servicii condusă de deputatul Iulian Iancu, a conducerii Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), președintele CNMR, Alexandru Cumpănașu, a reamintit ministrului Energiei măsurile agreate acum câteva luni privind înființarea a 4 grupuri de lucru alcătuite din membri ai CNMR și ai ministerului, grupuri care nici în acest moment nu sunt operaționale:
1. Grup de lucru cu membri ai autorităților publice locale și reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice privind realizarea subsecventa a Legii termiei;
2. Grup de lucru cu reprezentanți ai mediului de afaceri;
3. Grup de lucru cu membri ai sindicatelor;
4. Grup de lucru cu reprezentanți ai mediului academic.
Ministrul Grigorescu a dat asigurari că aceste grupuri vor deveni operaționale în maximum o lună, urmând să aibă loc o întalnire cu președintele CNMR în vederea stabilirii modului de funcționare a acestora, precum și componența. Grupurile urmează să finalizeze Strategia energetică a României, document extrem de important pentru securitatea și viața de zi cu zi a românilor.
Preşedintele CNMR a atras atenția celor prezenți asupra situațiilor în care au fost acordate în mod ilegal subvenții unor CET-uri private și a solicitat să se aplece asupra acestor probleme și a rezolvării lor. Ministrul Energiei a precizat că va analiza situația expusă și va reveni cu un răspuns. Președintele Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN, Ion Popescu, vicepreședinte al Coaliției, a adus în atenția ministrului Energiei câteva aspecte stringente ale domeniului energiei, extrem de importante pentru securitatea națională, solicitându-i răspunsuri: securitatea resurselor energetice ale României, în special a cărbunelui una dintre cele mai importante resurse energetice la nivel național, existența unui Plan de iarnă al Ministerului în vederea asigurării resurselor necesare din perspectiva energetică, necesitatea realizării unui mix energetic în ceea ce privește producerea și consumul de energie, restructurările prevăzute în Planul energetic, precum și Programul de închidere a minelor în 2018 cu posibilitatea prelungirii activității acestora dupa acest termen.
Răspunsurile punctuale ale ministrului Victor Grigorescu la problemele ridicate au fost următoarele:
1. Cărbunele va rămâne resursa energetică importantă la nivel național, ministerul având o poziție fermă în păstrarea acestei resurse în mixul energetic european.
2. Există un plan de iarnă elaborat la nivelul Ministerului Energiei care va fi aprobat din timp prin Hotărâre de Guvern, ministrul asigurând că există o evoluție pozitivă a stocurilor din sistem.
3. Mixul energetic are susținerea ministerului, România având opțiuni de a menține un mix energetic echilibrat (cărbunele și nuclearul având loc în mixul energetic).
4. În privința restructurărilor, ministrul Grigorescu a admis că sectorul carbonifer a avut de suferit cel mai mult în ultima perioadă, însă exemplul Complexului Oltenia ale cărui negocieri cu partenerul chinez pentru finalizarea unui nou grup energetic sunt aproape de final da încă speranțe.
Cât privește sectorul gazelor naturale, investiția de 280 milioane de euro, din resursele Romgaz, de modernizare a Centralei de la Iernut este o altă reușită în domeniul energetic.
5. Cât privește programul de închidere a minelor în 2018, ministrul Victor Grigorescu a precizat că există posibilitatea prelungirii activității acestora în masura în care în 2017 vor exista discuții de susținere și argumentare din partea autorităților române. De asemenea, ministrul Grigorescu, cât și parlamentarii prezenți au fost de acord că trebuie elaborată o strategie mai clară privind producerea de energie prin folosirea de biomasă. Totodată, ministrul Energiei a precizat că ar fi nevoie de elaborarea unui studiu de locație în ceea ce privește eficacitatea centralelor de stocaj, în schimbul unei centrale unice. Cât privește zona de cercetare în domeniul energiei, la propunerea CNMR ministerul Energiei va avea în vedere reluarea discuției privind elaborarea Planului de Cercetare în energie. În cadrul aceleeași întâlniri, membrii CNMR au solicitat și au căzut de acord cu conducerea ANRE pentru organizarea unei întâlniri de lucru tehnică care să aibă loc în perioada imediat urmatoare. De asemenea, membrii CNMR au stabilit împreună cu conducerea ANRE calitatea de observator al CNMR în cadrul Consiliului Cosultativ al ANRE, urmând ca membrii desemnați de CNMR să participe la întâlnirile Consiliului. Totodată, reprezentanții CNMR vor face parte din grupul de lucru din cadrul ANRE constituit pe problema eficienței energetice. La finalul întâlnirii, președintele Comisiei pentru industrii și servicii, Iulian Iancu, a subliniat încă odată importanța contribuției CNMR la realizarea Strategiei energetice a României, cât și necesitatea susținerii venită din partea CNMR pentru adoptarea, în actuala sesiune parlamentară, a unor legi extrem de importante pentru România: Legea energiei termice, Legea parteneriatului public-privat, Legea pentru promovarea biomasei, Legea utilităților publice, precum și Legea meștesugarilor și Legea antreprenorului social.
Proiectul „50 lideri pentru România„ își propune să pregătească viitori lideri care să reformeze sistemul politic ți administrativ. Această inițiativă a CNMR este de apreciat și trebuie subliniat faptul că CNMR nu este și nu va deveni un partid politic, ci un element de echilibrare al României, un element de stopare a sistemului profund corupt. A declarat Raluca Bârsăian, coordonator CNMR
Sursa:Realitatea.net
Actualitate
Atenționare meteo de intensificări ale vântului, până marți
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă și pentru județul Hunedoara, în vigoare de duminică (5 ianuarie), de la ora 23:00, până marți (7 ianuarie), la ora 10:00.
„În Munții Apuseni, Carpații Orientali și jumătatea de vest a Carpaților Meridionali, în special la altitudini de peste 1700 m, temporar, vântul va prezenta intensificări, cu rafale de 90…110 km/h”, informează ANM.
De asemenea, a fost emisă și o informare meteorologică de intensificări ale vântului și polei, valabilă în intervalul 5 ianuarie, ora 20:00 – 7 ianuarie, ora 10:00. Conform prognozei de specialitate, vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, temporar și de 80…90 km/h, precum și în Banat și Crișana, unde vor fi viteze de 40…50 km/h. „În cursul nopții de duminică spre luni (5/6 ianuarie) și în primele ore ale zilei de luni (6 ianuarie) în Maramureș, nordul Crișanei și al Transilvaniei și pe alocuri în Moldova vor fi precipitații slabe, la început ninsori, apoi lapoviță și ploi ce vor depune pe arii restrânse polei”, a mai informat ANM.
Actualitate
Hartă. „Gerul Bobotezei” – Unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, noaptea trecută
Temperaturi scăzute s-au înregistrat în mai multe regiuni din țară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 4 spre 5 ianuarie 2025. Cel mai frig a fost la Obârșia Lotrului – 19 grade, arată datele Meteoplus.
Temperaturi 5 ianuarie
-19 grade Obârșia Lotrului
-18 grade Vf.Omu
-16 grade Bâlea Lac
-13 grade Bucin
-11 grade Topliţa
-11 grade Joseni
-11 grade Miercurea Ciuc
-10 grade Întorsura Buzăului
-9 grade Brașov
-8 grade Cluj-Napoca
-8 grade Rădăuţi
-7 grade Iași
-7 grade Suceava
-6 grade Bacău
-5 grade București Băneasa
Harta celor mai scăzute temperaturi, 5 ianuarie. Sursa: Meteoplus
Pentru ziua de astăzi, 5 ianuarie, valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent, astfel maximele se vor încadra între -2 şi 8 grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin în sud şi sud-est, dar cu înnorãri temporare în vestul, centrul şi nordul ţãrii. Spre searã, izolat vor fi precipitaţii slabe predominant sub formã de ninsoare în Maramureş şi nordul Crişanei. Vântul va sufla slab şi moderat.
Actualitate
Ajunul Bobotezei – Tradiții și obiceiuri. Mersul cu “Ciorolița”, o datină străveche în satul hunedorean Țebea
Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), sărbătoare de mare încărcătură duhovnicească, este o zi în care se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic, înainte de a primi Agheasma Mare, care este sfințită de preot. Se spune că cine va posti în această zi va avea binecuvântare tot anul.
În Ajunul Bobotezei se pregătește o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului.
Tot în Ajunul Bobotezei și, de asemenea, și în ziua de Bobotează, se stropesc casele cu Agheasma Mare. În casele credincioșilor, Agheasma se păstrează la loc de cinste. În unele regiuni, creștinii ortodocși gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), până la 14 ianuarie.
Se spune că, în noaptea de Ajun de Bobotează, fetele nemăritate care au ținut post cu un ritual anume își pot visa ursitul. Pentru a-și visa ursitul fetele își pun sub pernă un fir de busuioc, care le era dăruit de către preot în momentul în care acesta umbla cu crucea. Se spune că acest busuioc va atrage pețitorii la fată.
Mersul cu “Ciorolița” – obicei unic în Apuseni
Un obicei străvechi, unic în județul Hunedoara, este practicat în Ajun de Bobotează, în satul Țebea. Tineri, majoritatea mascați, merg cu „Ciorolița”, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, pentru a alunga spiritele rele din preajma satului.
Tineri mascați străbat ulițele satului în strigăte de „Ciorolița! Ciorolița!”, având cu ei tot felul de obiecte care pot produce zgomot puternic. Acest obicei inedit, care dăinuie din timpuri vechi, se mai păstrează viu doar pe valea Crişului Alb, la Țebea.
Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul încheie sărbătorile de iarnă, începute în Ajunul Crăciunului.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
“Nosferatu”, filmat și la Castelul Corvinilor, în cinematografe
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Centrala electrică de la Mintia a primit autorizația de construire. Senatorul PNL Călin Petru Marian: “Investiția a intrat în linie dreaptă”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Drumarii au intervenit, noaptea trecută, pe mai multe artere din zona de vest a țării
-
Actualitatecu 3 zile in urma
„Permis pentru viitor”: Școala de șoferi gratuită pentru tineri din medii defavorizate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO+VIDEO: Pe pârtie, fără limite”: Povestea instructorului din Straja care deschide schiul pentru persoanele cu deficiențe locomotorii
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Elevii se întorc la școală miercuri, 8 ianuarie. Următoarea vacanță – în februarie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Cursuri gratuite de zbor la Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva. Înscrierile încep în 8 ianuarie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Cod galben de intensificări ale vântului în zona montană a județului Hunedoara