Actualitate
Locuitorii comunei Șoimuș riscă să rămână fără apă, de săptâmâna viitoare
SC Apa Prod SA Deva a trimis două somații către Complexul Energetic Hunedoara – Sucursala Electrocentrale Deva și către Primăria Comunei Șoimuș, cu privire la faptul că le va fi sistată furnizarea apei. Primăria Șoimuș are la dispoziție cinci zile lucrătoare, începând de ieri, să achite toate restanțele pe care le are față de furnizorul de apă, iar Electrocentrale Deva mai are termen până luni, 19 decembrie, inclusiv.
În cadrul unei conferințe de presă susținută, ieri, de reprezentanții SC Apa Prod SA Deva, aceștia au anunțat că vor sista furnizarea apei către comuna Șoimuș și către CEH, dacă aceștia nu își vor achita datoriile către furnizorul de apă. Pentru a înțelege mai exact despre ce este vorba, trebuie precizat faptul că există o singură conductă ce alimentează atât Termocentrala Mintia, cât și comuna Șoimuș, conductă ce aparține Complexului Energetic Hunedoara. Cu alte cuvinte, Primăria Șoimuș a plătit doar un consum estimativ, și nu pe cel real, deoarece nu exista, până nu demult, un contor care să înregistreze consumul real. Având în vedere că în comună au demarat lucrări de introducere a rețelelor de apă și canalizare, în urmă cu aproximativ doi ani, a fost încheiat un contract între cele două părți, pentru furnizarea apei, pentru probele tehnologice. Abia în luna martie a acestui an a fost montat și apometrul. Dacă înainte ca acesta să fie montat era un consum de apă estimativ de 60 de metri cubi lunar, după ce contorul a fost pus în funcțiune, consumul a crescut la 17.000 de metri cubi lunar. Ceea ce înseamnă că CEH a plătit, mai multe luni, ceea ce de fapt a consumat și comuna Șoimuș. Astfel, pentru ca locuitorii comunei Șoimuș și angajații de la Electrocentrale să nu rămână fără apă la robinete, primarul va fi nevoit să plătească suma de 238.697,39 de lei, facturi aferente lunilor iulie, august, septembrie și octombrie, iar CEH suma de 762.537 de lei.
„Această conductă de transport este prevăzută cu un debitmetru de plecare din Dealul Paiului, care măsoară cantitatea de apă pe care o transportăm. Orice branșare făcută pe această conductă s-a făcut cu acordul SC Electrocentrale. Avem o problemă în ceea ce privește doi mari consumatori legați la această conductă și anume contractul pe care îl avem cu Primăria Comunei Șoimuș, în ceea ce privește plata facturilor și a cantității de apă pe care noi o dăm acestei primării. Al doilea mare consumator, unde sunt probleme, este SC Electrocentrale. Suntem în situația în care Primăria Șoimuș are niște debite mari și nu a respectat graficul de eșalonare semnat de plăți. Vrem să tragem un semnal de alarmă, prin intermediul celor două somații pe care le-am transmis celor două părți. Dacă în cinci zile nu plătesc facturile restante conform graficelor stabilite vom trece la sistarea furnizării apei. Facem public acest lucru, pentru ca autoritățile competente să ia măsuri. Consiliul Local Șoimuș poate reușește din arierate sau din ce poate să plătească. Am luat legătura și cu conducerea Electrocentrale. Aici situația este puțin altfel. Când a intrat în insolvență, debitul pe care l-a avut la intrarea în insolvență nu l-a plătit, iar pe perioada cât a fost în insolvență a plătit facturile conform legii. După ieșirea din insolvență, iar nu a mai plătit. Sumele sunt destul de mari și vrem ca aceste contracte pe care le-am încheiat cu toți beneficiarii noștri să le respectăm. Dacă aplicăm regula către toți agenții economici, către toți beneficiarii, e obligatoriu să o aplicăm și către cei doi mari consumatori”, a declarat directorul SC Apa Prod SA Deva, Victor Arion.
„Am avut discuții cu reprezentanții SC Apa Prod SA Deva și am stabilit faptul că putem achita eșalonat facturile. Am și documente care atestă acest lucru și nu înțeleg ce se întâmplă acum. În urmă cu trei-patru zile am plătit suma de 8.000 de lei, urmând ca până la finele acestei luni să mai achităm 10.000 de lei. Avem de plătit în fiecare lună 50.000 de lei, dar am discutat clar dacă există posibilitatea să plătim eșalonat. Totul a fost în regulă, dar nimic nu e întâmplător. Ieri (miercuri-n.red.) domnul Arion a fost la Consiliul Județean și azi (joi-n.red.) face conferință de presă. Noi am găsit o dată soluția financiară, dar după noua guvernare se pare că nu se mai poate. Plus că eu am cumpărat apă potabilă în acte, nu tehnologică”, a precizat Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Șoimuș.
Actualitate
Tânăr de 17 ani, sub control judiciar, pentru infracțiunea de furt și furt calificat

Tânăr de 17 ani, sub control judiciar, pentru infracțiunea de furt și furt calificat
Polițiștii au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui tânăr de 17 ani, din municipiul Lupeni, bănuit de săvârșirea mai multor infracțiuni de furt și furt calificat.
În urma administrării probatoriului, s-a stabilit că tânărul ar fi sustras, în perioada februarie – martie 2025, mai multe bunuri atât din incinta unor societăți comerciale, cât și de la persoane fizice.
Tânărul a fost reținut pentru 24 de ore în cursul zilei de ieri, 4 aprilie a.c., iar procurorul de caz a dispus, astăzi, măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt și furt calificat.
Actualitate
Bărbat prins de două ori într-o noapte la volan, beat și fără permis

Bărbat prins de două ori într-o noapte la volan, beat și fără permis.
Polițiștii din municipiul Hunedoara au depistat, în cursul aceleiași nopți, un bărbat de 51 de ani, din localitate, care conducea un autoturism în ciuda faptului că avea dreptul de a conduce suspendat și se afla sub influența băuturilor alcoolice.
Prima abatere a fost constatată ieri, 03 aprilie a.c, la ora 22:28, când bărbatul a fost oprit în trafic pe un bulevard din municipiul Hunedoara, în apropierea unei stații de carburanți. Acesta se afla la volanul unui autoturism, iar testarea cu aparatul alcooltest a indicat o concentrație de 1,54 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că bărbatul avea dreptul de a conduce autovehicule suspendat.
Conducătorul auto a fost condus la o unitate medicală, pentru recoltarea probelor biologice de sânge.
Câteva ore mai târziu, în data de 04 aprilie a.c., la ora 04:00, același bărbat a fost surprins din nou la volan, tot în municipiul Hunedoara. Testarea alcoolscopică a indicat de această dată o valoare de 1,18 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus din nou la o unitate medicală pentru recoltarea probelor biologice.
În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducere sub influența băuturilor alcoolice.
Foto: Arhivă
Actualitate
Polițiștii din județul Hunedoara, acțiuni pentru prevenirea victimizării minorilor și siguranța în școli

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara au organizat, pe 3 aprilie, o serie de acțiuni menite să combată consumul de droguri, absenteismul școlar și victimizarea minorilor. Controalele s-au desfășurat în mai multe unități de învățământ din județ, precum și în zonele adiacente acestora, având ca principal obiectiv asigurarea unui mediu educațional sigur.
Peste 2.000 de elevi și profesori, implicați în acțiunile poliției
În cadrul acestei campanii de prevenire, polițiștii au organizat sesiuni de informare interactive, la care au participat peste 2.000 de elevi și cadre didactice. Discuțiile au vizat riscurile consumului de substanțe interzise, prevenirea comportamentelor delincvente și respectarea normelor legale. De asemenea, profesorii au beneficiat de trei întâlniri tematice axate pe prevederile legale privind siguranța în școli.
Controale în proximitatea unităților de învățământ
Pentru a preveni incidente care ar putea afecta siguranța elevilor, polițiștii au efectuat verificări în zonele din jurul școlilor. Au fost controlați 74 de agenți economici și 28 de agenți de pază ai unităților de învățământ.
În urma verificărilor, 18 elevi au fost depistați absentând de la cursuri, fiind identificați și informați cu privire la importanța educației și a frecventării școlii.
Măsuri pentru siguranța rutieră
Pe lângă prevenirea faptelor antisociale în școli, polițiștii au acționat și în domeniul siguranței rutiere. În cadrul acțiunilor de control, au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 14.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. De asemenea, a fost reținut un permis de conducere și un certificat de înmatriculare.
Jandarmii, alături de polițiști în acțiunile de prevenire
Acțiunile polițiștilor au fost sprijinite de jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Decebal” Hunedoara, care au intervenit atât preventiv, cât și pentru identificarea și sancționarea situațiilor ce ar putea pune în pericol siguranța elevilor.
Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara își reafirmă angajamentul de a menține siguranța elevilor și de a combate orice fenomen infracțional care ar putea afecta mediul educațional. Acțiunile de prevenire vor continua și în perioada următoare, iar pentru orice situație de risc, cetățenii sunt îndemnați să apeleze numărul unic de urgență 112.
FOTO: ARHIVĂ
- Actualitatecu 2 zile in urma
Avem hunedoreni la mondialele de fudokan
- Actualitatecu o zi in urma
Un medic din Deva, dat dispărut -ACTUALIZARE: A fost găsit
- Actualitatecu 2 zile in urma
Percheziții în Hunedoara: Produse susceptibile a fi contrafăcute, ridicate de polițiști
- Actualitatecu 2 zile in urma
Final tragic. Bărbatul dispărut în urmă cu aproape două luni în zona comunei Bătrâna, găsit fără suflare într-o râpă
- Socialcu 3 zile in urma
A început distribuirea ajutorului financiar pentru pensionarii cu venituri mici
- Actualitatecu 2 zile in urma
“Cupa Primăverii” la gimnastică aerobică
- Actualitatecu o zi in urma
A plecat să facă reportaje printre îngeri. Rămas bun, Mexy!
- Actualitatecu 2 zile in urma
Începe „INVENTCOR 2025”. Peste 450 de lucrări din 40 de țări, înscrise la ediția din acest an