Connect with us
Data: 01/07/2024
.

Actualitate

Hunedorenii, angajaţi, în continuare, la Cooperativa „Munca în zadar”

Publicat

pe

Deşi, oficial, economia României merge bine, cea a judeţului Hunedoara face notă discordantă de la statisticile de la nivel naţional.

Relaţiile dintre angajatorii şi angajaţii din judeţ par a fi ca acelea de desene animate, dintre şoarece şi pisică.

Am lăsat-o mai moale cu băutura, dar nici pe îmbrăcăminte şi încălţăminte nu dăm bani

Angajatorii se fac că plătesc, iar angajaţii se fac că muncesc. Acest aspect reiese din datele puse la dispoziţie de către Direcţia Judeţeană de Statistică Hunedoara. În luna octombrie, ultima analizatză de statisticieni, s-au înregistrat scăderi atât în privinţa producţiei industriale, cât şi în productivitatea muncii, dar şi în ceea ce priveşte nivelul salariilor. Reacţia firească a angajaţilor la nivelul scăzut al salarizării, unul cu peste 20 la sută mai mic decât media naţională, nici aceea una foarte ridicată, se vede în scăderea producţiei industriale în mai multe domenii, precum fabricarea băuturilor, în primul rând, dar şi la îmbrăcăminte şi încălţăminte, repararea şi fabricarea de maşini şi utilaje, la produse chimice şi preluarea lemnului, precum şi în extragerea cărbunelui şi a producerii energiei electrice, dar cu aceste lucru ne-am obişnuit deja.

În metalurgie se produce mult şi fără rost

Advertisement

Au existat, în octombrie 20126, şi creşteri ale producţiei industriale, în domenii precum echipamente electrice, mobilă, minerale nemetalice, textile cauciuc şi mase plastice, dar şi în metalurgie, lucru care ar trebui să ne bucure, ţinând cont de tradiţia judeţului în acest domeniu. Bucuria dispare, însă, repede, când observăm, în octombrie 2016, a stocurilor, adică marfă produsă şi nevândută, lucru nesănătos pentru orice economie, cu 17,2 % faţă de luna precedentă. Iar domeniul care conduce în topul produselor aflate pe stoc este, din păcate, tocmai metalurgia, unde, se pare, se produce mult şi fără rost. Stocuri mari se mai întâlnesc în fabricarea de componente pentru mijloace de transport şi a unor diferite produse din minerale nemetalice, iar ceva mai mici la echipamente electrice, construcţii metalice şi în industria extractivă, dar în acest din urmă caz aspectul poate fi considerat pozitiv, pentru că, în sezonul rece, este nevoie de mai mult cărbune.

Oare unde se duc banii?

Statisticienii ne mai informează şi despre situaţia balanţei comerciale internaţionale a economiei hunedorene, fiind centralizate datele pentru primele opt luni ale anului trecut. Astfel, în luna august 2016 s-au exportat mărfuri în valoare de 49.462.000 de euro, cu 17.7% mai puţin decât în iulie anul trecut. De asemenea, s-au importat, în august anul trecut, mărfuri în valoare de 43.737.000 de euro, cu 8.0% mai puţin decât în iulie 2016, soldul fiind unul pozitiv, de 5.725.000 de euro. De la începutul anului s-au exportat mărfuri în valoare de 521.267.000 de euro şi s-au importat mărfuri în valoare de 410.712.000 de euro. Pe primele opt luni din 2016 s-au exportat mărfuri cu 3.4% mai mult decât în perioada corespunzătoare din anul precedent şi s-au importat mărfuri cu 7.0% mai mult decât în primele opt luni din 2015. Soldul pe primele opt luni ale anului trecut este, de asemenea, unul pozitiv, de 110.555.000 de euro. Adică sunt bani în aconomia hunedoreană, dar nu intră în buzunarele angajaţilor.

Advertisement

Actualitate

CAS Hunedoara: Activitatea medicilor de familie din județul Hunedoara se desfășoară în condiții normale

Publicat

pe

Redactat de

Contractul-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, este valabil până la data de 31 decembrie 2024. În urma discuțiilor dintre conducerea CAS Hunedoara și reprezentanții Asociației Profesionale a Medicilor de Familie și Patronatul Medicilor de familie din județul Hunedoara, la ora actuală, nu există motive care să conducă la un blocaj în ceea ce privește desfășurarea activității cabinetelor de medicină primară.

„Asigurarea accesului tuturor hunedorenilor la servicii medicale nelimitate și performante, este prioritatea Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara. De asemenea, ne concentrăm toate eforturile pentru a menține o colaborare profesionistă cu toți furnizorii de servicii medicale. Vă asigurăm că, CAS Hunedoara este un partener de încredere și responsabil, astfel încât, împreună să dezvoltăm un sistem de sănătate de calitate în județul Hunedoara”, declară Adrian David, directorul general al CAS Hunedoara.

Reprezentanții CAS Hunedoara precizează că se vor menține și în trimestrul III al anului în curs actualele valori ale punctelor pentru medicină primară și de specialitate din ambulatoriu, precum și a plafonului de referință pentru asistența medicală stomatologică.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Controale la operatori economici din domeniul forestier, la Teliucu Inferior și Crișcior

Publicat

pe

Redactat de

Operatori economici din domeniul forestier, din comunele Teliucu Inferior și Crișcior, au fost verificați de polițiști și reprezentanți ai Gărzii Forestiere Timișoara.

Controalele, desfășurate zilele trecute, au vizat modul de punere în valoare, autorizare, exploatare, depozitare, gestionare și transport a materialului lemnos. La final, doi operatori economici au fost amendați, fiind, totodată, confiscat și peste nouă metri cubi de material lemnos.

În perioada 27 – 29 iunie 2024, polițiștii Serviciului de Ordine Publică – Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, însoțiți de reprezentanții Gărzii Forestiere Timișoara, au efectuat verificări privind modul de punere în valoare, autorizare, exploatare, depozitare, gestionare și transport a materialului lemnos, de către diferiți operatori economici, de pe raza comunelor Teliucu Inferior și Crișcior. În urma acestor controale, polițiștii au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare de 8.000 lei, conform Legii nr.171/2010 și au luat măsura confiscării valorice a unui volum de 9,234 mc material lemnos în valoare de 3.835,84 lei”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Aproximativ 200 de intervenții și misiuni ale pompierilor hunedoreni, în weekendul trecut

Publicat

pe

Redactat de

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara au desfășurat, în weekendul trecut, 195 de misiuni și intervenții, majoritatea constând în acordarea primului ajutor medical calificat și în gestionarea optimă a situațiilor de urgență.

“În această perioadă, echipajele SMURD au răspuns la 152 de solicitări, cele mai multe fiind gestionate de către Detașamentele de pompieri din Deva, Orăștie, Hunedoara și Petroșani. În cele trei zile, echipajele de pompieri au acționat pentru asigurarea măsurilor specifice de prevenire și stingere a incendiilor care ar fi putut avea loc din cauza producerii a cinci accidente rutiere, la unul dintre ele fiind nevoie și de asistență medicală din partea echipajului SMURD. De asemenea, măsuri PSI au fost asigurate și în localitatea Mintia unde s-a constatat o fisură în țeava de alimentare cu gaz metan”, au informat reprezentanții ISU Hunedoara.

Două incendii, izbucnite în Deva și Brad

În zilele de 28 și 30 iunie, pompierii au intervenit pentru stingerea a 2 incendii, în Deva, respectiv Brad, în urma cărora, din fericire, nicio persoană nu a fost rănită. “În municipiul Deva, incendiul s-a manifestat la deșeuri menajere aflate pe holul etajului 4 al unui bloc de locuințe de pe strada Mărăști, iar în Brad, intervenția echipajelor de pompieri s-a realizat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă a unei gospodării situată pe strada Ardealului. Cauza probabilă a acestui incendiu a fost un scurtcircuit electric”, au mai informat reprezentanții ISU Hunedoara.

Tot în weekendul trecut, echipaje de pompieri de la subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Hunedoara au efectuat cinci acțiuni de informare preventivă și recunoaștere în teren, în diferite locații din Petroșani, Turdaș, Pricaz și Pui.

Advertisement

În cele trei zile, pompierii au participat la 24 acțiuni în sprijinul Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara, iar alte șase misiuni au constat în diferite intervenții realizate în sprijinul comunității.

În continuare, pompierii militari hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical calificat persoanelor aflate în dificultate.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate