Connect with us
Data: 29/06/2024
.

Actualitate

Ursulețul Baloo, de la Straja, împlinește 17 ani. El va fi sărbătorit, în week-end, printr-un festival

Publicat

pe

Sâmbăta aceasta va fi sărbătoare mare la Straja. Ursulețul Baloo, mascota cu blană a stațiunii montane din Valea Jiului, va împlini 17 ani, iar momentul va fi marcat, așa cum se obișnuiește în fiecare an, printr-un festival organizat, în week-end-ul care urmează, de cei care îl îngrijesc. Copiii aflați în stațiune vor putea participa la concursuri și jocuri pe zăpadă, care mai de care mai amuzante. Cu acest prilej, micuții vor putea afla și povestea simpaticului urs, atracția turiștilor care urcă în stațiune.

Intitulat „Cupa Baloo”, evenimentul dedicat, în special, copiilor și tinerilor, este organizat în fiecare an, în luna februarie. Sute de turiști, dar și foarte mulți localnici, care s-au obișnuit cu prezența, la Straja, a ursului, vin să îl viziteze pe Baloo, să îl fotografieze și să îi cânte, cu drag „La mulți ani!”.

În cinstea lui, se pregătește, anual, o festivitate aparte, cu un concurs de schi pentru cei mici, toți participanții fiind recompensați cu premii. Apoi, copiii se vor putea aduna în zona unde se află cel mai mare şi mai poznaş urs crescut în captivitate, care, de ziua lui, e răsfăţat cu o surpriză pe gustul lui. Și în acest an, Baloo va primi un tort cu fructe delicioase și miere, preferatele lui, şi i se va cânta „La mulţi ani!”. „Sunt cinci categorii de vârstă: 3 – 5 ani, 6 – 7 ani, 8 -9 ani, 10 -12 ani și 13 – 15 ani. Toți cei născuți din 2002 până în 2014 primesc premii, dacă participă la această întrecere ce are loc la Straja, la sfârșitul acestei săptămâni. Nu vom uita nici de acel tort tradițional, cu multe fructe, bio, miere de albine și bineînțeles, dragostea copiilor”, a declarat Emil Părău, cel care îl îngrijește de 17 ani pe Baloo.

Aniversat de mic

Ursul Baloo din Straja a avut parte de aniversări încă din vremea când era doar un mic ghemotoc de blană cafenie

Ursul Baloo din Straja a avut parte de aniversări încă din vremea când era doar un mic ghemotoc de blană cafenie. Omul de afaceri Emil Părău, care l-a adoptat când era mic, s-a gândit să îi dea momentului o amploare mai mare şi a pus la cale un festival, dedicat celor mici. Astfel, în fiecare an, de ziua lui Baloo, copiii aflaţi în staţiune au parte de întreceri pline de distracţie. În plus, aceştia îl pot vedea „pe viu” pe urs şi pot afla povestea lui exact aşa cum e ea. Deşi a ajuns la vârsta la care urşilor nu prea le mai arde de joacă, Baloo îşi păstrează, de dragul vizitatorilor săi, dar mai ales al copiilor, pofta de distracţie. Ca o adevărată vedetă.

Are o poveste amuzantă

Advertisement

Ursul Baloo a ajuns la Straja pe când era doar un pui de câteva luni. Povestea lui e una amuzantă şi începe, undeva, prin anul 2000, când a fost găsit de un pădurar de la Ocolul Silvic Petroşani în zona Polatişte, căzut lângă o stâncă şi rănit grav. Pădurarului i s-a făcut milă de el şi l-a transportat la spital, unde medicii l-au băgat în perfuzii, iar o bună perioadă de timp a fost hrănit cu biberonul. O vreme, Ballo a stat “în gazdă” la mai multe familii, care l-au îngrijit şi l-au îndrăgit. Cum acesta, însă, creştea foarte repede, într-o zi cât alţii într-un an, în scurt timp, el nu a mai putut fi găzduit într-un apartament de bloc. Așa că, ursulețul a fost adoptat de omul de afaceri Emil Părău, un investitor de excepţie în turismul din Valea Jiului, dar şi un om cu inimă mare, care l-a adus la Straja, botezându-l cu cel mai cunoscut nume pe care-l au urşii din întreaga lume, Baloo, după celebrul personaj animat din “Cartea Junglei”.

A mâncat 80 de kilograme de miere, într-un an

O perioadă, simpaticul urs a fost lăsat liber prin staţiune. Dormea într-o sală de sport. Era cuminte şi blând, iar oamenii au început să se ataşeze tot mai mult de el. Ecsi Domokos, o legendă vie a staţiunii, care s-a ocupat îndeaproape de îngrijirea ursului, îşi aminteşte că, în primul lui an la Straja, Baloo a mâncat 80 de kilograme de miere şi a băut 700 de litri de lapte. Când a mai crescut puţin, a început să facă numai pozne care îi amuza teribil pe turiştii aflaţi în staţiune. Intra prin camerele cabanelor şi golea sticlele de suc găsite, pe care le desfăcea cu o adevărată măiestrie. Văzând asta, Emil Părău a decis să-i construiască un ţarc numai al lui, mare de câteva sute de metri pătraţi şi care să corespundă tuturor cerinţelor. Și acum, Baloo trăieşte „bine-mersi” acolo, având toate condiţiile şi fiind răsfăţat mai ceva ca un urs de la grădina zoologică. Are un bârlog propriu, spaţii de refugiu şi chiar piscină.

Turiştii care merg la Straja s-au obişnuit cu el şi aproape că nu există împătimit al muntelui care să nu ştie de existenţa lui şi să nu treacă pe la ţarcul lui atunci când ajunge în staţiune.

Ramona Ștefan

Advertisement

Diana Mitrache

Sursa foto: skistraja.ro

Advertisement

Actualitate

Consumul de alcool în județul Hunedoara, cifre îngrijorătoare

Publicat

pe

Redactat de

Consumul excesiv de alcool rămâne o problemă critică în județul Hunedoara, conform datelor statistice referitoare la impactul sănătății.

Numărul internărilor în spitale din cauza consumului de alcool a variat în ultimii ani, înregistrând 296 de cazuri în 2023 și 299 în 2018.

Boala Alcoolică a ficatului figurează printre principalele afecțiuni asociate consumului cronic de alcool, cu o fluctuație semnificativă a cazurilor noi în ultimii ani: de la un vârf de 88 de cazuri în 2017 la 36 în 2018 și 48 în 2023.

Ciroza și alte forme de hepatite cronice, influențate negativ de consumul excesiv de alcool, au înregistrat o ușoară variație în numărul de cazuri raportate în județul Hunedoara. În 2020, au fost înregistrate 6.946 de cazuri, în creștere la 7.531 în 2023.

Aceste date subliniază importanța continuă a eforturilor de educație și prevenire în comunitatea hunedoreană pentru a reduce impactul negativ al consumului de alcool, precum și necesitatea de a oferi suport medical adecvat pentru cei afectați de afecțiuni asociate acestui obicei.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Minora din Mărtinești plecată voluntar de la domiciliu, depistată de polițiști în Dâmbovița

Publicat

pe

Redactat de

Minora din Mărtinești plecată voluntar de la domiciliu, depistată de polițiști în Dâmbovița.

Ca urmare a activităților investigative și de căutare întreprinse de către polițiștii hunedoreni, pe baza schimbului de informații și a cooperării cu polițiștii din cadrul IPJ Dâmbovița, în cursul nopții trecute, minora în vârstă de 15 ani, din comuna Mărtinești, care a plecat voluntar de la domiciliu în data de 28 iunie 2024 (a se vedea știrea de presă anterioară) a fost depistată pe raza comunei Glod, județul Dâmbovița.

Pe durata plecării voluntare, aceasta se pare că s-a aflat la locuința unui prieten pe care l-a cunoscut în mediul online, din primele verificări rezultând că nu a fost victima vreunei infracțiuni. După ce a fost audiată de polițiști, minora a fost internată temporar într-un centru de primire a minorilor din județul Dâmbovița.

Recomandările Poliției pentru prevenirea plecării voluntare a copiilor de acasă: 

1. Mențineți o comunicare deschisă și sinceră cu copiii. Ascultați-le problemele și oferiți-le sprijinul necesar. Asigurați-vă că știu că pot veni la voi cu orice problemă, fără teama de a fi judecați sau pedepsiți.

2. Fiți atenți la activitățile și cercurile de prieteni ale copiilor. Cunoașteți-le prietenii și familia acestora și fiți la curent cu locurile pe care le frecventează.

Advertisement

3. Stabiliți reguli clare și realiste privind orele de venire acasă, utilizarea internetului și a rețelelor sociale. Asigurați-vă că copiii înțeleg importanța respectării acestor reguli.

4. Încurajați copiii să fie precauți în mediul online. Explicați-le riscurile pe care le implică dezvăluirea informațiilor personale și stabilirea contactelor cu persoane necunoscute.

5. Oferiți un mediu familial armonios și stabil. Evitați conflictele deschise și certurile în prezența copiilor și încurajați un stil de viață echilibrat și sănătos.

6. Fiți atenți la schimbările de comportament ale copiilor. Retragerea, tristețea sau schimbările bruște de comportament pot fi semnale de alarmă că ceva nu este în regulă.

7. Încurajați copiii să participe la activități extrașcolare care le plac și care le pot oferi oportunități de socializare sănătoasă și dezvoltare personală.

Advertisement

8. Dacă observați că copilul trece prin momente dificile, nu ezitați să solicitați ajutorul unui psiholog sau al unui consilier școlar.

IPJ HUNEDOARA își reafirmă angajamentul de a asigura siguranța copiilor și de a colabora cu părinții, educatorii și comunitatea pentru a preveni plecarea voluntară a copiilor de acasă. În caz de nevoie, nu ezitați să contactați autoritățile competente, iar în cazul dispariției minorilor, apelați numărul de urgență 112 sau adresați-vă celei mai apropiate unități de Poliție.

Citeste mai mult ...

Actualitate

UPET: Proiecte de investiții pentru studenți

Publicat

pe

Redactat de

Universitatea din Petroșani își propune să inițieze mai multe proiecte de investiții pentru îmbunătățirea confortului studenților, cadrelor didactice și personalului auxiliar.

În ceea ce privește treptele deteriorate în apropierea parcării pentru studenți, Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Mihai, rectorul universității, a subliniat că acestea sunt responsabilitatea administrației locale, nu a universității.

„Treptele de lângă parcarea studenților nu sunt în proprietatea Universității din Petroșani. Este responsabilitatea Primăriei Municipiului Petroșani să se ocupe de aceste trepte, deoarece nu sunt înregistrate pe numele instituției noastre”, a declarat rectorul.

În plus, rectorul a menționat că continuă să facă demersuri pentru preluarea clădirii abandonate a Casei Universitare.

„În cazul Casei Studenților, structura actuală nu se potrivește pentru administrația locală. La subsol există o sală mare pentru discotecă, iar la etaj sunt garderobă și câteva camere, urmate de o sală mare de spectacol cu aproximativ 400 de locuri. Este crucial ca această clădire să fie transferată către noi pentru a putea fi reabilitată și valorificată”, a adăugat rectorul.

Clădirea se află în prezent într-o stare avansată de degradare, multe ferestre fiind vandalizate. Au fost raportate cazuri în care forțele de ordine au intervenit pentru a ridica persoane fără adăpost sau consumatori de substanțe interzise din această locație.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate