Connect with us
Data: 28/06/2024
.

Actualitate

Suspiciune de TBC în cazul a doi elevi de la un liceu din Petrila. Zeci de copii și profesorii, examinați

Publicat

pe

Anchetă epidemiologică la un liceu din Valea Jiului, după ce doi elevi, din clase diferite, au fost suspectați de TBC. La scurtă vreme după ce au fost anunțate, autoritățile sanitare au luat toate măsurile necesare în aceste situații. Întreaga unitate de învățământ a fost dezinfectată, iar absolut tuturor copiilor ce studiază acolo li s-au făcut teste pentru depistarea acestei boli contagioase. Colegii celor doi elevi bănuiți că ar avea tubercoloză au trebuit să facă consultații și analize suplimentare. Nu au scăpat nici profesorii, care sunt și ei supuși examinărilor.

Zeci de elevi de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Petrila, acolo unde învață cei doi liceeni, în cazul cărora a apărut bănuiala că ar fi bolnavi de tubercoloză, au fost testați pentru a se verifica dacă nu cumva s-au infestat și ei. O parte dintre copii au trebuit să facă și radiografii pulmonare pentru a se exclude TBC-ul. De asemenea, au mai fost supuse testărilor și cadrele didactice ce predau în respectiva unitate de învățământ. Din fericire, rezultatele au ieșit negative. „Într-adevăr, am fost informați, în data de 3 martie, de către medicul de la dispensarul de pneumoftiziologie, cu privire la două cazuri suspecte. Este vorba despre doi elevi de liceu, dar nu din aceeași clasă. Imediat au fost luate toate măsurile. S-a făcut o dezinfecție în toată unitatea. Absolut toți copiii au fost testați. S-au făcut injectări intradermice, cu o proteină, pentru a se vedea sensibilitatea la tuberculoză. Nu au fost rezultate pozitive. De asemenea, copiii din clasele în care studiază cei doi elevi au fost examinați și radiologic. Nu au existat probleme. În același timp, au fost programați pentru testări și profesorii, aceștia fiind, la ora actuală, în curs de examinare”, a declarat medicul Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara.

Pe primul loc în Europa, la tuberculoză

După spusele acesteia, cei doi elevi, suspectați de TBC, se află sub tratament, în acest moment, și se simt bine, organismul lor reacționând bine la medicație. Diagnosticul de tuberculoză nu a fost, însă, confirmat în cazul lor. Doar la unul dintre cei doi copii, rezultatul pozitiv de TBC a fost indicat în urma examinării microscopice efectuate. Acum, se așteaptă rezultatele finale ale testelor, ce nu sunt încă gata.

Suntem pe primul loc în Europa în privința cazurilor de tuberculoză. Specialiștii bănuiesc că, acest lucru se datorează și faptului că foarte mulți bolnavi de TBC renunță la tratament, înainte de a-l încheia. Unul dintre motive ar putea fi durata. Și asta, fiincă, în unele cazuri, acesta se poate întinde chiar și pe trei ani.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Ați văzut-o? Minoră din Mărtinești, căutată de familie

Publicat

pe

Redactat de

Ați văzut-o? Minoră din Mărtinești, căutată de familie

La data de 28 iunie 2024, în jurul orei 17.00, la sediul Poliției Municipiului Orăștie s-a prezentat o femeie care a sesizat faptul că astăzi, în jurul orei 16.00, când s-a întors de la serviciu, observat că fiica sa, Trif Ioana-Aurora (foto), în vârstă de 15 ani, din comuna Mărtinești, a plecat voluntar de la domiciliu.
Semnalmentele minorei sunt: înălțime 1,70 m., greutate aproximativ 65 de kilograme, păr lung, pe care îl poartă neprins, de culoare șatenă, ochi căprui, față rotundă. Mama minorei nu cunoaște cu ce era îmbrăcată aceasta la momentul plecării voluntare de la domiciliu. Se pare că la momentul plecării, minora era însoțită de câinele său, din rasa Bichon, de culoare albă.

Din momentul primirii sesizării, polițiștii au desfășurat mai multe activități investigative și de căutare, în vederea depistării minorei, care a fost dată în urmărire națională.
Polițiștii continuă activitățile specifice și le solicită celor care dețin informații utile, să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Case japoneze eleganță funcționalitate spații mici

Publicat

pe

Redactat de

Casele japoneze sunt renumite pentru simplitatea, eleganța și funcționalitatea lor. Într-o societate în care spațiul este adesea limitat, designul interior japonez reușește să creeze un mediu armonios și practic, utilizând inteligent fiecare colț al casei. Acest articol explorează caracteristicile caselor japoneze și tipurile de mobilier utilizate de regulă, evidențiind modul în care acestea reflectă valorile culturale japoneze.

Casele tradiționale japoneze sunt construite din materiale naturale precum lemnul, bambusul și hârtia. Aceste materiale nu doar că sunt durabile și sustenabile, dar oferă și o estetică plăcută și un sentiment de căldură.

Podelele din casele japoneze sunt adesea acoperite cu tatami, un tip de rogojină făcută din paie de orez și umplutură de orez. Tatami-urile nu doar că oferă un confort termic, dar și contribuie la designul minimalist al camerei. Dimensiunea standard a unui tatami este de aproximativ 90 x 180 cm, iar camerele sunt adesea măsurate în numărul de tatami-uri necesare pentru a acoperi podeaua.

Pereții despărțitori din hârtie de orez (shoji) și panourile glisante (fusuma) sunt elemente esențiale în casele japoneze. Shoji permit trecerea luminii difuze, creând un ambient plăcut și calmant, în timp ce fusuma sunt folosite pentru a separa sau a crea camere noi, oferind flexibilitate spațiului interior.

Genkanul este zona de intrare într-o casă japoneză, unde oaspeții își lasă încălțămintea înainte de a păși pe tatami. Aceasta zonă joacă un rol important în cultura japoneză, reflectând ospitalitatea și curățenia.

Advertisement

Futonul este un tip de saltea utilizată în mod tradițional pentru dormit. Spre deosebire de paturile occidentale, futonul poate fi pliat și depozitat în timpul zilei, eliberând astfel spațiul din cameră. Acesta este așezat direct pe tatami și este compus dintr-o saltea și o pătură groasă.

Zaisu sunt scaune fără picioare, folosite împreună cu zabuton, perne plate care oferă confort la șezut. Acestea sunt utilizate la mesele joase, numite chabudai, și sunt ideale pentru spațiile mici deoarece pot fi ușor mutate și depozitate.

Aceste mese extensibile sunt proiectate pentru a se adapta nevoilor variabile ale unei gospodării, permițând extinderea suprafeței mesei extensibile doar atunci când este necesar. În bucătăriile sau camerele de zi mici, mesele extensibile oferă flexibilitatea de a găzdui mai mulți oaspeți la nevoie, fără a ocupa permanent un spațiu mare.

Chabudai este o masă extensibilă, de obicei cu picioare scurte, folosită pentru a lua masa și alte activități. Aceasta poate fi pliată și depozitată atunci când nu este utilizată, eliberând spațiul pentru alte activități.

Tansu sunt dulapuri tradiționale japoneze, adesea fabricate din lemn de calitate și decorate cu feronerie metalică. Acestea sunt folosite pentru depozitarea hainelor, a obiectelor de uz casnic și chiar pentru a ascunde futonurile în timpul zilei. Tansu sunt apreciate nu doar pentru funcționalitatea lor, dar și pentru designul lor estetic.

Advertisement

Tokonoma este o nișă decorativă găsită în camerele tradiționale japoneze, unde sunt expuse obiecte de artă, aranjamente florale ikebana sau caligrafii. Aceasta zonă este esențială pentru a adăuga o notă de frumusețe și rafinament în casă.

Mobilierul și designul interior japonez reflectă valorile culturale și stilul de viață al japonezilor. Minimalismul și funcționalitatea sunt principii de bază, având ca scop crearea unui spațiu liniștit și ordonat. Japonia are o istorie îndelungată de adaptare la spații reduse, iar aceasta se reflectă în modul în care sunt proiectate și utilizate casele.

Curățenia este un aspect central în cultura japoneză. Spațiile sunt menținute ordonate, iar mobilierul multifuncțional și ușor de depozitat contribuie la menținerea acestui standard. Casele japoneze sunt proiectate pentru a fi flexibile, permițând utilizarea eficientă a spațiului. Panourile glisante și mobilierul modular cum ar fi fotoliul suspendat permit transformarea rapidă a spațiilor în funcție de necesități, fie că este vorba de somn, muncă sau socializare.

Deși multe case japoneze păstrează elementele tradiționale, există și o tendință de modernizare. Apartamentele moderne din marile orașe ale Japoniei sunt adesea mici, dar incorporarea elementelor tradiționale precum tatami și shoji adaugă un plus de eleganță și funcționalitate.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

COD PORTOCALIU de fenomene meteo imediate

Publicat

pe

Redactat de

Județul Hunedoara se află din nou sub un COD PORTOCALIU de fenomene meteo imediate.

Sunt vizate localitățiile Pui, Baru, Sălașu de Sus, Orăștioara de Sus, Boșorod, Bănița unde vor fi averse torențiale care vor acumula 20…30 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat grindină.

”COD PORTOCALIU – fenomene meteo imediate: Valabil de la : 28-06-2024 ora 14:35 până la: 28-06-2024 ora 15:30. În zona: județul Hunedoara: Pui, Baru, Sălașu de Sus, Orăștioara de Sus, Boșorod, Bănița. Se vor semnala: averse torențiale care vor acumula 20…30 l/mp – în zona avertizată în ultima oră s-au acumulat cantități de peste 20…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat grindină”, informează reprezentanții ISU Hunedoara.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate