Actualitate
Veteranul de război jandarm Vasile Crețu, sărbătorit la împlinirea unui secol de viață
A trăit un secol și a prins momente istorice importante, care nu pot fi uitate prea ușor. Acum, la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani, sublocotenentul (r) Vasile Crețu, din Brad, căci despre acesta este vorba, a avut ocazia să îmbrace, din nou, uniforma bleu, de jandarm, exact ca în urmă cu cu 76 ani, când a intrat pentru prima dată în rândurile „oamenilor de arme”. De această dată, combatantul din cel de-al Doilea Război Mondial a purtat gradele de ofițer, dar și povoara grea a trecerii anilor.
Veteranul jandarm și-a sărbătorit centenarul într-un cadru festiv, la Casa de Cultură din Brad, în mijlocul familiei, a militarilor în activitate, precum și a oficialităților locale. “La acest moment deosebit din viață, sublocotenentului (r) Vasile Crețu i-a fost înmânată o diplomă și o plachetă aniversară din partea conducerii Jandarmeriei Române <în semn de respect pentru patriotismul cu care și-a servit țara și pentru demnitatea cu care a reprezentat Jandarmeria Română>”, a declarat maiorul Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara.
De asemenea, odată cu împlinirea unui secol de viață, veteranul jandarm a fost răsplătit și de către autoritățile locale. El a primit titlul de „Cetățean de onoare al municipiul Brad”, localitate în care trăiește și un premiu substanțial.
A luptat pe front
Sublocotenent (r) Vasile Crețu s-a născut în data de 15 martie 1917, în comuna Mihăileni (astăzi în Republica Moldova). A intrat în rândurile jandarmilor la data de 1 iulie 1941, fiind concentrat în Legiunea de Jandarmi Cernăuți cu gradul de soldat. În anul 1942 a fost avansat în gradul de caporal, iar 1 decembrie 1943 a fost concentrat în Legiunea de Jandarmi Ismail, unde își va desfășura până la data de 31 august 1944. Începând cu data de 1 septembrie 1944 este mutat în Legiunea de Jandarmi Argeș unde îți desfășoară activitatea până la data de 22 februarie 1945, când este lăsat la vatră. A fost avansat în gradul de sublocotenent (r) la data de 24 aprilie 2014.
A luptat pe front în perioada 28 mai 1944-31 august.1944 cu Legiunea de Jandarmi Ismail și a fost decorat cu Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial.
Actualitate
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
Polițiștii de penitenciare ies, din nou, în stradă. Un nou protest va avea loc, vineri, la Penitenciarul Deva, dar și la alte unități de detenție din țară. Nemulțumirile angajaților sunt legate de prevederile Ordonanței „Trenuleț”.
Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar şi Federația Sindicatelor din Administratia Naționalǎ a Penitenciarelor au ales sǎ continue protestul declanșat în 20 decembrie 2024, fiind în plin refuz de muncă suplimentară.
După ce, la sfârșitul anului trecut, polițiștii de penitenciare au protestat în fața unităților, inclusiv la Penitenciarul Deva, acum un nou protest este anunțat. „Vineri, 10 ianuarie 2025, începând cu ora 08:30 ieșim, din nou, în stradă. Este uşor sǎ ceri săracului sǎ fie şi mai sǎrac, când tu ca demnitar ai punga plinǎ. Şi asta, deoarece demnitarilor şi nu numai, le-a fost aplicată PE MAXIM legea salarizǎrii încǎ din 1 iulie 2017. (…) Opriți tǎierile salariale tip BǍSESCU la 15 ani de la vremurile când românii au rămas fǎrǎ case, fǎrǎ viitor! Nu structura de apărare a adus țara în situația actuală”, se arată într-un comunicat semnat de președintele Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar, Petre Florin Șchiopu.
Sindicaliștii spun că numărul minim de posturi necesare în Poliția Penitenciară este de 20.000 conform standardelor aprobate, în prezent fiind ocupate aproximativ 13.000 din 16.050 prevăzute. „Cu toate acestea Guvernul blochează concursurile. Asigurǎm misiunile la limita prevederilor legale prin lipsa personalului, punând în pericol extrem siguranța personalului, dar şi a locurilor de deținere. În timp ce celorlalte categorii de pensionari le-au fost actualizate anual cuantumul pensiilor, cu prisos magistraților, pensionarilor militari de la apariția legii 223/2015 nu le-a fost actualizat cuantumul pensiei decât în 3 rânduri cu rata inflației, iar a patra actualizare a fost cu aplicarea a doua tipuri de procent: 10% pentru pensiile sub 3000 de lei şi 2.5% pentru pensiile peste 3000 de lei. Refuzul muncii suplimentare va demonstra că Poliția Penitenciară se menține funcțională doar pentru că salariații acceptă să presteze muncă suplimentară într-un volum unic în România. Simpla exercitare a dreptului legal de a refuza munca în plus, generează blocaje chiar și pe termen scurt în special în sectorul operativ”, se mai arată în același comunicat.
Conform documentului citat, decizia de reluare a activităților sau de menținere a refuzurilor de muncă suplimentară aparține sindicatelor organizatoare și va reprezenta voința membrilor de sindicat semnatari. „Guvernul României va trebui să identifice soluții pentru aplicarea în totalitate a drepturilor salariale în platǎ la 31 decembrie 2024, altfel va trebui sǎ gǎseascǎ alternative pentru misiunile de pază, escortare și supraveghere din penitenciare!”, au mai transmis sindicaliștii din penitenciare.
Ce cer polițiștii de penitenciare
- Aplicarea în integralitate a prevederilor Legii-cadru nr 153/2017 şi familiei ocupaționale apărare, ordine publică şi siguranță națională
- Menținerea în plată a drepturilor salariale ce vizează plata majorării pentru munca suplimentară și a majorării pentru munca în repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, nu se lucrează
- Aplicarea legii pensiilor militare în conformitate cu modificările legislative promovate prin lege la Senat în luna noiembrie 2024
- Actualizarea și indexarea pensiilor militare de la 1 ianuarie 2025
- Plata normei de hrană la valoarea actualizată, fără plafonări
- Plata normei de echipare la valoarea actualizată, fără plafonări
- Aprobarea celor 1600 de posturi convenite cu Primul-ministru al României în Ianuarie 2024 şi deblocarea posturilor vacante pentru a fi ocupate prin concurs, astfel încât activitatea să se poată desfășura în condiții de siguranță
- Plata sporului prevazut de OUG 26/2024 9. Plata voucherelor de vacanță
Actualitate
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
Contestația depusă de asocierea METALPROD WEST S.R.L. – INFRA EXPERT AD S.R.L. împotriva Consiliului Județean Hunedoara a fost respinsă de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Autoritatea a considerat cererea inadmisibilă, invocând motive procedurale.
METALPROD WEST S.R.L., liderul asocierii, a contestat rezultatele licitației privind acordul-cadru pentru lucrările de întreținere și reparații curente de vară și iarnă pe drumurile și podurile județene. Principala nemulțumire a fost evaluarea tehnică și decizia de respingere a ofertei sale. Totuși, CNSC a constatat că oferta firmei a fost eliminată din cauza nerespectării termenului de constituire a cauțiunii, conform adresei nr. 27289/22.11.2024 emisă de Consiliul Județean Hunedoara.
Decizia CNSC subliniază necesitatea respectării stricte a termenelor și procedurilor administrative în cadrul licitațiilor publice. Astfel, autoritatea contractantă nu este obligată să reevalueze oferta.
Deși hotărârea poate fi atacată prin plângere în termen de 10 zile de la comunicare, orice soluție viitoare va depinde de conformitatea cu legislația în vigoare. Între timp, Consiliul Județean Hunedoara își continuă demersurile pentru semnarea acordului-cadru privind întreținerea drumurilor și podurilor aflate în administrarea sa.
Actualitate
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
Începând de astăzi, hunedorenii își pot plăti taxele și impozitele locale la toate punctele de încasare ale Primăriei municipiului Hunedoara. Reprezentanții administrației locale au anunțat că plata poate fi realizată la:
Sediul Primăriei (clădirea nouă, fostul sediu BRD din Centrul Vechi);
Casieria din Piața Obor;
Casieria din clădirea Pieței Dunărea;
Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (Evidența Populației).
Programul pentru încasări este de luni până joi, între orele 07:30 – 15:30, și vineri, între 07:30 – 13:00.
Începând de mâine, 9 ianuarie 2025, vor fi disponibile și variantele online pentru achitarea taxelor și impozitelor:
Pe platforma națională www.ghiseul.ro (este necesar un cont de utilizator);
Pe site-ul Primăriei Hunedoara: https://taxe.primariahunedoara.ro;
Pe platforma Municipiului Hunedoara Ghișeu Online: https://serviciielectronice.primariahunedoara.ro.
De asemenea, plata cu cardul este posibilă la cele două terminale instalate în sediul Primăriei și în Piața Dunărea (în hala Pieței Dunărea, lângă registratura Direcției de Asistență Socială). Pentru această variantă, contribuabilii trebuie să aibă la îndemână cartea de identitate și un card bancar.
Modificări de taxe și facilități pentru plățile anticipate
Cuantumul principalelor taxe și impozite locale a fost indexat cu rata inflației pe anul precedent (10,4%), conform prevederilor Codului Fiscal. Totuși, contribuabilii care achită integral, până la data de 31 martie 2025, impozitele pentru clădiri, terenuri și mijloace de transport beneficiază de o reducere de 10% din suma datorată.
Primăria Hunedoara își încurajează cetățenii să utilizeze opțiunile online pentru a economisi timp și a evita aglomerația la ghișee. Această extindere a metodelor de plată vine ca o măsură modernă menită să faciliteze interacțiunea dintre administrație și contribuabili.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. Ziua în care sunt sfințite apele
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Două oferte pentru reabilitarea termică a Secției de Ginecologie din Brad, un proiect de 3,7 milioane lei
-
Actualitatecu 3 ore in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali
-
Actualitatecu 3 ore in urma
Aproximativ 380 de misiuni și intervenții, în prima săptămână din 2025. 10 incendii, înregistrate
-
Actualitatecu o oră in urma
Noutăți din tabăra Corvinului
-
Actualitatecu 2 ore in urma
Hidrocentralele din Defileul Jiului, dezvoltare energetică sau sacrificiu ecologic?
-
Actualitatecu 55 de minute in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Licitație pentru mobilier educațional în Hațeg. Șase oferte depuse pentru dotarea școlilor locale