Actualitate
Intabulări gratuite la Ghelari. Măsurătorile topo se fac cu sprijinul dronelor
Locuitorii din Ghelari, comună aflată în Ținutul Pădurenilor, se numără printre puținii norocoși din județ care nu trebuie să plătească niciun leu pentru a-și intabula proprietățile pe care le au. Totul e posibil grație unei finanțări de la Uniunea Europeană (UE), pe care primăria localității a reușit să o câștige. Măsurătorile topografice au început să se facă deja. Un număr de opt specialiști au ajuns, în urmă cu câteva zile, la Ghelari și au adus cu ei aparatură de ultimă generație, inclusiv drone, cu ajutorul cărora se face și din aer, de la înălțime, o inventariere și mai clară a tuturor terenurilor și clădirilor ce se află pe raza întregii comune.
După multe drumuri și insistențe făcute pe la București, primarul din Ghelari, Ioan Bulbucan a reușit să obțină o finanțare europeană care vine ca o „mană cerească” pentru toți locuitorii comunei pe care o conduce. Cu ajutorul acestor bani, câștigați de la UE, administrația publică locală din Ghelari a demarat un amplu proces de ridicare topografică pe raza întregii localități. Clădirile, dar și terenurile aflate în Ghelari vor fi măsurate toate, iar la final, se va face intabularea lor gratuită, fiecare proprietar urmând să primească, fără a plăti niciun ban, un extras de carte funciară.
Primarul, mulțumit…
„Sunt bucuros că am reușit să obținem această finanțare. Era o problemă delicată pentru comunitate. Și asta pentru că oamenii trebuiau să plătească foarte mulți bani. O intabulare cu ridicare topo costă în jur de 700 de lei pentru o parcelă. La noi în comună sunt mulți localnici care au și câte 10 parcele. Vă dați seama că acest lucru ar fi însemnat să plătească fiecare cel puțin 7.000 de lei, pentru această intabulare. Ori unui bătrânel care trăiește în fiecare lună dintr-o pensie modestă i-ar fi fost foarte greu să scoată din buzunar această sumă. Acum plătește UE”, a declarat primarul din Ghelari, Ioan Bulbucan, contactat, ieri, de „Servus Hunedoara”.
Și administraţia locală are proprietăți rămase neintabulate tot din același motiv: lipsa de bani. „Ne-am apucat deja de măsurătorile topo. Toate proprietățile, a primăriei, a firmelor, dar și a oamenilor din toate satele comunei vor fi inventariate. După aceea, urmează intabularea lor. Se vor deschide toate cărțile funciare (…) E foarte important. Pentru că la fiecare proiect pe care vrem să îl derulăm avem nevoie de ridicările topo care costă mult. Totodată, mai există terenuri, proprietăți la care nu s-au mai făcut succesiuni de generaţii. Foarte puţini şi-au adus la zi proprietăţile la cartea funciară, din cauza lipsei de bani. Nici cartierul de blocuri nu este intabulat. Oamenii nu puteau gira, vinde etc. fără intabulare”, a mai adăugat edilul șef al localității.
… localnicilor nu le vine să creadă
Măsurătorile topografice se fac cam de două săptămâni și sunt desfășurate de o firmă mare, specializată în acest domeniu, din Capitală. Un număr de opt topografi au ajuns la Ghelari și s-au apucat de lucru, iar în zilele ce urmează trebuie să mai vină și alții. Pentru măsurătorile terestre, aceștia utilizează aparatură ultra-performantă. De asemenea, măsurătorile se realizează și cu ajutorul dronelor-aparate de zbor fără echipaj uman, ce se deplasează autonom, conform unui plan de zbor prestabilit. „În prezent, sunt opt topografi la Ghelari care fac măsurători topo cu aparatură foarte modernă. Când se vor măsura parcelele mari, vor mai veni alți 30 de specialiști”, a mai spus Ioan Bulbucan.
Localnicii din Ghelari au primit cu mare bucurie vestea că proprietățile lor vor fi intabulate gratuit. Unora aproape că nici nu le vine să creadă acest lucru. „Oamenii sunt încântați pentru că vor fi scutiți de niște costuri mari. Unii dintre ei au spus că nu le vine să creadă acest lucru până nu le va bate topograful la poartă”, a mai spus primarul Ioan Bulbucan.
Ghelari este printre puținele comune din județul Hunedoara, ai căror locuitori, aproximativ 2.200 la număr, beneficiază de această facilitate.
Actualitate
„Târgul Colecționarilor”, în Holul Mare al Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva

Iubitorii de antichități sunt invitați să participe la „Târgul Colecționarilor”, eveniment ce va avea loc sâmbătă, 12 aprilie, între orele 07:00 și 13:00, în Holul Mare al Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu.
Colecționari din județul Hunedoara și din întreaga țară vor expune obiecte rare și valoroase, din domenii precum filatelie, cartofilie, numismatică, bibliofilie, insigne, obiecte de artă, cartele telefonice etc. “Este ocazia perfectă pentru cei pasionați de a descoperi și achiziționa piese de colecție unice, dar și de a întâlni oameni cu aceeași pasiune”, au transmis reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Ajuns la ediția cu numărul 71, evenimentul este organizat de Hobby Club „Decebal” Deva, cu susținerea administrației publice locale.
Intrarea este liberă pentru toți vizitatorii.
Actualitate
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, la ședința Comitetului Director al AMR de la Craiova. Subiecte importante, pe agenda discuțiilor

Comitetul Director al Asociației Municipiilor din România (AMR) s-a întrunit joi, 10 aprilie, la Muzeul de Artă din Craiova. La întrunirea condusă de Lia-Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova și președinte al AMR, au participat, alături de primari din întreaga țară, ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, și Marcel-Ioan Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Discuții importante despre proiectele cu finanțare europeană și nu numai
Prezent la evenimentul de la Craiova, primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, care are calitatea de vicepreședinte al AMR, spune că, în cadrul întâlnirii, au fost dezbătute mai multe teme esențiale pentru administrația publică locală. Discuțiile au vizat Codul de Procedură Administrativă, Codul Administrativ, serviciile comunitare de utilități publice, Poliția Locală, Finanțarea APL, taxe și impozite locale și dificultăți întâmpinate în proiectele finanțate din fonduri europene – Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cele mai multe dintre acestea fiind generate de actualul cadru legislativ. „A fost o întâlnire a Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România (AMR), unde sunt vicepreședinte. Discuțiile, ca de obicei, sunt foarte aplicate în această asociație. Cred că este cea mai activă asociație din România, în momentul de față. Domnul Boloș, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, a discutat despre Valul Renovării care va fi trecut în granturi, deci nu va mai fi pe împrumut, „Anghel Saligny” – proiectele pe care le au aproape toate primăriile din România care vor fi trecute în PNRR pentru a putea fi finanțate mai ușor, dar a și atras atenția asupra faptului că proiectele pe PNRR obligatoriu trebuie implementate până în 30 august 2026 și aici știm că sunt întârzieri foarte mari din cauza birocrației din Românie, birocrație care nu îți mai lasă timp de implementare pentru că se obțin greu avizele”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, vicepreședinte al AMR.
Evaluarea funcționarilor public, o altă temă dezbătută
La eveniment au mai participat președintele Agenției Naționale de Achiziții Publice (ANAP), Iuliana Feclistov, și președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), Vasile-Felix Cozma. Printre subiectele dezbătute în cadrul ședinței Comitetului Director al AMR s-a făcut referire și la evaluarea anuală a funcționarilor publici. AMR atrage atenția că sunt funcționari care nu se implică în implementarea proiectelor, care nu își asumă semnăturile, care împiedică dezvoltarea comunităților locale și pe care primarii nu îi pot trage la răspunde. Președintele AMR, Lia – Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, a arătat că legea ce vizează evaluarea funcționarilor publici trebuie să treacă cât mai repede de Parlamentul României.
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara și vicepreședinte al AMR, afirmă că, în acest moment, sunt în derulare discuții ample cu privire la modificarea legislativă care să oblige funcționarii publici să susțină anual un examen de competență. „Este un război între primari și funcționari publici, în ideea în care primarii doresc să accelereze atragerea acestor fonduri europene, iar unii dintre ei, din neștiință de legi, din fuga de responsabilitate, nu fac altceva decât să frâneze. Se dovește că este o chestiune foarte importantă (…) Într-o primărie, din totalul angajaților, cel mult 60 la sută sunt cei care realizează rolul lor în slujba comunității, care se implică, vin cu idei și își fac treaba. (…) Această lege, care își propune să-i oblige să dea examene anuale de competență este împiedicată să fie votată tocmai de funcționarii publici”, a mai declarat Dan Bobouțanu.
La evenimentul desfășurat la Craiova au luat parte mai mulți primari de municipii din întreaga țară. Astfel de ședințe sunt organizate periodic de către AMR, având invitați reprezentanți ai Guvernului României, în cadrul acestor întâlniri discutându-se problemele cu care se confruntă administrațiile publice locale.
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara, a fost ales, la începutul acestui an, vicepreședinte al AMR, funcție pe care a ocupat-o și în perioada 2017 -2021. Este singurul primar dintr-un oraș care nu e reședință de județ desemnat într-o astfel de funcție.
Actualitate
Prin intermediul SUPERCOM SA „SUPEREROII PLANETEI” au ajuns la Orăștie!

Preșcolarii de la Grădinițele cu Program Prelungit Nr. 1, Nr. 2 și Nr. 3 „Căsuța cu povești” din Orăștie au învățat cum să protejeze natura prin colectarea selectivă a deșeurilor. Micuții au învățat să fie prietenoși cu mediul înconjurător alături de prietenii lor mai mari de la SUPERCOM S.A. și de la U.A.T. Orăștie. Cei mici, dar și cei mari, au participat la activități interactive și jocuri educative despre reciclare. La final, micii supereroi au fost recompensați cu medalii dulci, pentru curajul și implicarea lor în salvarea planetei!
Preșcolarii de la „Căsuța cu povești” au învățat cum să salveze mediul înconjurător
În cadrul „Săptămânii Verzi” operatorul de salubritate SUPERCOM S.A., în parteneriat cu UAT Orăștie, a derulat campania de informare și conștientizare „SUPEREROII PLANETEI”, dedicată educației ecologice și protejării mediului. Campania a avut ca scop principal familiarizarea celor mici cu importanța colectării selective a deșeurilor și cu metodele corecte de sortare pe categorii. Beneficiarii direcți ai acestei inițiative au fost preșcolarii din cadrul Grădinițelor cu Program Prelungit Nr. 1, Nr. 2 și Nr. 3 „Căsuța cu povești” din Orăștie.
Educația ecologică, pe primul loc
Cu entuziasm și curiozitate, copiii au participat la activități educative, jocuri tematice și prezentări interactive, învățând cum pot deveni, la rândul lor, „supereroii” care protejează planeta.
„Alături de micuți s-au aflat cadrele didactice și personalul auxiliar de la unitatea de învățământ preșcolar din Orașul Paliei, care au sprijinit activ desfășurarea acțiunii și le mulțumim pentru implicare”, a spus Cristina Elena Rad, specialist Resurse Umane SUPERCOM S.A.
„Educația ecologică trebuie să înceapă de la cele mai fragede vârste. Prin această campanie, ne-am dorit să le oferim copiilor un cadru prietenos și atractiv în care să învețe despre responsabilitate, reciclare și grija față de natură”, a declarat Lavinia Ștefanca, inginer de mediu SUPERCOM S.A.
„Ne-am bucurat ca, la finalul activităților, să oferim premii dulci pentru supereroii din Orăștie. A fost un gest simbolic menit să le reamintească faptul că fiecare dintre ei poate contribui la salvarea planetei, începând chiar de acum”, a precizat Adrian Bernath, șef atelier SUPERCOM S.A.
Campania continuă
Campania „Supereroii Planetei” continuă să fie un exemplu de bună practică în promovarea comportamentului responsabil față de mediu, demonstrând că schimbarea începe cu pași mici, dar cu inimi mari.
- Actualitatecu 3 zile in urma
Amenințată de propria mamă: Tânără din Ilia, protejată de poliție cu ordin provizoriu
- Actualitatecu 2 zile in urma
Accident mortal la Orăștie
- Actualitatecu 2 zile in urma
Accident rutier în Petroșani: o femeie a fost rănită și a avut nevoie de intervenția pompierilor pentru a fi salvată
- Actualitatecu 3 zile in urma
Brădenii, campioni europeni la karate
- Actualitatecu 3 zile in urma
Cod galben și portocaliu de vreme severă în România: viscol, vânt puternic și ninsori abundente în mai multe regiuni
- Actualitatecu 3 zile in urma
Tragedie în satul Măceu: Un bărbat a murit într-un incendiu izbucnit la anexa unei locuințe
- Actualitatecu 2 zile in urma
Muzeul Trenulețelor “Valentin Banciu” din Hunedoara s-a redeschis, într-o nouă locație
- Actualitatecu 2 zile in urma
Pădure pentru viitor: 4.000 de puieți plantați în zona Ilia de silvicultorii hunedoreni