Connect with us
Data: 11/12/2024
.

Actualitate - Eveniment

Primăria nu vrea să piardă banii

Publicat

pe

Circa 7 milioane de euro, împărţiţi la şase proiecte de dezvoltare a Devei

Piata Aris la Balerine (7)

Piaţa Arras din Deva va rămâne fără fântâna arteziană şi va avea pavaj nou

Unul dintre cele mai ample şi ambiţioase proiecte cu finanţare europeană, întocmite de Primăria Deva, va fi trecut în „stand by”, din cauza unor probleme tehnice şi de achiziţie apărute în derularea acestuia. Este vorba depre cel care viza reamenajarea zonei I.C. Brătianu din Deva, proiect în valoare de 7 milioane de euro, bani care au fost câştigaţi deja de către municipalitate.

Finanţarea obţinută prin intermediul acestui proiect va fi împărţită altor şase mai mici care urmează să fie implementate în Deva, până la sfârşitul lui 2015. Studiile de fezabilitate şi documentaţiile de avizare a lucrărilor pentru trei dintre acestea au fost aprobate ieri de Consiliul Local (CL) Deva, celelalte urmând să fie supuse avizării legislativului în lunile următoare.

Va fi revizuit, dar nu mai e o prioritate

Potrivit primarului Devei, Petru Mărginean, municipalitatea nu va renunţa la proiectul de reamenajare a zonei I.C. Brătianu, acesta urmând să fie revizuit şi depus în vederea obţinerii de finanţare de la Uniunea Europeană (UE) în sesiunea 2014 -2020. „Deocamdată, ca să nu pierdem banii, cei 7 milioane de euro, am discutat cu reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Vest şi am decis să finanţăm alte şase proiecte mai mici. Proiectul pentru I.C, Brătianu va fi revizuit şi va fi depus pentru sesiunea 2014 -2020. Nu vom renunţa la el, însă el nu va mai fi o prioritate pentru noi. Am întâmpinat o serie de dificultăţi în procedurile de achiziţie, dar şi din punct de vedere tehnic şi economic la implementarea proiectului iniţial”, a declarat Petru Mărginean.

Advertisement

Pista biciclisti DN 7 (1)

Noua pistă de biciclete de pe Calea Zarandului trebuie finalizată până în decembrie 2015

Primele trei proiecte, ale căror documentaţii şi studii de fezabilitate au fost aprobate ieri de CL Deva, se referă la construirea unei piste de biciclete pe Calea Zarandului, reamenajarea Pieţii Arras din localitate, dar şi amenajarea platformei din zona Ardealului, lângă gară, în faţa sediului Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului (DGASPC) Hunedoara.

Pistă scurtată, statuia gimnastelor, mutată

În ceea ce priveşte pista de biciclete de pe Calea Zarandului, aceasta va fi amenajată pe un traseu mai scurt decât cel din studiul de fezabilitate iniţial, care a fost revizuit după ce s-a decis finanţarea lui din bani europeni. Aceasta va porni de la Mc Donalds şi va ajunge până la intersecţia cu Bulevardul Nicolae Bălcescu, deşi iniţial trebuia să se termine în zona Praktiker- Auchan. Valoarea acestor lucrări va fi de circa 2,29 de milioane de lei, 98 la sută din bani fiind fonduri europene. În proiect intră şi refacerea zonelor afectate de construirea pistei de biciclete, a trotuarelor, spaţiului verde şi a parcărilor. Lucrările trebuie finalizate până în decembrie 2015.

Şi Piaţa Arras, zona Lido, din Deva va suferi un amplu proces de reamenajare cu ajutorul banilor de la UE. Reprezentanţii Primăriei Deva susţin că spaţiul din această zonă nu corespunde din punct de vedere tehnic, urbanistic şi arhitectural, motiv pentru care aici va fi construit un ansamblu unitar format din platformă pietonală şi spaţii verzi mărite. Se vor înlocui pavajul existent, se va desfiinţa fântâna arteziană şi va fi mutată statuia celor trei gimnaste. Valoarea totală a proiectului este de circa 6,4 milioane de lei cu tot cu TVA, 98 la sută fiind finanţare europeană.

Advertisement

Spaţii verzi şi băncuţe, lângă DGASPC

Situată la intrarea în Deva, zona Ardealul, de lângă gară, este una intens circulată, însă aflată într-o stare ce nu face cinste reşedinţei de judeţ din punct de vedere estetic. Acesta este şi motivul pentru care zona va fi reabilitată şi modernizată prin efectuarea unor lucrări de finisare a platformei pietonale. În plus, aici vor fi amenajate şi spaţii verzi, dar şi locuri de odihnă, urmănd să fie construite şi noi locuri de parcare. Potrivit proiectului, toate aceste lucrări vor costa 3,29 de milioane de lei, iar de la bugetul local al Devei va fi asigurată doar 2 la sută din această sumă.

Advertisement

Actualitate

Incidente pe drumurile publice în județul Hunedoara: Viteza, alcoolul și fuga de la locul faptei pun în pericol siguranța circulației

Publicat

pe

Redactat de

În noaptea de 11 decembrie 2024, polițiștii din județul Hunedoara au intervenit în mai multe cazuri care au pus în pericol siguranța circulației pe drumurile publice.

Primul incident a avut loc în orașul Călan, unde, la ora 00:15, un bărbat de 53 de ani a fost oprit în trafic pe DC51A. Verificările au arătat că șoferul avea permisul de conducere suspendat, iar autoturismul său nu trecuse inspecția tehnică periodică. Testarea cu aparatul etilotest a indicat o concentrație de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar bărbatul a fost transportat la spital pentru recoltarea probelor biologice.

Un alt incident a avut loc pe 10 decembrie, în jurul orei 16:45, în Deva. O femeie de 43 de ani, aflată sub influența alcoolului, a pătruns cu autoturismul în curtea unei societăți comerciale, unde a provocat un scandal. Testată cu etilometrul, femeia avea o alcoolemie de 1,01 mg/l, iar ulterior a fost dusă la spital pentru prelevarea probelor biologice.

În aceeași noapte, polițiștii din Hațeg au avut de-a face cu un incident de fugă de la locul faptei. La ora 01:55, pe bulevardul Nicolae Titulescu, a fost efectuat un semnal de oprire, însă șoferul autoturismului nu a respectat semnalul, fugind pe străzile din oraș. În urma unei urmăriri, conducătorul auto a abandonat vehiculul și a încercat să fugă pe jos, fiind însă prins de polițiști. Aceștia au identificat doi pasageri, care încercaseră și ei să fugă, și au descoperit în mașină o cagulă, un levier metalic și 6 ancore, obiecte ce ar putea fi utilizate în infracțiuni de furt. Conducătorul autoturismului, un tânăr de 24 de ani din Petrila, nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicul.

Aceste evenimente subliniază riscurile crescute la care sunt expuși participanții la trafic din cauza comportamentului iresponsabil al unora dintre conducători. Poliția continuă cercetările și reamintește importanța respectării regulilor de circulație pentru siguranța tuturor.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Dosar penal întocmit de polițiști, sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor

Publicat

pe

Redactat de

Dosar penal întocmit de polițiști, sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor

 La data de 10 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Brad au efectuat o acțiune în urma căreia au găsit, la locuița unui bărbat de 32 de ani, din muncipiul Brad, un pistol cu bile și o armă de foc, pe care le deținea ilegal.

Atât pistolul (cu încărcător fără muniție), cât și pușca (cu lunetă și suport tip trepied), precum și 38 recipiente cu gaz tip butelie sigilate și două utilizate, o pungă din plastic cu închidere zip lock, conținând  proiectile tip diabol din plastic,  au fost ridicate de polițiști, pentru continuarea cercetărilor.

În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor.

FOTO: IPJ Hunedoara

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Festivalul “Călușerul Transilvănean” va avea loc duminică, 15 decembrie

Publicat

pe

Redactat de

Cea de-a 55-a ediție a Festivalului ,,Călușerul Transilvănean” va avea loc duminică, 15 decembrie 2024, la Orăștie. Ca de obicei, locuitorii orașului Paliei sunt așteptați să admire și o paradă a costumului popular.

Parada portului călușăresc va porni la ora 11:45, din fața Colegiului Național “Aurel Vlaicu” din Orăștie, festivalul în sine desfășurându-se în Piața Victoriei.

Ediția din acest an a festivalului reunește formații de călușeri din județul Hunedoara (Balșa, Beriu, Boșorod, Grid, Bretea Română, Geoagiu, Mărtinești, Romos, Orăștioara de Sus, Turdaș), județul Alba (Glod, Almașu Mare, Vinerea, Valea Mică, Trâmpoiele), dar și din județul Cluj (Valea Drăganului).

Călușerul Transilvănean” este unul dintre cele mai frumoase festivaluri de tradiții din județul Hunedoara organizate, în fiecare an, înainte de Crăciun.

Inclus în patrimoniul UNESCO

Advertisement

Călușerul reprezintă un dans popular fecioresc, cu origini pre-romane, fiind unul dintre cele mai vechi și mai spectaculoase dintre dansurile tradiționale românești. Ceata de călușeri colindă în preajma Crăciunului și vestesc Nașterea Domnului, din casă în casă. Principalul scop al organizării acestui festival este acela al păstrării tradițiilor și stimulării prezentării acestui străvechi joc bărbătesc, inclus în patrimoniul UNESCO în anul 2005.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate