Connect with us
Data: 04/05/2025
.

Actualitate

1 Martie – Povestea mărțișorului, simbolul primăverii

Publicat

pe

Mărţişorul este o sărbătoare tradiţională a primăverii, a bucuriei, prospeţimii, a victoriei binelui împotriva răului. Povestea mărţişorului începe în urmă cu mii de ani. Primele dovezi arheologice datează de pe vremea geţilor. Femeile dace purtau monezi sau pietricele în asociere cu fire de lână roşie şi albă pentru a avea noroc şi un an productiv. Dar, oare cine a inventat cuvântul de „mărţişor”? De ce se poartă mărţişorul?

Mărţişorul este un obicei specific românesc moştenit de la strămoşii noştri, inexistente la alte popoare. Numele popular al lunii martie „mărţişor” provine din latinul martius. Originile acestui obicei se găsesc şi în sărbătorile romane în cinstea zeului Marte, zeu al fertilităţii şi vegetaţiei. Tradiţia spune că strămoşii noştri purtau monede găurite, atârnate de două fire, unul al şi altul negru. Bănuţii erau din argint, aur sau din metal obişnuit şi indicau cât de bogată sau săracă era persoana care-i purta. Bănuţii –mărţişoare erau purtaţi la încheietura mâinii ori prinse în piept cu un ac. Atunci când copacii înfloreau, femeile agăţau firul de o ramură, iar cu moneda respectivă cumpărau caş pentru ca tot restul anului să aibă pielea albă şi moale. În decursul timpului, bănuţul s-a transformat în simbol al iubirii, iar firul negru a devenit roşu. Săpăturile arheologice au scos la iveală mărţişoare cu o vechime de aproape opt mii de ani sub forma unor pietricele de râu colorate în alb şi roşu. Se crede că ele se purtau la gât, înşirate pe o aţă.

Povești despre un om sărac și un băiat voinic

Despre mărţişor există mai multe poveşti şi legende. Una dintre ele vorbeşte chiar despre fabricarea mărţişoarelor. Se spune că, a fost odată un om sărac care confecţiona tot felul de lucruri pentru păpuşi: fundiţe, şnuruleţe şi hăinuţe. Apoi le vindea în piaţă. Într-o zi, văzând că i s-au terminat materialele, omul a căutat prin casa sărăcăcioasă şi tot ce a mai găsit au fost două şnururi de aţă albă şi roşie. Neştiind ce să facă cu ele, le rupse şi le împletise. Era foarte mândru de ce crease. Apoi a făcut un mic tablou pe care a prins şnuruleţul. Şi s-a gândit cum să denumească acel obiect. I-a spus „mărţişor” pentru că era luna martie şi chiar prima zi. Şi aşa s-a dus vestea despre omul sărac, cel care inventase acest simbol al primăverii.

Însă dintre toate legendele, poate cea mai interesantă şi mai frumoasă este povestea băiatului cel voinic care s-a luptat cu zmeul, legendă care s-a născut din basmele româneşti şi îşi are originea tot în timpul strămoşilor noştri, dacii şi românii. Se spune că, soarele a fost închis într-o temniţă de un zmeu. Pentru acest fapt, toată lumea se întristase, păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Dar, într-o zi, un tânăr voinic s-a hotărât să plece sa salveze soarele. Mulţi dintre pământeni l-au condus şi i-au dat din puterile lor ca să-l ajute. Drumul lui a durat trei anotimpuri, vara, toamna şi iarna. A găsit castelul zmeului şi a început să se lupte. Şi s-au bătut zile întregi până când zmeul a fost învins. Slăbit de puteri şi rănit, băiatul a eliberat soarele. Acesta s-a ridicat pe cer, înveselind lumea. Natura a reînviat, iar oamenii erau fericiţi. Dar tânărul nu a apucat să vadă primăvara. Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă. Şi în locul în care zăpada se topea apăreau ghioceii, vestitorii primăverii. De atunci, tinerii împletesc doi ciucuraşi: unul alb şi altul roşu. Roşul înseamnă dragostea pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului, iar albul simbolizează puritatea şi gingăşia ghiocelului, prima floare a primăverii.

Superstiţii

Există şi câteva superstiţii legate de mărţişor. O credinţă populară vorbeşte despre faptul ca mărţişorul are proprietatea de a-l apăra pe purtător de diferite boli. Aţele mărţişorului trebuie neapărat împletite pentru că „nodurile sau împletiturile ţin ghinionul în loc“. Se mai spune că mărţişorul alungă şi deochiul. O altă superstiţie este legată de „babe“. De pe 1 până pe 9 martie, se alege o zi din acest interval, o „babă“. Cum va fi vremea în acea zi, aşa îi va merge tot anul celui care şi-a ales-o.


Mărțișoare de tot felul, vândute în mai multe zone din Deva

Vânzătorii de mărțișoare și-au făcut apariția în mai multe zone din municipiul Deva. Comercianţii și-au expus colecțiile vesele pe tarabe, venind în întâmpinarea clienților cu obiecte diversificate. De la clasicele potcoave, trifoi sau buburuze, confecţionate din diferite materiale, până la mărţişoare ceva mai sofisticate, preţurile acestora variind în funcţie de mărime și aspect.

Unele modelate manual, altele din plastic, lemn sau alte materiale, broşe, pandantive, brățări, şi multe altele, mărțișoare de toate felurile au umplut tarabele, iar devenii au avut de unde alege.

Advertisement

Pe lângă tradiționalele mărțișoare, pe tarabele comercianților au mai fost scoase la vânzare și alte obiecte specifice sărbătorilor de 1 și 8 Martie, cadouri personalizate, flori sau alte obiecte lucrate manual.

Vânzători de mărțișoare pot fi găsiți pe platoul din fața Centrului Cultural ,,Drăgan Muntean” din municipiu, acolo unde, până în 8 martie, este deschis Târgul de Mărțișor”, dar și în alte zone ale orașului, mare parte dintre ei fiind prezenți pe Bulevardul Decebal, în zona Pieței Centrale Agroalimentare, dar și în zona Opera, din municipiu.

Actualitate

MAI asigură protecția secțiilor de vot, iar serviciile de evidență a persoanelor rămân deschise și în ziua scrutinului

Publicat

pe

Redactat de

Datele centralizate la nivelul Comandamentului Operațional Hunedoara arată că misiunile de asigurare a protecției buletinelor de vot și a celorlalte materiale necesare votării, pe timpul transportului de la locurile de depozitare către secțiile de vot, s-au desfășurat conform graficului, fără a fi înregistrate probleme.

Președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare au obligația de a dispune măsurile necesare pentru asigurarea ordinii și corectitudinii operațiunilor de votare și pentru fixarea posturilor de pază în jurul sediilor secțiilor de vot.

Pe timpul nopții, angajații Ministerului Afacerilor Interne vor asigura protecția secțiilor de vot, având obligația de a le predea mâine dimineață președinților birourilor electorale, cu sigiliile intacte.

Pe parcursul acestei zile, la nivelul județului Hunedoara nu s-au înregistrat incidente electorale în legătură cu alegerile prezidențiale.

Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor și serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor au avut program cu publicul, pe parcursul acestei zile, pentru a veni în sprijinul cetățenilor care nu dețin documente de identitate valabile și doresc pe parcursul zilei de mâine.

În acest sens, serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor vor asigura program de lucru cu publicul, mâine, în ziua votului, între orele 07.00 și 21.00.

Advertisement

Pentru a verifica programul exact al serviciilor publice comunitare locale de evidență a persoanelor de la locul de domiciliu sau de reședință, vă recomandăm să consultați paginile de internet ale acestora.

Efectivele MAI rămân mobilizate pentru menținerea ordinii publice și pentru a asigura intervenția rapidă în cazul sesizării unor eventuale incidente electorale.

VIDEO: IPJ Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

Ordin de protecție după violență în familie

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii din municipiul Hunedoara au emis un ordin de protecție provizoriu pe numele unui bărbat bănuit de violență în familie.

Poliția Municipiului Hunedoara a fost sesizată, în data de 01 mai, în jurul orei 01:45, printr-un apel la 112, de către o femeie despre faptul că are un conflict cu un bărbat de 39 de ani, concubinul său.

Polițiștii deplasați la fața locului au constat că între femeia de 50 de ani, domiciliată în municipiul Hunedoara, concubinul ei și fiica femeii (18 ani) ar fi izbucnit un conflict pe fondul consumului de alcool de către bărbat, acesta din urmă recurgând la acte de violență asupra celor două femei.

Aplicându-se formularul de evaluare a riscului a reieșit risc iminent, astfel că polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu pe numele bărbatului domiciliat în județul Timiș.

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie, iar cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care a fost produsă fapta.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Reținut după ce a lăsat un pakistanez fără carduri și bani

Publicat

pe

Redactat de

Un bărbat din municipiul Hunedoara este bănuit că ar fi sustras unui cetățean pakistanez mai multe carduri bancare și o sumă de bani.

Bărbatul a fost identificat de polițiști, iar procurorul de caz a dispus asupra sa măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Poliția Municipiului Hunedoara a fost sesizată, în data de 29 aprilie a.c., despre faptul că persoane necunoscute ar fi pătruns într-un apartament unde locuiește un cetățean pakistanez și i-ar fi sustras un portofel ce conținea mai multe documente, carduri bancare și o sumă de bani.

 

În cauză, polițiștii au întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat. În urma activităților desfășurate, polițiștii au identificat prezumtivul autor în persoana unui tânăr de 25 de ani, domiciliat în municipiul Hunedoara.

Având în vedere că, după comiterea faptei, tânărul ar fi sustras mai multe sume de bani, fără drept, de pe cardul persoanei vătămate, în sarcina acestuia a fost reținută și săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Advertisement

Ulterior, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore.

În data de 01 mai a.c., acesta a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Hunedoara, iar procurorul de caz a dispus măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

O parte din bunurile sustrase (carduri bancare) au fost recuperate de polițiști și restituite persoanei vătămate.

Citeste mai mult ...

Actualitate