Actualitate - Eveniment
11 situri arheologice identificate pe tronsonul căii ferate din județul Hunedoara. În Stația CF Deva, așezare neolitică
„Sit arheologic”. O pancartă cu acest mesaj „a răsărit” recent în Stația CF din Deva, acolo unde muncitorii au scos deja câteva linii de cale ferată, în cadrul lucrărilor de modernizare și reabilitare a Coridorului IV pan-european, Sighișoara-Simeria-Curtici. Aici, se pare că se află o așezare neolitică. De asemenea, specialiștii spun că ar putea fi nu mai puțin de 11 situri arheologice pe teritoriul județului Hunedoara. Este posibil ca nu toate să fie cu adevărat situri arheologice, însă cinci sau șase sunt, între care și în Gara din Deva.
Pe tronsonul căii ferate din județul Hunedoara au fost identificate, printr-un studiu de evaluare al potențialului arheologic realizat de Muzeul Civilizației Dacice și Romane (numit Raport de diagnostic documentar), un număr de 11 situri arheologice. „A fost realizat un studiu de evaluare al potențialului arheologic și au fost descoperite 11 posibile situri arheologice. Dintre acestea, poate nu toate, dar cinci sau șase, sigur vor fi suprapuse cu calea ferată. Primul sit arheologic descoperit pe teritoriul județului a fost în dreptul gării din Simeria, altul la Săulești, în apropierea aerodromului. Aici este vorba de monumente romane, care ar putea fi pietre funerare, însă, deocamdată nu știm exact. De la intrarea în municipiul Deva au fost identificate trei-patru situri. Mai exact, în zona străzii Depozitelor, Dâmbul Popii cum mai este cunoscut. În zona dintre această stradă și groapa de gunoi au fost făcute săpături arheologice în anii ’70-’80 și a fost descoperită o așezare din epoca bronzului. Un alt sit este cel din zona gării din Deva. Aici, în anii ’40, Hortenisa Dumitrescu a făcut săpături, fiind descoperită o așezare neolitică asemănătoare cu cea din Turdaș. Un alt sit se află între satul Mintia și Termocentrală, în apropierea căii ferate. Aici este vorba despre un sit neolitic foarte mare. Un altul, extrem de cunoscut de ani buni, este Castrul Roman Micia, din comunca Vețel. Lucrările arheologice de aici se estimează a fi de aproximativ 7 luni, însă, deoacamdată nu au fost demarate. Următoarul sit este în Halta Vețel, aproape de sat, unde începe un traseu nou al căii ferate. Aici este o așezare preistorică. Începe cu epoca bronzului, prima epocă a fierului, a doua epocă a fierului și se termină cu cea romană. Până la Săvârșin, în județul Arad, nu a mai fost identificat vreun posibil sit arheologic”, a declarat Cătălin Rișcuța, șef Serviciu Secție Arheologie, din cadrul MCDR Deva.
CFR sau constructorul trebuie să facă o adresă pentru ca arheologii să poată demara descărcările arheologice în aceste situri.
Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia se ocupă de siturile din județ
Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia este cel care se ocupă de aceste lucrări. În urma unei solicitări făcute de cotidianul SERVUS HUNEDOARA, reprezentanții muzeului din Alba Iulia au răspuns câtorva întrebări referitoare la lucrările pe care arheologii din județul vecin le efectuează în Hunedoara sau urmează să le facă. „În Statia CF Deva este localizat un sit arheologic datat din perioada preistorică și această zonă va fi abordată cu cercetare arheologică preventivă după ce este emisă autorizația de cercetare arheologică de către direcția de specialitate din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale și în baza unui grafic de lucrări asumat de constructor cu titularul contractului de servicii arheologice. Pentru suprafețele dintre situri, conform avizelor emise de DJC Hunedoara, se efectuează supravegherea arheologică de specialitate, în baza contractului de prestări servicii arheologice de specialitate încheiat între Constructor și titularul asocierii dintre SC Beri Grup si Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. De asemenea, lucrările de supraveghere arheologică se desfășoară conform unui grafic propus de Constructor, pentru toate zonele unde se fac intervenții de decopertare mecanizată, sau alte lucrări de intervenție pe traseul vechi al căii ferate (inclusiv tronsoanele noi proiectate), în întreaga ampriză a lucrărilor din proiect. Muzeul Național al Unirii a depus în asociere cu compania SC Beri Grup SRL ofertă de servicii arheologice, în procedura inițială derulată de Constructor. În urma evaluării ofertelor depuse, în baza criterilor de preț și durată de timp oferta noastră a fost declarată căștigătoare și a fost semnat un contract cu titularul asocierii. Este uzual să se desfășoare asemenea servicii arheologice de un muzeu din alt județ, cunoscute fiind și contractele similare derulate inclusiv de muzeul din Deva, pe teritoriul altor județe (inclusiv Alba)”, a declarat Constantin Ioan Inel, director general adjunct al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.
Castrul Roman Micia, „tăiat” de calea ferată”
În cazul sitului de la Micia, din apropierea Termocentralei Mintia, lucrările aferente proiectului pe domeniul de arheologie vor fi cel mai probabil realizate sub coordonarea Muzeului Național de Istorie al României și a MCDR. „Presupunerea realizării unei descoperiri majore din punct de vedere arheologic pe tronsonul CF din județul Hunedoara poate fi luată în calcul doar la momentul practic al unui asemenea eveniment, decizia finală aparținând în aceste situații Comisiei Naționale de arheologie care avizează situațiile speciale. Pe de altă parte, zona cea mai importantă din punct de vedere arheologic, la acest proiect, este cea din aria sitului arheologic Micia”, a mai adăugat Constantin Ioan Inel.
Pe parcursul obtinerii unor noi date referitoare la situatia acestui proiect, Va asiguram de toată solicitudinea noastră de a face publice aceste lucrări, cum de asemenea asigurăm și pentru derularea tuturor lucrărilor de specialitate arheologică contractate (cercetare arheologica preventivă și supravegherea arheologică) in conformitate cu graficele asumate cu Constructorul, pentru a fi respectate termenele generale asumate, respectiv in comformitate cu toate prevederile legale în vigoare.
Lucrările sunt realizate de Asocierea FCC – Astaldi – Convensa, contractul fiind semnat, cu Compania Națională de Căi Ferate (CFR), la finele lunii august a anului trecut. Obiectul principal al cererii de finanțare este reprezentat de modernizarea căii ferate în scopul creșterii vitezei maxime operaționale la 160 km/h pentru trenurile de pasageri și 120 km/h pentru trenurile de marfă și va contribui la reducerea în consecință a timpului de deplasare între localitățile Simeria și Arad de la 146 minute la 74 de minute.
Perioada de implementare a Proiectului este de 111 luni, începând cu data de 01.01.2014 și finalizându-se la data de 01.03.2023.
Actualitate
Gașca Zurli vine la Deva cu spectacolul, în premieră, „Dragă, mami!”
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/475821370_968825522130515_6749890062985635037_n.jpg)
Una dintre cele mai îndrăgite trupe din România – Gașca Zurli, vine la Deva cu un spectacol dedicat iubirii nemărginite dintre copii și mame. Spectacolul „Dragă, mami!” va avea loc pe 15 martie 2025, la ora 10:00, în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva.
“„Dragă, mami!” este un spectacol plin de magie, cântece vesele și momente de sensibilitate, în care micuții își exprimă recunoștința față de cele mai importante ființe din viața lor. Acesta este un cadou special oferit de Gașca Zurli, o trupă care de 18 ani aduce zâmbete pe chipurile copiilor și ale părinților. În cadrul spectacolului, copiii și Personajele Zurli vor pune într-o felicitare toată dragostea lor pentru Tanti Prezentatoarea, iar Tura Vura va aduce o felicitare cu totul specială. Vă invităm să descoperiți întreaga poveste, plină de veselie, interactivitate și magie, într-un spectacol unic, dedicat mămicilor din întreaga țară”, au transmis reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Mirela Retegan, fondatoarea Zurli, își împărtășește cu drag gândurile: „Eu nu sunt o simplă mamă. Eu sunt Mama Mayei. Maya nu e un simplu copil. Maya e Copilul meu. Așa simte fiecare mamă pentru copilul ei, așa simt și copiii. Pentru fiecare copil, mama lui e MAMA LUI! Asta am în minte când scriu un cântec sau gândesc un spectacol. Le invit pe mame să vină alături de cei mici și să cânte împreună: «Te iubesc, mami, te iubesc, mami, din toată inimioara mea!»”
Biletele la spectacol sunt disponibile pe site-ul zurli.ro și pe platforma entertix ( https://www.entertix.ro/bilete/26506/deva-draga-mami-zurli-15-martie-2025-centrul-cultural-dragan-muntean-deva.html ).
Actualitate
Concert caritabil: ,,Despre Dragoste și nu numai…” – o seară dedicată solidarității și muzicii, la Deva
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/afis-comunicat-despre-dragoste-si-nu-numai-Trifon.jpg)
Sala Mare a Centrului Cultural “Drăgan Muntean” din Deva va găzdui în data de 23 februarie 2025, începând cu ora 18:00, un concert caritabil.
Intitulat „Despre Dragoste și nu numai…”, concertul este organizat de Episcopia Devei și Hunedoarei, în parteneriat cu Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean”.
Evenimentul va fi susținut de părintele Radu Trifon, consilier cultural al Episcopiei Devei și Hunedoarei, alături de invitații săi, Ioan și Filip Trifon, Alin Gheju și Alex Bari. “Pe parcursul serii, publicul va fi răsfățat cu o selecție de cântece din repertoriul românesc și internațional, iar versurile și melodiile vor reflecta profunzimea și diversitatea sentimentului de dragoste”, au transmis reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Scopul acestui concert este, totodată, unul nobil. Fondurile strânse îl vor sprijini din nou pe Fabian, un tânăr de 18 ani din Hunedoara, care se află într-un dificil proces de recuperare, după cele 10 intervenții chirurgicale craniene suferite. “Vă așteptăm cu inimile deschise la Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” pe 23 februarie, la ora 18:00, pentru a-l încuraja, prin muzică și solidaritate, pe Fabian”, au transmis organizatorii.
Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.
Actualitate
Tânăr, reținut pentru furt calificat
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2023/12/retinut.jpg)
Un tânăr de 27 de ani, din municipiul Vulcan, a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, fiind bănuit că ar fi autorul unor furturi comise prin metoda ,,chei potrivite”.
Polițiștii au identificat tânărul în urma unui plan de acțiune care a avut ca obiectiv prevenirea și combaterea infracțiunilor de furt calificat, comise din locuințe situate în municipiul Vulcan.
În urma probatoriului administrat în cauză, polițiștii Biroului de Investigații Criminale din Vulcan au identificat, în data de 05 februarie a.c., un tânăr bănuit de comiterea a două infracțiuni de furt, înregistrate inițial cu autor necunoscut.
Este vorba despre un tânăr de 27 de ani, din Vulcan, care prin folosirea unor chei potrivite, ar fi pătruns, în perioada 16 ianuarie – 01 februarie a.c., în locuințele persoanelor vătămate, profitând de faptul că proprietarii erau plecați din localitate.
Tânărul ar fi sustras mai multe produse electrocasnice, componente de mobilier și bunuri de uz caznic, în valoare de aproximativ 52.500 lei, pe care le-ar fi valorificat în județele Hunedoara și Gorj.
O parte din bunuri, în valoare de aproximativ 20.000 lei, au fost recuperate, urmând a fi restituite persoanelor vătămate.
Tânărul urmează a fi prezentat în cursul zilei de azi Judecătoriei Petroșani, cu propuneri corespunzătoare.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Razie de amploare în Hunedoara și în alte două localități ale județului. Sute de persoane și mașini, verificate de polițiști
- Actualitatecu 2 zile in urma
Pompierii hunedoreni se luptă cu incendii de vegetație uscată: 13 arderi necontrolate, în ultimele ore. Peste 33 de hectare de teren afectate
- Actualitatecu 3 zile in urma
Șapte incendii de vegetație uscată, într-o singură zi. Pompierii reamintesc că arderea miriștilor este interzisă
- Actualitatecu 3 zile in urma
Recital de excepție, oferit publicului din Deva de soprana Leontina Văduva şi pianistul Cătălin Răducanu
- Actualitatecu 2 zile in urma
Au început înscrierile la preselecția Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală a Cântecului Popular Românesc „Drăgan Muntean”
- Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO| Căsuțe pentru pisicile fără stăpân, montate în orașul Călan
- Actualitatecu 3 zile in urma
Percheziții în județele Hunedoara și Gorj, într-un dosar de trafic de droguri
- Actualitatecu 2 zile in urma
„Târgul Mărțișorului” la Deva, în Piața Unirii și Piața Victoriei – din 25 februarie