Connect with us
Data: 10/02/2025
.

Stiri nationale

ANM: Vreme rece în următoarele zile în toată țara; temperaturi maxime de 9 grade și minime de -20 de grade

Publicat

pe

Vremea va fi rece în următoarele zile la nivelul întregii țări, geroasă dimineața și seara, cu posibile ninsori slabe și intensificări ale vântului în anumite regiuni, temperatura maximă ajungând până la 9 grade Celsius, iar cea minimă la -20 de grade, potrivit prognozei pe șapte zile, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Astfel, în țară, în intervalul 9 februarie, ora 8:00 – 10 februarie, ora 8:00, vremea va fi rece, exceptând regiunile intracarpatice unde valorile termice diurne vor fi ușor mai ridicate decât mediile climatologice specifice datei, iar noaptea va fi ger local în Transilvania și Moldova și pe alocuri în zonele subcarpatice din sud. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în regiunile estice și sud-estice, dar numai izolat vor fi fulguieli. Vântul va sufla slab și moderat, temporar cu intensificări mai ales ziua în sudul Banatului (rafale de 50 -60 km/h), dar trecător și cu viteze mai reduse și în Dobrogea și Bărăgan. Temperaturile maxime se vor încadra între -1 și 9 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -20 și -18 grade în depresiunile Carpaților Orientali și -3, respectiv -1 grade pe litoral și în Dealurile de Vest. Izolat va fi ceață asociată cu depunere de chiciură.

La București, în intervalul menționat, vremea se va menține rece. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 2 – 4 grade Celsius, iar cea minimă de -8 și -5 grade.

În perioada 10 februarie, ora 8:00 – 11 februarie, ora 8:00, în țară, valorile termice nu vor avea variații semnificative față de intervalul precedent și vor caracteriza în continuare o vreme rece în regiunile estice și sud-estice, geroasă dimineața și noaptea local în Transilvania și Moldova și pe alocuri în zonele subcarpatice din sud. Cerul va fi variabil, mai mult senin în cursul nopții, exceptând estul țării unde vor fi înnorări temporare și izolat posibil fulguieli. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări pe litoral și în sudul Banatului. Temperaturile maxime se vor încadra între -1 și 9 grade, iar cele minime între -19 și -17 grade Celsius în depresiunile Carpaților Orientali și -4, respectiv -2 grade pe litoral și în Dealurile de Vest. Cu totul izolat va fi ceață asociată cu depunere de chiciură.

În Capitală, vremea va fi în continuare rece, mai ales dimineața și noaptea. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 3 – 4 grade, iar cea minimă de -8 și -5 grade Celsius.

Advertisement

În perioada 11 februarie, ora 8:00 – 12 februarie, ora 8:00, vremea se va menține rece în regiunile estice, geroasă dimineața și noaptea, mai ales în depresiuni. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în extremitatea sud-estică a teritoriului, unde izolat vor fi posibile fulguieli. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări pe litoral. Temperaturile maxime se vor situa între -1 și 9 grade, iar cele minime între -16 și -14 grade în depresiunile Carpaților Orientali și -3 și -1 grad pe litoral și în Dealurile de Vest.

În intervalul menționat, în București, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 3 – 4 grade Celsius, iar cea minimă între -7 și -5 grade Celsius.

Prognoza meteorologică pentru perioada 12 februarie, ora 8:00 – 13 februarie, ora 8:00, la nivelul întregii țări, arată valori termice comparabile cu cele din intervalul anterior. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe litoral și în sud-vest. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 și 9 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -15 și -13 grade în depresiunile Carpaților Orientali și -2, respectiv 0 grade pe litoral și în Dealurile de Vest.

Regimul termic nu se va modifica față de intervalul precedent nici în București, astfel maxima va fi de 3 – 4 grade Celsius, iar minima între -7 și -4 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat.

Pentru perioada 13 februarie, ora 8:00 – 16 februarie, ora 8:00, meteorologii estimează o creștere treptată a temperaturilor la nivelul întregii țări, astfel că până la sfârșitul intervalului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale în toate regiunile. Probabilitatea pentru precipitații slabe va fi ridicată în ultimele două zile în vestul, sudul și centrul țării.

Advertisement

În Capitală, valorile termice vor crește treptat în intervalul menționat, iar probabilitatea pentru precipitații slabe va fi în creștere în a doua parte a intervalului.

 

Sursa: AGERPRES

Actualitate

Klaus Iohannis demisionează din funcția de președinte al României

Publicat

pe

Redactat de

Klaus Iohannis a anunțat, luni, 10 februarie, că demisionează din funcția de președinte al României. 

Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă susținută la Palatul Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis a menționat că va pleca din funcție, începând de miercuri, 12 februarie.

„Astăzi, în Parlamentul României, s-a pus în mișcare procedura de suspendare a Președintelui. Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puține luni plec din funcție după alegerea noului Președinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată – repet, niciodată – n-am încălcat Constituția. Și este un demers păgubos, pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă. Peste puține zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul de demitere a Președintelui. Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și va avea efecte, din păcate, și în plan extern. În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord. Toată discuția va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidații nici măcar nu vor putea să-și prezinte ideile în acest amalgam negativ. În plan extern, efectele vor fi de durată și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite Președintele după ce, de fapt, a început deja procedura pentru alegerea noului Președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când Președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii. Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de Președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a declarat Klaus Iohannis, în conferința de presă susținută, astăzi, la Palatul Cotroceni.

Ilie Bolojan ar urma să preia interimatul

Advertisement

Conform Constituției României, „dacă funcția de președinte devine vacantă ori dacă președintele este suspendat din funcție sau dacă se află în imposibilitatea temporară de a-și exercita atribuțiile, interimatul se asigură, în ordine, de președintele Senatului sau de președintele Camerei Deputaților”.

Prin urmare, președintele Senatului, Ilie Bolojan ar urma să preia interimatul funcției, până la alegerile prezidențiale programate în luna mai.

Citeste mai mult ...

Stiri nationale

Președintele Iohannis a promulgat Legea bugetului de stat

Publicat

pe

Redactat de

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretele pentru promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2025 și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2025 și proiectul legii asigurărilor sociale de stat au fost aprobate săptămâna trecută de plenul reunit al Parlamentului.

Pentru proiectul legii bugetului s-au înregistrat 254 de voturi ‘pentru’ și 192 de voturi ‘împotrivă’, iar pentru cel al asigurărilor sociale de stat 255 de voturi ‘pentru’ și 192 de voturi ‘împotrivă’.

În acest an, bugetul de stat a fost dezbătut de Parlament în două zile.

Față de forma Guvernului, în proiectul bugetului de stat au fost făcute, în Comisiile de buget, finanțe și bănci, aproximativ 60 de modificări, care au fost aprobate de plenul reunit. Acestea vizează modificări de formă, rectificări, dar și unele alocări de sume suplimentare, cele la multe – 34 de amendamente – la Secretariatul de Stat pentru Culte pentru personalul clerical și renovări, reparații sau construcții de biserici.

Advertisement

Printr-un amendament a fost eliminată alocarea sumei de 700.000 lei, prevăzută inițial în bugetul Curții Constituționale, pentru decontarea medicamentelor angajaților instituției și foștilor judecători ieșiți la pensie.

Proiectul de buget pe anul 2025 a fost aprobat de Guvern pe 1 februarie.

Bugetul este construit pe o creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar de 7% din PIB.

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a afirmat, în plenul reunit al Legislativului, că bugetul de stat pentru 2025 este ‘cumpătat’ și se bazează pe o creștere prudentă a veniturilor, ‘fără exagerări’.

El a arătat că Legea bugetului asigurărilor sociale de stat prevede ‘în primul și în primul rând plățile pentru pensii’.

Advertisement

‘Indiferent cine va fi peste trei, peste patru, peste cinci ani de zile la guvernare și la Ministerul Finanțelor, angajamentul României față de Comisia Europeană trebuie respectat, pas cu pas trebuie să reducem deficitul bugetar, trebuie în același timp să păstrăm investițiile. Investițiile sunt motorul economiei, iar investițiile sunt păstrate și în acest buget. (…) Acest buget este un buget cumpătat, un buget care se bazează pe o creștere prudentă a veniturilor, fără exagerări’, a afirmat ministrul Finanțelor.

Sursa: AGERPRES

Citeste mai mult ...

Stiri nationale

ONRC: Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice, în scădere cu 14,6%, în 2024

Publicat

pe

Redactat de

Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice a scăzut, în 2024, cu 14,63%, comparativ cu anul anterior, totalizând 124.898 de înmatriculări, din care peste 73% SRL, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES.

Cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în Municipiul București, respectiv 29.807 (minus 3,37%, comparativ cu 2023) și în județele Ilfov – 7.592 (minus 4,02%), Cluj – 6.220 (minus 21,15%), Timiș – 5.663 (minus 13,88%), Iași – 4.824 (minus 15,17%) și Brașov – 4.593 (minus 10,40%).

La polul opus, numărul cel mai mic de înmatriculări a fost consemnat, anul trecut, în județele: Covasna – 582 (în scădere cu 37,55% față de 2023), Tulcea (743, minus 19,94%), Ialomița (775, minus 21,4%) și Teleorman (854, minus 23,48%).

În toate județele a scăzut în 2024 numărul de înmatriculări, cele mai mari reduceri fiind consemnate în județele Covasna (-37,55%), Bistrița-Năsăud (minus 36,43%), Dâmbovița (minus 32,17) și Bihor (minus 30,45%)

Potrivit ONRC, domeniile în care au fost realizate cele mai multe înmatriculări sunt: comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (24.680, minus 11% față de anul precedent), transport și depozitare (16.391, plus 1%) și construcții (12.576, minus 14%).

Advertisement

În decembrie 2024, au fost înmatriculate 7.973 de persoane fizice și juridice, cele mai multe în București (2.301) și în județele Ilfov (572), Cluj (414) și Timiș (356).

 

Sursa: AGERPRES

Citeste mai mult ...

Actualitate