Stiri nationale
ANM: Vreme rece în următoarele zile în toată țara; temperaturi maxime de 9 grade și minime de -20 de grade

Vremea va fi rece în următoarele zile la nivelul întregii țări, geroasă dimineața și seara, cu posibile ninsori slabe și intensificări ale vântului în anumite regiuni, temperatura maximă ajungând până la 9 grade Celsius, iar cea minimă la -20 de grade, potrivit prognozei pe șapte zile, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
Astfel, în țară, în intervalul 9 februarie, ora 8:00 – 10 februarie, ora 8:00, vremea va fi rece, exceptând regiunile intracarpatice unde valorile termice diurne vor fi ușor mai ridicate decât mediile climatologice specifice datei, iar noaptea va fi ger local în Transilvania și Moldova și pe alocuri în zonele subcarpatice din sud. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în regiunile estice și sud-estice, dar numai izolat vor fi fulguieli. Vântul va sufla slab și moderat, temporar cu intensificări mai ales ziua în sudul Banatului (rafale de 50 -60 km/h), dar trecător și cu viteze mai reduse și în Dobrogea și Bărăgan. Temperaturile maxime se vor încadra între -1 și 9 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -20 și -18 grade în depresiunile Carpaților Orientali și -3, respectiv -1 grade pe litoral și în Dealurile de Vest. Izolat va fi ceață asociată cu depunere de chiciură.
La București, în intervalul menționat, vremea se va menține rece. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 2 – 4 grade Celsius, iar cea minimă de -8 și -5 grade.
În perioada 10 februarie, ora 8:00 – 11 februarie, ora 8:00, în țară, valorile termice nu vor avea variații semnificative față de intervalul precedent și vor caracteriza în continuare o vreme rece în regiunile estice și sud-estice, geroasă dimineața și noaptea local în Transilvania și Moldova și pe alocuri în zonele subcarpatice din sud. Cerul va fi variabil, mai mult senin în cursul nopții, exceptând estul țării unde vor fi înnorări temporare și izolat posibil fulguieli. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări pe litoral și în sudul Banatului. Temperaturile maxime se vor încadra între -1 și 9 grade, iar cele minime între -19 și -17 grade Celsius în depresiunile Carpaților Orientali și -4, respectiv -2 grade pe litoral și în Dealurile de Vest. Cu totul izolat va fi ceață asociată cu depunere de chiciură.
În Capitală, vremea va fi în continuare rece, mai ales dimineața și noaptea. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 3 – 4 grade, iar cea minimă de -8 și -5 grade Celsius.
În perioada 11 februarie, ora 8:00 – 12 februarie, ora 8:00, vremea se va menține rece în regiunile estice, geroasă dimineața și noaptea, mai ales în depresiuni. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în extremitatea sud-estică a teritoriului, unde izolat vor fi posibile fulguieli. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări pe litoral. Temperaturile maxime se vor situa între -1 și 9 grade, iar cele minime între -16 și -14 grade în depresiunile Carpaților Orientali și -3 și -1 grad pe litoral și în Dealurile de Vest.
În intervalul menționat, în București, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 3 – 4 grade Celsius, iar cea minimă între -7 și -5 grade Celsius.
Prognoza meteorologică pentru perioada 12 februarie, ora 8:00 – 13 februarie, ora 8:00, la nivelul întregii țări, arată valori termice comparabile cu cele din intervalul anterior. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe litoral și în sud-vest. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 și 9 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -15 și -13 grade în depresiunile Carpaților Orientali și -2, respectiv 0 grade pe litoral și în Dealurile de Vest.
Regimul termic nu se va modifica față de intervalul precedent nici în București, astfel maxima va fi de 3 – 4 grade Celsius, iar minima între -7 și -4 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat.
Pentru perioada 13 februarie, ora 8:00 – 16 februarie, ora 8:00, meteorologii estimează o creștere treptată a temperaturilor la nivelul întregii țări, astfel că până la sfârșitul intervalului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale în toate regiunile. Probabilitatea pentru precipitații slabe va fi ridicată în ultimele două zile în vestul, sudul și centrul țării.
În Capitală, valorile termice vor crește treptat în intervalul menționat, iar probabilitatea pentru precipitații slabe va fi în creștere în a doua parte a intervalului.
Sursa: AGERPRES
Politic
Alegeri Prezidențiale 2025: BEC a constatat rămânerea definitivă a candidaturilor. 11 nume pe buletinul de vot

Numele a 11 candidați se vor regăsi pe buletinul de vot la primul tur de scrutin organizat pentru alegerea președintelui României.
Biroul Electoral Central (BEC) a constatat, în ședința de joi, 20 martie 2025, rămânerea definitivă a candidaturilor propuse la alegerile pentru Președintele României din anul 2025.
Potrivit unui comunicat transmis de BEC, este vorba despre:
-Nicușor-Daniel Dan – candidat independent;
-George Crin Laurențiu Antonescu – propus de alianța electorală ‘Alianța Electorală România Înainte’;
-Victor Viorel Ponta – candidat independent;
-Elena Valerica Lasconi – propusă de Uniunea Salvați România;
-Cristian Vasile Terheș – propus de Partidul Național Conservator Român;
-Marcela Lavinia Șandru – propusă de Partidul Umanist Social Liberal;
-George Nicolae Simion – propus de Alianța pentru Unirea Românilor;
-John-Ion Banu-Muscel – candidat independent;
-Silviu Predoiu – propus de Partidul Liga Acțiunii Naționale;
-Petru Daniel Funeriu – candidat independent;
-Sebastian Constantin Popescu – propus de Partidul Noua Românie.
Primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai.
Stiri nationale
ANSVSA va derula controale tematice premergătoare Sărbătorilor Pascale, în perioada 19 martie – 19 aprilie

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va desfășura, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale din acest an, controale tematice la nivel național pentru a preveni riscurile de toxiinfecții alimentare și a asigura siguranța alimentelor destinate consumatorilor.
Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis marți AGERPRES, verificările vor fi realizate de către medicii veterinari din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene și circumscripțiilor sanitare veterinare oficiale (CSVSAO).
Controalele vizează verificarea respectării normelor de siguranță alimentară în piețe agroalimentare, abatoare, centre de sacrificare temporare, unități de tranșare, procesare și depozitare a alimentelor, precum și în unități de vânzare cu amănuntul (măcelării, restaurante, cofetării, hipermarketuri etc.), monitorizarea circulației și sacrificării mieilor, cu respectarea regulilor de bunăstare animală și siguranță alimentară și transportul și comercializarea produselor alimentare de origine animală (carne, ouă, lapte, pește etc.).
Acțiunile de control vor avea loc în perioada 19 martie – 19 aprilie 2025 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Ortodoxe), timp în care la sediile DSVSA și CSVSAO va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.
Consumatorii vor putea sesiza orice nereguli privind siguranța alimentelor la numerele de telefon afișate la sediile acestor instituții și pe site-urile oficiale ale DSVSA județene.
Potrivit ANSVSA, sacrificarea mieilor trebuie realizată doar în abatoare autorizate sau în centre de sacrificare amenajate temporar, respectând normele de igienă și bunăstare animală. De asemenea, transportul mieilor va fi verificat de inspectorii DSVSA și de reprezentanții Poliției pentru a asigura respectarea condițiilor sanitar-veterinare, iar în zonele afectate de restricții sanitare din cauza Pestei Porcine Africane (PPA) sau a scrapiei, transportul și sacrificarea mieilor vor fi supuse unor analize de risc suplimentare. Totodată, funcționarea centrelor de sacrificare temporară va fi permisă doar în perioada 9 – 19 aprilie 2025, între orele 7:00 – 17:00.
Carnea de miel va fi comercializată doar cu certificat sanitar-veterinar și marcată corespunzător, în timp ce marcarea cărnii obținute în centrele temporare se va face cu o ștampilă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, conținând indicativul județului și un cod numeric atribuit de DSVSA.
În același timp, comercializarea de ouă și a produselor din ouă se va face doar în unități autorizate de către producători înregistrați sanitar-veterinar și transportul trebuie efectuat în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, asigurându-se condițiile de temperatură și igienă corespunzătoare.
Pentru lapte și produsele lactate, Autoritatea precizează că la comercializare trebuie să existe informații despre produs, producător, data obținerii și locul de producție. În plus, ambalajele de vânzare trebuie să fie igienizate corespunzător și să asigure trasabilitatea produselor.
În cazul peștelui și produselor din pescuit, comercializarea se va realiza doar în unități înregistrate sanitar-veterinar. ‘Produsele trebuie păstrate la temperaturi adecvate și etichetate corespunzător. Se va verifica dacă peștele și produsele din pescuit sunt corespunzătoare din punct de vedere al examenului organoleptic și nu prezintă paraziți vizibili. Gheața utilizată pentru conservarea peștelui trebuie să fie obținută din apă potabilă și să fie menținută pe durata expunerii la vânzare’, se menționează în comunicat.
Reguli stricte sunt aplicate și pentru alte produse tradiționale precum cozonaci, prăjituri, legume de sezon etc., acestea urmând să fie comercializate doar în spații autorizate și sub supraveghere sanitar-veterinară, fiind ambalate corespunzător pentru protejarea împotriva contaminării.
‘Pentru eficiență, ANSVSA va colabora cu instituții locale și naționale (Primării, Consilii Județene, ANAF, ANPC, MS etc.) pentru organizarea de acțiuni comune de inspecție și control. În cazul constatării unor încălcări ale normelor sanitare veterinare, măsurile aplicabile includ suspendarea activității unității, aplicarea de sancțiuni și confiscarea produselor care prezintă un risc pentru sănătatea publică. ANSVSA îndeamnă consumatorii să achiziționeze produse alimentare doar din surse autorizate și să verifice marcajele de conformitate pentru siguranța lor alimentară’, notează Autoritatea.
Sursa: AGERPRES
Stiri nationale
ANM: Cod galben de viscol în zonele montane înalte, până marți; lapoviță și ninsoare în majoritatea regiunilor, până joi

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, un Cod galben de viscol, valabil până marți dimineața în zona înaltă de munte, un alt Cod galben de intensificări ale vântului, ce vizează zece județe, pe parcursul zilei de marți, precum și o informare de vreme rece și precipitații mixte, în întreaga țară, până joi dimineața.
Conform prognozei de specialitate, în intervalul 17 martie, ora 10:00 – 18 martie, ora 10:00, în Banat, Crișana, Moldova, Dobrogea, estul Munteniei, sudul și vestul Olteniei, nord-vestul Transilvaniei, dar și la munte, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50 – 70 km/h. La altitudini mari, în general de peste 1.700 de metri, rafalele vor fi de 75 – 90 km/h și va fi viscol.
De asemenea, marți, 18 martie, între orele 10:00 – 20:00, va fi în vigoare un Cod galben de intensificări ale vântului în Dobrogea, Bărăgan și în jumătatea sudică a Moldovei, unde vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50 – 60 km/h și, izolat, de 70 km/h.
Potrivit meteorologilor, în perioada 16 martie, ora 10:00 – 20 martie, ora 10:00, va fi valabilă o informare de precipitații mixte, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, răcire accentuată, brumă și îngheț la sol.
Astfel, în cea mai mare parte a țării, până marți seara, vor fi precipitații care vor acumula local cantități de apă de 10 – 20 l/mp și pe arii restrânse de 25 – 35 l/mp.
Vremea se va răci semnificativ, iar ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, la început la munte, apoi și în zonele mai joase de relief. Se va depune strat de zăpadă în noaptea de duminică spre luni în nordul Carpaților Orientali, pe parcursul zilei de luni în toate zonele montane (10 – 15 cm), iar în noaptea de luni spre marți și marți în Oltenia, nord-vestul Munteniei, sudul și estul Transilvaniei (în general de 4 – 8 cm).
Totodată, în majoritatea regiunilor, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40 – 50 km/h. Nopțile și diminețile vor deveni deosebit de reci, cu temperaturi preponderent negative, iar în depresiunile din estul Transilvaniei va fi ger. În același timp, se va produce brumă și local îngheț la sol.
Sursa: AGERPRES
- Actualitatecu 2 zile in urma
Elevii Liceului de Arte din Deva, din nou pe podium. Distinși cu premii la Concursul Regional de Interpretare Vocal-Instrumentală „Tinere talente”
- Actualitatecu 2 zile in urma
E oficial: Noul stadion din Hunedoara a primit „undă verde”. Primarul Dan Bobouțanu: „Este o veste care nu poate decât să ne bucure”
- Actualitatecu 3 zile in urma
Pensionarii cu invaliditate din peste o sută de localități din județ, puși pe drumuri. Deputatul PNL Vetuța Stănescu solicită explicații urgente
- Actualitatecu 2 zile in urma
Modernizare în etape la Colegiul Tehnic „Transilvania” din Deva
- Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu într-o gospodărie din Bucureșci. Intervenție de peste trei ore a pompierilor
- Actualitatecu 2 zile in urma
Stația electrică de transformare din comuna Baru, retehnologizată. Investiție de peste 73 de milioane de lei
- Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO| Intervenție la înălțime. Au rămas blocați într-o nacelă
- Actualitatecu 3 zile in urma
Simeria, gazda unui eveniment cu totul special: „Hunedoara Dog Show 2025”