Stiri nationale
ONRC: Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice, în scădere cu 14,6%, în 2024

Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice a scăzut, în 2024, cu 14,63%, comparativ cu anul anterior, totalizând 124.898 de înmatriculări, din care peste 73% SRL, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES.
Cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în Municipiul București, respectiv 29.807 (minus 3,37%, comparativ cu 2023) și în județele Ilfov – 7.592 (minus 4,02%), Cluj – 6.220 (minus 21,15%), Timiș – 5.663 (minus 13,88%), Iași – 4.824 (minus 15,17%) și Brașov – 4.593 (minus 10,40%).
La polul opus, numărul cel mai mic de înmatriculări a fost consemnat, anul trecut, în județele: Covasna – 582 (în scădere cu 37,55% față de 2023), Tulcea (743, minus 19,94%), Ialomița (775, minus 21,4%) și Teleorman (854, minus 23,48%).
În toate județele a scăzut în 2024 numărul de înmatriculări, cele mai mari reduceri fiind consemnate în județele Covasna (-37,55%), Bistrița-Năsăud (minus 36,43%), Dâmbovița (minus 32,17) și Bihor (minus 30,45%)
Potrivit ONRC, domeniile în care au fost realizate cele mai multe înmatriculări sunt: comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (24.680, minus 11% față de anul precedent), transport și depozitare (16.391, plus 1%) și construcții (12.576, minus 14%).
În decembrie 2024, au fost înmatriculate 7.973 de persoane fizice și juridice, cele mai multe în București (2.301) și în județele Ilfov (572), Cluj (414) și Timiș (356).
Sursa: AGERPRES
Stiri nationale
BNR, despre sondajul privind avuția populației: Se va obține și o mai bună cunoaștere, pentru optimizarea direcționării ajutoarelor sociale

Elaborarea statisticilor privind distribuția avuției gospodăriilor populației de către Banca Națională a României a fost recomandată de Comitetul de Statistică și Guvernanță în Statistică al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în cadrul procesului de evaluare a României pentru admiterea în această organizație, iar în urma acestei anchete sociologice se va obține și o mai bună cunoaștere a avuției românilor, pentru optimizarea direcționării ajutoarelor sociale, afirmă BNR.
Reacția reprezentanților băncii centrale vine după apariția în presă a unor informații cu privire la achiziția de către BNR, prin licitație publică, a unor servicii de cercetare statistică în teren pentru determinarea avuției, finanțării și consumului gospodăriilor populației.
Potrivit sursei citate, sondajul va permite elaborarea de indicatori la nivel național privind segmentarea populației, modul de distribuire a avuției și a veniturilor, detaliate pe diferite componente: bunuri imobile, depozite bancare, investiții în societăți, acumulările de pensii, dar și creditele primite, datoriile acumulate etc.
‘Demersul reprezintă un sondaj statistic, nu un recensământ al populației. Sondajele reprezintă un instrument important în sferele economică, socială și politică, după cum o demonstrează practicile curente din statele dezvoltate. Cercetarea se adresează gospodăriilor, datele nefiind culese la nivel de individ. Operatorul de sondaj selectat de BNR va interoga maximum 18.200 de gospodarii din totalul de peste 7 milioane câte există în România. Sondajul va permite elaborarea de indicatori la nivel național privind segmentarea populației, modul de distribuire a avuției și a veniturilor, detaliate pe diferite componente: bunuri imobile, depozite bancare, investiții în societăți, acumulările de pensii, dar și creditele primite, datoriile acumulate etc. Subliniem că orice altă interpretare a acestui demers nu are nicio legătură cu procesul real. Elaborarea statisticilor privind distribuția avuției gospodăriilor populației de către BNR a fost recomandată de Comitetul de Statistică și Guvernanță în Statistică al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în cadrul procesului de evaluare a României pentru admiterea în această organizație’, precizează reprezentanții BNR.
Aceștia subliniază că recomandarea OCDE constituie un obiectiv comun al BNR și al Institutului Național de Statistică (INS), datorită specificității indicatorilor statistici și necesității corelării indicatorilor macroeconomici din statisticile conturilor naționale cu indicatori micro colectați prin anchete statistice în rândul gospodăriilor populației.
‘În urma acestei largi anchete sociologice se va obține și o mai bună cunoaștere a avuției populației pentru optimizarea direcționării ajutoarelor sociale’, se menționează în document.
BNR susține că operatorul de interviu agreat va trebui să obțină în prealabil acceptarea interviului din partea reprezentantului gospodăriei și, de comun acord, vor fi stabilite detalii precum modalitatea, data și ora la care se va derula interviul, persoana cea mai avizată din gospodărie care va răspunde la cercetare.
‘Vor fi luate toate măsurile tehnice și organizatorice pentru respectarea Regulamentului General pentru Protecția Datelor (RGPD) și garantarea prezervării confidențialității acestora. Datele cu caracter personal nu vor fi făcute publice. Astfel, pe măsură ce vor fi colectate, aceste vor fi criptate în platforma electronică de colectare, iar în final, după validarea datelor, vor fi anonimizate’, transmite BNR.
Cercetarea statistică pentru determinarea avuției, finanțării și consumului gospodăriilor populației se va realiza pe un eșantion de 12.000 de gospodării reprezentative la nivelul întregii țări, cu o rezervă de 6.200 de gospodării. Eșantionul va fi pus la dispoziție de către Institutul Național de Statistică.
Demersul de cercetare include etapa de pregătire a cercetării statistice (anchetei) (perioada octombrie 2025 – februarie 2026); etapa de colectare a datelor (maximum 10 luni, în intervalul martie 2026 – decembrie 2026,); etapa de consultanță post colectare a datelor (maximum 17 luni, începând cu finalizarea etapei de colectare a datelor). BNR va anunța din timp începerea propriu-zisă a procesului de sondare.
Cercetarea va fi realizată de un operator specializat, care va fi desemnat câștigător în urma licitației publice organizate pe platforma de achiziții publice SICAP.
La nivel european, această cercetare statistică se realizează încă din anul 2010, BNR urmând să participe, pentru prima dată anul viitor, coordonat cu celelalte state membre UE.
Sursa: AGERPRES
Actualitate
Măsuri stricte pentru gestionarea urșilor de pe Transfăgărășan. Ministerul Mediului anunță schimbări legislative și amenzi mai mari

Ministerul Mediului anunță măsuri ferme pentru gestionarea situației urșilor care își fac apariția în apropierea drumurilor de pe Transfăgărășan. În urma întâlnirii de lucru, ministra Mediului, Diana Buzoianu, a transmis un mesaj clar către turiști și localnici: hrănirea urșilor este ilegală și pune în pericol atât viețile oamenilor, cât și pe cele ale animalelor.
„Trebuie să trimitem un semnal foarte clar: hrănirea ilegală a urșilor pune în pericol oameni și animale, deopotrivă. Vom modifica legislația și vom crește amenzile aplicate celor care hrănesc urșii de pe marginea drumurilor”, a declarat ministra Diana Buzoianu.
În cadrul discuțiilor, au fost analizate incidentele recente, inclusiv decizia de extragere letală a unui urs agresiv, luată conform prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 81/2021 privind intervențiile în cazul urșilor periculoși.
Totodată, autoritățile au prezentat măsurile luate pentru salvarea puilor de urs rămași în zonă. Direcția Silvică Argeș coordonează operațiunile de capturare și relocare a acestora, cu sprijinul specialiștilor.
Zona Transfăgărășan va rămâne sub monitorizare permanentă, prin supraveghere video în timp real și patrule mixte ale autorităților locale și instituțiilor specializate, până la soluționarea completă a situației.
Ministerul Mediului a lansat și un apel public către organizațiile neguvernamentale cu expertiză în protecția faunei sălbatice, pentru a se alătura acestor acțiuni de salvare și de conservare a echilibrului ecologic.
„Suntem pe deplin angajați în protejarea biodiversității, însă siguranța cetățenilor rămâne o prioritate. Vom continua să acționăm legal și în strânsă colaborare cu autoritățile locale pentru a preveni astfel de incidente”, au transmis reprezentanții ministerului.
FOTO: FACEBOOK MINISTERUL MEDIULUI
Stiri nationale
ANPC a controlat 153 de operatori economici de pe litoral și a aplicat amenzi de aproape 900.000 lei

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat, între 2 și 6 iulie, 153 de operatori economici de pe litoralul românesc, aplicând 176 de sancțiuni, în valoare totală de 899.200 lei, potrivit unui comunicat al instituției.
‘Controalele au vizat respectarea drepturilor consumatorilor în unitățile de cazare, alimentație publică, comerț și servicii, cu accent pe siguranța alimentară, condițiile de igienă și informarea corectă a consumatorului’, se arată în informarea Autorității.
ANPC a aplicat 122 de amenzi contravenționale și a dat 104 avertismente, fiind emise, totodată, cinci invitații de clarificare a documentației.
Principalele abateri constatate: produse alimentare cu data limită de consum depășită sau cu modificări organoleptice; preparate din carne fără etichetare clară privind data deschiderii sau elementele de caracterizare; condiții neigienice în spații de preparare și depozitare (frigider neigienizat, paviment murdar, tăvi cu grăsime arsă, prezența insectelor, zone cu mucegai); lipsa informării privind alergeni, țara de origine a legumelor și fructelor, avertizări de siguranță (ex. imazalil la citrice), sau despre taxa SGR; frigidere nefuncționale sau care nu respectau temperatura de păstrare a produselor; nerespectarea condițiilor de depozitare pentru produse perisabile și congelate.
De asemenea, s-au mai constatat abateri privind: produse nesigure sau periculoase (ex. jucării cu marcaj CE neconform, ambalaje deteriorate, produse expuse la soare, promoții fără produs de referință); lipsa autorizațiilor de funcționare, a afișării certificatelor de clasificare sau a documentelor de calitate; nereguli privind etichetarea (lipsa importatorului/distribuitorului, lipsa traducerii în limba română); lipsă meniu în format 201, lipsă informații nutriționale și ingrediente, lipsă tarif check-in/check-out; spații de joacă neconforme, lipsă avertizări de siguranță; ulei uzat cu resturi arse, agregate frigorifice cu rugină și mucegai, lipsă verificări metrologice.
Comandamentul Litoral 2025 va acționa pe întreaga durată a sezonului estival, precizează ANPC.
Sursa: AGERPRES
- Comunitatecu 16 ore in urma
Vară plină de investiții pentru administrația din Totești
- Actualitatecu 2 zile in urma
VIDEO: „Meșteri” falși, reținuți după un furt de 36.000 de lei la Petrila. Victima, o femeie de 70 de ani
- Actualitatecu o zi in urma
Corvinul, amical de lux cu Dinamo Kiev!
- Actualitatecu o zi in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 14 – 18 iulie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu 2 zile in urma
Operațiune de salvare reușită în Masivul Retezat: femeie rănită, preluată cu elicopterul și transportată la spital
- Actualitatecu 11 ore in urma
Un nou caz de violență domestică semnalat. O femeie ar fi fost agresată fizic și amenințată de soțul aflat sub influența alcoolului
- Actualitatecu 8 ore in urma
Tentativă de furt la un centru comercial din Deva. Doi bărbați, identificați de polițiști
- Actualitatecu 12 ore in urma
Corvinul a primit drept de promovare!