Connect with us
Data: 02/07/2024
.

Actualitate

14 accidente de muncă în județ, anul trecut. Simpozion la ITM Hunedoara privind securitatea și sănătatea în muncă în domeniul construcțiilor

Publicat

pe

Sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a găzduit, vineri, 17 martie, un simpozion pe tema necesității continuării acțiunii de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, la nivel național, de către angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor (cod CAEN 41, 42 și 43), în perioada februarie 2023 – decembrie 2023.

Alături de inspectorii de muncă, la această acțiune au participat antreprenori, reprezentanți ai firmelor de consultanță, coordonatori ai șantierelor și reprezentanți ai serviciilor externe de prevenire și protecție.

“Domeniul construcțiilor reprezintă unul dintre sectoarele cu pondere importantă în economia națională și, conform statisticilor, numărul accidentelor de muncă se menține la un nivel ridicat. În anul 2022, la nivelul ITM Hunedoara, s-au înregistrat 14 accidente de muncă (dintre care, 13 accidente care au produs incapacitate temporară de muncă), față de anul 2021, în care s-au înregistrat 11 accidente de muncă (dintre care, 10 accidente au produs incapacitate temporară de muncă). Numărul mare de accidente din acest domeniu de activitate, se datorează și caracteristicilor specifice muncii în acest sector, cum ar fi fluctuaţia mare de personal, nivelul scăzut al pregătirii personalului, caracterul sezonier al lucrărilor, modificarea continuă a mediului de muncă, modificarea frecventă a locaţiei, riscuri de accidentare existente în mediul de muncă, procese tehnologice complexe, procent ridicat de lucrători fără forme legale/ neinstruiţi și tolerarea actelor de indisciplină (prezentarea la lucru sub influenţa alcoolului, neutilizarea echipamentului individual de protecţie)”, a declarat Adrian Florin Bozdog, inspector șef la ITM Hunedoara.

În urma campaniei naționale desfășurată în anul 2022, în ceea ce privește verificarea modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă, în domeniul construcțiilor, cele mai des întâlnite deficiențe sunt: locurile de muncă sunt fără sisteme de protecţie colectivă, fără balustrade solide (suficient de înalte şi având cel puţin o bordură, o mână curentă şi protecţie intermediară), fără platforme sau plase de prindere, suficient de solide pentru a împiedica/opri căderile de la înălţime; lucrătorii care nu utilizează echipamentele individuale de protecţie (centuri de siguranţă sau alte mijloace de ancorare, căşti, bocanci) sunt admiși la lucru de către șefii de echipă, maiștrii sau conducătorii locurilor de muncă desemnați de către angajator; instruiri incomplete sau neconsemnate în fișele de instruire individuale; “Planul propriu de securitate şi sănătate al șantierului“ nu este completat şi adaptat, în funcţie de evoluţia lucrărilor, de către subantreprenori.

ITM Hunedoara vine în ajutorul angajatorilor și a angajaților punând la dispoziția acestora informațiile necesare desfășurării activității în condițiile legale, atât în domeniul sănătății și securității în muncă, cât și în domeniul relațiilor de muncă.

 

Advertisement

Actualitate

Creșterea salariului minim vine la pachet cu scumpiri

Publicat

pe

Redactat de

Prima zi a lunii iulie a adus un val de scumpiri. Prețurile motorinei și benzinei s-au majorat, începând de astăzi, 1 iulie. Și facturile la gaze naturale vor fi mai mari, după ce Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat o creştere medie de 19 la sută a tarifelor. Salariul minim brut pe țară a crescut, de la 3.300 de lei, la 3.700 de lei, însă majorarea salarială vine la pachet cu creșteri de prețuri.

 

Facturile la gaze naturale s-au scumpit, începând de la 1 iulie. ANRE a aprobat o creștere medie cu 19 la sută a tarifelor reglementate de distribuție a gazelor naturale aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distribuție, care reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit.

Într-un comunicat transmis, ANRE justifică modificarea tarifelor de: „creșterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflația prognozată a anului 2024 de 4,6 la sută, creșterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investițional record, atât în racordări de noi consumatori, cât și în extinderi de sisteme de distribuție în zonele concesionate, precum și ca urmare a reducerii cantității de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8 la sută”.

Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei”, se menționează în comunicatul ANRE.

Advertisement

Prețuri mai mari la pompă

Și prețurile benzinei și motorinei s-au scumpit, începând de astăzi, 1 iulie, după ce a intrat în vigoare majorarea accizei la carburanți, decisă de Guvern. Astfel, șoferii plătesc cu circa 30 – 40 de bani mai mult pe litru. Un „plin” la mașină este mai scump acum cu circa 20 de lei.

Analiștii economici atrag atenția că majorarea prețurilor la carburanți va genera un lanț de scumpiri și la alimente, dar și la alte produse și servicii.

Tot de astăzi, 1 iulie 2024, a intrat în vigoare majorarea salariului minim pe economie, la 3.700 de lei brut, de la 3.300 de lei, cât era înainte. Cu toate acestea, creșterea salarială aprobată de Executiv nu se va resimți prea mult în buzunarele angajaților care trebuie să scoată mai mulți bani pentru carburanți, dar și pentru a-și plăti facturile.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

DGA: Femeie trimisă în judecată, după ce ar fi încercat să dea mită unor agenți de poliție din Deva

Publicat

pe

Redactat de

O femeie a fost trimisă în judecată pentru dare de mită, după ce le-ar fi promis unor agenți de poliție din Deva, care au oprit-o în trafic, suma de 5.000 de lei.

Conform unui comunicat al Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Hunedoara, la data de 19.06.2024, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara a finalizat cercetările efectuate, la delegare, de către ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Hunedoara, şi a emis rechizitoriul prin care a dispus trimiterea în judecată a unei persoane, fără calitate specială, inculpată pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

“Din cercetările efectuate în cauză, rezultă că inculpata în cauză, în data de 31.01.2023, în contextul investigării unui accident de circulaţie în care a fost implicat autovehiculul pe care îl conducea, precum şi al existenţei unei suspiciuni rezonabile privind consumul de băuturi alcoolice, le-a promis agenţilor de poliţie din cadrul Poliţiei municipiului Deva – Biroul Rutier, care au oprit-o în trafic, suma de 5.000 de lei cu titlu de mită. În schimbul banilor, poliţiştii aflaţi în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, ar fi trebuit să nu constate întocmai fapta ilicită comisă de către inculpată şi să nu dispună măsurile prevăzute de lege (efectuarea demersurilor necesare recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei), cu consecinţa tragerii sale la răspundere”, se arată în comunicatul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

CAS Hunedoara: Activitatea medicilor de familie din județul Hunedoara se desfășoară în condiții normale

Publicat

pe

Redactat de

Contractul-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, este valabil până la data de 31 decembrie 2024. În urma discuțiilor dintre conducerea CAS Hunedoara și reprezentanții Asociației Profesionale a Medicilor de Familie și Patronatul Medicilor de familie din județul Hunedoara, la ora actuală, nu există motive care să conducă la un blocaj în ceea ce privește desfășurarea activității cabinetelor de medicină primară.

„Asigurarea accesului tuturor hunedorenilor la servicii medicale nelimitate și performante, este prioritatea Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara. De asemenea, ne concentrăm toate eforturile pentru a menține o colaborare profesionistă cu toți furnizorii de servicii medicale. Vă asigurăm că, CAS Hunedoara este un partener de încredere și responsabil, astfel încât, împreună să dezvoltăm un sistem de sănătate de calitate în județul Hunedoara”, declară Adrian David, directorul general al CAS Hunedoara.

Reprezentanții CAS Hunedoara precizează că se vor menține și în trimestrul III al anului în curs actualele valori ale punctelor pentru medicină primară și de specialitate din ambulatoriu, precum și a plafonului de referință pentru asistența medicală stomatologică.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate