Connect with us
Data: 01/12/2024
.

Actualitate

33 de ani de la tragedia din Mina Livezeni: 55 de oameni au murit într-o explozie

Publicat

pe

Comemorare în Valea Jiului

Zeci de oameni s-au adunat vineri dimineaţă la poarta Minei Livezeni ca să comemoreze ortacii şi militarii, care, acum 33 de ani, piereau în subteran. Văduvele ortacilor răpuşi vin din toate colţurile ţării la troiţa pe care sunt scrise numele bărbaţilor lor.

Slujbă şi depuneri de coroane

Sirena a anunţat şi în acest an vestea tristă: s-au scurs 33 de ani de la tragedia în care la ora 16 şi 25 de minute, o explozie de metan a curmat viaţa a 55 de oameni din subteran. Erau mineri ori militari şi toţi au pierit sub suflul nemilos al deflagraţiei. „Autorităţile, călăii care ştrangulau ţara, au anunţat numai 49 de morţi. Într-o ţară proclamată în Epoca De Aur, sufocată de foame, frig şi frică, nu puteau declara doliu naţional. 27 de răniţi, 19 civili şi 8 militari, unii rămaşi traumatizaţi pe viaţă, 75  de orfani de tată, 36 de soţii înlăcrimate”, a povestit Ioan Velica, cel care a prezidat ceremonialul..

Preoţii de la biserica ce poartă hramul Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor, au oficiat vineri slujba de pomenire, iar toţi cei prezenţi s-au recules la troiţă, iar apoi au depus coroane de flori.

Advertisement

Din Moldova, cu colivă,

Dar cea mai pitorească prezenţă la ceremonial a fost cea a unei bătrâne care e sufletul acestui eveniment. Ana Rusu vine de la sute de kilometri distanţă şi e supărată că sunt prea puţini cei care fac acest efort, deşi poate că stau în Petroşani. Unele dintre văduve nu mai sunt în viaţă şi poate că altele sunt prea bolnave ca să îndure frigul. Pentru ea, însă, nu a contat vremea rea şi tocmai din Moldova a venit mereu la mină, pentru că acum 33 de ani a rămas fără tatăl celor 3 fetiţe ale sale. Omul abia fusese transferat de la Mina Petrila şi, în primul şut la Livezeni, a pierit. „De la Focşani vin an de an. Am venit cu coliva în traistă, cu tot ce trebuie pentru parastas. Nu îmi e greu! Copiii mei aici au crescut şi de asta mă leagă Valea Jiului”, spune Ana Rusu.

Advertisement

Actualitate

1 Decembrie – “Ziua Națională a României”. Semnificația istorică a acestei zile

Publicat

pe

Redactat de

Ziua Națională a României” este sărbătorită pe data de 1 Decembrie, începând cu anul 1990. Această dată marchează un moment semnificativ în istoria țării, deoarece în anul 1918, la Alba Iulia, Marea Adunare Națională a adoptat hotărârea istorică de unire a Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

La 1 decembrie 1918, Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, constituită din 1.228 de deputați și susținută de peste 100.000 persoane venite din toate colțurile țării, a hotărât Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul Român. Această decizie a fost făcută publică prin Rezoluția de la Alba Iulia, document istoric prin care s-a înfăptuit visul de veacuri al poporului român: România Mare.

În documentul citit de Vasile Goldiș se arată că: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”

Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre Regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919, în unanimitate.

Anterior, în perioada cuprinsă între anii 1866 – 1947, “Ziua Națională a României” era celebrată la data de 10 Mai, iar mai apoi, între anii 1948 și 1989, pe toată durata regimului comunist, la data de 23 august.

Advertisement

În 1990, Parlamentul României a hotărât prin Legea nr. 10 din 31 iulie, proclamarea zilei de 1 Decembrie ca “Zi Națională a României”, legea fiind publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat

Publicat

pe

Redactat de

Procesul de verificare și renumărare a tuturor buletinelor de vot din primul tur al alegerilor prezidențiale, s-a încheiat, vineri la miezul nopții, în județul Hunedoara.

Cele peste 170.000 de voturi au fost renumărate în totalitate, rezultatele urmând să fie comunicate Biroului Electoral Central duminică seară, 1 decembrie, la ora 22:00.

„Procesul de verificare și renumărare a tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi a celor nule din cadrul celor 524 de secţii de votare din județul Hunedoara, desfășurat în conformitate cu cerințele Deciziei nr. 205D/28.11.2024 a Biroului Electoral Central privind modul de soluţionare a solicitării formulate de Curtea Constituţională a României prin adresa cu nr. 11197/28.11.2024, emisă în Dosarul nr. 3671F/2024, înregistrată la Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 cu nr. 781C/BEC/P.R.2024/28.11.2024, s-a încheiat în data de 29.11.2024, ora 24:00. La acest moment se desfășoară operațiunile de centralizare a datelor din procesele-verbale întocmite pentru fiecare dintre cele 524 de secții de votare din județul Hunedoara. Rezultatele centralizării se vor comunica, în conformitate cu cele din conținutul Deciziei susmenționate, Biroului Electoral Central, în data de 1 decembrie 2024, ora 22,00. Numai după această dată, rezultatele centralizării vor putea fi date publicității”, se arată într-o informare transmisă, sâmbătă după-amiază, de BEJ Hunedoara.

Reamintim faptul că, plenul Curții Constituționale a României (CCR) a cerut, joi, reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule de la primul tur al alegerilor prezidențiale, de duminică, 24 noiembrie 2024.

În județul Hunedoara, la primul tur al alegerilor prezidențiale au votat 170.330 de persoane, dintre cele 363.541 înscrise pe listele permanente, prezența la urne fiind de 46,85 la sută.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva

Publicat

pe

Redactat de

Un ceremonial public dedicat „Zilei Naționale a României”, va avea loc duminică, pe 1 Decembrie, începând cu ora 12:00, în municipiul Deva.

În conformitate cu legile și regulamentele militare aflate în vigoare, ceremonialul se va desfășura, în acest an, la locul de odihnă al celor care au luptat pentru națiunea română – Cimitirul Eroilor (str. Călugăreni)”, au informat reprezentanții Instituției Prefectului -Județului Hunedoara.

Programul manifestărilor cuprinde salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios și rostirea de alocuțiuni. Ceremonialul se va încheia cu defilarea Gărzii de Onoare.

Foto: arhivă

 

Advertisement

Citiți și: Trafic rutier închis temporar, de “Ziua Națională a României”, pe strada Călugăreni din Deva

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate