Connect with us
Data: 31/03/2025
.

Actualitate

39 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977

Publicat

pe

În urmă cu aproape 4 decenii, în seara zilei de 4 martie 1977, în România a a avut loc un cutremur puternic, care a avut efecte devastatoare.

cutremur1

Exact în urmă cu 39 de ani, la ora 21:22, o mişcare tectonică a zguduit puternic întreaga Românie. Seismul, care a durat 55 de secunde, a avut efecte dezastruoase pentru ţară: peste 1.500 de morţi şi circa 11.300 de răniţi, la care se adaugă şi aproximativ 35.000 de locuinţe distruse.

S-a simţit şi la noi

Cele mai afectate localităţi de cutreemur au fost Bucureştiul şi Zimnicea, oraş ras practic de pe faţa pământului. Printre cei dispăruţi in urma cutremurului din 4 martie 1977 s-au numărat nume cunoscute ale vieţii publice din România, cum ar fi actorii Toma Caragiu şi Eliza Petrăchescu, regizorul Alexandru Bocăneţ, scriitorii Veronica Porumbacu, A. E. Bakonsky, Alexandru Ivasiuc sau Mihai Gafiţa şi mulţi alţii. În judeţul Hunedoara, cutremurul nu a produs victime ori pagube materiale importante, dar cei care au trăit acele momente şi le mai reamintesc şi acum, la 38 de ani de la nefericitul eveniment. În Deva, cel mai tare au simţit seismul cei care locuiau la etajele superioare ale blocurilor turn din cartierul Micro 15, dar şi cei din imobilele mai înalte din alte zone ale oraşului.Cei care au trăit acele momente îşi amintesc, şi acum, cum au început să se mişte lucrurile prin case, cum s-a auzit un vuiet neobişnuit ori cum s-a întrerupt emisia televiziunii, care difuza un film bulgăresc, intitulat „Dulce şi amar”.

Pierderea Doinei Badea

Advertisement

Printre victimele cunoscute ale tragediei din 4 martie 1977 s-a numărat şi cântăreaţa de muzică uşoară Doina Badea, supranumită “Dalida a României”. Doina Badea s-a lansat, în cariera artistică, de la Teatru Muzical din Deva. Născută pe 6 ianuarie 1940, la Craiova, marea artistă a absolvit Şcoala Populară de Artă din localitatea sa natală şi a colaborat cu corul Filarmonicii de Stat din Bănie. În vara lui 1960, în urma unui concurs, este angajată la teatrul devean, unde va evolua timp de trei stagiuni, perioadă în care începe să se afirme. Posesoare a unei voci extraordinare, care i-a şi adus supranumele de Dalida, a fost repede remarcată de public, dar şi de profesioniştii bucureşteni care lucrau în domeniu. Aşa se face că Doina Badea, care, în primele două stagiuni în care a jucat la Deva, a avut numele de scenă de Retta Marga, a plecat, în 1963, la Teatrul “Constantin Tănase” din Bucureşti. Cântăreaţa a plecat la Bucureşti la insistenţele lui Vasile Veselovschi, unukl dintre cei mai cunoscuţi compozitori de muzică uşoară din România, şi a lui Mihai Maximilian, soţul Stelei Popescu, renumit textier, cei doi colaborând cu teatrul devean. La Bucureşti a cunoscut adevărata consacrare, câştigând numeroase premii şi având o mulţime de apariţii televizate şi radiofonice, dat tot acolo şi-a găsit şi sfârşitul. Doina Badea a murit, în teribilul cutremur din 4 martie 1977, la numai 37 de ani, alături de soţul său şi cei doi copilaşi pe care îi aveau…

Situaţia din judeţ

În acest an, în România s-au produs deja 38 de cutremure, de intensitate mică, din fericire, ultimul producându-se pe 1 martie, la ora 13:06, cu o magnitudine de 4 grade pe scara Richter, fiind resimţit în zona Vrancea. În judeţul Hunedoara cel din urmă seism care s-a înregistrat a fost cel din 8 septembrie 2013, care a avut epicentrul chiar în Ţara Haţegului. Acum doi ani şi jumătate au fost chiar două cutremure unul după altul, la un interval de 20 de minute, primul având o magnitudine de 4,1 grade pe scara Richter, replica sa fiind mai puternică, de 4,7. Cele două cutremure, produse la o adâncime de trei kilometri magnitudine, au fost resimţite, destul de serios, în satele şi comunele din zonă, dar şi în oraşele Haţeg, Hunedoara, Deva, Simeria şi Uricani. În judeţul Hunedoara, comparativ cu alte judeţe sau cu Capitala, întâlnim un caz fericit, nefiind înregistrate clădiri cu risc seismic ridicat, sau „marcate cu bulină roşie, aşa cum mai sunt acestea cunoscute. În plus, în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Iancu de Hunedoara” există o echipă specializată în intevenţii la cutremure, care este dotată cu aparatura specific, precum şi un câine dresat pentru a căuta printre dărâmături.

Advertisement

Actualitate

L-ați văzut? Bărbat din Vâlcea, dat dispărut în zona municipiului Deva

Publicat

pe

Redactat de

 

Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, din județul Vâlcea, a fost dat dispărut în zona municipiului Deva.

Polițiștii au fost sesizați, duminică după-amiază, de sora bărbatului.

„Poliția Municipiului Deva a fost sesizată astăzi, în jurul orei 17:00, de către o femeie de 35 de ani, domiciliată în județul Vâlcea, cu privire la dispariția fratelui său, Potcovel Ion, în vârstă de 45 de ani, din localitatea Spinu, județul Vâlcea. Potrivit femeii, bărbatul ar fi lucrat la o stână din zona municipiului Deva și, începând cu data de 27 martie 2025, nu a mai putut fi contactat, atât telefonic, cât și pe rețelele de socializare. Polițiștii au demarat activități investigative și de căutare în vederea depistării bărbatului care a fost dat în urmărire națională”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Semnalmente

Advertisement

• Vârstă: 45 de ani
• Înălțime: 1,85 m
• Greutate: 83 kg.
• Păr: șaten
• Ochi: albaștri
• Constituție: atletică
• Particularități: Nu are semne particulare sau tatuaje.

Persoanele care dețin informații ce ar putea ajuta la găsirea bărbatului sunt rugate să apeleze numărul de urgență  112 sau cea mai apropiată unitate de poliție.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Liga 3: Chiar dacă nu au câștigat, echipele hunedorene rămân în grafic

Publicat

pe

Redactat de

În weekend s-au disputat meciurile celei de-a doua etape din play-out-ul și play-off-ul celor zece serii din Liga 3 de fotbal. Chiar dacă nu au câștigat, echipele hunedorene, care evoluează în serii diferite, una în play-off și alta în play-out, sunt în grafic.

Înfrângere pentru Minerul, dar nu e nimic pierdut

În play-off-ul din seria 9, în runda secundă, s-au întâlnit primele două clasate, Poli Timișoara și Minerul Lupeni, ambele având, înaintea acestei întâlniri, 35 de puncte, formațiile ajunse în această fază a competiției venind cu „zestreadin sezonul regular. Bănățenii au început mai bine jocul, având avantaj minim la pauză, grație reușitei lui Istratie (40). După pauză tot timișorenii înscriu, prin Prună (64) și păreau că s-au desprins în învingători, însă finalul de joc a fost unul incandescant. În al doilea minut de prelungiri cei de la Minerul au redus din handicap, prin Vlad, și păreau a fi pe val, însă cei de la Poli au refăcut avantajul de două goluri, prin reușita aceluiași Prună (90+4) și s-au impus, la final, cu 3-1. În urma acestui rezultat Timișoara este pe primul loc, cu 38 de puncte, iar Lupeniul pe trei, cu 35, între ele fiind CSC Ghiroda. Această echipă are tot 35 de puncte, ca și Lupeniul, dar golaveraj mai bun. +1 față de -1, cât are acum trupa din Vale, grație victoriei de pe teren propriu, cu 21, în fața celor de la Progresul Pecica. Arădenii, care au rămas pe locul al patrulea, cu 31 de puncte, au avut avantaj la pauză, prin reușita lui Kyrychenko (16), dar timișenii au întors rezultatul la reluare, egalând întâi prin Ciobanu (48), iar golul victoriei a fost înscris pe final de joc, de Jichici (90). Etapa viitoare Minerul Lupeni va juca, pe teren propriu, cu CSC Ghiroda, iar Progresul Pecica va primi vizita celor de la Poli Timișoara.

Cum se ajunge în semifinale

În play-off se joacă fiecare cu fiecare, în sistem tur-retur – tur, primele două clasate la finele sezonului regular, respectiv Ploi Timișoara și Minerul Lupeni, având cinci meciuri acasă și patru în deplasare, iar celelalte două echipe din serie invers. La finalul play-off-ului primele două vor juca, încrucișat, cu ocupantele acelorași poziții din seria 10, în dublă manșă. Apoi urmează finala, tot tur-retur, și câștigătoarea promovează în Liga 2. În seria 10, în etapa a doua, Minaur Baia Mare a învins, acasă, cu 1-0, pe SCM Zalău, prin golul lui Guigiu (55), iar Olimpia Satu Mare a câștigat, cu același scor de 1-0, deplasarea de la Crișul Sântandrei, unicul marcator al întâlnirii fiind Calugher (55), care a transformat o lovitură de pedeapsă. În urma acestor rezultate Baia Mare este pe primul loc, cu 48 de puncte, fiind urmată de Satu Mare (43), Zalău (40) și Sântandrei (32). Etapa viitoare programează meciurile Zalău – Sântandrei și Satu Mare – Baia Mare.

Advertisement

Egal util pentru Jiul

Prima calificată în semifinalele din play-off este SCM Râmnicu Vâlcea, din seria 8, acolo unde evoluează, în play-out, Jiul Petroșani. În play-out sunt cinci sau șase echipe, în funcție de retrageri, și se joacă tur-retur, și aici echipele intrând cu punctajul din sezonul regular. În seria Jiului sunt cinci echipe, Sparta Horezu retrăgându-se, și în fiecare rundă câte o echipă stă. Astfel, după Vulturii Fărcășești, a fost rândul celor de la Viitorul Dăești să nu joace. Cei de la Jiul au jucat în deplasare, la Fărcășești, și au obținut un util 0-0, în vreme ce în celălalt meci Aro Câmpulung a învins, acasă, cu 2-1, pe Gilortul Târgu Cărbunești, pentru gazde înscriind Jarcă (51 și 87), oaspeții deschizând scorul, înainte de pauză, prin Lupulescu (43). În urma acestor rezultate, Jiul este pe primul loc, cu 27 de puncte, în ierarhie urmând Fărcășești (26), Dăești (21), Câmpulung (19) și Cărbunești (18). Etapa viitoare este rândul celor de la Petroșani să stea, urmând a se juca meciurile Gilortul – Vulturii și Viitorul – Aro. Este clar că vor retrograda locurile 5 și 6 din play-out din fiecare serie, însă este de văzut cum vor fi decise celelalte „picate”, în condițiile în care din sezonul viitor vor fi 96 de echipe și nu 100, ca în prezent, însă, cel mai probabil, având experiența anilor anteriori, Federația crede că vor rămâne locuri neocupate și de aceea nu a reglementat această chestiune.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Alpinistul hunedorean Adrian Ahrițculesei, premiat la „Gala Muntelui” de la Bușteni

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Alpinistul hunedorean Adrian Ahriţculesei a fost premiat la “Gala Muntelui”, eveniment ce s-a desfășurat sâmbătă, la Bușteni, în județul Prahova.

 

Sportivul din Petroșani a fost distins cu un premiu pentru ascensiunea sa din 2024, când a ajuns pe „Acoperișul lumii”, cucerind cel mai înalt vârf al planetei, Everest (8.848 de metri).

Advertisement

 

 

Alături de el au mai fost premiați, în cadrul aceleiași gale, și alți sportivi cu realizări spectaculoase și recorduri din alpinismul românesc, printre care alpiniștii Maria Dănilă – care a realizat o performanță similară, și Adrian Laza care, în 2024, a reușit să devină primul român ce a atins toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 metri ale lumii.

Hunedoreanul Adrian Ahrițculesei este cunoscut pentru ascensiunile sale pe cele mai înalte culmi ale planetei. În mai 2024, a escaladat Everestul (8.848 de metri) din lanțul muntos Himalaya, supranumit „Acoperișul lumii”. Asta după ce, anterior, a cucerit Elbrus (Rusia) – 5.642 m, Mont Blanc (Italia) – 4.748 m sau Aconcagua (Argentina) – 6.962 m, dar și alte vârfuri ale Terrei.

În ianuarie 2023, temerarul sportiv din Valea Jiului a finalizat cu succes „Circuitul celor 7 vulcani”, ce a presupus escaladarea celor mai înalţi vulcani de pe fiecare continent terestru, devenind primul român care a reușit această performanță.

Advertisement

În urmă cu aproximativ trei săptămâni, Adrian Ahrițculesei a cucerit vârful Puncak Jaya (Piramida Carstenz), cel mai înalt vârf din Oceania, cu o altitudine de 4.884 de metri, în cadrul Circuitului “Seven Summits”, ce reunește cele mai înalte vârfuri de pe cele șapte continente. Pentru a completa și acest circuit, alpinistul hunedorean mai are de atins doar două vârfuri, unul în Alaska și celălalt în Antarctica.

 

 

Sursa foto: Ștefan Adrian Jurca-Ahritculesei Adrian/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate