Connect with us
Data: 31/03/2025
.

Actualitate

A reușit! Hunedoreanul Adrian Ahrițculesei a cucerit și Vârful Mount Sidley din Antarctica, devenind primul român care încheie Circuitul „7 Summits Vulcanoes”

Publicat

pe

Alpinistul hunedorean Adrian Ahrițculesei a cucerit și Mount Sidley (4.285 de metri), cel mai înalt vulcan al Antarcticii, devenind primul român care încheie Circuitul „7 Summits Vulcanoes”.

Sportivul din Petroşani a reușit să ajungă, miercuri, pe Mount Sidley (4.285 m), ultimul vârf pe care îl mai avea de cucerit din „Circuitul celor 7 vulcani”. Prin ascensiunea pe muntelui Sidley, Adrian Ahrițculesei a devenit primul român care încheie acest circuit, dar și primul hunedorean care a pus piciorul în Antarctica.

Printre ghețurile din Antarctica, înfruntând temperaturile deloc prietenoase de la Polul Sud


Plecat pe data de 4 ianuarie spre Mount Sidley, în Antarctica, Adrian Ahrițculesei a ajuns, pe 6 ianuarie, în oraşul Punta Arenas, din Chile, punctul de întâlnire cu organizatorii expediţiei din Antarctica. De acolo a mers la baza de cercetare la Union Glacier, din Antarctica – unde a rămas, pentru câteva zile, până când vremea a permis continuarea expediției (vântul bătea cu viteza de peste 100 km/ oră).

În final, cu un avion de mici dimensiuni, Adrian Ahrițculesei a fost transportat la baza Muntelui Sidley și a început ascensiunea spectaculoasă și dificilă spre vârful vulcanului. După un traseu de peste 40 de kilometri, străbătut printre ghețurile Antarcticii și înfruntând temperaturi deloc prietenoase, pe parcursul căruia și-a transportat echipamentul individual cu o sanie, a reușit să ducă la bun sfârșit „expediția vieții sale”, după cum spunea Adrian Ahrițculesei înainte de a porni în această aventură, și să atingă Mount Sidley, cel mai înalt vulcan din Antarctica, ultimul pe care îl mai avea de cucerit pentru a completa Circuitul „7 Summits Vulcanoes” (cele mai înalte vârfuri de pe cele șapte continente).

Pe cele mai înalte culmi ale Terrei

Circuitul ,,Seven Vulcanoes” presupune escaladarea celor mai înalți vulcani de pe cele șapte continente ale Terrei. Tânărul din Petroșani a ajuns pe Vârful Damavand (5.609 metri), din Iran – în vara lui 2022, anterior, pășind pe alți cinci, dintre cei șapte, cei mai înalți vulcani ai planetei: Kilimanjaro (5.895 m) – Africa, Ojos del Salado (6.893 m) – America de Sud, Elbrus (5.642 m) – Europa, Pico de Orizaba (5.636 m) – America de Nord, în februarie 2022, la care s-a adaugat și Mont Giluwe (4.367 m) – Oceania şi Australia, în martie 2022. Acum, odată cu escaladarea Mount Sidley (4.285 de metri), în Antarctica, hunedoreanul a devenit primul român care încheie acest circuit.

Prima femeie din România care a reușit acest circuit a fost Crina “Coco” Popescu, în ianuarie 2011.

Adrian Ahrițculesei are 38 de ani și este absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport Timișoara. El lucrează ca optometrist, fiind pasionat de drumeții și expediții montane, pline de adrenalină, în cele mai spectaculoase locuri de pe Terra. În demersul său de a completa acest circuit, hunedoreanul a fost susținut de Costel Avram, administratorul public al județului, și de Optimed Petroșani.

Expediția lui Adrian Ahrițculesei la Polul Sud urmează să ia sfârșit pe data de 21 ianuarie.


Unul dintre cele mai îndepărtate vârfuri din lume

Muntele Sidley este cel mai înalt vulcan din Antarctica, cu o altitudine de vârf de 4.181–4.285 metri. A fost descoperit de contraamiralul Richard E. Byrd într-un zbor cu avionul, la 18 noiembrie 1934, și numit de el pentru Mabelle E. Sidley, fiica lui William Horlick, care a contribuit la Expediția Byrd Antarctica din 1933–35. În ciuda înălțimii sale, este puțin cunoscut în lumea alpinismului în comparație cu mult mai accesibil Muntele Erebus, al doilea cel mai înalt vulcan din Antarctica care se află în apropierea bazelor de cercetare SUA și Noua Zeelandă, de pe Insula Ross.

Prima ascensiune înregistrată a Muntelui Sidley a fost efectuată de neo-zeelandezul Bill Atkinson pe 11 ianuarie 1990, în timpul participării sale la o expediție de cercetare în cadrului Programului Antarctic al Statelor Unite.

Advertisement

Actualitate

Corvinul – FC Bihor în Cupa României

Publicat

pe

Redactat de

 

Marți, 1 aprilie, cu începere de la ora 14:00, se vor disputa meciurile din sferturile de finală ale Cupei României la fotbal pentru juniori U15, fază a competiției în care este calificată și Corvinul Hunedoara.

Sferturile se joacă în manșă unică, iar hunedorenii vor întâlni, pe terenul II al stadionului Corvinul, pe FC Bihor Oradea. Cele două echipe conduc în seriile Campionatului Național în care evoluează. Hunedorenii, care au stat în ultima etapă, întrucât Viitorul Târgu Jiu, s-a retras, sunt primii în seria 5, cu 39 de puncte, cu opt mai multe decât a doua clasată, CSM Târgu Jiu. La rândul lor, cei de la FC Bihor, care au învins, în etapa de la finele săptămânii trecute, acasă, cu 2-0, pe LPS Cluj, conduc în seria 7, cu 45 de puncte, cu două mai multe decât are următoarea clasată, Sporting Cluj. Până a ajunge aici, Corvinul, antrenată de Mircea Alic jr., a trecut, cu 4-3, acasă, de CSM Reșița, cu 3-0, tot pe teren propriu, de Viitorul Arad, și cu 10-9, după penalty-uri, în deplasare, de Luceafărul Turnu Severin. Cei de la FC Bihor au învins cu 6-0 pe Transilvania Oradea, cu 4-0 pe SCM Zalău și cu 6-0 pe LPS Cluj, jucând toate aceste meciuri acasă. Celelalte meciuri din sferturi sunt CSM Slatina – Aerostar Bacău, ACS Târgu Mureș – Oțelul Galați și Kinder Brașov – Știința București.

Citeste mai mult ...

Actualitate

“Rabla pentru sobe”: Primăriile din 55 de comune hunedorene, eligibile pentru acest program

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Programul „Rabla pentru sobe”, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), a început. Primăriile din 55 de comune hunedorene sunt eligibile și pot depune, începând de astăzi, 31 martie 2025, cererile de înscriere și documentația aferentă.

 

Rabla pentru sobe” este un program care se adresează exclusiv locuitorilor din 27 de judeţe ale țării, între care și Hunedoara, situate în zona montană a României. Statul va finanţa 70 la sută din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă din punct de vedere energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei. Pentru fiecare unitate administrativ – teritorială este alocată suma de maximum 560.000 lei.

Advertisement

Fiecare primărie de comună va accesa, prin programul „Rabla pentru Sobe”, până la 560.000 de lei, bani ce vor ajunge la oamenii care locuiesc în cele aproximativ 900 localități din zonele de munte din țara noastră. Estimăm finanțarea a aproximativ 50.000 de sobe cu maximum 10.000 de lei. Programul promovat de AFM are beneficii atât asupra mediului, având în vedere că sobele moderne consumă mai puțin lemn și asigură o ardere mai eficientă, cât și pentru gospodăriile care vor avea un confort termic mult mai bun”, a precizat președintele AFM, Florin Bănică.

Până pe 11 aprilie

Nu mai puțin de 55 de comune hunedorene sunt eligibile pentru acest program. Unitățile administrativ-teritoriale eligibile, din județul nostru, pot depune cererile de înscriere și documentația aferentă prin intermediul unei aplicației informatice, pusă la dispoziție de AFM, până la data de 11 aprilie 2025, ora 23:59. Conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor, pentru localităţile din zona montană pentru solicitanții unități administrativ-teritoriale. Contractele de delegare vor fi încheiate între AFM și unitățile administrativ-teritoriale, iar lista cu UAT-urile, care au încheiat contracte de delegare va fi publicată pe site-ul www.afm.ro. Ulterior finalizării acestei etape, AFM va publica anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate.

Programul are caracter multianual şi se aplică în unităţile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, incluse în Lista localităţilor din zona montană, stabilite conform Legii muntelui nr. 197/2018

Apelul prefectului județului Hunedoara, Constantin Fulga

Advertisement

Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga a făcut un apel către unitățile administrativ – teritoriale eligibile să se înscrie în acest program, să depună actele necesare în următoarele două săptămâni și astfel să ofere posibilitatea cetățenilor din comunitățile pe care le reprezintă să poată beneficia de finanțările disponibile prin acest program. “Implementarea unui asemenea program este foarte important pentru județul Hunedoara, fiindcă nu doar că vizează îmbunătățirea condițiilor de trai ale locuitorilor din zonele montane, dar o astfel de oportunitate poate contribui la reducerea impactului asupra mediului, prin promovarea unor soluții de încălzire mai eficiente și mai ecologice. Locuințele aflate în zonele montane, din cauza altitudinii și condițiilor climatice specifice, se confruntă adesea cu temperaturi scăzute pe aproape tot parcursul anului. Acest lucru pune o presiune semnificativă asupra gospodăriilor, în special asupra celor cu venituri mai mici, care întâmpină dificultăți în a face față costurilor ridicate pentru încălzirea locuințelor. Prin acordarea unui sprijin financiar substanțial, acest program vine în întâmpinarea oamenilor din zonele montane ale județului nostru, care va ajuta la achiziționarea de aparate de încălzire moderne, eficiente și prietenoase cu mediul.”

 

Lista localităților din județul Hunedoara, eligibile pentru a participa la acest program

Citeste mai mult ...

Actualitate

Trei școli din județul Hunedoara, incluse în programul național pentru reducerea abandonului școlar

Publicat

pe

Redactat de

Ministerul Educației și Cercetării a publicat lista celor 379 de școli eligibile pentru finanțare în cadrul celei de-a doua runde a Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), seria a IV-a. Unitățile de învățământ selectate vor putea accesa fonduri de până la 300.000 de euro pentru implementarea unor măsuri de sprijin dedicate elevilor și comunităților lor.

Cu un buget total de 113,7 milioane de euro, programul va finanța activități menite să combată riscul de abandon școlar, printre care asigurarea mesei la școală, excursii și tabere educaționale, burse și premii pentru elevii din proiect, consiliere psihologică și logopedică, cursuri de formare pentru profesori, precum și activități de sprijin destinate părinților și comunității.

Din județul Hunedoara, trei unități de învățământ au fost incluse pe lista celor eligibile: Școala Gimnazială Densuș, situată în mediul rural și cu un risc ridicat de abandon școlar, Școala Gimnazială Lunca Cernii de Jos, tot din mediul rural, dar cu un risc mediu, și Școala Gimnazială „Ion Desideriu Sîrbu” Petroșani, care, deși în mediul urban, se confruntă cu un risc mediu de abandon școlar.

Pentru a accesa finanțarea, școlile și administrațiile locale trebuie să depună proiectele până în luna aprilie. Conform calendarului stabilit, contractele de finanțare vor fi semnate până la 31 mai 2025.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate