
Alpinistul hunedorean Adrian Ahrițculesei a cucerit și Mount Sidley (4.285 de metri), cel mai înalt vulcan al Antarcticii, devenind primul român care încheie Circuitul „7 Summits Vulcanoes”.
Sportivul din Petroşani a reușit să ajungă, miercuri, pe Mount Sidley (4.285 m), ultimul vârf pe care îl mai avea de cucerit din „Circuitul celor 7 vulcani”. Prin ascensiunea pe muntelui Sidley, Adrian Ahrițculesei a devenit primul român care încheie acest circuit, dar și primul hunedorean care a pus piciorul în Antarctica.
Printre ghețurile din Antarctica, înfruntând temperaturile deloc prietenoase de la Polul Sud
Plecat pe data de 4 ianuarie spre Mount Sidley, în Antarctica, Adrian Ahrițculesei a ajuns, pe 6 ianuarie, în oraşul Punta Arenas, din Chile, punctul de întâlnire cu organizatorii expediţiei din Antarctica. De acolo a mers la baza de cercetare la Union Glacier, din Antarctica – unde a rămas, pentru câteva zile, până când vremea a permis continuarea expediției (vântul bătea cu viteza de peste 100 km/ oră).
În final, cu un avion de mici dimensiuni, Adrian Ahrițculesei a fost transportat la baza Muntelui Sidley și a început ascensiunea spectaculoasă și dificilă spre vârful vulcanului. După un traseu de peste 40 de kilometri, străbătut printre ghețurile Antarcticii și înfruntând temperaturi deloc prietenoase, pe parcursul căruia și-a transportat echipamentul individual cu o sanie, a reușit să ducă la bun sfârșit „expediția vieții sale”, după cum spunea Adrian Ahrițculesei înainte de a porni în această aventură, și să atingă Mount Sidley, cel mai înalt vulcan din Antarctica, ultimul pe care îl mai avea de cucerit pentru a completa Circuitul „7 Summits Vulcanoes” (cele mai înalte vârfuri de pe cele șapte continente).
Pe cele mai înalte culmi ale Terrei
Circuitul ,,Seven Vulcanoes” presupune escaladarea celor mai înalți vulcani de pe cele șapte continente ale Terrei. Tânărul din Petroșani a ajuns pe Vârful Damavand (5.609 metri), din Iran – în vara lui 2022, anterior, pășind pe alți cinci, dintre cei șapte, cei mai înalți vulcani ai planetei: Kilimanjaro (5.895 m) – Africa, Ojos del Salado (6.893 m) – America de Sud, Elbrus (5.642 m) – Europa, Pico de Orizaba (5.636 m) – America de Nord, în februarie 2022, la care s-a adaugat și Mont Giluwe (4.367 m) – Oceania şi Australia, în martie 2022. Acum, odată cu escaladarea Mount Sidley (4.285 de metri), în Antarctica, hunedoreanul a devenit primul român care încheie acest circuit.
Prima femeie din România care a reușit acest circuit a fost Crina “Coco” Popescu, în ianuarie 2011.
Adrian Ahrițculesei are 38 de ani și este absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport Timișoara. El lucrează ca optometrist, fiind pasionat de drumeții și expediții montane, pline de adrenalină, în cele mai spectaculoase locuri de pe Terra. În demersul său de a completa acest circuit, hunedoreanul a fost susținut de Costel Avram, administratorul public al județului, și de Optimed Petroșani.
Expediția lui Adrian Ahrițculesei la Polul Sud urmează să ia sfârșit pe data de 21 ianuarie.
Unul dintre cele mai îndepărtate vârfuri din lume
Muntele Sidley este cel mai înalt vulcan din Antarctica, cu o altitudine de vârf de 4.181–4.285 metri. A fost descoperit de contraamiralul Richard E. Byrd într-un zbor cu avionul, la 18 noiembrie 1934, și numit de el pentru Mabelle E. Sidley, fiica lui William Horlick, care a contribuit la Expediția Byrd Antarctica din 1933–35. În ciuda înălțimii sale, este puțin cunoscut în lumea alpinismului în comparație cu mult mai accesibil Muntele Erebus, al doilea cel mai înalt vulcan din Antarctica care se află în apropierea bazelor de cercetare SUA și Noua Zeelandă, de pe Insula Ross.
Prima ascensiune înregistrată a Muntelui Sidley a fost efectuată de neo-zeelandezul Bill Atkinson pe 11 ianuarie 1990, în timpul participării sale la o expediție de cercetare în cadrului Programului Antarctic al Statelor Unite.