Actualitate
3,99 la sută – rata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM Hunedoara, în luna noiembrie
Un număr de 6.216 de șomeri erau înregistrați, la sfârșitul lunii noiembrie 2022, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara. Dintre aceștia, 3.328 de femei, rata șomajului fiind de 3,99 la sută.
Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 4,03 la sută, în această lună acest indicator a înregistrat o scădere cu 0,04 pp.
Din totalul de 6.216 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Hunedoara, 1.982 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 4.234 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.056 șomeri provin din mediul rural și 4.160 sunt din mediul urban.
Structura șomajului pe grupe de vârste se prezintă sugestiv astfel:
-
Grupa de vârstă
Stoc la finele lunii
Total
6.216
< 25 ani
918
între 25-29
430
între 30-39
990
între 40-49
1.567
între 50-55
1.354
peste 55 ani
957
„Șomerii cu studii liceale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Hunedoara 28 la sută, urmat de cei cu studii gimnaziale 26 la sută, iar 16 la sută au absolvit învățământul profesional sau școli de arte și meserii. Șomerii fără studii și cu nivel de studii primare reprezintă 21 la sută din totalul șomerilor înregistrați, cei cu studii superioare sunt 7 la sută, iar cei cu învățământ postliceal sunt 2 la sută. Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 1.160 persoane foarte greu ocupabile, 2.004 greu ocupabile, 2.006 mediu ocupabile, iar 1.046 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre”, se arată într-un comunicat transmis de AJOFM Hunedoara.
Actualitate
Lansarea unei noi cărți în “Anul Avram Iancu”: un omagiu istoric la Țebea
În anul 2024, declarat prin lege ca “Anul Avram Iancu”, marcând 200 de ani de la nașterea simbolului luptei românești, „Crăișorul Munților”, la Țebea a avut loc un eveniment cultural deosebit. În cadrul acestei manifestări, desfășurată la căminul cultural din localitate, într-o zi de mare sărbătoare, Ziua Înălțării Sfintei Cruci și la o săptămână după Serbările Naționale de la Țebea, apreciatul istoric hunedorean, prof. dr. Gheorghe Firczak, și-a lansat cea mai recentă carte a sa, „Avram Iancu – Caracterul european al Revoluției Române din 1848-1849”, prestigioasa lucrare apărută la Editura „Cetate” Deva.
La evenimentul organizat de Asociația Județeană a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara Deva (AJRRUEM Hunedoara), Primăria și Consiliul Local Baia de Criș, Biserica Ortodoxă Română – Episcopia Devei și Hunedoarei – Parohia Țebea, au luat parte numeroase personalități, printre care deputatul UCRR – Iulius Marian Firczak, Secretarul de Stat din Ministerul Muncii și Solidarității Sociale – Francisc Oscar Gal, primarul comunei Baia de Criș – Liviu Mihaiu Gorcea, cunoscut promotor al tradițiilor locale, dr. Ioan Dorin Petrui – Prim Vicepreședintele AJRRUEM Hunedoara, istoricul dr. Dorin Petresc, doamna profesor de istorie Viorica Igelsky și Valentin Popescu, directorul general al trustului de presă „Servus Hunedoara”. Manifestarea a început cu binecuvântarea spusă de preotul paroh Mirel Petrica și a continuat cu alocuțiunile oaspeților de seamă prezenți la eveniment.
Cartea lansată a inclus și un DVD care însoțește volumul, aducând o notă modernă prezentării istorice. Fiecare participant a primit gratuit un exemplar al cărții, semnată de distinsul istoric hunedorean. Publicul a fost numeros, demonstrând interesul și respectul față de contribuția lui dr. Gheorghe Firczak la istoriografia locală și națională.
Mândrie și patriotism, exprimate prin folclor
Evenimentul cultural s-a încheiat într-o notă emoționantă, printr-un moment artistic susținut de tânăra interpretă Teodora Petruț alături de instrumentiștii Alin Petresc și Laurențiu Kristoff. Vocea sa profundă și plină de pasiune a reușit să transmită publicului un puternic sentiment de mândrie și patriotism, evocând emoția de a cinsti eroii și simbolurile naționale ale României. Momentul artistic a fost o adevărată celebrare a spiritului românesc, atingând inima fiecărui participant și conferind întregii manifestări o atmosferă aparte.
Omagiu adus lui Avram Iancu
„Astăzi este o sărbătoare creștină semnificativă, Înălțarea Sfintei Cruci. Totodată, îl omagiem pe Avram Iancu, erou al românilor de pretutindeni. Ideile și faptele sale sunt prezente și azi în spiritualitatea românească, în conștiința națiunii noastre. Pentru noi este o cinste și o datorie de onoare să ne exprimăm respectul și recunoștința față de cel supranumit „Crăișorul Munților” – a declarat, la deschiderea evenimentului, Maria Comșa, în calitate de moderator.
„Avem onoarea astăzi să fim alături de un prieten constant al moților, profesorul, istoricul și doctor în științe politice, Gheorghe Firczak. Această onoare se datorează Crăișorului nostru, care ieri ar fi împlinit 100 de ani de la înhumare. (…) Desigur că, avem o deosebită stimă pentru un om care, deși este cetățean român, dar rutenii sunt prietenii noștri, este de origine ruteană, Iulius Marian Firczak, din partea Minorităților Naționale, care cred că este singurul deputat din Parlamentul României care a inițiat aceste demersuri, pentru care eu îi mulțumesc foarte, foarte mult”, a declarat Liviu Mihaiu Gorcea, primarul comunei Baia de Criș.
”Sunt deosebit de onorat și bucuros să fiu astăzi aici alături de dumneavoastră. Sunt onorat pentru că sunt aproape de o spiritualitate a românismului. (…) aproape de un loc încărcat de istorie care, din punctul meu de vedere, este, a fost, și va rămâne în sufletul fiecărui român. Pentru că provin din Alba Iulia, un loc și acela încărcat de emoție, pot să vă spun că sunt și vicepreședinte al Uniunii Culturale a Rutenilor din România. De-a lungul timpului, am participat cu domnul profesor Firczak la multe activități, am învățat de la dânsul foarte multe lucruri (…) nu pot să-i spun decât sănătate, putere și mult, mult timp pentru a scrie și pentru a mai promova istoria, fiecăruia dintre noi. Toate cele bune și mult succes în continuare!”, a transmis Francisc Oscar Gal, Secretar de Stat în Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și vicepreședinte U.C.R.R.
„Sunt foarte bucuros să fiu în decurs de o săptămână, a doua oară, la Țebea. Duminica trecută am fost aici și am depus coroană pentru a opta oară și ca prezență sunt deja, cred că, în al 20-lea an de când, an de an, vin la Țebea cu ocazia comemorării „Crăișorului Munților” -Avram Iancu. Așa cum spunea și domnul primar, sunt deputat al Uniunii Culturale a Rutenilor din România, o organizație aparținând Uniunii Rutenilor Naționale. Rutenii seamănă foarte mult cu moții, sunt oameni dintr-o zonă de munte, oameni cu viață grea, oameni care știu ce înseamnă munca, știu ce înseamnă lupta pentru crezurile lor, pentru libertățile lor și cred că asta ne face și pe noi, reprezentanții Uniunii Culturale a Rutenilor din România, care locuim în județul Hunedoara să fim apropiați și să îndrăgim această minunată zonă a moților. Astăzi suntem aici pentru a aduce un omagiu „Crăișorului Munților” și pentru a lansa o carte foarte importantă prin conținutul pe care îl are, prin ideea pe care o aduce în spațiu public, cea de caracter european a activității a personajului istoric Avram Iancu. Este mai actual ca niciodată ceea ce prezintă această carte. Toate idealurile pentru care Avram Iancu a luptat (…) sunt și astăzi prezente. Acele idealuri sunt fundația Uniunii Europene de astăzi și ele, aflate la fundația Uniunii Europene, au făcut ca Europa să trăiască în pace și în prosperitate timp de 80 de ani. De aceea este foarte important să știm care sunt liderii români, care sunt eroii României care, încă de acum mult timp, au luptat pentru aceste idealuri și ei trebuie transpuși de la nivel local. Nu este doar un erou al moților, Avram Iancu este un erou național și, mai mult, este un erou european prin prisma idealului pentru care el a luptat”, a declarat Iulius Marian Firczak, deputat U.C.R.R.
„Sunt deosebit de onorat și marcat pentru invitația de a lua cuvântul în calitate de Prim-Vicepreședinte al Asociației Revoluționarilor din Județul Hunedoara, unul dintre organizatorii acestui eveniment. Asociația Revoluționarilor din Județul Hunedoara este onorată să participe la lansarea acestei cărți pentru că, dacă îmi permiteți, păstrând proporțiile, ca un arc peste timp, așa cum Avram Iancu, acum aproape 200 de ani, pornea la luptă ca și conducător al Revoluției Române din Transilvania la 1848 pentru împlinirea idealurilor liberale de demnitate, independență, libertate și egalitate între națiunile europei, așa și noi, acum 35 de ani, cu tot o cifră rotundă, în 21 decembrie, la început, confruntându-ne cu forțele de ordine și apoi masiv în 22 decembrie, am ieșit scandând în stradă că vrem alegeri libere, că morții de la Timișoara nu ne lasă să stăm pasivi, că vrem căderea unui regim opresiv, și vrem ca dictatorul să fie judecat pentru crimele de la Timișoara și București. Sunt deosebit de onorat și de marcat că, în cartea doctorului în istorie, Gheorghe Firczak, este menționată cu argumente științifice descendența familiei mele din familiea Gomboș, descendentă din familia lui Ioan Iancu, preotul Ioan Iancu, fratele lui Avram Iancu” a fost mesajul dr. Ioan Dorin Petrui, Prim- Vicepreședinte A.J.R.R.U.E.M. Hunedoara
„Iată că astăzi, la nicio săptămână de la omagierea „Crăișorului Munților”, la Țebea, aici, în apropierea Gorunului lui Horea, ne-am adunat pentru a recepta o lucrare care integrează, care înscrie mișcarea revoluționară pașoptistă românească în curentul revoluționar de la 1848 în Europa, cu o privire specială asupra personalității lui Avram Iancu. Gheorghe Firczak, „Avram Iancu, caracterul european al Revoluției Române din 1848-1849”, lucrare apărută la Editura Cetate Deva, în anul 2024. Cartea a văzut lumina tipalului în acest an, an decretat, prin lege, “Anul Avram Iancu”. O carte, o lucrare, o lecție de istorie atât de necesară generațiilor de elevi care sunt siliți să ocolească disciplina istorică estompată prin actuale arii curriculare. În încheiere, felicităm pe autorul acestei cărți, pe distinsul istoric dr. Gheorghe Firczak pentru demersul său și îi dorim multă sănătate și succes în continuare”, a declarat istoricul dr. Dorin Petresc.
„Mă bucur să particip la această activitate, deoarece pentru mine prezintă o importanță deosebită din mai multe puncte de vedere. În primul rând, sărbătorim 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, iar pe de altă parte, mă bucur că sunt și eu alături de colegii mei istorici. Mă bucur pentru că domnul profesor-doctor Gheorghe Firczak, prezintă astăzi o carte deosebită, intitulată „Avram Iancu – Caracterul european al Revoluției Române din 1848-1849. Mereu, pot spune că a fi domn e o întâmplare, a fi om e lucru mare, domnul profesor Dr. Firczak este și om, este și domn. Îi dorim succes, sănătate și tot ce-și dorește! Mulțumesc domnului profesor Dr. Firczak Gheorghe pentru că a depus eforturi ca această carte să vadă lumina zilei”, a fost mesajul doamnei profesor, Viorica Igelsky.
„Mă bucur foarte mult că aducem astăzi un omagiu „Crăișorului Munților”, chiar aici, lângă mormântul de la Țebea. Și asta datorită domnului profesor dr. Gheorghe Firczak și cred că sunt puțini care au realizat și un DVD. Eu aș vrea să vorbesc despre noutatea, despre acest DVD pe care o să-l primiți cu toții, în care sunt inserate patru emisiuni dedicate acestui bicentenar. Îi mulțumesc domnului profesor dr. Gheorghe Firczak, pentru faptul că la una dintre emisiuni am fost și eu invitat și am discutat în detaliu despre această carte. Am bucuria să anunț că, de patru ani, dr. Gheorghe Firczak realizează emisiunea „Cultură și Istorie” în cadrul televiziunii online ServusHD TV, cu mare succes, și să știți că are emisiuni care sunt urmărite de zeci de mii de oameni, iar eu vreau să vă mai spun că, din păcate, în România, puține televiziuni mai au, în acest moment, emisiuni despre cultură și istorie. Vă mulțumesc tuturor și vă doresc multă sănătate și putere de muncă!”, a transmis Valentin Popescu, directorul general al trustului de presă „Servus Hunedoara”.
„Nu o să spun prea multe, las cartea și DVD-ul să vorbească în numele realizatorilor și pentru că cinstim memoria lui Avram Iancu, cinstim spiritualitatea românească. Mulțumesc tuturor celor care au venit astăzi la Căminul Cultural din Țebea pentru a lua parte la acest eveniment deosebit”, a declarat prof. dr. Gheorghe Firczak, autor și președinte al U.C.R.R.
Actualitate
Construcția blocului ANL din comuna Beriu se apropie de finalizare
Comuna Beriu, cu o populație de peste 3.500 de locitori, este una dintre cele mai mari așezări rurale din județul Hunedoara. Localitatea are opt sate componente, respectiv Beriu, Căstău, Cucuiş, Măgureni, Orăştioara de Jos, Poieni, Sereca şi Sibişel, și se întinde pe o suprafață de aproape 185 de kilometri pătrați.
Investiția va fi predată până la sfârșitul anului în curs
Despre comuna aflată pe drumul către Cetățile Dacice din Munții Orăștiei ar mai fi de precizat că, și ea, prezintă câteva locuri ce merită a fi vizitate. Printre acestea se numără Mănăstirea Cucuiș, Cetatea Sibișelului, Monumentul Eroilor de la Căstău sau Castrul roman de la Orăștioara de Jos și, nu în ultimul rând, plantațiile cu afine, care, în ultima vreme, au făcut comuna Beriu foarte cunoscută. Iar un alt aspect interesant legat de această frumoasă comună din zona Orăștiei este acela că se numără, conform datelor oficiale de la ultimul recensământ al populației, printre puținele așezări, nu doar din județ, ci din întreaga țară, unde numărul de locuitori a crescut, iar trendul este, în continuare, unul ascendent. Acest lucru se datorează investițiilor făcute în rețeaua de infrastructură, dar și deschiderii arătate de administrație față de generațiile tinere. „Până la finalul anului în curs, cu siguranță, așa cum prevede și contractul, blocul ANL din Căstău va fi dat în folosință, în momentul de față lucrându-se la ultimele finisaje, iar în perioada următoare se va face racordarea la rețeaua de electricitate, celelalte utilități fiind deja asigurate. Imobilul dispune de 16 apartamente și va fi primul bloc ANL construit în comună. Prin acest proiect, Primăria comunei Beriu dorește să răspundă nevoilor tinerilor care își doresc o locuință, investiția aceasta fiind o dorință mai veche a administrației publice locale. A durat mult acest proiect, din cauza birocrației, dar mă bucur că, în sfârșit, îl vom finaliza”, a declarat Emil Moise Bîc, primarul reales al comunei hunedorene Beriu.
Școala a început cu bine
De asemenea, în comună funcționează cinci unități de învățământ, fiind vorba despre două școli și trei grădinițe, care sunt, în permanență, în atenția administrației publice locale din Beriu. „Se apropie de finalizare un proiect depus pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta 15 – „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe”. Acesta vizează dotarea și modernizarea tuturor unităților de învățământ din comună, aici fiind vorba despre școala gimnazială cu clasele 0-8 și grădinița din Beriu, școala primară și grădinița din Sibișel, precum și grădinițele din Orăștioara de Jos și Căstău. La școli au fost făcute dotările necesare, urmând ca, în perioada imediat următoare, să sosească și cele pentru grădinițe. În aceste cinci unități de învățământ din comună anul școlar 2023 – 2024 a început cu bine. Pe perioada vacanței de vară s-au făcut toate reparațiile curente necesare, s-au făcut igienizări corespunzătoare și tot ce a mai fost nevoie și, totodată, am asigurat deja combustibilul necesar pentru asigurarea încălzirii acestor unități de învățământ, dar și a celorlate instituții publice de la noi, pe perioada sezonului rece”, a spus actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Beriu, Emil Moise Bîc.
Actualitate
La Băița investițiile nu au intrat în vacanță
Băiţa este una dintre cele mai mari localităţi rurale ale judeţului Hunedoara, fiind, în acelaşi timp, şi o importantă aşezare din Ţara Zarandului. Comuna Băiţa are în componenţă, pe lângă localitatea de reședință omonimă, satele Barbura, Căinelu de Sus, Crăciuneşti, Fizeş, Hărţăgani, Lunca, Ormindea, Peștera, Sălişte şi Trestia.
Infrastructura rutieră se modernizează
Cele 11 sate ale comunei Băița se întind pe o suprafață de peste 110 kilometri pătrați, iar aici trăiesc aproximativ 3.700 de oameni. Și chiar dacă a fost perioada de concedii, investițiile derulate de administrația reconfirmată din Băița nu au intrat în concediu. “Recent am reușit să finalizăm un proiect privind infrastructura rutieră. Astfel, au fost finalizate lucrările de modernizare de drumuri în satul Peștera, proiect derulat prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny” și cu o valoare de peste 2,7 milioane de lei. Acesta a prevăzut modernizarea drumurilor din satul Peștera, pe o lungime de 4.008 metri, în proiect fiind cuprinse execuția de 4 podețe si 185 metri liniari de ziduri de sprijin. A fost o promisiune făcută în campania electorală și mă bucur că am reușit să o îndeplinesc chiar înainte de începerea următorului mandat. Pe aceeiași sursă de finanțare au început construirea de podețe peste pârâul Căian în satele aparținătoare Lunca și Hărțăgani. Valoarea acestei investiții este de circa 1,5 milioande lei, iar termenul de finalizare este primul trimestru al anului viitor”, a declarat primarul reales al comunei hunedorene Băița, Damian Diniș.
Noi dotări la școală
Nu este niciun secret faptul că în Băița funcționează una dintre cele mai moderne școli gimnaziale din județul Hunedoara, iar acest lucru este valabil nu doar la nivelul localităților din mediul rural. „Prin prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2 am reușit, în uirmă cu doi ani, să facem o modernizare amplă a școlii gimnaziale din localitatea reședință. Sălile de clasă sunt unele moderne, reabilitate și dotate cu toate cele necesare, iar grupurile sanitare așișderea. De asemenea, au fost realizate lucrări la partea exterioară a clădirii, la acoperiș, a fost schimbată și șarpanta, a fost realizată și o mansardă și a fost izolată termic întreaga clădire. Totodată, s-au efectuat reparații și la sălile de clasă din cele două corpuri de clădire clase primare, dar și de clasele V-VIII, la ambele clădiri. În vacanța de vară s-au făcut întreținerile curente, iar elevii au început anul școlar în cele mai bune condiții. În plus, în această săptămână vom finaliza și lucrările la terenul sintetic pe care l-am amenajat în curtea școlii”, a precizat Damian Diniș, actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Băița.
Ecologie și sport
La Băița, fostă localitate minieră, există o preocupare permanentă pentru protecția mediului înconjurător și pentru un stil de viață sănătos. Astfel, în Băița va fi marcată, pe 21 septembrie, Ziua Națională a Curățeniei. În cadrul programului intitulat „Let’s do it, Romania” se vor face acțiuni de ecologizare pe raza comunei, administrația din Băița, ai căror reprezentanți se vor implica activ, și de această dată, în activități, urmând a pune la dispoziție materialele necesare. Totodată, la Băița continuă și activitatea fotbalistică, echipa locală Șoimul având un început bun de sezon, atât în Liga 4, cât, mai ales, în faza județeană a Cupei României, fiind calificată în sferturi.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Zăpada s-a așternut, la mijloc de septembrie, în zonele montane înalte
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Vetuța Stănescu: ”PSD este în epoca isteriei politice, după ce și-a dinamitat electoratul fidel din județul Hunedoara”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 76, în apropiere de Vălișoara
-
Actualitatecu o zi in urma
A început construcția unei școli ecologice în comuna Pestișu Mic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Universitatea din Petroșani, printre instituțiile acreditate pentru formare psihopedagogică în anul universitar 2024-2025
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO: Plt. adj. șef Mircea Aurelian Cofaru, desemnat ”Pompier de onoare al anului 2024”
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
Traficul feroviar a fost oprit temporar pe secțiunea Deva – Ilteu. Șase trenuri de călători, afectate
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 16 – 20 septembrie, în județul Hunedoara