Connect with us
Data: 27/11/2024
.

Actualitate

7 aprilie – „Ziua Mondială a Sănătății”. 12 spitale, cinci centre de permanență și aproape 200 de medici de familie, în județ

Publicat

pe

În fiecare an, pe 7 aprilie, este marcată „Ziua Mondială a Sănătății”. În 2024, ca răspuns la provocările reprezentate de conflicte, criza climatică și consecințele negative ale acestora asupra stării de sănătate, „Ziua Mondială a Sănătății” are ca temă „Sănătatea mea, dreptul meu”.

„Sănătatea este un drept fundamental al omului, recunoscut în Constituția Organizației Mondiale a Sănătății (1948), Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948) și în alte tratate internaționale și regionale privind drepturile omului. Toate statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății au ratificat cel puțin un tratat care recunoaște dreptul la cel mai înalt standard posibil de sănătate fizică și mentală. Și în România, dreptul la ocrotirea sănătății este prevăzut în Art. 34 – Dreptul la ocrotirea sănătății, din Constituția României. Organizația Mondială a Sănătății a ales tema din acest an pentru a susține dreptul tuturor oamenilor de pretutindeni de a avea acces la servicii de sănătate de calitate, educație și informare, precum și la apă potabilă sigură, aer curat, alimentație corespunzătoare, locuințe de calitate, condiții decente de muncă și de mediu, precum și dreptul de a nu fi discriminat. O abordare a sănătății bazată pe drepturile omului are rolul de a sprijini dezvoltarea durabilă prin abordarea inegalităților, a practicilor discriminatorii și a relațiilor de putere, care sunt adesea generatoare de lipsă de echitate. Toți oamenii au dreptul la condiții de viață care să favorizeze sănătatea, la îngrijiri de sănătate care să vină în întâmpinarea nevoilor lor și la tratament demn atunci când accesează serviciile de sănătate. De aceea, cu această ocazie, atenția tuturor este îndreptată asupra acțiunilor care pot fi realizate de către decidenți, dar și asupra măsurilor care pot fi adoptate de oameni la nivel individual și în comunitate. Implicarea liderilor politici în deciziile importante pentru sănătatea oamenilor și a comunității reprezintă una dintre cele mai importante acțiuni pe care decidenții le pot realiza pentru a asigura servicii de sănătate disponibile, accesibile, acceptabile și de bună calitate pentru toată lumea, pretutindeni”, se arată într-un comunicat al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara.

În județul Hunedoara există 12 unități sanitare cu paturi (Spitalul Județean de Urgență Deva, Spitalul Municipal ”Dr. Al. Simionescu” Hunedoara, Spitalul de Urgență Petroșani, Spitalul Municipal Brad, Spitalul Orășenesc Hateg, Spitalul Municipal Orăștie, Spitalul Municipal Lupeni, Spitalul Municipal Vulcan, Spitalul de Psihiatrie Zam, Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad, Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu și Spitalul General C.F. Simeria); cinci centre de permanență (Deva, Simeria, Uricani, Petrila și Crișcior); 195 medici de familie.

Hunedoara este județul cu cele mai multe localități urbane (7 municipii și 7 orașe), alături de 55 comune.

La nivelul județului Hunedoara există stații de tratare a apei în scop potabil, respectiv 12 zone mari și 35 zone mici de aprovizionare cu apă potabilă.

Advertisement

Actualitate

O hunedoreancă la Campionatul European de handbal feminin

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 28 noiembrie – 15 decembrie se va desfășura cea de-a XVI-a ediție a Campionatului European (CE) de handbal feminin. La competiția care va fi găzduită de Austria, Elveția și Ungaria participă, în premieră, 24 de reprezentative.

România, prezentă la toate edițiile

Printre cele 24 de participante se numără și România, care a participat, până în prezent, la toate edițiile competiției, cea mai bună performanță a tricolorelorfiind o medalie de bronz, obținută la ediția din 2010, găzduită de Danemarca și Norvegia. La precedenta ediție a europenelorde handbal feminin, desfășurată în Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru, România s-a clasat pe locul al doisprezecelea.

În grupe, la Debrecen

La ediția din 2024 România a fost repartizată în grupa B, alături de Muntenegru, Serbia și Cehia, toate meciurile urmând a se juca în Ungaria, la Debrecen. Handbalistele din țara noastră vot întâlni, în ordine, Cehia, pe 29 noiembrie, Muntenegru, pe 1 decembrie, și Serbia, pe 3 decembrie, toate partidele urmând a se desfășura cu începere de la ora 19:00. Muntenegru este bronzul ediției trecute, Serbia nu a depășit faza grupelor în urmă cu doi ani, iar Cehia nu s-a calificat la turneul final. Din prima fază a competiției merg mai departe, în faza grupelor principale, primele două clasate din fiecare grupă. Pe partea de tablou a României sunt, în grupa A, Suedia, Ungaria, Macedonioa de Nord și Turcia, iar din grupa C Danemarca, Elveția, Croația și Feroe, iar primele două clasate de aici merg în semifinale, în vreme ce echipele de pe trei vor juca finala pentru locurile 5-6. Grupa principală de pe traseul României se va juca tot la Debrecen, în zilele de 5, 6, 8 și 10 decembrie, iar cealaltă la Viena. Meciurile pentru stabilirea ierarhiei finale se vor disputa la Viena, pe 13 și 15 decembrie.

Advertisement

Sonia Seraficeanu ne reprezintă județul

Din lotul României, care nu trece prin cea mai bună perioadă, face parte și Sonia Seraficeanu. Extrema dreaptă, născută la 25 iulie 1997, la Hunedoara, a început handbalul la CSȘ din localitatea natală, ulterior mai evoluând la CSȘ Mediaș, Mureșul Târgu Mureș, Cetate Deva, U Cluj, CSM Slatina, Minaur Baia Mare și Gloria Bistrița, unde este legitimată și în prezent. Sportiva în vârstă de 27 de ani a mai jucat la mondialeledin 2019, precum și la ultimele două ediții ale CE. Din lotul României pentru EURO 2024 mai fac parte portarii Bianca Curmenţ (Corona Braşov), Diana Ciucă (Rapid Bucureşti) și Daciana Hosu (CSM Bucureşti), extrema dreaptă Oana Borş (HC Dunărea Brăila), interii dreapta: Daria Bucur (Gloria Buzău) și Alicia Gogîrlă (SCM Râmnicu Vâlcea), centrii Rebeca Necula (SCM Râmnicu Vâlcea), Andreea Popa (Dunărea Brăila) și Alisia Boiciuc (Corona Braşov), interii stânga Bianca Bazaliu (Gloria Bistriţa), Sorina Grozav (CS Rapid Bucureşti), și Ştefania Stoica (ambele Rapid Bucureşti), extremele stânga Alexandra Dindiligan (CSM Bucureşti) și Corina Lupei (Dunărea Brăila) și pivoții Lorena Ostase (Rapid Bucureşti), Mirabela Coteţ (Dunărea Brăila) și Ştefania Jipa (Gloria Buzău), antrenor principal fiind Florentin Pera.


Grupa A (Debrecen)

Ungaria vs Turcia (28 noiembrie, ora 18:00)

Suedia vs Macedonia de Nord (28 noiembrie, ora 20:30)

Suedia vs Ungaria (30 noiembrie, ora 18:00)

Advertisement

Macedonia de Nord vs Turcia (30 noiembrie, ora 20:30)

Macedonia de Nord vs Ungaria (2 decembrie, ora 18:00)

Turcia vs Suedia (2 decembrie, ora 20:30)

Grupa B (Debrecen)

România vs Cehia (29 noiembrie, ora 18:00)

Muntenegru vs Serbia (29 noiembrie, ora 20:30)

Advertisement

Muntenegru vs România (1 decembrie, ora 18:00)

Serbia vs Cehia (1 decembrie, ora 20:30)

Serbia vs România (3 decembrie, ora 18:00)

Cehia vs Muntenegru (3 decembrie, ora 20:30)

Grupa C (Basel)

Spania vs Portugalia (28 noiembrie, ora 18:00)

Advertisement

Franța vs Polonia (28 noimbrie, ora 20:30)

Polonia vs Portugalia (30 noiembrie, ora 18:00)

Franța vs Spania (30 noiembrie, ora 20:30)

Polonia vs Spania (2 decembrie, ora 18:00)

Portugalia vs Franța (2 decembrie, ora 20:30)

Advertisement

Grupa D (Basel)

Elveția vs Feroe (29 noiembrie, ora 18:00)

Danemarca vs Croația (29 noiembrie, ora 20:30)

Croația vs Feroe (1 decembrie, ora 18:00)

Danemarca vs Elveția (1 decembrie, ora 20:30)

Feroe vs Danemarca (3 decembrie, ora 18:00)

Advertisement

Croația vs Elveția (3 decembrie, ora 20:30)

Grupa E (Innsbruck)

Austria vs Slovacia (28 noiembrie, ora 18:00)

Norvegia vs Slovenia (28 noiembrie, ora 20:30)

Norvegia vs Austria (30 noiembrie, ora 18:00)

Slovenia vs Slovacia (30 noiembrie, ora 20:30)

Advertisement

Slovenia v Austria (2 decembrie, ora 18:00)

Slovacia vs Norvegia (2 decembrie, ora 20:30)

Grupa F (Innsbruck)

Țările de Jos v Islanda (29 noiembrie, ora 18:00)

Germania vs Ucraina (29 noiembrie, ora 20:30)

Țările de Jos vs Germania (1 decembrie, ora 18:00)

Advertisement

Islanda vs Ucraina (1 decembrie, ora 20:30)

Ucraina vs Țările de Jos (3 decembrie, ora 18:00)

Islanda vs Germania (3 decembrie, ora 20:30)

Citeste mai mult ...

Actualitate

Spectacol folcloric de excepție, de “Ziua Națională a României”, la Deva

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva vă invită duminică, 1 Decembrie 2024, începând cu ora 18:00, la un spectacol folcloric extraordinar, dedicat Zilei Naționale a României.

Evenimentul va avea loc în parcarea Centrului Comercial „Shopping City Deva”, locație aleasă din considerente legale, având în vedere desfășurarea alegerilor parlamentare în ziua de 1 Decembrie.

Ziua Națională a României este un moment de mare însemnătate pentru toți românii.

La Deva, pe lângă manifestările oficiale, această zi va fi marcată și printr-un spectacol folcloric care va aduna pe scenă nume mari ale muzicii și dansului popular românesc. Între artiștii care vor urca pe scenă se numără: Sava Negrean Brudașcu, Mihaela și Ciprian Istrate, Ovidiu Homorodean, Mariana Deac, Mirela Mănescu, Bogdan Toma, Nicolae Flaviu Cristea, Ovidiu Olari, Vlad Lință și Mihaela Oprea, alături de grupul de copii „Tineri în Cetate”. Aceștia vor fi acompaniați de orchestra „Rapsodia” din Arad, sub bagheta dirijorului Vasile Rus. De asemenea, va urca pe scenă și Ansamblul Folcloric „Silvana” al Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva, coregraf Andrei Gabor. Evenimentul va culmina cu un foc de artificii grandios, la ora 21:30. Spectacolul va fi prezentat de Corina Butnariu, iar atmosfera va fi una de sărbătoare, cu momente de neuitat.

Vă invităm alături de noi, pentru a celebra Ziua Națională a României într-un mod special!

Advertisement

Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva

 

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Egal pentru juniorii de la West Deva

Publicat

pe

Redactat de

Sezonul regular din campionatul Național de futsal U19 se apropie de final. Într-un meci contând pentru etapa a V-a, penultima, ACS West Deva a întâlnit, pe teren propriu, pe Șoimii Șimand, ambele echipe fiind deja calificate în faza superioară a competiției, Liga Elitelor.

După un meci spectaculos, partida s-a încheiat la egalitate, scor 5-5. Arădenii au deschis scorul prin Darius Găleanu (4), iar devenii au întors rezultatul prin reușitele lui Alexandru Budai (9) și Adrian Rotariu (10). Apoi, echipa din Șimand a avut o revenire puternică și a intrat la pauză cu 4-2, grație reușitelor semnate de Florin Năstase (11), Darius Găleanu (13) și Raul Tomuța (18). Gazdele au redus din handicap, după pauză, prin Alexandru Budai (26), iar oaspeții au refăcut ecartul de două goluri după reușita lui Andrei Cordoș (32). Finalul a aparținut celor de la ACS West, care au reușit să egaleze, până la final, prin dublalui Hassan Kolbudak, iar meciul s-a încheiat cu scorul de 5-5. În cealaltă partidă a rundei, CFR Timișoara a învins, acasă, cu 12-2, pe Real Craiova. Înaintea ultimei etape. Șoimii Șimand este pe primul loc, cu 13 puncte, West Deva ocupă poziția secundă, cu 10 puncte, CFR Timișoara este pe trei, cu 6 puncte, iar Real Craiova, fără puncte contabilizate, este ultima în serie. În ultima etapă a sezonului regular, la mijlocul lui decembrie, Deva joacă la Craiova, celălalt meci fiind Șimand – Timișoara.

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate