Connect with us
Data: 21/05/2025
.

Actualitate

România, în urna a doua valorică la tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal

Publicat

pe

Odată cu încheierea meciurilor din faza grupelor a ediției 2024 – 2025 din UEFA Nations League, au fost stabilite urnele valorice pentru tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal. Întrecerea fotbalistică supremă se va desfășura în vara lui 2026 în SUA, Mexic și Canada.

16 locuri disponibile pentru Europa

La competiția de peste Ocean vor participa, în premieră, 48 de echipe, 16 locuri fiind alocate Europei. În preliminariile europene vor fi 12 grupe, șase dintre acestra urmând să fie compuse din patru echipe, iar celelalte șase vor avea câte cinci formații fiecare. România, pregătită de fostul antrenor al Corvinului, Mircea Lucescu, și care a totalizat maxim de puncte într-una dintre grupele celei de-a treia divizii din UEFA Nations League, rezultat care a dus la promovarea directă în eșalonul superior, este în cea de-a doua urnă valorică. În aceeași urnă valorică se mai află Ucraina, Turcia, Suedia, Țara Galilor, Polonia, Ungaria, Serbia și Grecia, toate clasate înaintea României în clasamentul FIFA, precum și Slovacia, Norvegia și Cehia, poziționate în urma selecționatei tricolore în aceeași ierarhie, aceste echipe neputând juca între ele. În prima urnă valorică sunt, în ordine, Franța, Spania, Anglia, Portugalia, Olanda, Belgia, Italia, Germania, Croația, Elveția, Danemarca și Austria, în cea de-a treia Scoția, Slovenia, Irlanda, Albania, Finlanda, Georgia, Macedonia de Nord, Islanda, Irlanda de Nord, Bosnia, Muntenegru și Israel, în a patra Bulgaria, Luxemburg, Belarus, Armenia, Kosovo, Kazahstan, Azerbaidjan, Estonia, Cipru, Letonia, Feroe și Lituania, iar în ultima Moldova, Malta, Andorra, Gibraltar, Liechtenstein și San Marino. La turneul final se vor califica câștigătoarele celor 12 grupe, celelalte patru locuri disponibile urmând a fi ocupate după un play-off.

Situația din Nations League

În acest play-off merg echipele clasate pe locurile secunde în preliminarii plus cele mai bune patru câștigătoare de grupe din Nations League, care nu se regăsesc în situațiile mai sus menționate. Deci vor fi 16 echipe împărțite în patru grupe de patru echipe, care vor juca în sistem eliminatoriu, cu semifinale și finale, în martie 2026, câștigătoarele urmând a obține calificarea. Cum sunt șanse destul de reduse ca învingătoarele din diviziile superioare ale Nations League, respectiv Spania, Germania, Portugalia și Franța, din primul eșalon, la care se mai adaugă și Anglia, din cel de-al doilea să rateze una dintre primele două poziții în grupe, România are șanse mari să evolueze în play-off dacă nu reușește o clasificare bună. Înaintea României, din Divizia B, sunt Norvegia, Țara Galilor și Cehia, iar celelalte câștigătoare de grupe din eșalonul României sunt Suedia, Macedonia de Nord și Irlanda de Nord.

Advertisement

Tragere la sorți alambicată

Procedura tragerea la sorți pentru preliminarii este una destul de alambicată, fiind legată tot de rezultatele din UEFA Nations League și de play-off-urile acestei competiții. Astfel, e foarte posibil ca pe 13 decembrie, când se va efectua tragerea la sorți, România să nu cunoască numele adversarei din prima urnă valorică, dacă nu îi va ieși în cale Anglia, Elveția, Belgia sau Austria. Și asta pentru că opt dintre posibilelele adversare, locurile 1 și 2 în grupele Nations League, vor juca în sferturile de finală ale competiției, împerecherea fiind Olanda – Spania, Croația – Franța, Danemarca – Portugalia și Italia – Germania. De asemenea, alte două echipe, Belgia și Austria, vor juca în barajul de menținere/promovare în Divizia A, prima urmând a întâlni Ucraina și cea de-a doua Serbia, celelalte meciuri ale acestei faze fiind Turcia – Ungaria și Grecia – Scoția. Practic, capul de serie din grupa României poate fi un un pierzător din play-off-urile în care sunt implicate cele opt echipe implicate în semifinale.

În grupă de cinci echipele

Este cert că România va juca într-o grupă de cinci echipe, întrucât preliminariile vor începe în luna martie a anului viitor, când se joacă și play-off-urile din Nations League. UEFA va dirija în așa fel tragerea la sorți încât echipele din play-off să fie repartizate, cu prioritate, în grupe de patru. Dacă în grupa României vor fi Austria și Belgia, acestea nu vor juca în primele două etape. Implicit, într-o grupă de cinci nu poate fi mai mult decât o singură echipă implicată în play-off. Pe de altă parte, în baza celor mai sus enunțate, România, într-o proporție covârșitoare, nu va putea întâlni, din urna a treia, Scoția, mai sus menționată, dar și Slovenia, Irlanda, Georgia și Irlanda, iar din cea de-a patra Bulgaria, Kosovo și Armenia. Aceste echipe vor juca în play-off-ul de menținere/promovare în Divizia A, programul fiind Kosovo – Islanda, Bulgaria – Irlanda, Armenia – Georgia și Slovacia – Slovenia. Celelalte ferestre de disputare a meciurilor sunt iunie, când se va decide și câștigoarea Nations League și se vor juca meciuri dor din grupe de cinci, septembrie, octombrie și noiembrie 2025, când se va juca în toate grupele.

 

Advertisement

 

Actualitate

19 stranieri pentru dubla cu Austria și Cipru

Publicat

pe

Redactat de

În prima decadă a lunii viitoare se vor juca noi meciuri în preliminariile Campionatului Mondial (CM) de fotbal din 2026, care va fi organizat în SUA, Mexic și Canada. Atunci România va întâlni Austria, în deplasare, și Cipru, pe teren propriu.

Pe cine se bazează Mircea Lucescu

Selecționerul României, Mircea Lucescu, a trimis telegrame de convocare inițială pentru 19 jucători care evoluează peste hotare. Astfel, fostul antrenor al Corvinului a convocat portarii Florin Niță (Damac/Arabia Saudită, 31/0), Horațiu Moldovan (Sassuolo/Italia, 12/0), Ionuț Radu (Venezia/Italia, 4/0), fundașii Andrei Rațiu (Rayo/Spania, 29/1), Deian Sorescu (Gaziantep/Turcia, 20/0), Virgil Ghiță (Cracovia/Polonia, 2/0), Adrian Rus (Pisa/Italia, 22/1), Andrei Burcă (Baniyas/EAU, 39/1), Ionuț Nedelcearu (Togliatti/Rusia, 27/2), mijlocașii Marius Marin (Pisa/Italia, 30/0), Răzvan Marin (Cagliari/Italia, 67/12), Nicolae Stanciu (Damac/Arabia Saudită, 81/15), Vlad Dragomir (Pafos/Cipru, 1/0), Dennis Man (Parma/Italia, 35/9), Olimpiu Moruțan (Pisa/Italia, 16/1), Valentin Mihăilă (Parma/Italia, 30/5), Florinel Coman (Cagliari/Italia, 20/2) și atacanții Denis Drăguș (Trabzonspor/Turcia, 22/5), și George Pușcaș (Bodrum/Turcia, 46/11). Lotul final, care va fi format dintr-o parte dintre stranierii enunțați plus jucătorii din competiția internă, va fi anunțat ulterior. Meciul cu Austria se joacă la Viena, sâmbătă, 7 iunie, de la ora 21:45, iar cel cu Cipru pe Arena Națională din București, marți, 10 iunie, de la ora 21:45.

Situația din grupă

Din grupa României, care nu a mai fost la un CM din 1998, mai fac parte, pe lângă Bosnia – Herțegovina și San Marino, reprezentativele Austriei și Ciprului. Până acum s-au disputat două etape din cele zece ale grupei H, Austria nedisputând niciun joc. Lideră este Bosnia, cu 6 puncte, urmată de România și Cipru, ambele cu câte 3, și San Marino, fără niciunul. În prima etapă România a pierdut, acasă, cu 1-0, în fața Bosniei, iar Cipru a învins, pe teren propriu, cu 2-0, pe San Marino. În cea de-a doua România s-a impus, cu 5-1, în San Marino, iar Bosnia a învins, acasă, cu 2-1, pe Cipru. În rundele trei și patru se mai dispută meciurile Bosnia – San Marino, pe 7 iunie, și San Marino – Austria, pe 10 iunie. Apoi mai sunt programate jocurile Austria Cipru și San Marino – Bosnia pe 6 septembrie, Bosnia – Austria și Cipru – România pe 9 septembrie, Austria – San Marino și Cipru – Bosnia pe 9 octombrie, San Marino – Cipru și România – Austria pe 12 octombrie, Cipru – Austria și Bosnia România pe 15 noiembrie, respectiv Austria – Bosnia și România San Marino pe 18 noiembrie.

Advertisement

Cum se trece Oceanul

La turneul final care se va desfășura în perioada 11 iunie – 19 iulie 2026 din Europa se vor califica direct câștigătoarele celor 12 grupe preliminare. Acestora li se vor mai adăuga încă patru formații de pe “Bătrânul Continent”, care se vor califica după un play-off la care participă cele 12 echipe de pe locurile secunde din grupele preliminare, plus cele mai bune patru clasate din UEFA Nations League. Dacă nu va fi în primele două din grupă, România are șanse mari să prindă barajul prin prisma poziției din Nations League. Competiția de peste Ocean va fi prima la care vor participa 48 de țări.

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Vârstnică din Vulcan, tâlhărită în propria casă. Suspectul, un tânăr de 17 ani, reținut

Publicat

pe

Redactat de

Un tânăr, în vârstă de 17 ani, din municipiul Vulcan, a fost reținut, fiind bănuit de tâlhărie calificată. Acesta ar fi pătruns în locuința unei femei de 71 de ani, din localitate, plecând cu un telefon mobil, un televizor și 200 de lei.

Fapta s-ar fi consumat luni seară. „Poliția Municipiului Vulcan a fost sesizată, în data de 20 mai, ora 11:30, de către o femeie de 71 de ani, din localitate, despre faptul că în seara zilei de ieri, 19 mai, în jurul 17:00, o persoană necunoscută ar fi pătruns în locuința sa, de unde ar fi sustras un telefon mobil, un televizor și 200 de lei. În urma investigațiilor efectuate, polițiștii au stabilit că prezumtivul autorul al faptei ar fi un tânăr de 17 ani, din localitate, care ar fi cunoscut faptul că proprietara locuinței este o persoană vârstnică, iar în momentul sustragerii bunurilor ar fi recurs la acte de violență. Polițiștii au întocmit un dosar de cercetare penală, iar, ulterior, au identificat prezumtivul autor al faptei, care a fost reținut pentru 24 de ore”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Tânărul de 17 ani se afla sub măsura controlului judiciar, urmând ca în cursul zilei de mâine, 21 mai a.c., să fie prezentat magistraților, cu propuneri corespunzătoare în cauză.

Citeste mai mult ...

Actualitate

„Săptămâna Prevenirii Criminalității” 2025 începe în forță în județ. Cinci zile de acțiuni și demonstrații ale polițiștilor

Publicat

pe

Redactat de

 

În perioada 26 – 30 mai 2025, județul Hunedoara se alătură întregii țări în cadrul celei mai ample campanii anuale dedicate educației preventive: „Săptămâna Prevenirii Criminalității”, un eveniment organizat la nivel național sub coordonarea Inspectoratului General al Poliției Române (I.G.P.R.).

Timp de cinci zile, polițiștii hunedoreni vor desfășura activități dedicate siguranței publice, fiecare zi fiind dedicată unui domeniu esențial al siguranței publice: luni, 26 mai – Siguranța copiilor și deschiderea oficială, marți, 27 mai – Siguranța copiilor (continuare), miercuri, 28 mai – Prevenirea violenței domestice și a infracțiunilor la viața sexuală, joi, 29 mai – Siguranța în mediul digital, vineri, 30 mai – Prevenirea consumului de droguri.

În primele patru zile ale săptămânii viitoare, polițiștii vor organiza o „caravană preventivă” cu care vor fi prezenți în mai multe localități din județ, unde vor prezenta standuri tematice specifice structurilor operative (ordine publică, poliție rutieră, acțiuni speciale, poliție criminalistică, protecția animalelor, siguranță școlară), iar vineri vor fi prezenți în centrul municipiului Deva, alături de partenerii intituționali.

Calendarul evenimentelor în județul Hunedoara

Advertisement

Campania va debuta luni, 26 mai, în municipiul Brad, unde, începând cu ora 09:00, în centrul orașului, va fi organizată o amplă expoziție de tehnică și echipamente ale I.P.J. Hunedoara, cu standuri ale structurilor de ordine publică, poliția rutieră, criminalistică (cu autolaboratorul și câini de serviciu), acțiuni speciale, siguranță școlară, protecția animalelor. Evenimentul va continua, de la ora 12:00, în comuna Crișcior. În paralel, polițiștii vor susține activități educative în școli gimnaziale și licee, unde vor prezenta elevilor tema „Libertate sau delincvență. Ce alegi?”.

A doua zi, marți, 27 mai, vor fi organizate evenimente, începând cu ora 09:00, în localitatea Ilia, iar de la ora 13:00, la Simeria – în parcul orașului. Evenimentele vor continua cu demonstrații de tehnică și prezentări educative, adresate în special celor mai tineri membri ai comunității. În școli, polițiștii de proximitate vor derula sesiuni pe tema „Sunt adolescent, deci iubesc!”, abordând prevenirea agresiunilor sexuale în rândul adolescenților.

Miercuri, 28 mai, vor fi abordate teme legate de violența domestică și infracțiuni la viața sexuală, în cadrul unor acțiuni organizate, de la ora 10:00, la Școala Gimnazială „Sfânta Varvara” din Aninoasa, iar de la ora 12:30, în municipiul Vulcan (în fața primăriei). Polițiștii vor organiza întâlniri informative cu angajate ale unor societăți comerciale, cu scopul prevenirii actelor de violență în familie și a altor infracțiuni cu caracter sexual.

Joi, 29 mai, se va pune accentul pe siguranța în mediul digital, în cadrul unor activități ce se vor desfășura, de la ora 10:00, la Uricani (Parcul orașului), iar de la ora 12:30, la Lupeni (Parcul copiilor). Temele abordate vor viza pericolele din mediul online, cu accent pe manipulare și dezinformare digitală. Elevii de liceu vor participa la sesiuni de informare pe tema „Mediul online – instrument al manipulării”.

Final de campanie în centrul Devei

Advertisement

Săptămâna Prevenirii Criminalității” se va încheia vineri, 30 mai, printr-o manifestare specială, organizată de la ora 11:00, în centrul municipiului Deva (în fața Primăriei), dedicată copiilor și adolescenților, parte din campania județeană „Copilărie în siguranță”, care precede „Ziua Internațională a Copilului”.

Evenimentele se vor desfășura cu sprijinul mai multor parteneri instituționali: Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Juudețean de Jandarmi, Salvamont, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) – Alba, Direcția Generală Anticorupție, Crucea Roșie și alte structuri cu rol esențial în protejarea comunității.

Citeste mai mult ...

Actualitate