Actualitate
Meciul România – Kosovo, din Nations League, întrerupt
Joi, vineri și sâmbătă s-au jucat meciurile etapei a V-a, penultima din faza grupelor a UEFA Nations League. Printre acestea s-a numărat și partida România – Kosovo, din grupa C2.
Au părăsit terenul
Partida, care a avut loc pe Arena Națională din București era una decisivă pentru desemnarea câștigătoarei grupei din această a treia divizie valorică a competiției. Înaintea meciului, România avea 12 puncte din tot atâtea posibile, iar Kosovo 9, un egal asigurând „tricolorilor” câștigarea grupei, promovarea în divizia superioară și o situare bună în clasamentul cîștigătoarelor de grupe, pe baza căruia se stabilesc cele patru echipe calificate în play-off-ul Campionatului Mondial de fotbal de peste doi ani. Jocul se apropia de sfârșit, scorul era 0-0, kosovarii fiind mult mai periculoși, și a apărut incidentul de care mulți se temeau. A fost o altercație între Rrahmani și Alibec, după un fault al căpitanului oaspeților asupra fotbalistului român, cei doi s-au luat la harță și au intervenit și alții. Mai mult, din tribune s-a strigat „Serbia”, nefiind prima dată când acest incident apare la jocurile dintre dintre selecționate, însă și jucătorii din Kosovo au provocat publicul. În fine, kosovarii au părăsit terenul, și, după mai bine de oră, s-a fluierat finalul meciului, echipa adversă refuzând revenirea pe gazon.
Poziția Federației din Kosovo
Federația din Kosovo consideră că refuzul de a reveni pe teren a fost unul normal. „Federaţia de Fotbal din Kosovo (FFK) condamnă cu fermitate provocările şi comportamentele rasiste care au avut loc în timpul meciului de aseară dintre România şi Kosovo de la Bucureşti, în cadrul UEFA Nations League. Meciul a fost abandonat din cauza scandărilor continue rasiste şi anti-kosovare ale suporterilor români, care au repetat un comportament rasist şi provocator care dăunează grav spiritului fair-play-ului, valorilor fotbalului şi încalcă complet regulamentele şi principiile UEFA. Strigăte precum „Kosovo este Serbia” şi „Serbia, Serbia”, fluierând în timpul intonării imnului naţional al Kosovo, aruncarea cu obiecte dure în stadion şi alte acţiuni ofensive şi provocatoare au fost prezente pe tot parcursul meciului, creând o atmosferă inacceptabilă, care nu a fost sigură pentru jucătorii noştri. FFK avertizase de mai mult de două ori în scris organele relevante ale UEFA despre posibilitatea unor astfel de acţiuni, o dată cu câteva zile înainte de meci şi apoi cu câteva minute înainte de începerea acestuia. În ciuda acestor avertismente, suporterii români au continuat cu un comportament iresponsabil şi discriminator, forţând naţionala Kosovo să părăsească terenul din lipsă de siguranţă şi demnitate. Meciul, care până în momentul întreruperii a avut o performanţă excelentă a naţionalei Kosovo şi un rezultat de 0:0, a escaladat şi mai mult din cauza refuzului suporterilor de a-şi opri scandările rasiste şi provocatoare. În ciuda eforturilor antrenorului nostru, domnul Foda, pentru ca meciul să se joace şi să elimine astfel de acţiuni ale suporterilor români, totuşi şi în pauză comportamentul rasist a continuat. Într-o astfel de situaţie, jucătorii au ales pe bună dreptate să respecte reglementările UEFA împotriva rasismului şi să apere demnitatea statului Kosovo, ca membru egal al UEFA şi FIFA. Mai mult, după meci, un oficial român a intervenit în conferinţa de presă a naţionalei Kosovo, alungând jurnaliştii şi apoi, într-un act inacceptabil, a ameninţat şi agresat un jucător kosovar pe coridoarele stadionului. Acest comportament ruşinos şi inacceptabil a dus la reacţia imediată a reprezentanţilor FFK. Pentru toate aceste abateri grave, FFK a raportat imediat incidentele delegatului meciului şi a început să pregătească o plângere completă cu fapte şi dovezi care va fi înaintată organelor disciplinare ale UEFA. Credem că UEFA va acţiona în conformitate cu valorile sale de bază pentru a condamna ferm limbajul rasist şi alte acţiuni inacceptabile care au avut loc în timpul acestui meci. FFK îşi reafirmă angajamentul de a proteja demnitatea echipei naţionale a Kosovo şi valorile fotbalului, dar şi principiile UEFA şi FIFA pentru fotbal fără politică şi respect pentru „fair play”, ca un joc care trebuie să unească şi nu să dezbine. Rasismul şi discriminarea nu au loc în sport sau în societatea noastră”, a transmis federaţia kosovară de fotbal.
Mesajul FRF
Pe de altă parte, forul de la București și-a exprimat dezamăgirea față de atitudinea întregii delegații din Kosovo. “Federația Română de Fotbal (FRF) își exprimă profunda dezamăgire față de comportamentul delegației Kosovo și al jucătorilor adverși în timpul meciului de vineri seara, din Liga Națiunilor. Considerăm că acuzațiile venite dinspre echipa oaspete sunt nefondate și credem cu fermitate că acțiunile lor au fost premeditate. FRF le mulțumește celor aproape 50.000 de suporteri români prezenți pe stadion pentru menținerea unei atitudini civilizate și pentru că s-au abținut, pe cât posibil, să reacționeze la provocările jucătorilor kosovari. Este important de subliniat că în timpul meciului nu au existat scandări rasiste și nu s-a auzit nici măcar o singură dată sloganul „Kosovo este Serbia”. Mai mult, dorim să reamintim tuturor de decizia luată de Comisia de disciplină a UEFA cu privire la un incident similar în timpul meciului de anul trecut, în care Kosovo a acționat în același mod. Decizia a precizat clar că sloganul „Kosovo este Serbia” nu poate fi clasificat drept rasist și, prin urmare, nu poate declanșa procedura în trei pași. Acest aspect a fost reiterat și de delegatul UEFA în cadrul ședinței tehnice premergătoare meciului de seara trecută, ceea ce dovedește faptul că oficialii kosovari știau care sunt consecințele în momentul în care jucătorii lor au plecat la vestiare. Este regretabil că o echipă de fotbal alege să părăsească terenul și să se retragă în vestiar cu doar două minute înainte de fluierul final, văzând că nu mai are timp să obțină un rezultat favorabil. Această acțiune demonstrează o lipsă de respect față de sport și o desconsiderare totală pentru fair-play. În ceea ce privește presupusul incident de la conferința de presă de după meci, adus în discuție de federația din Kosovo, negăm categoric existența acestuia. Niciun oficial FRF nu a fost implicat și, de fapt, delegația din Kosovo este cea care a inițiat o confruntare cu jurnaliştii români la finalul declarațiilor făcute de oaspeți. Acest lucru poate fi confirmat de toți reprezentanții mass-media prezenți în zona respectivă. FRF crede cu tărie că fotbalul promovează valori care influențează pozitiv societatea și are puterea de a da exemple pentru generațiile viitoare. Din nefericire, comportamentul delegaţiei kosovare şi mai ales al jucătorilor săi, la Bucureşti, serveşte drept exemplu de „cum să nu acţionezi” în sportul profesionist. Așteptăm decizia UEFA în această privință. Cu toate acestea, având în vedere refuzul Kosovo de a încheia meciul pe teren și plecarea jucătorilor la vestiar fără acordul arbitrului, nu poate exista decât un singur rezultat, cel aliniat cu principiile jocului”, a anunțat FRF.
Ce spune regulamentul
Cei de la UEFA au reacționat la scurt timp după incidentele de la București. ”Meciul din Nations League dintre România și Kosovo a fost abandonat. UEFA va comunica informații suplimentare în timp util”, au transmis UEFA. Regulamentul UEFA face referire la ”refuzul de a juca și cazuri similare” în cadrul articolului 25. ”Dacă o asociație refuză să joace sau este responsabilă pentru ca un meci (inclusiv orice lovituri de departajare) să nu aibă loc sau să nu fie jucat în totalitate, Organul de Control, Etică și Disciplină al UEFA declară meciul pierdut de asociația în cauză. Mai mult, dacă circumstanțele cazului justifică acest lucru, Organul UEFA de Control, Etică și Disciplină poate impune orice alte măsuri disciplinare considerate adecvate asociației în cauză, inclusiv descalificarea din competiție. Organul UEFA de Control, Etică și Disciplină poate valida rezultatul așa cum era în momentul în care meciul a fost abandonat, dacă rezultatul meciului a fost în detrimentul asociației responsabile de abandonarea meciului. Dacă o asociație este descalificată în timpul competiției, rezultatele tuturor meciurilor sale sunt declarate nule, iar punctele acordate sunt pierdute. O asociație care refuză să joace sau este responsabilă pentru că un meci nu are loc sau nu este jucat în totalitate poate pierde toate drepturile la plăți de la UEFA, în funcție de gravitatea circumstanțelor. La primirea unei cereri motivate și bine documentate din partea asociației (asociațiilor) vătămate, administrația UEFA poate stabili o sumă de compensare datorată pentru pierderea financiară”, se arată în regulamentul UEFA
Actualitate
„Ziua Culturii Naționale”: Protejarea patrimoniului cultural, o prioritate pentru polițiști. Activități investigative în 24 de dosare penale, anul trecut
Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara atrage atenția, cu ocazia „Zilei Culturii Naționale” – 15 ianuarie, asupra importanței protejării și conservării valorilor culturale, care definesc identitatea noastră națională.
Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Național – au desfășurat, pe parcursul anului trecut, mai multe acțiuni operative și preventive, în vederea combaterii infracțiunilor care vizează patrimoniul cultural.
„Pe parcursul anului trecut, polițiștii au efectuat activități investigative în 24 de dosare penale ce privesc infracțiuni contra patrimoniului cultural național (majoritatea reprezentând infracțiuni de distrugere și de acces neautorizat cu detectoare de metale şi utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic). Într-unul din cazurile instrumentate de polițiști, aceștia au recuperat un artefact (o fibulă) susceptibil a face parte din patrimoniul național cultural. Broșa în cauză ar fi fost sustrasă de pe teritoriul României și identificată de polițiști pe o rețea de socializare, în cadrul unui grup de comercializare a obiectelor vechi. În urma activităților complexe de cercetare și recuperare a obiectului în cauză, acesta a fost transmis Muzeului Național de Istorie a României, în vederea expertizării”, a informat IPJ Hunedoara.
Deținerea și utilizarea detectoarelor de metale
Activitățile polițiștilor au vizat și persoanele fizice, care utilizează detectoare de metale, pentru a se asigura respectarea cadrului legal.
Conform legislației în vigoare, deținerea detectoarelor de metale este permisă doar cu autorizație eliberată de către structurile Poliției Române, utilizarea acestora fiind strict interzisă în zonele care fac parte din patrimonial cultural național.
Potrivit IPJ Hunedoara, la nivelul județului, pe parcursul anului 2024 au fost eliberate 291 de autorizații pentru deținerea unor detectoare de metale, în prezent fiind autorizate în acest sens, la nivelul județului, 912 de persoane fizice și 19 persoane juridice. „Posesorii acestor dispozitive trebuie să știe că, potrivit Ordonanței de Guvern nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic, utilizarea detectoarelor de metale în zonele arheologice protejate și fără respectarea cadrului legal constituie infracțiune și este sancționată conform legii”, precizează IPJ Hunedoara.
Polițiștii fac apel către cetățeni să contribuie activ la protejarea patrimoniului cultural național, respectând legislația și semnalând orice activitate posibil ilegală în acest domeniu.
Siturile UNESCO din Munții Orăștiei, precum cetățile dacice Sarmizegetusa Regia, Costești și Blidaru, precum și alte obiective mobile sau imobile aflate pe raza județului Hunedoara reprezintă un patrimoniu de o valoare universală. Protejarea acestor situri arheologice este nu doar o obligație legală, ci și o responsabilitate morală față de generațiile viitoare.
Actualitate
Sesiune de lucru a AJF Hunedoara
Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Hunedoara organizează o importantă sesiune de lucru, una din cadrul eforturilor continue de modernizare și dezvoltare a activităților fotbalistice din județ. Această sesiune va avea loc joi, 16 ianuarie, începând cu ora 17:00, la Facultatea de Inginerie din Hunedoara.
Subiecte importante
Această întâlnire va aborda teme de interes major. Astfel, un prim capitol este “Digitalizarea activităților de transfer, legitimare și acordare a vizelor”, prin prezentarea platformei „Football Connect”, dezvoltată de Federația Română de Fotbal (FRF) în colaborare cu Departamentul de Competiții. Interesant se anunță și subiectul intitulat „Certificarea fotbalului amator”, care va cuprinde o informare privind condițiile și etapele acestui proces. De mare interes este și „Regulamentul jocurilor de baraj accedere Liga 3”, în contextul noilor reglementări ale FRF, subiect tratat pe larg în cotidianul SERVUS HUNEDOARA în ediția din 13 ianuarie 2025, acesta fiind disponibil AICI, dar și pe pagina de Facebook a ziarului nostru. În fine, ultimul capitol al sesiunii de lucru va fi „Distribuirea mingilor achiziționate, prin proiectul finanțat de Federația Română de Fotbal, intitulat „Împreună pentru dezvoltarea fotbalului hunedorean”, și beneficiile aduse cluburilor locale. “Prin implementarea soluțiilor digitale, ne propunem să creștem eficiența și transparența în administrarea competițiilor și să facilităm tranziția către un sistem modern, în linie cu cerințele actuale. Subliniem importanța participării dumneavoastră la această sesiune de lucru, având în vedere că operațiunile menționate vor fi realizate exclusiv prin mijloace digitale. Vă mulțumim pentru implicare și vă așteptăm cu drag să continuăm, împreună, dezvoltarea fotbalului hunedorean”, au transmis reprezentanții AJF Hunedoara.
Actualitate
Portretul lui Mihai Eminescu, realizat pe zăpadă de un artist din Valea Jiului
Talentatul artist plastic Paul Șerban, din Valea Jiului, uimește, din nou. La împlinirea a 175 de ani de la nașterea marelui poet național Mihai Eminescu, tânărul din Aninoasa a realizat portretul „Luceafărului poeziei românești”, pe un deal acoperit de zăpadă din apropierea casei sale.
Artistul Paul Șerban a creat, prin urma pașilor săi pe zăpadă, chipul „poetului nepereche”, vizibil doar de la înălțime, prin imagini preluate cu ajutorul unei drone. Pentru creația impresionantă, a muncit trei zile. “Lucrarea este urma paşilor mei pe zăpadă. Am mers până a răsărit Luceafărul poeziei noastre. Pentru mine este o plăcere să aduc acest omagiu lui Mihai Eminescu. Este poetul meu preferat, pe care l-am citit cel mai mult şi este o sursă de inspiraţie pentru mine”, a declarat artistul Paul Șerban, citat de Agerpres.
Absolvent al Facultății de Arte și Design din Timișoara, Paul Șerban (29 de ani) este cunoscut pentru lucrările sale spectaculoase, realizate la scară mare, prin intermediul „Land Art”, o formă de artă ce implică folosirea elementelor naturii pentru a crea opere efemere și unice. Pasionat de artă încă din copilărie, tânărul din Aninoasa a realizat, până acum, prin „Land Art”, zeci de lucrări care mai de care mai impresionante. Creațiile sale, prezentate în mediul online, îi cuceresc pe internauți și strâng numeroase aprecieri.
Sursa foto: captură video Șerban Paul/Facebook
-
Actualitatecu o zi in urma
Piața imobiliară a luat-o razna. În Deva, „apartamente cu preț de Palat Buckingham”. Câte tranzacții au fost făcute în județ, în decembrie 2024
-
Actualitatecu 3 zile in urma
LPS Cetate Deva, izvor de talente pentru fotbalul național
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident rutier pe Calea Zarandului din Deva. Un bărbat de 73 de ani, transportat la spital
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Primarul din Vețel vine cu precizări necesare legate de centrala de la Mintia
-
Actualitatecu o zi in urma
Deva: A fost aprobată lista de priorități pentru repartizarea locuințelor sociale pe acest an. Peste 60 la sută dintre solicitanți, persoane singure
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Pompierii din Hunedoara au stins un incendiu puternic într-o casă din Hațeg
-
Actualitatecu o zi in urma
“Fetița cu chibrituri”, spectacol de dans contemporan, pe scena Centrului Cultural „Corviniana” din Hunedoara. O poveste despre magie, emoție și speranță
-
Actualitatecu o zi in urma
3 februarie – prima zi de încasare a taxelor de închiriere a parcărilor rezidențiale din Deva