Connect with us
Data: 16/11/2024
.

Actualitate

Kelemen Hunor, candidatul UDMR la președinția României, prezent la Deva

Publicat

pe

Kelemen Hunor, liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) și candidat al formațiunii la alegerile prezidențiale, s-a aflat, sâmbătă, la Deva. Acesta, alături de conducerea UDMR din județul Hunedoara, a participat la mai multe acțiuni în mijlocul comunității maghiare.

Declinul demografic, o problemă majoră

Tot cu această ocazie Kelemen Hunor a susținut și o conferință de presă. Candidatul UDMR la funcția supremă din stat a declarat că, în acest moment, cele mai importante provocări cu care se confruntă România sunt cele legate de declinul demografic, susținând că este nevoie de măsuri pentru ca tinerii să nu mai părăsească țara și să și crească copiii aici. „România se află într-o situație absolut dramatică, anul trecut înregistrându-se doar 156.000 de noi născuți, iar dintre aceștia 24.000 au venit pe lume în străinătate, dar au fost înregistrați în țară. Se nășteau mai mulți copii și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial… Nici în 2024 situația nu este mai fericită, urmând a se depăși, foarte probabil, până la finele anului, 100.000 de nașteri, dar este un alt record negativ. Noi, UDMR, propunem trei sectoare pe care statul trebuie să se axeze în următoarea perioadă pentru a evita noi plecări masive din țară, dar și creșterea natalității. În primul rând, trebuie înțeles de ce pleacă oamenii din țară. Aceștia pleacă întrucât caută salarii mai mari, condiții mai bune de viață și respect din partea statului și a autorităților acestuia. Aceste aspecte trebuie schimbate, iar Statul trebuie să fie în slujba cetăţenilor și nu cetăţenii în slujba statului. De asemenea, trebuie susținute IMM-urile, coloana vertebrală a economiei românești. Două treimi din angajații din mediul privat, care au contribuție deosebită în PIB, lucrează în IMM-uri, nu în multinaționale. Totodată, este nevoie de susţinerea familiilor tinere prin reduceri de impozite, facilităţi fiscale, și prin sprijin de la bugetul de stat, pentru acestea să și dorească copii și, de asemenea, de a avea condiții decente de a-i crește. Există pârghii legislative, iar semnalul trebuie să fie dat de viitorul președinte”, a spus Kelemen Hunor, candidatul UDMR la președinția României.

Despre al doilea tur al prezidențialelor, după 2 decembrie

Kelemen Hunor a vorbit și despre cum vede cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în cazul în care nu va ajunge unul dintre candidați. “Avem alegeri parlamentare pe 1 decembrie. Noi, între 24 noiembrie şi 1 decembrie facem mobilizare pentru electoratul nostru şi începând din 2 decembrie ne ocupăm şi de turul doi. Astea sunt priorităţile. Asta e ordinea firească la noi. Până după alegerile parlamentare nu vom spune nimic despre turul doi al prezidenţialelor. Întrebaţi-mă pe 2 decembrie despre aceste aspecte. Pe de altă parte, cred că sunt cel mai bun candidat pentru această funcție”, a spus Kelemen Hunor.

Advertisement

Vor să facă parte din viitoarea majoritate parlamentară, dar fără AUR

Candidatul UDMR la funcția de președinte al României a făcut precizări și despre ce își dorește formațiunea pe care o conduce în viitoarea legislatură parlamentară. Kelemen Hunor a precizat că UDMR își dorește să facă parte din viitoarea coaliție de guvernare, dar nu oricum. „Ne dorim ca după alegerile parlamentare, dacă vor fi condiţiile necesare, să facem parte din viitoarea majoritate, dar, sigur, asta nu depinde de noi. Noi putem să facem un singur lucru, să mobilizăm electoratul nostru pe 24 noiembrie şi pe 1 decembrie, să avem o voce puternică şi să avem un grup parlamentar puternic şi, bineînţeles, după al doilea tur să încercăm să facem parte din viitoarea majoritate. Exclud un singur partid, o singură variantă, AUR. Deci într-o majoritate în care se află AUR, sigur că nu ne vom afla noi. Sau într-o majoritate unde vom fi noi, sigur că nu va fi AUR”, a precizat liderul UDMR.

„Organizația Hunedoara poate aduce mai multe voturi”

În cadrul conferinței de presă de la Deva Kelemen Hunor a vorbit și despre ce așteptări are de la Organizația Județeană Hunedoara a UDMR, dar și din partea altora, situate în zone unde reprezentanții minorității maghiare nu au o mare reprezentare. „De fiecare dată noi ne-am mobilizat la alegeri. Organizațiile din județele unde nu avem o pondere mare în rândul populației au obținut rezultate bune în vară, la alegerile locale, și aici vorbesc și de cea din Hunedoara. Sper ca la viitoarele alegeri, atât prezidențiale, cât și parlamentare, să avem în jur de 1.000 de voturi în plus din județul Hunedoara, dar și din altele, pentru că acest lucru este posibil”, a afirmat Kelemen Hunor, candidatul UDMR la funcția de președinte al României. La conferința de presă de la Deva Kelemen Hunor a fost însoțit de liderul UDMR Hunedoara, europarlamentarul Iuliu Winkler.

Advertisement

Actualitate

Meciul România – Kosovo, din Nations League, întrerupt

Publicat

pe

Redactat de

Joi, vineri și sâmbătă s-au jucat meciurile etapei a V-a, penultima din faza grupelor a UEFA Nations League. Printre acestea s-a numărat și partida România – Kosovo, din grupa C2.

Au părăsit terenul

Partida, care a avut loc pe Arena Națională din București era una decisivă pentru desemnarea câștigătoarei grupei din această a treia divizie valorică a competiției. Înaintea meciului, România avea 12 puncte din tot atâtea posibile, iar Kosovo 9, un egal asigurând „tricolorilor” câștigarea grupei, promovarea în divizia superioară și o situare bună în clasamentul cîștigătoarelor de grupe, pe baza căruia se stabilesc cele patru echipe calificate în play-off-ul Campionatului Mondial de fotbal de peste doi ani. Jocul se apropia de sfârșit, scorul era 0-0, kosovarii fiind mult mai periculoși, și a apărut incidentul de care mulți se temeau. A fost o altercație între Rrahmani și Alibec, după un fault al căpitanului oaspeților asupra fotbalistului român, cei doi s-au luat la harță și au intervenit și alții. Mai mult, din tribune s-a strigat „Serbia”, nefiind prima dată când acest incident apare la jocurile dintre dintre selecționate, însă și jucătorii din Kosovo au provocat publicul. În fine, kosovarii au părăsit terenul, și, după mai bine de oră, s-a fluierat finalul meciului, echipa adversă refuzând revenirea pe gazon.

Poziția Federației din Kosovo

Federația din Kosovo consideră că refuzul de a reveni pe teren a fost unul normal. „Federaţia de Fotbal din Kosovo (FFK) condamnă cu fermitate provocările şi comportamentele rasiste care au avut loc în timpul meciului de aseară dintre România şi Kosovo de la Bucureşti, în cadrul UEFA Nations League. Meciul a fost abandonat din cauza scandărilor continue rasiste şi anti-kosovare ale suporterilor români, care au repetat un comportament rasist şi provocator care dăunează grav spiritului fair-play-ului, valorilor fotbalului şi încalcă complet regulamentele şi principiile UEFA. Strigăte precum „Kosovo este Serbia” şi „Serbia, Serbia”, fluierând în timpul intonării imnului naţional al Kosovo, aruncarea cu obiecte dure în stadion şi alte acţiuni ofensive şi provocatoare au fost prezente pe tot parcursul meciului, creând o atmosferă inacceptabilă, care nu a fost sigură pentru jucătorii noştri. FFK avertizase de mai mult de două ori în scris organele relevante ale UEFA despre posibilitatea unor astfel de acţiuni, o dată cu câteva zile înainte de meci şi apoi cu câteva minute înainte de începerea acestuia. În ciuda acestor avertismente, suporterii români au continuat cu un comportament iresponsabil şi discriminator, forţând naţionala Kosovo să părăsească terenul din lipsă de siguranţă şi demnitate. Meciul, care până în momentul întreruperii a avut o performanţă excelentă a naţionalei Kosovo şi un rezultat de 0:0, a escaladat şi mai mult din cauza refuzului suporterilor de a-şi opri scandările rasiste şi provocatoare. În ciuda eforturilor antrenorului nostru, domnul Foda, pentru ca meciul să se joace şi să elimine astfel de acţiuni ale suporterilor români, totuşi şi în pauză comportamentul rasist a continuat. Într-o astfel de situaţie, jucătorii au ales pe bună dreptate să respecte reglementările UEFA împotriva rasismului şi să apere demnitatea statului Kosovo, ca membru egal al UEFA şi FIFA. Mai mult, după meci, un oficial român a intervenit în conferinţa de presă a naţionalei Kosovo, alungând jurnaliştii şi apoi, într-un act inacceptabil, a ameninţat şi agresat un jucător kosovar pe coridoarele stadionului. Acest comportament ruşinos şi inacceptabil a dus la reacţia imediată a reprezentanţilor FFK. Pentru toate aceste abateri grave, FFK a raportat imediat incidentele delegatului meciului şi a început să pregătească o plângere completă cu fapte şi dovezi care va fi înaintată organelor disciplinare ale UEFA. Credem că UEFA va acţiona în conformitate cu valorile sale de bază pentru a condamna ferm limbajul rasist şi alte acţiuni inacceptabile care au avut loc în timpul acestui meci. FFK îşi reafirmă angajamentul de a proteja demnitatea echipei naţionale a Kosovo şi valorile fotbalului, dar şi principiile UEFA şi FIFA pentru fotbal fără politică şi respect pentru „fair play”, ca un joc care trebuie să unească şi nu să dezbine. Rasismul şi discriminarea nu au loc în sport sau în societatea noastră”, a transmis federaţia kosovară de fotbal.

Advertisement

Mesajul FRF

Pe de altă parte, forul de la București și-a exprimat dezamăgirea față de atitudinea întregii delegații din Kosovo. “Federația Română de Fotbal (FRF) își exprimă profunda dezamăgire față de comportamentul delegației Kosovo și al jucătorilor adverși în timpul meciului de vineri seara, din Liga Națiunilor. Considerăm că acuzațiile venite dinspre echipa oaspete sunt nefondate și credem cu fermitate că acțiunile lor au fost premeditate. FRF le mulțumește celor aproape 50.000 de suporteri români prezenți pe stadion pentru menținerea unei atitudini civilizate și pentru că s-au abținut, pe cât posibil, să reacționeze la provocările jucătorilor kosovari. Este important de subliniat că în timpul meciului nu au existat scandări rasiste și nu s-a auzit nici măcar o singură dată sloganul „Kosovo este Serbia”. Mai mult, dorim să reamintim tuturor de decizia luată de Comisia de disciplină a UEFA cu privire la un incident similar în timpul meciului de anul trecut, în care Kosovo a acționat în același mod. Decizia a precizat clar că sloganul „Kosovo este Serbia” nu poate fi clasificat drept rasist și, prin urmare, nu poate declanșa procedura în trei pași. Acest aspect a fost reiterat și de delegatul UEFA în cadrul ședinței tehnice premergătoare meciului de seara trecută, ceea ce dovedește faptul că oficialii kosovari știau care sunt consecințele în momentul în care jucătorii lor au plecat la vestiare. Este regretabil că o echipă de fotbal alege să părăsească terenul și să se retragă în vestiar cu doar două minute înainte de fluierul final, văzând că nu mai are timp să obțină un rezultat favorabil. Această acțiune demonstrează o lipsă de respect față de sport și o desconsiderare totală pentru fair-play. În ceea ce privește presupusul incident de la conferința de presă de după meci, adus în discuție de federația din Kosovo, negăm categoric existența acestuia. Niciun oficial FRF nu a fost implicat și, de fapt, delegația din Kosovo este cea care a inițiat o confruntare cu jurnaliştii români la finalul declarațiilor făcute de oaspeți. Acest lucru poate fi confirmat de toți reprezentanții mass-media prezenți în zona respectivă. FRF crede cu tărie că fotbalul promovează valori care influențează pozitiv societatea și are puterea de a da exemple pentru generațiile viitoare. Din nefericire, comportamentul delegaţiei kosovare şi mai ales al jucătorilor săi, la Bucureşti, serveşte drept exemplu de „cum să nu acţionezi” în sportul profesionist. Așteptăm decizia UEFA în această privință. Cu toate acestea, având în vedere refuzul Kosovo de a încheia meciul pe teren și plecarea jucătorilor la vestiar fără acordul arbitrului, nu poate exista decât un singur rezultat, cel aliniat cu principiile jocului”, a anunțat FRF.

Ce spune regulamentul

Cei de la UEFA au reacționat la scurt timp după incidentele de la București. ”Meciul din Nations League dintre România și Kosovo a fost abandonat. UEFA va comunica informații suplimentare în timp util”, au transmis UEFA. Regulamentul UEFA face referire la ”refuzul de a juca și cazuri similare” în cadrul articolului 25. ”Dacă o asociație refuză să joace sau este responsabilă pentru ca un meci (inclusiv orice lovituri de departajare) să nu aibă loc sau să nu fie jucat în totalitate, Organul de Control, Etică și Disciplină al UEFA declară meciul pierdut de asociația în cauză. Mai mult, dacă circumstanțele cazului justifică acest lucru, Organul UEFA de Control, Etică și Disciplină poate impune orice alte măsuri disciplinare considerate adecvate asociației în cauză, inclusiv descalificarea din competiție. Organul UEFA de Control, Etică și Disciplină poate valida rezultatul așa cum era în momentul în care meciul a fost abandonat, dacă rezultatul meciului a fost în detrimentul asociației responsabile de abandonarea meciului. Dacă o asociație este descalificată în timpul competiției, rezultatele tuturor meciurilor sale sunt declarate nule, iar punctele acordate sunt pierdute. O asociație care refuză să joace sau este responsabilă pentru că un meci nu are loc sau nu este jucat în totalitate poate pierde toate drepturile la plăți de la UEFA, în funcție de gravitatea circumstanțelor. La primirea unei cereri motivate și bine documentate din partea asociației (asociațiilor) vătămate, administrația UEFA poate stabili o sumă de compensare datorată pentru pierderea financiară”, se arată în regulamentul UEFA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Cercetări efectuate de polițiști la o asociație de protecție a animalelor din Orăștie. Export de câini și pisici cu destinația Franța

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Hunedoara efectuează verificări la o asociație de protecție din Orăștie, după ce mai multe animale ar fi fost exportate în Franța.

Potrivit primelor investigații, mai multe persoane ar fi efectuat activități ilegale în urma cărora 27 de animale (speciile canină și felină) ar fi fost exportate, în luna octombrie 2024, în Franța.

“Cu sprijinul unor persoane din cadrul unui centru de colectare din județul Argeș, animalele ar fi fost preluate de la diverse persoane fizice și juridice din județul Hunedoara, precum și din municipiul București. Transportul ilegal de animale, cu destinația Franța, ar fi avut loc în intervalul 10-11 octombrie 2024. Din totalul acestora, 13 animale ar fi plecat din județul Hunedoara. În perioada imediat următoare, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor (B.P.A.) Hunedoara, împreună cu reprezentanți din cadrul D.S.V.S.A. Hunedoara și G.N.M. – Comisariatul Județean Hunedoara, au extins cercetările și au efectuat controale la asociația din municipiul Orăștie, cât și la firma care a asigurat transportul animalelor. În urma acestor controale, au fost aplicate, de către B.P.A. Hunedoara și D.S.V.S.A. Hunedoara, 3 sancțiuni contravenționale, în valoare de 13.000 de lei”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Polițiștii au mai transmis că cercetările continuă pentru săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, fals în declarații și fals informatic.

“Verificările vizează o femeie de 38 de ani, medic de liberă practică, care deținea contract de prestări servicii cu asociația din municipiul Orăștie. Aceasta este cercetată pentru fals în declarații, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. Pentru comiterea acelorași infracțiuni sunt cercetați și doi bărbați, de 42 de ani, respectiv 75 de ani, din cadrul centrului de colectare din județul Argeș. O altă persoană de 33 de ani, medic veterinar în județul Argeș, care ar fi omis cu bună știință verificarea unor carnete de sănătate a animalelor, este cercetată pentru fals intelectual”, arată IPJ Hunedoara.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Intervenție emoționantă a pompierilor din Lupeni: Au salvat o bunică și pe nepoțelul ei în vârstă de cinci ani

Publicat

pe

Redactat de

Intervenție emoționantă a pompierilor din Lupeni. Au salvat o bunică și pe nepoțelul ei, în vârstă de cinci ani, care prezentau simptome ale intoxicației cu monoxid de carbon.

Cei doi își încălzeau locuința cu ajutorul flăcării de la aragaz. O vecină a auzit strigătele stinse ale bunicii și a sunat imediat la 112. Intervenția promptă a pompierilor a evitat o tragedie.

“Apelul la 112 a venit din partea unei vecine de apartament, care a auzit strigătele de ajutor stinse, ale bunicii. Sosiți în câteva minute la fața locului, colegii noștri au forțat fereastra și au pătruns în locuință, unde au găsit-o pe femeia în vârstă de 57 de ani, căzută în bucătărie, iar pe băiețel, în patul din cameră. Ambii prezentau stare de somnolență și amețeală, specifice intoxicației cu monoxid de carbon”, au informat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

Imediat, ambele victime au fost evacuate și predate echipajelor medicale prezente la misiune. Ulterior, copilul și bunica lui au fost transportați la Unitatea de Primiri Urgențe din Lupeni, pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

“Felicitări colegilor noștri, plt.adj. Moian Nicolae, plt. adj. Rușanu Cristian, plt. adj. Brănișteanu Adrian, plt. adj. Simerea Cristian, plt. adj. Bumbar Cristian, pentru promptitudinea cu care au acționat și de această dată, reușind să salveze la timp două vieți!”, au transmis reprezentanții ISU Hunedoara.

Advertisement

Măsuri pentru prevenirea intoxicațiilor cu monoxid de carbon

Pentru a preveni intoxicațiile cu monoxid de carbon care, de multe ori, poate duce la deces, pompierii hunedoreni recomandă respectarea următoarelor măsuri:

-Încăperile trebuie aerisite frecvent

-Sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreținute și verificate periodic de către persoane  autorizate în acest sens

-Coșurile, burlanele, țevile de evacuare a fumului și gazelor arse trebuie să fie verificate, curățate și reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător

Advertisement

-Nu folosiți ușa decât cu ușița închisă

-Nu adormiți niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins

-Totodată, se impune supravegherea aparatelor care funcționează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz), fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire)

Pentru a vă proteja, pompierii recomandă, de asemenea, instalarea unui detector de monoxid de carbon în locuință, respectând instrucțiunile producătorului.

 

Advertisement
Sursa foto: ISU Hunedoara
Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate