Actualitate - Eveniment
Alegeri prezidențiale, turul 2. Peste 42% dintre hunedorenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, până la ora 17:00

Până la ora 17:00, prezența la urne în județul Hunedoara pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale se situează la 42.48%, conform datelor centralizate.
Un total de 153.781 de votanți și-au exprimat deja opțiunea electorală dintr-un număr de 362.006 de persoane înscrise pe listele permanente.
Distribuția votanților arată o participare mai ridicată în mediul urban, unde s-au înregistrat 112.771 de voturi, comparativ cu mediul rural, unde au votat 41.010 persoane.
Pe lângă votanții de pe listele permanente (134.504), un număr semnificativ de cetățeni au recurs la listele suplimentare (17.243) și la urna mobilă (2.034) pentru a-și exercita dreptul constituțional.
Procesul de vot continuă în secțiile din întreg județul Hunedoara, iar autoritățile electorale monitorizează atent desfășurarea scrutinului. Cetățenii sunt așteptați la urne până la ora 21:00 pentru a-și alege următorul președinte.
Prezență de peste 43% la nivel național
La nivel național, prezența la vot pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale a depășit pragul de 43%, atingând 43.70% la ora 17:00, conform datelor centralizate de la nivelul secțiilor de votare.
Din totalul de 17.988.218 de persoane înscrise pe listele electorale permanente, un număr de 7.859.971 de cetățeni și-au exercitat dreptul de vot până la această oră.
foto: Captură AEP
Actualitate
FOTOGALERIE| Revedere emoționantă, după 50 de ani. Generația 100 de la „Decebal” s-a reunit, la o jumătate de secol de la absolvirea liceului

Întâlnire de suflet a foștilor elevi ai colegiului devean – Promoția ‘75. Tinerii de altădată, azi personalități marcante, s-au regăsit cu bucurie și multă emoție
Momente pline de încărcătură emoțională s-au petrecut, sâmbătă dimineață, la Colegiul Național „Decebal„ din Deva. Promoția 1975 s-a reîntâlnit la o jumătate de secol de la absolvire, ei fiind, în fapt, Generația 100 a acestei respectate instituții de învățământ din oraș. Au răspuns „Prezent” în jur de 75 de foști elevi, cam jumătate din promoția amintită, unii dintre ei veniți de la mare distanță, din Statele Unite ale Americii, din Israel, Germania, chiar și din Africa de Sud, special pentru acest eveniment aniversar. Bucuria revederii a fost nemărginită, presărată cu multe zâmbete, îmbrățișări și multe amintiri frumoase din perioada tinereții, rememorate cu mult drag.
Arc peste timp
În urmă cu cinci decenii, 150 de elevi au încheiat studiile la Liceul „Decebal” – așa cum se numea pe atunci prestigiosul liceu devean, actualmente Colegiul Național „Decebal”. Tinerii de atunci porneau în vâltoarea vieții, fiecare pe drumul său, pentru a-și construi cariera aleasă, reușind la instituții de învățământ superior de excepție de mai peste tot din lume, devenind personalități marcante. La jumătate de secol distanță, 75 dintre aceștia s-au reîntors în acest liceu cu tradiție și au retrăit emoția acelor ani.
Întâlnirea aniversară, organizată sâmbătă, 17 mai 2025, a fost una plină de emoție. Foștii absolvenți ai promoției 1975 s-au reunit să celebreze jubileul de 50 de ani de la terminarea liceului. Elevii de altădată, acum distinși doamne și domni, plini de eleganță, s-au revăzut și au reînnodat firul amintirilor celor mai frumoși ani din viață. Participanții și-au amintit cu nostalgie de acea perioadă, dragă orișicui.
Momente unice
Cu multe amintiri în suflet, absolvenții de acum o jumătate de secol s-au întâlnit în locul care le-a modelat adolescența și le-a pus bazele carierelor de succes. În fața și în curtea colegiului devean, s-au făcut fotografii de grup, s-au împărțit îmbrățișări și strângeri calde de mână, iar emoția revederii a fost evidentă în privirile și gesturile fiecărui participant.
Apoi, Sala „Pro Arte” a colegiului devean a fost gazda unui moment în memoria profesorilor și a colegilor care nu mai sunt. Au urmat discursuri emoționante și povești pline de nostalgie din anii petrecuți în liceu.
Generația „Beatles”, “Rolling Stones” și a pantalonilor trapezi
Printre absolvenții promoției 1975 se numără și Dr. Dan Florea, reputat medic radiolog, care și-a exprimat recunoștința pentru privilegiul de a-și revedea colegii. “Sunt entuziasmat și fericit că îmi revăd colegii, pe unii, după 50 de ani, pe alții, după 20-30-40 de ani. Este fantastic să ne vedem după atâția ani. Noi suntem “Generația 100”. Suntem generația pantalonilor trapezi, „Beatles”, „Rolling Stones”… Am avut și avem o generație foarte frumoasă. Pe mine mă leagă multe amintiri frumoase din liceu. Liceul este special, se leagă cele mai frumoase prietenii și cele mai durabile. Pot spune că sunt o persoană privilegiată pentru că, prin natura meseriei mele, i-am văzut pe foarte mulți dintre ei și nu îmi par schimbați”, a spus medicul Dan Călin Florea, care a rememorat și o coincidență: trei generații din familia sa au învățat în aceeași clasă și chiar în aceeași bancă. „Tatăl meu, eu și Răzvan – băiatul meu, am fost elevi ai acestui liceu, dar există o coincidență teribilă. Tata, cu mine și cu Răzvan, am învățat în aceeași clasă. Tata cu mine în aceeași bancă, iar copilul meu Răzvan, a fost și el în aceeași bancă”, a mai spus Dr. Dan Florea.
Sorin Stănculescu, profesor de fizică din 1993 la liceul unde a și absolvit în aceeași promoție din 1975 – Colegiul Național “Decebal” Deva, a vorbit cu emoție despre profesia sa, despre copiii din echipa „Decebal Tech” și rezultatele lor minunate în cea mai mare competiție de robotică – First Tech Challenge. „Cea mai mare reușită a noastră stă în faptul că suntem aici prezenți, împreună, după atâția ani, și că suntem cât de cât sănătoși. Și poate cea mai mare realizare este că, astăzi, copiii, nepoții noștri au vârsta pe care o aveam noi când am pășit spre viață, absolvind”.
Din Africa de Sud, Canada, Germania sau Israel, din nou, la Deva
Foștii absolvenți au venit de pretutindeni, unii dintre ei din colțuri îndepărtate ale lumii, unde s-au stabilit, purtând în suflet emoția revederii și amintirile neșterse din anii de liceu.
Inginerul Sorin Dimitriu, absolvent al aceleiași promoții amintite, a venit tocmai din Africa de Sud pentru a participa la această întâlnire de suflet. „Locuiesc în Cape Town, am venit special pentru întâlnirea aceasta. Mărturisesc că nu era programat, dar cu o săptămână înainte am avut așa un vis și, când m-am trezit dimineața, am cumpărat bilet de avion și, iată, aici sunt. Este emoționant după 50 de ani să te reîntâlnești cu colegii tăi, să vezi clasa, să vezi locurile. A fost o perioadă foarte frumoasă din viața mea liceul și întotdeauna va rămâne. Mă bucur mult că sunt aici”.
Emil Fichman, venit din Toronto, a participat pentru prima dată la această revedere, fiind impresionat de căldura colegilor și de transformările orașului. „Am venit din Canada, în urmă cu trei zile. Este prima dată când particip la întâlnire, după atâția ani. Am venit special și sunt foarte fericit că sunt aici. Mulțumesc foarte mult pentru organizare! Este o organizare excelentă. Începutul este foarte bun și ne uităm cu drag și nerăbdare la restul zilei. Porecla mea în liceu era „Bobby”, îmi amintesc cu mult drag de aceea perioadă. Am trăit pe strada Alexandru Sahia (…) Din Deva, ne-am mutat în Israel, iar de acolo în Canada. Am revenit la Deva prima dată, după 40 de ani, anul trecut în septembrie și am fost foarte impresionat de schimbări. Sunt schimbări pozitive, țara a progresat foarte mult, ne-am simțit foarte bineveniți”, a spus Emil „Bobby” Fichman.
Alături de el, Ioan Drăgoi, stabilit în Germania, a declarat cu multă emoție: „Am plecat din România în urmă cu 30 de ani. Bucuria să întâlnesc colegii este extraordinară. Pe cel puțin jumătate dintre ei i-am recunoscut fără ezitare. Am venit special pentru această întâlnire și, o coincidență, soția a terminat specializarea de fizică la Timișoara, iar săptămână viitoare are ea întâlnirea de 50 de ani. Așa că este o sărbătoare dublă pentru noi”.
Trecerea timpului nu a estompat legăturile strânse create între foștii colegi.
Lia Laufer, stabilită în Israel, a rememorat legătura profundă cu orașul natal prin arta sa. „Revederea nu e chiar de o jumătate de veac, pentru că suntem în legătură de mulți ani. Revederea se întâmplă la doi ani, la cinci ani… Este un sentiment extraordinar care mă leagă de orașul meu natal. Acest sentiment poate fi observat în una dintre cele trei picturi expuse, în această perioadă, la Galeria „Forma” Deva, în cadrul unei expoziții in memoriam profesorului Ernest Kovacs. Pictura se numește „Identități” – identitatea mea dublă, legată de Deva și legată de actualul meu loc din Israel”.
O generație de elită, unită prin suflet
La rândul său, Coste (Costea) Monica a vorbit despre sentimentul familial care a legat generația ‘75.
„A fost un grup, o clasă, un liceu, o generație extraordinar de apropiată. Ca într-o familie. Și de fiecare dată, la fiecare întâlnire pe care am avut-o, ne-am adunat cu cel mai mare drag și cu emoția revederii. Într-un fel, ne dăm seama că generațiile de acum – fiul meu, care a absolvit tot aici în urmă cu 25 de ani, nu sunt atât de unite, cum am fost noi, din păcate. Trăim un moment extraordinar de frumos!”.
Prezența la eveniment a celor două profesoare – Rodica Pîrvan și Lucia Bunescu, a fost un moment aparte, cei mai mulți dintre dascălii promoției 1975, care și-au pus amprenta pe formarea acestei generații, ieșind din cursa vieții.
Doamna Rodica Pîrvan, acum în vârstă de 85 de ani, a transmis un mesaj cald și profund. „Mă bucur că am prins 50 de ani ai voștri de absolvire. Este mare lucru. Mulți dintre colegii mei au plecat… Toată considerația pentru ei, pentru școala aceasta în care am fost și eu un pic de vreme director, e adevărat, dar tot timpul am fost profesoară. Și tot timpul am avut o dragoste cu totul deosebită pentru copii, așa cum o am și acum”.
A urmat, apoi, discursul doamnei profesoare Lucia Bunescu, care a vorbit despre emoția reîntoarcerii și amintirile neprețuite legate de promoția sărbătorită. „Mă bucur că am reușit să revin la Liceul „Decebal”, unde am debutat în 1969 ca profesoară de franceză. Îmi amintesc cu multă plăcere și chiar dragoste de generațiile, și mai cu seamă, de generația aceasta, care acum sărbătorește 50 de ani. Emoțiile sunt mari pentru că majoritatea profesorilor din acest liceu care le-au fost lor dascăli nu mai sunt, așa încât, la acest eveniment, am rămas doar două profesoare să reprezentăm colectivul de cadre didactice a liceului. Mă bucur că au reușit să organizeze așa o frumoasă întâlnire și să-și amintească de toți și de zile frumoase și adolescența pe care au petrecut-o în acest liceu”.
Prezența la acest eveniment a fost completată și de alți foști absolvenți ai acestei generații de elită. „La întâlnirile acestea, cum vin una după alta, parcă emoțiile tot cresc. Suntem la 50 de ani de la absolvire și trebuie să recunosc că am emoții foarte mari. Văzând schimbările de aici, din liceu – nu mai recunoaștem chiar toate locurile pe care le știam, și, sigur, schimbările pe care le vedem la foștii colegi. Pe unii dintre ei îi recunoaștem, pe alții doar după ecuson. Mă bucur că suntem aici și ne-am întâlnit”, a spus profesorul Dorin Andrica, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj -Napoca, cunoscut în lumea academică pentru contribuțiile sale impresionante în matematică.
„Mă încearcă, în primul rând, sentimente de surprindere să-i văd și să-i recunosc pe toți. Aproape nu ne-am schimbat, dar, în același timp, mă încearcă un sentiment de mare bucurie că suntem împreună, că lucrurile sunt relativ bine și să sperăm că și, în continuare, vor rămâne tot așa. Bucuria revederii este foarte mare, amintindu-ne de acele clipe deosebite și de tinerețea care, întotdeauna, e cea mai frumoasă”, a spus și Sorin Doru Noaghi, profesor la Universitatea din Petroșani.
„Au fost vremuri deosebit de frumoase”
Întâlnirea cu foștii colegi de liceu a fost copleșitoare pentru toți participanții, care au vorbit despre emoția revederii, despre vremurile frumoase ale tinereții și despre speranța în viitor – pentru copii, pentru nepoți, pentru toți cei care vin din urmă. „Sentimentele sunt tumultoase, multe și ample. Am venit special pentru eveniment de la Timișoara. Am întârziat puțin, iar acum fac recunoașteri faciale”, a spus și Camil Petrescu.
„Sentimentele sunt multiple. De bucurie, că ne revedem cu cei cu care am fost împreună 10 ani. Au fost vremuri deosebit de frumoase. Vremurile tinereții. Totodată, sunt și păreri de rău pentru că mulți dintre noi s-au dus. În rest, speranță, pentru că fără speranță nu vom face absolut nimic. Speranță că vom putea, în contextul zilei care și urmează, să avem un viitor mai bun. Copiii noștri sunt deja mari, și-au găsit deja un rost în viață, dar măcar pentru nepoți și toți cei care vin din urmă”, a completat Emil Zaha.
Mulțumiri speciale au fost aduse celor patru doamne care s-au ocupat cu dedicare și entuziasm de organizarea acestei întâlniri aniversare: Monica Coste, Aluna Popescu, Rodica Pașca, Rodica Popescu Daradici, prin efortul lor, evenimentul fiind unul plin de momente de neuitat.
Revederea emoționantă s-a încheiat în cadrul unei mese festive, la un restaurant, unde participanții au continuat să reînnoade firul amintirilor și al poveștilor care le-au marcat cei mai frumoși ani din viață.
Actualitate - Eveniment
Accident cu vehicule neînregistrate

Accident cu vehicule neînregistrate.
Poliția Municipiului Brad a fost sesizată, în data de 17 mai a.c., în jurul orei 16.00, printr-un apel la numărul de urgență 112, de către o femeie despre faptul că un motociclu s-ar fi răsturnat în fața unei mașini.
În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că un motociclu condus de către un bărbat de 32 de ani, din municipiul Brad, nu ar fi păstrat o distanță regulamentară în mers și ar fi acroșat partea dreaptă față a autoturismului condus de șoferiță.
Verificările efectuate în bazele de date au relevat faptul că mopedul nu este înregistrat.
În cauză, s-a întocmit dosar penal, iar polițiștii continuă cercetările pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui autovehicul neînmatriculat.
Actualitate
FOTO: Alegeri fără incidente în Hunedoara. Peste 850 de angajați MAI asigură ordinea publică

Noaptea trecută s-a încheiat fără incidente care să afecteze securitatea secțiilor de votare din județul Hunedoara, anunță reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI). În această dimineață, toate sediile secțiilor de vot au fost predate președinților birourilor electorale cu sigiliile intacte.
Pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, structurile MAI din județ au mobilizat peste 850 de angajați care au misiunea de a menține ordinea și siguranța publică, de a proteja cele 525 de secții de votare și de a verifica eventualele sesizări privind incidente electorale.
”Obligația de a lua măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții revine președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare, care au atribuții și în afara secției de vot, în jurul secțiilor, precum și pe străzi și în piețe publice, până la o distanță de 500 de metri.
Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
Vă reamintim că cetățenii români pot vota în baza unuia dintre următoarele acte: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar. Pentru exercitarea votului, documentul de identitate trebuie să fie valabil.
Serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor din județul Hunedoara vor avea program de lucru cu publicul și astăzi până la ora 21.00, pentru a veni în sprijinul cetățenilor care nu dețin documente valabile”, spune Bogdan Nițu, purtător de cuvânt IPJ Hunedoara.
Președinții birourilor electorale de secție rămân principalii responsabili pentru buna desfășurare a alegerilor, având atribuții extinse și în afara secției – până la 500 de metri distanță, inclusiv pe străzi și în piețe publice. Nerespectarea dispozițiilor acestora se sancționează contravențional, cu amenzi între 1.500 și 4.500 de lei.
Românii pot vota doar cu documente de identitate valabile – carte de identitate, carte electronică de identitate, buletin, carte de identitate provizorie sau, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
Pentru cetățenii care nu dețin documente valabile, serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor din județul Hunedoara rămân deschise astăzi până la ora 21.00.
FOTO: IPJ Hunedoara
- Actualitatecu 2 zile in urma
Accident rutier în Petroșani. Un bărbat de 49 de ani a fost rănit după ce un șofer nu a acordat prioritate
- Actualitatecu 2 zile in urma
Furt în spital. Femeie lăsată fără 5.000 de lei, telefon și acte! Hoțul, prins de polițiști
- Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat din Călan prins cu substanțe psihoactive asupra sa, cercetat de poliție
- Comunitatecu 3 zile in urma
Comuna Hărău, între proiecte de dezvoltare și reorganizare administrativ – teritorială
- Actualitatecu 3 zile in urma
Weekend cu mult fotbal pe stadioanele din județ
- Actualitatecu 12 ore in urma
Alegeri prezidențiale, turul 2. Puțin peste 16.000 de hunedoreni au votat, până la ora 9:00
- Actualitatecu o zi in urma
Tânăr de 19 ani, reținut pentru furt dintr-un local din Deva
- Actualitatecu 2 zile in urma
Lupeni – Satu Mare în semifinalele barajului