Connect with us
Data: 13/01/2025
.

Actualitate

„Ziua globală de acțiune pentru eliminarea cancerului de col uterin”. 66 de cazuri noi în județ, anul trecut

Publicat

pe

Un număr de 66 de cazuri noi de cancer de col uterin au fost înregistrate anul trecut în județul Hunedoara, în scădere comparativ cu 2022, dar și cu anii anteriori. Datele au fost făcute publice în contextul „Zile globale de acțiune pentru eliminarea cancerului de col uterin”, marcată în fiecare an pe data de 17 noiembrie.

2024 este cel de-al patrulea an în care România se alătură inițiativei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a crește gradul de informare și conștientizare al populației privind cancerul de col uterin, afecțiune cu un impact negativ major asupra sănătății femeilor la nivel mondial și național.

Cancerul de col uterin rămâne unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și cauză de deces prin cancer la femeile de pe tot globul. România, însă, continuă să înregistreze cea mai ridicată incidență şi mortalitate prin cancer de col uterin între țările membre ale Uniunii Europene (UE). În 2022, România prezenta o rată de incidență de 32,6 %000 femei, de peste două ori și jumătate mai mare decât media UE.

Datele furnizate de Planul Național de prevenire și combaterea a cancerului în România (Legea 293/2022), plasează cancerul de col uterin ca a treia localizare ca frecvență a cancerului la femei, după cancerul de sân și cancerul colorectal, situație care diferă de profilul european, unde principalele trei localizări ale neoplaziilor la femei sunt cancerul de sân, cancerul colorectal, și cancerul bronhopulmonar.

În anul 2023, în România s-au înregistrat 2.888 de cazuri noi de cancer de col uterin și 1.177 de femei și-au pierdut viața ca urmare a acestei boli.

Advertisement

În județul nostru, anul trecut, au fost consemnate 66 de cazuri noi de cancer de col uterin, potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara. Datele arată că numărul cazurilor noi a scăzut față de anii precedenți.

Situația cazurilor de cancer de col uterin la nivelul județului Hunedoara:

CANCER DE COL UTERIN

2023

Advertisement

2022

2021

2020

2019

Cazuri rămase în evidență

Advertisement

1234

1906

2001

1986

1141

Advertisement

Cazuri noi

66

118

123

115

Advertisement

100

Specialiștii spun că reducerea poverii cancerului de col uterin se poate realiza prin vaccinarea împotriva papilomavirusului uman (HPV) – cauza principală a cancerului de col uterin – care poate preveni marea majoritate a cazurilor; screening-ul prin testare HPV şi citologie Babeş Papanicolaou, pentru depistarea în faze incipiente a leziunilor pre-canceroase sau maligne ale colului uterin; asigurarea accesului la diagnostic și tratament în mod egal și echitabil pentru toate categoriile socio-economice.

“Cancerul de col uterin este un cancer care poate fi ușor prevenit prin vaccinare împotriva HPV și prin screening. România implementează atât un program de vaccinare împotriva HPV, cât și un program național de screening pentru cancerul de col uterin, însă ambele programe au nevoie consolidare și implementare sustenabilă, pe baze populaționale care să asigure accesul egal și echitabil la aceste servicii. Includerea vaccinării împotriva HPV într-un program național de vaccinare s-a realizat începând cu anul 2008, inițial oferindu-se acest tip de vaccin fetelor cu vârste cuprinse între 10 și 11 ani. În prezent, prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 3120 din 12 septembrie 2023 au fost extinse categoriile populaționale care beneficiază de vaccinarea anti HPV: vaccinarea gratuită a fetelor şi băieților cu vârsta ≥ 11 ani și < 19 ani, şi compensarea 50% în cazul femeilor cu vârsta ≥ 19 ani și ≤ 45 de ani. Testarea periodică, a tuturor femeilor începând cu vârsta de 25 de ani până la împlinirea vârstei de 65 de ani, depistează leziuni pre-canceroase sau maligne care, tratate corect, împiedică apariția cancerului sau îl pot vindeca, dacă acesta este depistat precoce în fazele incipiente ale bolii. Programul național de screening pentru cancerul de col uterin, înființat în 2012, ca program de sănătate finanțat din bugetul Ministerului Sănătății, asigura testarea gratuită a femeilor 25-64 ani, o dată la 5 ani, utilizând testarea Babeș-Papanicolaou. Proiectul pilot regional pentru consolidarea programului național de screening pentru cancerul de col uterin a avut ca obiectiv introducerea treptată a unei noi strategii de testare pentru infecția persistentă cu HPV în 4 regiuni: Nord- Vest, Nord-Est, Muntenia Sud, Centru, cu un indicator de 680.000 femei 25-64 ani, din care 50% provin din grupurile vulnerabile. În prezent, Ordinul Ministerului Sănătății nr. 3735 din 28 iunie 2024 privind aprobarea Metodologiei de screening pentru cancerul de col uterin furnizează principiile de organizare și implementare a screening-ului în condiții de acces echitabil la servicii medicale de egală calitate și siguranță”, se arată într-un comunicat al DSP Hunedoara.

Tema „Zilei globale de acțiune pentru eliminarea cancerului de col uterin 2024” readuce în prim plan importanța implicării personalului medical, care are puterea de a transforma angajamentul global în acțiuni direct salvatoare de vieți. Personalul medical trebuie să fie în fruntea eforturilor globale de prevenire, depistare precoce și tratare a cancerului de col uterin, oferind informații esențiale despre vaccinul împotriva HPV, programele de screening și despre tratament. În acest context, Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică organizează, ca în fiecare an pe 17 noiembrie, o campanie de informare, educare și conștientizare privind importanța prevenirii prin vaccinare, a diagnosticării precoce prin screening și a tratării la timp a cancerului de col uterin. Înțelegerea acestei probleme este crucială pentru sănătatea fiecărei femei, dar și pentru sănătatea generațiilor viitoare.

Advertisement

Actualitate

Adolescent de 17 ani din Lupeni, dat dispărut: Poliția solicită ajutorul populației

Publicat

pe

Redactat de

Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara anunță dispariția unui minor din municipiul Lupeni. Covaci Gheorghe Robert, în vârstă de 17 ani, a plecat voluntar de la domiciliul său în data de 12 ianuarie 2025, în jurul orei 18:30, și nu a mai revenit. Dispariția a fost sesizată de bunica sa, care s-a prezentat la sediul Poliției Municipiului Lupeni în data de 13 ianuarie 2025, la ora 13:30.

Semnalmentele minorului: înălțime: 1,65 m; greutate: 56 kg. Constituție: atletică. Păr: brunet, tuns scurt. Ochi: căprui

La momentul dispariției, adolescentul purta un hanorac negru, pantaloni gri din material textil și pantofi sport gri.

Polițiștii au demarat activități de căutare și investigații specifice pentru găsirea tânărului, care a fost dat în urmărire națională.

Cetățenii care dețin informații despre locul în care s-ar putea afla minorul sunt rugați să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112. Autoritățile mulțumesc anticipat pentru sprijinul oferit în acest caz.

FOTO: IPJ HUNEDOARA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Schimbări în Consiliul Local al Municipiului Deva

Publicat

pe

Redactat de

În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Deva din 13 ianuarie 2025, domnul Cosmin-Răzvan Mareș a depus jurământul de consilier local, după ce mandatul său a fost validat de către Judecătoria Deva. Acesta a fost ales în urma vacantării funcției de consilier local, generată de demisia domnului Tiberiu Claudiu Barstan, din partea AUR.

Cosmin-Răzvan Mareș preia astfel și locul fostului consilier în două comisii importante: Comisia de dezvoltare urbanistică, administrarea domeniului public și privat al municipiului, realizarea lucrărilor publice, conservarea monumentelor istorice și de arhitectură, precum și Comisia pentru sănătate, protecția mediului înconjurător, protecție socială și servicii publice.

Lucian Ioan Rus, primarul municipiului Deva:

Salut prezența domnului Cosmin-Răzvan Mareș în echipa noastră. Sunt încrezător că va aduce un plus de energie și profesionalism în activitatea Consiliului Local al Municipiului Deva. Împreună cu toți consilierii locali vom continua să lucrăm pentru dezvoltarea Devei și pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor noștri. De asemenea, vreau să mulțumesc domnului Tiberiu Claudiu Barstan pentru implicarea sa și pentru contribuțiile aduse până acum.

Începând cu 13 ianuarie 2025, Cosmin-Răzvan Mareș își va exercita oficial atribuțiile de consilier local.

Advertisement

Consiliul Local al Municipiului Deva este alcătuit din 21 de consilieri locali, distribuiți astfel: 7 consilieri PSD, 4 consilieri PNL, 3 consilieri AUR, 2 consilieri POT, 2 consilieri USR, 2 consilieri UDMR și un consilier FD.

În concluzie, schimbările din cadrul Consiliului Local al Municipiului Deva reflectă angajamentul continuu al întegii echipe de a răspunde nevoilor comunității și de a susține dezvoltarea durabilă a orașului. Cu un consiliu local complet, format din oameni dedicați, Deva va continua să avanseze pe drumul modernizării, în interesul comunității locale.

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Mii de participanți la protestul AUR din Capitală. Deputatul Tiberiu Bârstan: „Unitatea, curajul și credința pot schimba destinele acestei țări”

Publicat

pe

Redactat de

Mii de oameni au protestat, duminică, la București, în Piața Universității și pe străzile Capitalei, împotriva anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut. Acțiunea de amploare, organizată de partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), a reunit participanți din toată țară, la protest fiind prezenți și numeroși hunedoreni, membri și simpatizanți ai acestei formațiuni politice, coordonați de liderul Filialei Județene a AUR Hunedoara, deputatul Tiberiu Claudiu Bârstan.

Am demonstrat împreună că poporul român este mai puternic decât orice obstacol! Mii de hunedoreni și peste 100.000 de români ne-au arătat că unitatea, curajul și credința pot schimba destinele acestei țări. Suntem mândri de cine suntem, mândri de neamul nostru și de rădăcinile noastre adânc înfipte în acest pământ binecuvântat.

Astăzi, mai mult ca oricând, atitudinea, implicarea și curajul nostru pot face diferența. Este timpul să ne ridicăm și să ne apărăm valorile democratice, care au fost grav compromise. Singura soluție pentru ca vocile noastre să fie auzite este strada. Lupta noastră pentru dreptate, libertate și adevăr trebuie dusă cu determinare, pentru că viitorul familiilor noastre, al copiilor noștri, al părinților noștri, al locurilor de muncă și al unei vieți sigure și decente depinde de fiecare dintre noi.

Pe 18 ianuarie, ne dăm din nou întâlnire la Deva, într-un protest care are același scop: să cerem o țară dreaptă, liberă și demnă. România are nevoie de noi toți, iar prin curaj, determinare și implicare putem readuce națiunea noastră acolo unde ne dorim cu toții – un loc de cinste și respect.

Doamne, ajută! Împreună putem învinge!
Suntem poporul care face dreptate. Suntem România!”, a declarat Tiberiu Claudiu Bârstan, Deputat AUR Hunedoara.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate