Actualitate
Poșeta unei comerciante, furată din autoturismul rămas descuiat
O tânără în vârstă de 31 de ani, comerciantă în piața de legume en-gros situată pe strada I.L. Caragiale, din municipiul Deva, a rămas, în această dimineață, fără poșeta în care avea suma de 1.000 de lei. Femeia ținea geanta în autoturism, însă a uitat să asigure portierele iar hoții au dat atacul. Unul dintre hoți a fost a fost prins de martorii incidentului.
Întâmplarea s-a petrecut, astăzi, în jurul orei 11:00, când Poliția Municipiului Deva a fost sesizată de către o femeie în vârstă de 31 de ani cu privire la faptul că i-a fost sustrasă o poşetă din interiorul autoturismului (având portierele neasigurate) parcat în zona pieţei de legume en-gros situată pe strada I.L. Caragiale, din municipiul Deva.
Poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului l-au identificat pe unul dintre prezumtivii autori ai furtului, un bărbat în vârstă de 51 de ani, din municipiul Timişoara, recidivist, care a fost reţinut la locul faptei de către mai mulţi martori oculari, alertaţi de partea vătămată.
Prezumtivul autor al furtului a fost condus la sediul Poliţiei Municipiului Deva pentru audieri şi emiterea ordonanţei de reținere, iar prejudiciul, în valoare de aproximativ 1.000 de lei, a fost recuperat.
Totodată, poliţiştii au întocmit dosar penal şi efectuează cercetări în vederea identificării celui de al doilea suspect.
Actualitate
Natalia Intotero, ministrul Culturii, discută prioritățile și provocările sectorului cultural
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a anunțat în cadrul unei serii de întâlniri de lucru cu reprezentanții instituțiilor culturale subordonate Ministerului Culturii, importanța stabilirii unor priorități clare pentru anul în curs. Aceste discuții s-au concentrat pe identificarea provocărilor specifice fiecărei instituții și pe planificarea proiectelor culturale care vor sprijini consolidarea sectorului cultural, promovarea patrimoniului național și sprijinirea artiștilor.
„Fiecare întâlnire a fost o oportunitate de a găsi soluții și direcții strategice pentru viitorul culturii în România. Dialogul deschis și ideile propuse mi-au oferit o viziune clară asupra pașilor pe care trebuie să îi urmăm împreună”, a declarat ministrul Culturii, Natalia Intotero.
De asemenea, ministrul a subliniat importanța creării unui grup de lucru dedicat, care va analiza în detaliu problemele specifice ale fiecărei instituții culturale, având în vedere necesitatea unor soluții adaptate pentru fiecare caz în parte.
Pe lângă aceste întâlniri, ministrul Intotero a anunțat și o serie de vizite în țară, în scopul de a discuta direct cu reprezentanții instituțiilor culturale și de a înțelege mai bine nevoile și provocările acestora.
„Vizitele vor fi esențiale pentru a avea o viziune completă asupra situației fiecărei instituții culturale și pentru a putea veni cu soluții concrete”, a adăugat Natalia Intotero.
La mijlocul lunii februarie, se va organiza o nouă întâlnire pentru a evalua progresele făcute și pentru a stabili pașii următori. Ministrul Intotero a mulțumit colegilor și tuturor celor implicați pentru dedicare și sprijin în consolidarea sectorului cultural din România.
FOTO: FACEBOOK NATALIA INTOTERO
Actualitate
Râsul din Retezat, simbol al echilibrului natural în cel mai vechi parc național din România
Întins pe o suprafață de peste 38.000 de hectare în județul Hunedoara, Parcul Național Retezat este o adevărată oază de biodiversitate, adăpostind 55 de specii de mamifere – un impresionant 23% din fauna terestră a Europei. Printre acestea, râsul (Lynx lynx) ocupă un loc aparte, fiind unul dintre simbolurile echilibrului natural din această zonă protejată.
Un vânător invizibil
Râsul, un carnivor nocturn extrem de iscusit, evită prezența umană și preferă să-și desfășoare activitatea în cele mai inaccesibile colțuri ale parcului. Reprezentanții administrației parcului subliniază că „întâlnirile directe cu aceste specii timide sunt rare, însă urmele lor și imaginile surprinse de camerele de monitorizare amplasate în parc oferă indicii prețioase despre viața lor.”
Aceste camere, amplasate strategic, reușesc să capteze momente unice din habitatul natural al râsului, contribuind astfel la monitorizarea și conservarea acestei specii emblematice pentru fauna europeană.
Habitat pentru carnivorele mari ale Europei
Râsul nu este singurul locatar celebru al Retezatului. Parcul oferă condiții ideale pentru supraviețuirea ursului brun (Ursus arctos) și a lupului (Canis lupus), alte două specii de carnivore mari care depind de păstrarea habitatelor naturale intacte. Diversitatea ecosistemelor – păduri seculare, pajiști alpine și lacuri glaciare – face din Retezat un refugiu pentru fauna sălbatică.
Retezatul, un exemplu de conservare
Administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Parcul Național Retezat rămâne unul dintre cele mai valoroase spații naturale din România, fiind inclus în Rețeaua Europeană Natura 2000. Eforturile de conservare se concentrează pe menținerea habitatelor cât mai puțin modificate de activitatea umană, astfel încât speciile protejate să își poată continua ciclul natural.
Parcul Național Retezat este o mândrie a județului Hunedoara și o dovadă vie a bogăției naturale a României. Este un loc unde natura sălbatică rămâne stăpână, iar vizitatorii pot descoperi frumusețea pură a unui ecosistem bine echilibrat.
CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT
Actualitate
Hunedorenii au căutare în fotbalul autohton
În această perioadă de mercato de iarnă doi hunedoreni au făcut obiectul unor transferuri interesante. Este vorba despre un jucător și despre un antrenor.
Artean, la liderul din SuperLigă
Astfel, după transferul portarului Ștefan Lefter de la Corvinul la U Cluj, un alt hunedorean a ajuns la liderul din SuperLigă. Este vorba despre mijlocașul de 31 de ani Andrei Artean, care a trecut la “șepcile roșii” după un sezon de toamnă la cealaltă prim – divizionară din Cluj, CFR. Andrei Artean, născut în municipiul de pe malurile Cernei, a început fotbalul la FC Hunedoara, după care s-a transferat la FC Poli Timișoara, iar apoi a trecut la ACS Poli Timișoara, de unde a fost împrumutat la FC Caransebeș și CSM Râmnicu Vâlcea. Fotbalistul a revenit pe malurile Begăi, unde a și debutat în primul eșalon, în 2015, urmând, apoi, cunci sezoane și jumătate la Constanța, trei la Viitorul, iar celelalte la Farul, unde a fost și căpitan al echipei. Înainte de transferul la CFR Cluj, Andrei Artean, care este și în vizorul selecționerului Mircea Lucescu, a evoluat un retur în prima divizie din Cipru, la Apollon Limassol.
Lobonț, director tehnic la Satu Mare
Pe de altă parte, Bogdan Lobonț, după o pauză de cinci luni, a revenit pe bancă. Fostul mare portar, născut la Hunedoara și crescut de Corvinul, având și 86 de prezențe în echipa națională a României, a devenit director tehnic la divizionara terță CSM Olimpia Satu Mare, locul 4 în seria 10 și care luptă pentru calificarea în play-off. Bogdan Lobonț care, ca jucător, a mai evoluat la Rapid București, Ajax Amsterdam, Dinamo București, în două rânduri, AC Fiorentina și AS Roma, a fost, anul trecut, în staff-ul giuleștenilor, fiind antrenor cu portarii, secund precum și principal interimar. Anterior Lobonț mai fusese antrenor principal la U Cluj, secund la prima reprezentativă a României și scouter la AS Roma. De asemenea, hunedoreanul în vârstă de 47 de ani a fost și selecționer al echipei de juniori U20 a României.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Tânăr din comuna Pui, dat dispărut de tatăl său – UPDATE: A fost găsit
-
Actualitatecu 3 zile in urma
31 de elevi care absentau de la cursuri, depistați de polițiștii hunedoreni. Acțiuni cu efective mărite pentru siguranță în școli
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO| Incendiu la Hunedoara. O casă a fost distrusă de flăcări
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bolile cronice, în creștere alarmantă în județul Hunedoara: hipertensiunea și diabetul, în top
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Oaspeți de iarnă pe cele patru lacuri de acumulare din Geoparcul UNESCO Țara Hațegului
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Elevi de la mai multe școli din județ s-au întrecut la Concursul de Informatică „Aurel Vlaicu”
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Polițiștii avertizează: Tehnica de tip „Spoofing”, o altă metodă de înșelăciune
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Hunedoara: Parcarea din zona Cora devine cu plată