Connect with us
Data: 17/03/2025
.

Actualitate

Râsul din Retezat, simbol al echilibrului natural în cel mai vechi parc național din România

Publicat

pe

Întins pe o suprafață de peste 38.000 de hectare în județul Hunedoara, Parcul Național Retezat este o adevărată oază de biodiversitate, adăpostind 55 de specii de mamifere – un impresionant 23% din fauna terestră a Europei. Printre acestea, râsul (Lynx lynx) ocupă un loc aparte, fiind unul dintre simbolurile echilibrului natural din această zonă protejată.

Un vânător invizibil

Râsul, un carnivor nocturn extrem de iscusit, evită prezența umană și preferă să-și desfășoare activitatea în cele mai inaccesibile colțuri ale parcului. Reprezentanții administrației parcului subliniază că „întâlnirile directe cu aceste specii timide sunt rare, însă urmele lor și imaginile surprinse de camerele de monitorizare amplasate în parc oferă indicii prețioase despre viața lor.”

Aceste camere, amplasate strategic, reușesc să capteze momente unice din habitatul natural al râsului, contribuind astfel la monitorizarea și conservarea acestei specii emblematice pentru fauna europeană.

Habitat pentru carnivorele mari ale Europei

Râsul nu este singurul locatar celebru al Retezatului. Parcul oferă condiții ideale pentru supraviețuirea ursului brun (Ursus arctos) și a lupului (Canis lupus), alte două specii de carnivore mari care depind de păstrarea habitatelor naturale intacte. Diversitatea ecosistemelor – păduri seculare, pajiști alpine și lacuri glaciare – face din Retezat un refugiu pentru fauna sălbatică.

Advertisement

Retezatul, un exemplu de conservare

Administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Parcul Național Retezat rămâne unul dintre cele mai valoroase spații naturale din România, fiind inclus în Rețeaua Europeană Natura 2000. Eforturile de conservare se concentrează pe menținerea habitatelor cât mai puțin modificate de activitatea umană, astfel încât speciile protejate să își poată continua ciclul natural.

Parcul Național Retezat este o mândrie a județului Hunedoara și o dovadă vie a bogăției naturale a României. Este un loc unde natura sălbatică rămâne stăpână, iar vizitatorii pot descoperi frumusețea pură a unui ecosistem bine echilibrat.

CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT

Advertisement

Actualitate

„Luna Pădurii” 2025: Evenimente de conștientizare organizate de Parcul Național Retezat

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Parcului Național Retezat marchează „Luna Pădurii” 2025 printr-o serie de evenimente de informare și conștientizare, desfășurate atât în mediul online, cât și offline. Scopul principal al acestor activități este de a evidenția importanța pădurilor și rolul esențial pe care acestea îl au în menținerea echilibrului ecologic, atât în ariile protejate, cât și în afara acestora.

Reprezentanții parcului îndeamnă publicul să descopere mai multe detalii despre această inițiativă pe website-ul oficial al Parcului Național Retezat. Evenimentele programate vor aborda teme precum conservarea biodiversității, impactul defrișărilor asupra mediului și măsurile de protecție a pădurilor.

„Luna Pădurii” este o campanie tradițională dedicată protejării ecosistemelor forestiere și sensibilizării opiniei publice cu privire la necesitatea conservării acestora.

FOTO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT

Citeste mai mult ...

Actualitate

Simularea Evaluării Naționale 2025 începe luni în județ: peste 2800 de elevi, așteptați la probe

Publicat

pe

Redactat de

Luni, 17 martie 2025, elevii claselor a VIII-a din județ vor susține prima probă a simulării Evaluării Naționale, la Limba și literatura română.

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean, la simulare sunt înscriși 2882 de elevi din 78 de unități de învățământ gimnazial, iar testarea se va desfășura în 20 de centre de examen.

Simularea continuă marți, 18 martie, cu proba scrisă la Matematică, urmată pe 19 martie de proba la Limba și literatura maternă, la care sunt înscriși 57 de elevi.

Reguli și organizare
Probele încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în sălile de examen este permis până la ora 8:30. Fiecare testare durează două ore din momentul distribuirii subiectelor, care sunt redactate în format tip broșură și tipărite față-verso conform normelor Centrului Național pentru Politici în Educație și Evaluare.

Subiectele și baremele de corectare vor fi publicate zilnic, la ora 15:00, după finalizarea fiecărei probe. Rezultatele individuale vor fi comunicate pe 31 martie și analizate la nivelul fiecărei școli, în cadrul discuțiilor cu elevii și părinții, dar și în consiliile profesorale. Scopul acestor simulări este familiarizarea elevilor cu condițiile unui examen real și optimizarea rezultatelor finale.

Notele obținute nu vor fi contestate și nu se vor trece în catalog, decât la cererea expresă a elevilor sau părinților.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

ANUNȚ DE PRESĂ SENTRO PROD SRL ANUNȚĂ LANSAREA PROIECTULUI FINANȚAT PRIN PROGRAMUL TRANZIȚIE JUSTĂ 2021-2027

Publicat

pe

Redactat de

Citeste mai mult ...

ANUNȚ ANGAJARE

Ne marim echipa !!!

Crama Murfatlar Deva (Str. Mihai Viteazu Nr. 2) angajeaza gestionar – vanzator.

Cerinte minime :
– domiciliul Deva
– cunostinte operare PC si casa de marcat
– persoana sociabila, comunicativa si responsabila

Cv-ul se poate depune in Crama Murfatlar Deva sau la adresa de e-mail : fabimarsrl@yahoo.com

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate