Connect with us
Data: 09/05/2025
.

Actualitate - Eveniment

Baschetbalişti din Deva, la o competiţie internaţională

Publicat

pe

Chiar dacă nu a avut echipă de seniori, Deva rămâne, în continuare, o cunoscută pepinieră de tineri baschetbalişti de mare talent.

toti participantii

Sportul românesc nu trece prin cele mai fericite momente, lucru care se poate vedea şi din rezultatele obţinute la recent încheiatele Jocuri Olimpice de vară de la Rio de Janeiro.

În ţara medaliaţilor olimpici

Vor fi, cu siguranţă, numeroase analize, se va vorbi despre punerea unui accent mai mare pe centrele de copii şi juniori de la mai toate sporturile, şi, foarte probabil, se va rămâne doar cu atât. În schimb, însă, cei „de jos”, de la centrele de copii şi juniori, continuă munca şi obţin rezultate, chiar şi în sporturi în care România nu este prea bine cotată, indiferent de vremuri. Un astfel de sport, chiar dacă este unul foarte popular, este şi baschetul, care se practică mai peste tot, chiar şi în localităţi care nu au echipe de seniori, cum este cazul municipiului Deva. Iar munca antrenorilor de la copii şi juniori, ca şi în multe alte domenii, este văzută şi apreciată mai mult peste hotare. Recent, mai mulţi tineri baschetbalişti din Deva, fete şi băieţi, de la două cluburi din Deva, CNS Cetate şi CS Viitorul, au fost invitaţi, din nou, la o competiţie internaţională, graţie performanţelor din anii trecuţi, în Serbia, la Rozantsvo, unde s-a desfăşurat încă o ediţie a „Cam Zlatibor”. Competiţia a fost una atipică, nejucându-se baschet efectiv, ci mergându-se mai mult pe abilităţile individuale ale jucătorilor, lucru obişnuit în Serbia şi cu bune rezultate, cea mai recentă dovadă a acestei afirmaţii fiind aceea că ambele echipe reprezentative ale ţării vecine, atât cea feminină, cât şi cea masculină, au cucerit medalii în turneul olimpic de la Rio.

Experienţă utilă

Advertisement

La „Camp Zlatibor” 2016 au participat 85 de sportivi, născuţi între anii 2000 şi 2007,reprezentând cinci cluburi, respectiv KK Mladost Veternik (antrenor Sinisa Maric), KK LD Novi Sad (antrenori Nikola Vosinovic și Zlatko Bolic), CS Vilis Bucureşti (antrenor Lenuş Saru), CNS Cetate Deva (antrenor Cristian Manea) şi CS Viitorul Deva (antrenori Rodica Mercea şi Alexandru Pihodi). Cele două cluburi din Deva au deplasat în Serbia 21 de jucători, aceştia fiind Ştefania Costea, Alexia Danc, Karina Bota, Briana Luppa, Adriana Tămaş, Maria Tămaş, Vanessa Dubar, Adriana Culcer şi Teodora Voişan, adică fetele de la Viitorul, pregătite de Rodica Mercea, dar şi Robert Ionescu, Mihai Rudeanu, Mihai Mătăsaru, Rareş Filimon, Vlad Bădău, Bogdan Rista, Mihail pioStaicu şi Andrei Ţop, aceştia fiind băieţi de la Viitorul, coordoanaţi de Alexandru Pihodi, precum şi Raul Mircea, Alexandru Mircea, Lorian Pihodi şi David Micin, de la CNS Cetate, antrenaţi de Cristian Manea, iar rezultatele obţinute au fost deosebite. „A fost o tabără din care am avut multe de învăţat. Atât antrenorii, cât şi jucătorii. Copiii s-au simţit foarte bine şi şi-au exprimat dorinţa de a participa şi anul viitor la această acţiune. Sper că vom fi invitaţi şi în 2017, mai ales că rezultatele obţinute au fost deosebite, în condiţţile în care se ciunoaşte valoarea extrem de ridicată a baschetului din Serbia, indiferent de nivelul de vârstă”, a declarat Rodica Mercea, antrenorul fetelor de la CS Viitorul Deva.

Rezultate deosebite

Competiţia propriu – zisă s-a desfăşurat pe patru categorii de vârstă şi pe mai multe secţiuni, respectiv poligon, aruncări de trei puncte, aruncări de două puncte, relaţie 1 X 1 şi MVP. La poligon, Briana Luppa, Vanessa Dubar şi Alexia Danc au ocupat locurile 5, 6 şi 7 la categoria de vârstă 2004– 2005, iar Adriana Tămaş, Adriana Culcer, Karina Bota şi Teodora Voişan poziţiile 3, 4, 5 şi 8 (la 2006 – 2007), toate fetele fiind de la Viitorul. Băieţii de la Viitorul au dominat poligonul la 2004 – 2005, ocupând primele cinci locuri, în ordinea Bogdan Rista, Vlad Bădău, Mihai Mătăsaru, Rareş Filimon şi Andrei Ţop, în vreme ce la 2002 – 2003 întrecerea a fost câştigată de către David Micin, de la CNS Cetate. La aruncări de două puncte, la 2000 – 2001, Raul Mircea şi Lorian Pihodi, ambii de la CNS Cetate, au fost pe locurile şapte şi nouă, devenii luându-şi revanşa în întrecerea mixtă de la categoria de vârstă 2006 – 2007, câştigată de Briana Luppa, de la Viitorul, colegii ei de club de la CS Viitorul obţinând alte clasări onorante: Rareş Filimon poziţia 4, Mihai Mătăsaru 5, Alexia Danc 6 şi Bogdan Rista 12. Bine au evoluat devenii şi la aruncările de trei puncte, la categoria 2000-2001 Lorian Pihodi şi Raul Mircea, ambii de la CNS Cetate, fiind pe cinci şi şase, iar la 2002 – 2003 David Micin a fost al treilea, iar Alexandru Mircea al cincilea, şi aceştia fiind tot de la CNS Cetate. Dar la acest gen de aruncări cele mai bune rezultate au fost la categoria de vârstă 2006 – 2007, câştigată de Mihail Staicu, urmat, în ordine în întrecerea mixtă, de către Karina Bota, Maria Tămalş şi Adriana Culcer. La relaţie 1 X1, la 2002 – 2003, Alexandru Mircea şi David Micin, ambii de la CNS Cetate, au terminat pe locurile doi şi, respectiv, trei, în vreme ce, la 2004 – 2005, primul a fost Mihai Mătăsaru, de la CS Viitorul, iar colegii săi de club au mai ocupat poziţiile trei (bogdan Rista), cinci (Andrei Ţop) şi şase (Vlad Bădău). În fine, au fost câştigate şi trei premii de MVP, prin David Micin, de la CNS Cetate, la 2002 – 2003, şi Andrei Ţop (2004 – 2005) şi Adriana Culcer (2006 – 2007),ultimii doi fiind de la CS Viitorul.

Benefic pentru toată lumea

Bineînţeles că s-a desgăşurat şi un meci demonstrativ între sportivi şi antrenori, în care elevii au avut considerat că este mai bine ca profesorii să câştige, dar asta conteazămai puţin. Cel mai important a fost ce s-a realizat acolo, în Serbia. „Sunt încântat de reușitele copiilor, unii dintre ei fiind la prima participare la o astfel de tabără de pregătire. Cea mai mare realizare o reprezintă prieteniile care s-au legat între copii, dar nu trebuie să pierdem din vedere informațiile și tacticile însușite la antrenamente. Vreau să mulțumesc pe această cale administratorului bazei sportive din Rozanstvo şi personalului din camp pentru serviciile prestate. Una peste alta, consider această participare ca fiind benefică pentru sport, în special pentru baschet și pentru prietenia dintre antrenori”, a concluzionat Alexandru Pihodi, antrenor la CS Viitorul Deva.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Pentru prima dată în istorie, un american devine Papă. Robert Prevost, ales Papa Leon al XIV-lea

Publicat

pe

Redactat de

Biserica Romano-Catolică are un nou lider spiritual. Cardinalul Robert Prevost, originar din Chicago, a fost ales joi seară al 267-lea Papă, succedându-i Papei Francisc.

El a preluat numele de Papa Leon al XIV-lea, devenind astfel primul american care urcă pe Scaunul Apostolic al Sfântului Petru. Alegerea a fost anunțată de la balconul Bazilicii Sf. Petru, în fața unei mulțimi entuziaste, după ce fumul alb s-a ridicat din Capela Sixtină.

În vârstă de 69 de ani, Papa Leon al XIV-lea a deținut înainte funcția de prefect al Dicasterului pentru Episcopi, un rol esențial în structura de conducere a Vaticanului. Cu o experiență îndelungată în America Latină, în special în Peru, noul papă este recunoscut pentru apropierea față de comunitățile marginalizate și pentru viziunea sa moderată, care îmbină fidelitatea față de tradiție cu deschiderea față de provocările lumii contemporane.

Alegerea sa vine într-un moment crucial pentru Biserica Catolică, care traversează un proces de reformă început în timpul pontificatului lui Francisc. Cardinalii electori au fost nevoiți să decidă între continuitatea reformelor și revenirea la o linie mai conservatoare. Votul decisiv a avut loc joi după-amiază, în a treia rundă de vot, într-un conclav desfășurat în condiții stricte de confidențialitate.

FOTO: Wikipedia

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Proiect unic la Exploatarea Culturală Petrila. Mariea Crâșmaru, care a intrat în Cartea Recordurilor după ce a făcut ocolul Pământului pe jos, la „Întâlnirile Altfel”

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Mariea Crâșmaru, femeia care a intrat în Cartea Recordurilor după ce a făcut ocolul planetei pe jos, este invitata primei ediții a evenimentului „Întâlnirile Altfel”, care va avea loc vineri, 9 mai, începând cu ora 17:00, la Exploatarea Culturală Petrila.

 

Evenimentul face parte dintr-un proiect cultural unic prin intermediul căruia, o dată pe lună, inima fostei mine Petrila se transformă într-o scenă deschisă pentru oameni altfel.

Advertisement

“Întâlnirile Altfel nu sunt doar o serie de evenimente – sunt un dialog viu între trecut și prezent, între foști mineri și cei care privesc altfel viitorul acestui loc, între cuvânt și emoție. Fiecare întâlnire va aduce în fața publicului invitați speciali – scriitori de renume, jurnaliști, artiști sau oameni cu povești de viață fascinante – care vor împărtăși idei, experiențe și perspective într-un dialog deschis cu cei prezenți. Scopul nostru este să redăm acestui spațiu o nouă identitate, transformându-l într-un loc al schimbului de idei și al renașterii culturale. Fosta mină Petrila nu este doar un simbol al trecutului industrial, ci și o sursă de inspirație pentru viitor – un loc unde memoria colectivă a unei comunități născute din minerit se întâlnește cu creativitatea visătorilor care acceptă invitația. Vă invităm să deveniți parte din această aventură culturală!”, transmit reprezentanții Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara.

Potrivit acestora, „Întâlnirile Altfel” își propun să fie mai mult decât un eveniment – o experiență care schimbă felul în care este privită cultura, comunitatea și moștenirea noastră comună.

Povești fascinante din jurul lumii

În cadrul evenimentului de la Petrila, publicul prezent va avea prilejul să asculte povești fascinante din jurul lumii spuse de Mariea Crâșmaru, deținătoarea recordului Guinness pentru „cea mai lungă călătorie efectuată vreodată de o femeie“.

Mariea Crâșmaru a străbătut întreaga lume, a văzut zeci de țări și a atins și cei doi poli ai Terrei. Povestea româncei, stabilită de aproximativ doi ani la Petroșani, parcă este desprinsă din cărțile lui Jules Verne. A intrat în Cartea Recordurilor, la capitolul „globetrotter”, în anul 2000. Avea 48 de ani când a pornit într-o călătorie unică, îndrăzneață – în jurul lumii pe jos. Cu rucsacul în spate și 600 de dolari în buzunar, a străbătut 120 de țări de pe toate cele șapte continente. A urcat la înălțimi de peste 6.000 de metri, a îndurat temperaturi de minus 38 de grade Celsius în Antarctica și a atins cei doi poli ai Terrei: Polul Nord și Polul Sud. În trei ani și cinci luni, a realizat “cea mai lungă călătorie efectuată vreodată de o femeie”. În urma călătoriei ei, a rezultat și cel mai lung paşaport din lume, cu 154 de pagini şi o lungime de 19 metri, ambele performanțe fiind recunoscute și înscrise în Guinnness Book.

Advertisement
Sursa foto: Mariea Crâșmaru/Facebook

“Mariea Crâșmaru a fost prima femeie care a făcut turul României pe jos, în 1988, parcurgând 3.510 kilometri în 114 zile. A vizitat peste 120 de țări, pe toate cele șapte continente, și a intrat în Cartea Recordurilor – inclusiv pentru cel mai lung pașaport din lume, cu 154 de pagini, desfășurat pe 19 metri. De curând, Mariea s-a mutat la Petroșani, vrăjită de munții acestui loc. A înfruntat provocări grele, a primit ajutor de la oameni simpli și chiar de la un președinte sud-american. Femeia care a bătut planeta în lung și-n lat este, de fapt, definiția bunătății – o citești în ochii ei și în fiecare gest. Întâlnirea cu Mariea Crâșmaru e cu adevărat una altfel. Ne va ajuta să vedem lumea prin ochii unei călătoare de cursă lungă și să ne descoperim, poate, curajul de a ne urma propriile visuri”, au mai transmis reprezentanții Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara.

Întâlnirile Altfel” sunt organizate de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara și împreună cu portalul altfeldelocuri.ro. Inițiativa unică se va derula lunar, la fosta mină din Petrila.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Aproximativ 100 de motocicliști sunt așteptați, sâmbătă, la Deva. Paradă pe străzile orașului

Publicat

pe

Redactat de

 

Aproximativ o sută de motocicliști, din mai multe județe ale țării, sunt așteptați sâmbătă, 10 mai, la Deva, cu prilejul unui eveniment prin care bikerii vor să tragă un semnal de alarmă asupra prezenței lor în trafic.

Evenimentul, dedicat pasionaților de motociclete, dar și siguranței în trafic, va începe la ora 08:00, în Piața Cetății din Deva (parcare telecabină), acolo unde iubitorii de motoare pot admira bijuteriile pe două roți. Începând cu ora 12:00 va avea loc o paradă a motocicliștilor pe străzile orașului, pe următorul traseu: Piața Cetății – Strada Stadion – Strada Horea – Calea Zarandului – ieșire din oraș spre Simeria, cu respectarea regulilor de circulație.

Scopul principal al acestui eveniment este conștientizarea asupra prezenței motocicliștilor în trafic.

Evenimentul este organizat de A.C.S. Kermit Racing Deva cu sprijinul Primăriei Municipiului Deva.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate