Actualitate - Eveniment
„Târg de toamnă” la Lupeni
Comercianții de produse tradiționale, cei cu terase și chiar cei cu must și bere au fost, în week-endul trecut, la Lupeni. A fost prima ediție a târgului de produse tradiționale de toamnă din acest oraș și cel de al treilea care a avut loc în orașele Văii Jiului.
Și acolo au ajuns, de vineri dimineață, comercianții cu produse din carne de porc, de oaie, din lapte, din miere și cu fructe, legume pentru murături, must, țuică și vin. Toți și-au montat tarabele în Parcul de la Bărbăteni, acolo unde oricine a dorit a putut servi produse preparate la minut, pe grătar. Nu au lipsit nici cei cu cojoace și căciuli, că tot a venit frigul. „ Totul s-a făcut, în mod absolut gratuit, de către o societate care ne-a trimis o cerere, doar noi am propus locația, Parcul din Bărbăteni. I-am invitat pe toți să vină la Lupeni, să guste produsele, să asculte muzică și să simtă bine”, a spus Cristian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Târgul a fost amplasat în zona Bărbăteni și tot acolo au fost așteptați și cei care au vrut să cumpere câte ceva.
Actualitate
„Hai, să dăm mână cu mână! De la Vâlcea-n Hunedoara”, spectacol folcloric deosebit oferit publicului din Deva
Un public numeros a fost prezent, sâmbătă seară, la Teatrul de Artă din Deva, acolo unde s-a desfășurat spectacolul „Hai, să dăm mână cu mână! De la Vâlcea-n Hunedoara”, organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara. Deveni de toate vârstele, iubitori de folclor, s-au bucurat de frumoase cântece populare românești, interpretate de soliști valoroși. Evenimentul, dedicat „Zilei Unirii Principatelor Române”, s-a aflat la cea de-a șaptea ediție.
Îndrăgiți interpreți de muzică populară, din județele Vâlcea și Hunedoara, au urcat pe scena instituției culturale, interpretând frumoase cântece românești în fața publicului numeros prezent.
Spectacolul de înaltă ținută artistică a fost susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean”, dirijor prof. George Cîlţea, coregrafia: Cătălin Bălan, şi Orchestra Profesionistă „Rapsodia Vâlceană”, condusă de dirijorul Nicolae Caliu.
După suita instrumentală de excepție oferită, la începutul spectacolului, de Orchestra Profesionisă „Rapsodia Vâlceană”, au urcat pe rând pe scenă, în fața publicului, interpreţii de muzică populară Alin Pavelescu, Ana Maria Iorga, Cristina Udrea, Ionela Nicolae, Rodica Nicolescu, Ana Maria Cârjan şi Ionela Petria, Mariana Anghel, Ovidiu Homorodean, Bogdan Toma şi Eugen Mihăilă. Prestația soliștilor vocali și a instrumentiștilor invitați în spectacol a fost răsplătită cu aplauze îndelungi din partea publicului.
Uniți prin cântec popular românesc
Soliștii vocali și instrumenștii au prezentat cântece populare din zona lor de proveniență, pe care o reprezintă cu mare cinste. „Cântecul ne unește sufletele”, a spus cunoscuta și apreciata interpretă de folclor Felicia Stoian, care a prezentat spectacolul.
Sunt mai bine de șapte ani de când Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează acest spectacol de sărbătoare, în preajma „Zilei Unirii Principatelor Române”, acest demers cultural -muzical fiind susținut de Consiliul Județean Hunedoara.
Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara
„În fiecare an, în preajma datei de 24 ianuarie, Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, așa cum a obișnuit publicul din Deva, inițiază acest proiect „Hai, să dăm mână cu mână”. Ceea ce este foarte important este că am gândit, în urmă cu șapte ani, ca acest eveniment să se desfășoare în colaborare, în parteneriat, cu alte ansambluri sau orchestre profesioniste din țară. Anul acesta, a fost rândul colegilor de la Vâlcea, de la “Rapsodia Vâlceană”, dar trebuie să ne amintim că, de-a lungul timpului, am realizat împreună cu ansambluri mari, precum Ansamblul Național „Transilvania” din Baia Mare, „Doina Gorjului” sau Ansamblul „Banatul”, anul trecut, împreună cu colegii de la Cluj, pentru că noi considerăm că aceste schimburi culturale, dacă vrem, sunt foarte importante din mai multe puncte de vedere. În primul rând, publicul acestor mari orașe are ocazia de a vedea Ansamblul Profesionist „Drăgan Muntean”, pe de o parte, iar pe de altă parte, și noi avem posibilitatea de a ne aduce acești oaspeți în Deva pentru ca cei din oraș să vadă pe viu mai multe zone și mai mulți artiști din această țară. Toate aceste lucruri nu se pot realiza fără sprijinul Consiliilor Județene. Iată, anul acesta, Consiliul Județean Vâlcea și Consiliul Județean Hunedoara s-au alăturat și țin să le mulțumesc celor doi președinți, respectiv domnului președinte al Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, și domnului președinte al Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, pentru modul în care au susținut acest proiect și sunt convins că o vor face și de acum încolo”.
Actualitate
Natalia Intotero, după furtul unor piese din tezaurul dacic al României: Valoare inestimabilă
Mai multe artefacte prețioase din tezaurul dacic al României au fost furate în urma unui jaf spectaculos din cadrul expoziției „Dacia! Regatul aurului și argintului”, organizată la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos.
Hoții s-au folosit o explozie pentru a forța accesul în incinta muzeului, provocând un val de indignare în rândul autorităților și al publicului.
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a declarat pentru DIGI24 că autoritățile române cooperează strâns cu partenerii olandezi pentru a soluționa acest caz și a recupera obiectele furate.
„Am avut o întrevedere cu omologul meu, ministrul Culturii din Olanda, și am primit asigurări că în zilele următoare va merge la muzeul de unde au fost sustrase aceste bijuterii. În prezent, nu există informații despre făptași, dar, în momentul în care vor apărea, ne vor fi transmise. Vom colabora cu ministrul Predoiu și cu organele abilitate. Ne dorim ca în cel mai scurt timp făptuitorii să fie prinși și să recuperăm aceste obiecte de o valoare inestimabilă atât pentru statul român, cât și pentru fiecare român în parte”, a precizat la DIGI24 Natalia Intotero, ministrul Culturii.
Aceste obiecte, parte din patrimoniul cultural al României, au o valoare istorică incomensurabilă, fiind reprezentative pentru moștenirea dacică. Ministrul Intotero a avertizat că distrugerea sau modificarea lor ar compromite definitiv valoarea autentică a pieselor.
Actualitate
Sindicatele din minerit amenință cu proteste
Sindicatul Muntele cere soluții urgente pentru respectarea drepturilor angajaților CEVJ
Președintele Sindicatului Muntele, Darius Câmpean, a făcut public un mesaj în urma unei întâlniri cruciale cu ministrul energiei, Sebastian Burduja, pentru discutarea aplicării controversatei „ordonanțe trenuleț” în cadrul Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ).
În cadrul discuțiilor, s-a convenit necesitatea unei întâlniri la nivel guvernamental, care să implice reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și Ministerului Energiei, pentru identificarea unei soluții care să răspundă revendicărilor angajaților.
”În urma întâlnirii ce a avut loc între Sindicatul Muntele CEVJ și Ministrul Energiei, domnul Sebastian Burduja în ceea ce privește aplicarea ordonanței trenuleț în Complexul Energetic Valea Jiului, s-a ajuns la concluzia că este necesară o întâlnire la nivelul Guvernului cu reprezentați ai ministerului finanțelor și ai ministerului energiei pentru a găsi o soluție.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
VIDEO| Incendiu puternic într-o gospodărie din Băcia. Un cal și 25 de păsări de curte au pierit
-
Actualitatecu 3 zile in urma
O femeie de 55 ani, dată dispărută| ACTUALIZARE: Găsită la sora sa, la Timișoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Lucrările la viitorul Muzeu al Fierului din Hunedoara avansează într-un ritm susținut
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Piese din tezaurul dacic al României, furate dintr-un muzeu din Olanda. Coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice, dispărute
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Povestea brățărilor spiralice din aur de la Sarmizegetusa Regia. Descoperite și furate din „pământul dacilor”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Băiat de 15 ani, prins de polițiști la volanul unei mașini. Aventură nocturnă pe străzile din Geoagiu
-
Stiri nationalecu 3 zile in urma
CNAS: Analizele și investigațiile medicale decontate peste valoarea de contract
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Proiectul educațional „Construim meserii”. 1.800 de elevi din patru județe, între care și Hunedoara, implicați